Kde drzite nasetrene peniaze ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
kutya
Medium Star
Medium Star

Kde drzite nasetrene peniaze ?

Príspevok od používateľa kutya »

Ahojte. Viete mi poradit, kde sa oplati setrit peniaze ? Tie setriace ucty v bankach a terminovane vklady s vynosom 0.2% su zbytocne, preto hladam nieco lepsie. Doma pod vankusom je to tiez onicom.

Chcem si proste odkladat kazdy mesiac nejaku ciastku niekde, kde by sa tie peniaze aj trosku zhodnotili. Necakam ziadne zazraky, chcem to ako alternativu v drzaniu penazi na sporiacom ucte v banke. Cize nieco bez rizika, ale s profitom vacsim ako 0,2%

Dakujem.

P.S.: nemam zaujem o stretko so ziadnym financnym poradcom
mato236
Medium Expert
Medium Expert

Re: Kde drzite nasetrene peniaze ?

Príspevok od používateľa mato236 »

Bez rizika nenajdes nic. Otazkou je ci k tomu chces mat pristup hned, ci peniaze mozu byt viazane v nejakom majetku (zlato ,striebro) a hlavne kolko si chces takto dat bokom
kutya
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa kutya »

Neexistuje nic take, co je garantovane do nejakej vysky obnosu ?

Takze jedina moznost bez rizika je drzat peniaze na beznom alebo sporiacom ucte ?
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Všetko závisí od toho, koľko máš peňazí a koľko si chceš nasporiť, od toho či chceš mať svoje peniaze stále k dispozícii alebo roky nedostupné.

Ja mám v mbank do 4000€ úročenie 0.5% bez akýkoľvek iných podmienok - v tomto smere na trhu nie je nič lepšie, peniaze mám stále k dispozícii. Mám to na šetrenie a ukladanie mimo ponožky, nie je to "investícia".

Aktuálne úroky na termínovaných účtoch sú na smiech.

A určite nechoď do ničoho čo sa podobá na kombináciu životné poistenie+šetriaci účet...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Co cakas, ze ti da zadarmo niekto len tak peniaze? Mozes sa pozriet na terminovane vklady, tam mas urok okolo 1 percenta rocne v Privat banke aj J&T banke, zalezi od fixacie.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

V zasade plati, ze cim tazsie je pre teba dostat sa k peniazom hocikedy, tym lepsi vynos dostanes (cize terminovane vklady a pod.) a tiez cim vacsie riziko, tym vacsi ocakavany vynos (akciove fondy napr.)

cize si musis vybrat jedno z toho.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Magický trojuholník má 3 vrcholy: výnos, riziko a likvidita. Nikdy nemôžeš dosiahnuť všetky. Vždy bude niečo chýbať. Peniaze v banke sú likvidné - dá sa k nim dostať, takmer bez rizika, ale majú nízky výnos - aktuálne do 1% pa. Investovanie na burze (nyse, xetra) je tiež likvidné, za cenu vysokého rizika (môžeš prísť o všetko), ale s vysokým výnosom. Len samotný trh (napr index sp500 dáva historicky výnos približne 7 až 10% pa). Niečo čo nie je veľmi bežné sú napr. Zamestnanecké akcie, alebo dlhopisy. V dobrej firme majú nízke riziko a vysoký výnos. Ale ich likvidita je nízka- môžeš ich predať len úzkemu okruhu ľudí. Do tejto kategórie investovania patria aj nehnuteľnosti. Likvidita pozemkov, domov a bytov môže byť veľmi nízka. Ak budeš potrebovať realizovať zisk a nebude existovať kupec na tvoju nehnuteľnosť, zisk mať nebudeš.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

treba to rozdelit, nieco daj do rizikovejsich investicii, nieco do menej vynosovych.

