rozvody optickeho internetu

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
janbs2
Novice
Novice

rozvody optickeho internetu

Príspevok od používateľa janbs2 »

ahojte
chcel by som vas poprosit o radu ohladom rozvedenia optiky po dome. jedna sa o to, ze nam teraz v lete budu robit opticke rozvody az ku domu, ale este predtym prerabame interier domu, takze by sme chceli teraz umiestnit nejake opticke rozvody (kable) do stien tak, aby bola opticka zasuvka v kazdej miestnosti. neviem vsak, ci je to vobec mozne (ci sa da urobit kablova priprava do stien vratane zasuviek, a potom napojit na opticku zasuvku vytvorenu providerom optickeho internetu).
chceli by sme pouzivat optiku zrejme od Telekomu (internet + televizia), avsak bezdratovy signal u nas neprejde cez steny (vyrazne straca intenzitu aj obycajna wifi kvoli hrubym metrovym stenam) a tak padla uvaha, ci sa neda rovno rozviest univerzalny kabel do stien spolocne s novo tahanou elektrikou a vytvorit univerzalne opticke zasuvky.
je prosim vas vobec mozne taketo riesenie, ked este nemame opticku pripojku? ak ano, nehrozi nejaka strata signalu, alebo problemy s providermi (neviem, ci je taketo vedenie po dome vobec povolene)? na co si dat pozor pri osadzovani kablov do stien? aky typ kabla a typ zasuviek je najvhodnejsi aby sa dal pouzit univerzalne pre vsetkych providerov, a aj v buducnosti?
dakujem vam za vase rady a skusenosti.
sharky-no
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: rozvody optickeho internetu

Príspevok od používateľa sharky-no »

ahoj,

opticke kable do steny v dome nemaju ziadny vyznam, to by si napriklad musel mat na kazdej zastrcke este aj prevodnik svetlo/digital (pochybujem ze take daco existuje...) a navyse optokabel je nachylny na ostre uhly (90stupnove rohy by mu urcite neprospeli). provider ti natiahne kabel len po router, ktory uz potom rozvadza siet klasickymi FTP kablami / Wifinou. Telekom ma najvacsiu dostupnu optiku pre obycajnych ludi 300/30 MB/s (aspon teda u nas) a FTP kabel ma priepustnost az 1000 MB/s.. cize aj s klasickym metalovym kablom mas este velku rezervu.

cize, ziadne opticke kable nemusis riesit, staci ked natiahnes klasicke FTP kable, ako sa to robi standardne a vsade.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Tak, tak, po dome sa tahaju len sietove kable, cize si kup kabel cat 5e, velky kotuc stoji okolo 30 az 50 eur. Ten si potahaj kade treba, nechaj si rezervu kvoli zasuvke. Optiku ti z ukice pritiahnu len niekde do domu, to noze byt prva miestnost, technicka miestnost alebo garaz, neviem ci to tahaju zo zeme alebo to pojde zo stlpov. Podla toho si tie kable v dome potahaju k jednemu miestu v ktorom budu koncit a tam zaroven budes mat aj router, opticky prevodnik a tak.
dekarbon
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dekarbon »

Ja som tiež v minulosti rozmýšlal nad LANkou z optiky ale to by nefungovaloa navyše to čo som chcel uorbiť že len z jednej izby do druhej si natiahnut priamo optiku do kompu tak som si poevdal že toto asi nie..takže som stále cez metalicke kable cat5e a net mi ide okolo tych 420-470Mbit download
janbs2
Novice
Novice

dakujem velmi pekne za rady! chapem to teda spravne, ze staci natahat do stien klasicky LAN kabel kategorie cat5e, a to tak, ze do kazdej miestnosti pojde samostatny kabel priamo od routera, a urobit v kazdej miestnosti zasuvku s jednou LAN koncovkou? a bude tento kabel umoznovat aj pripadne vyuzivanie Magio TV a pripojenie televizii, ci pre televizny signal musi byt iny kabel?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ano, dobre to chapes. Pozri si ake kable pouziva Magio, resp. ake zariadenia k tomu davaju, ale mal by tam byt asi tiez sietovy kabel.
robo1152
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa robo1152 »

Ten isty kabel ide aj na magio box, ale tak kde budes mat magio box si natiahni pre istotu dva kable, lebo ten co ide do magio boxu z telekomackeho modemu prenasa len signal pre magio, nie intermet ;)
dekarbon
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dekarbon »

Popripade ak by si chcel zapojit viacej PC, alebo zariadeni a vystupne porty na routri by nestacili,tak stačí obetovať jeden port na routri z neho pripojit switch,ktorý bude mať viacej portov a ostatné káble potom rozťahať do domu cez ten switch.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Do každej miestnosti (obytnej) dotiahni 2x kábel. Na miesto kam pôjde tv dotiahni kľudne aj 4. Všetky ukonči na mieste kde ti provider dotiahne prípojku. Už dopredu si kúp switch, taký aby si mal zapojené všetky rozvody a (1-2-3 porty) rezervu. Ak ideš robiť komplet novú sieť tak pár desiatok eur za 8/16 portový switch ťa nezruinuje. Takto na pár rokov pokoj budeš mať pokoj. Ešte by som zvážil všetky miesta a miestnosti kam dotiahnuť kábel. Napr. Kuchyňa, technická miestnosť, ak ona nebude miesto kde sa bude nachádzať router a switch.
janbs2
Novice
Novice

dakujem vam vsetkym za rady! :)
Napísať odpoveď