pridávanie jódu do soli

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
TK1991
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

pridávanie jódu do soli

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravím, vie mi niekto vysvetliť prečo sa jód pridáva práve do soli? je niečim jód špecifický? alebo ako to je s tým jódom? ďakujem
Gothar
Moderátor
Moderátor

Re: pridávanie jódu do soli

Príspevok od používateľa Gothar »

Jod je dolezity pre funkciu stitnej zlazy. Jeho pridavanim do soli sa zabezpecuje jeho prisun pre obyvatelstvo. Dolezite je to hlavne u malych deti, nedostatok jodu v detstve moze viest k mentalnym porucham a spomaleniu vyvoja dietata.
Tu je o tom popisane viac:
http://www.dennikrelax.sk/Viete-ze/Piko ... -telo-jod/
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

áno ale prečo je pridávaná do soli keď je soľ vlastne soľ čo i len vo vyššom množstve nezdravá a spôsobuje ďalšie problémy? lebo mi to príde také že jeden problém sa vyriešil a druhý môže nastať
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Pretoze jod je stopovy prvok, odporucana denna davka je 0.1-0.14 mg na osobu. V kilograme soli je ho cca 25 mg a teda na pokrytie dennej davky jodu ti staci prijat 5-6 gramov soli. U nas sa soli takmer vsetko a aj preto je sol vhodna. Nie som chemik, ale dovolim si tvrdit, ze v tom bude nieco zohravat aj to, ze jod sa na sol dobre viaze a jodovanie soli je preto lacna zalezitost.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

je to najjednoduchsie riesenie, pretoze sol sa pouziva vo vsetkych jedlach. Jeho vstrebatelnost z kuch soli je ale slabsia preto je vhodne uzivat napr morske riasy ci pravidelne jest morske ryby
Napísať odpoveď