co sa aktualne oplati, aj ked len s malo peniazmi je stavebne sporenie, stat dava prispevok 5%, ale len do istej hodnoty (nejakych 1200 eur to je?). teda ked tam vlozis len tych 1200 eur, tak mas 5% vynos, to inde nedostanes (realne je to menej lebo vsetky banky maju nechutne poplatky za to ale aj tak sa to oplati).
dalej by som skusil nejake indexove fondy.

ale ako ti pisali vyssie, nemozes cakat peniaze zadarmo. za terminovany vklad dostanes len mizerne uroky, pretoze taku hodnotu tie peniaze realne maju.

akurat dnes som si cital ze bohaci sveta aktualne investuju do archivnych vin, obrazov a sportovych timov :) neviem ci tym mas tolko penazi, ale nejake to vinko by si si mozno vedel kupit.

ono tych prilezitosti na investovanie je vela, len treba byt trochu vynaliezavy. obraz nejakeho znamejsieho umelca (nemusi to byt picasso, kludne lokalne znamy) ked ma dnes nejaku hodnotu, tak je velmi mala pravdepodobnost ze ta hodnota v buducnosti klesne, naopak skor bude rast.
videl som video kde typek v case vydania diablo 3 kupil niekolko stovak zberatelskych edicii, lebo si myslel ze na tom zarobi a ukazalo sa ze mal pravdu, popredaval ich za trojnasoboch povodnej ceny.

ale zakladne pravidlo je ze s nizkym rizikom prichadza nizky zisk.
PsychoS
Professional
Professional

Príspevok od používateľa PsychoS »

Ja som dal do forexu ale nikomu by som to neodporucil. Nie ze by som sa popalil ale je to rizikove a to asi kazdy vie kto ma cosi nastudovane. Zlato ci umenie tiez nemusi byt zle ale tam nemas peniaze hned k dispozicii. Si ale myslim ze do tych 3-5 % p.a. sa da zohnat stym ze peniaze su do 3 prac. dni tam kde potrebujes.
heker
Redeemer
Redeemer

Sportove timy su vo vacsine pripadov stratova zalezitost, cest vynimkam v pripade marketingu (dake top muzstvo z Premier League). Obrazy, no tam clovek musi byt celkom znalec a tiez je moznost, ze ked ten obraz kupis, tak ho nikdy nepredas. A archivne vina? Niekto povazuje za archivne 4 roky staru flasku co sa predava po 30 eur, niekto pre zmenu 20 rokov stare vino co ide po 1000 eur. Tu je opat riziko, ze to nepredas, ze zapadne do zabudnutia a navyse by si musel kupit desiatky, mozno stovky alebo tisice kusov flias. Kto vie kedy by to prinieslo zisk, mozno o 10 alebo 20 rokov? To si moze kupit byt, dat ho do najmu a o 20 rokov ho predat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

výnos rastie s rizikom. Na terminaku je minimalne riziko zatial co pri tradovani komodit,akcii, forexu je riziko vysoke ale zase bez sa da zarobit realne desat a viacej percent cisteho zisku.Je to skor o psychike, niekto stres spojeny s moznostou straty penazi nesie lahsie niekto tazsie. Naozaj to nie je prijemna vec ked v priebehu niekolkych tyzdnov ci mesiacov clovek pride o povedzme 8000 € a nikde nema zaruku ze sa mu vratia nazad aby bol aspon na nule. Ale este horsie je to, ze je to silny adrenalin a clovek si na to moze vytvorit zavislost ako na gamblingu, ked tisice skacu hore dolu.. Vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

On chce ale šetriť, nie obchodovať na burze s vysokým rizikom. Chce alternatívu sporiaceho účtu v banke, nie pravý opak :).

A stále nevieme, či má 5 alebo 50 tisíc...
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

https://www.jtbanka.sk/produkty/terminovane-vklady.html ak mas viac ao 10tis tak JaT ponuka terminovany s 0,80%..ale neni to tiez ziadna slava.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

terminovane vklady a rozne sporenia su sice relativne bezpecne ale urocenie nanich je tak nizke, ze pre cloveka s par desiatkami tisic € nemaju velky vyznam
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

heker napísal:Sportove timy su vo vacsine pripadov stratova zalezitost, cest vynimkam v pripade marketingu (dake top muzstvo z Premier League). Obrazy, no tam clovek musi byt celkom znalec a tiez je moznost, ze ked ten obraz kupis, tak ho nikdy nepredas. A archivne vina? Niekto povazuje za archivne 4 roky staru flasku co sa predava po 30 eur, niekto pre zmenu 20 rokov stare vino co ide po 1000 eur. Tu je opat riziko, ze to nepredas, ze zapadne do zabudnutia a navyse by si musel kupit desiatky, mozno stovky alebo tisice kusov flias. Kto vie kedy by to prinieslo zisk, mozno o 10 alebo 20 rokov? To si moze kupit byt, dat ho do najmu a o 20 rokov ho predat.
http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clano ... ie-penazi/
heker
Redeemer
Redeemer

Dik za clanok. Nemyslim si, ze autor temy ma 130 000 libier na kupu vina alebo na kupu staruckeho Ferrari.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

najskor nie, ja som to len ako taku zaujimavost sem postoval. daju sa aj lacnejsie alternativne investicie robit, pokial clovek vie kde.

ja napriklad uz dlhsie uvazujem o investovani od MtG kariet. aktivne hravam a viem ze existuje zoznam kariet, ktore Wizards (vyrobca) slubil ze nikdy znova nevytlaci, uz nie su v obehu 20 rokov a ich cena stale iba stupa. aj keby svoj slub porusili a spravili reprinty, cena povodnych kariet by neklesla, pretoze zberatelska hodnota by ostala.
jedna karta stoji od 200 do niekolko tisic eur.
priklad jednej karty, je tam graf, v roku 2012 bola priemerna predajna hodnota 700 eur, teraz je 2800. likvidita je vysoka, tych kariet je malo a vsetci ich chcu.

tym tu nechcem nikoho nabadat aby kupoval karticky, skor tym chcem povedat ze ak chce clovek rozumne investovat, musi to byt do niecoho comu sa rozumie. ani ten bohac co si kupil flasu vina za 130000 libier asi neprisiel na nahodnu aukciu a nevybral si random vino, najskor je na vina celkom slusny expert.
heker
Redeemer
Redeemer

Alebo ma ten bohac okolo seba poradensku firmu, ktora mu rozdeli investicie do fondov, akcii, nehnutelnosti, starozitnosti, vina, automobilov a tak.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Obrazy sa u nas hlavne strasne falsuju, resp. falsovatel kopiruje styl daneho umelca a v podstate namaluje novy obraz s tym, ze to je od toho a toho umelca a doteraz ho mala niekde nejaka babka u seba v obyvacke a podobne... Platy odbornikov v tejto oblasti su extremne nizke, co nijak nepomaha ich "odolnosti voci uplatkom". Reporteri ČT si takto dali namalovat falzifikat, oficialne si ho dali potvrdit statom uznanym znalcom s dlhorocnou praxou a mali uz aj niekolko kupcov...potom sa ten dedo vyhovaral na to, ze aj on moze spravit chybu a nevsimnut si taky a taky detail...pritom urcite uz dal "štampel" na desiatky alebo stovky falzifikatov, ktore teraz niekde visia v ceskych a slovenskych domacnostiach u ludi, ktori si myslia, aku dobru investiciu spravili.

Pochybujem, ze zakladatel temy ma niekolko milionov libier, aby mohol nakupovat obrazy z nejakych renomovanych aukcnych sieni. S tymi obrazmi to je navyse ako s tymi kartickami. Kolekcia obrazov sa predava lepsie a za vyssiu cenu, ako 1 obraz, ale zase mozete dlhsie hladat kupca. Cize investovanie do obrazov podla mna uz ani nie je zalezitost pre milionara, ale skor pre miliardara.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

kúp starú Leicu
Napísať odpoveď