legálne fólie na predné bočné sklá

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
mito85
Star
Star

legálne fólie na predné bočné sklá

Príspevok od používateľa mito85 »

zdravím

podľa zákona č. 464/2009, § 4, je na predné bočné možno dať bezpečnostné fólie. Ale ods. 4 hovorí, že nie je možné tam dať také, "ktoré majú za následok zníženie priepustnosti svetla, "..a volal som s dvoma típkami čo to robia a vraveli mi, že jediné 3M majú certifikát a že mi môžu dať certifikát jedine na také determálne fólie, ktoré majú priepustnosť 70% , že na menej mi nemôžu dať ....

a moja otázka: majú vôbec pravdu?

ten zákon hovorí o priepustnosti svetla...svetlo je široký pojem.....a preto keď znížia teplo kt. to svetlo spôsobuje, ale svetelnosť to nezníži, tak to tam môže byť ? alebo aj tie čo mi chcú dať s certifikátom tam nemôžu byť a len to boli kaleráby?
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: legálne fólie na predné bočné sklá

Príspevok od používateľa hojko »

Vpredu mozu byt bezpecnostne folie. Certifikat maju 3M, ale aj ine, ja mam tusim Suntek. Folie maju svoj kod, ktory je umiestneny medzi foliou a sklom (rovnako ako na zadnych sklach) a tiez su zapisane v karticke ohladom folii - su oznacene ako bezpecnostne folie. Aka je tam priepustnost ma nezaujima, kedze su certifikovane, schvalene a zapisane. V kombinacii s tonovanym sklom je vidiet, ze su tam folie, ale su velmi slabucke.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Znamena to v praxi, ze mas zatmavene okna vpredu? :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

V praxi to znamena, ze mam vpredu bezpecnostnu foliu, ktora je schvalena, certifikovana a zapisana v karticke od folii, karticka je v slovenskom a nemeckom jazyku (takze sa nemusis bat ist do Rakuska) a ako bonus je tato folia slabucku zatmavena, odhadujem priepustnost niekde okolo 90 percent. A este to pohlni aj UV. V kombinacii s tonovanymi sklami to ale vyzera uplne inak. Na cirom skle to ani nezbadas, na tonovanom skle ano.
mito85
Star
Star

ale to nebola odpoved na moju otázku ....(
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Pytal som sa hlavne preto, lebo teraz zvazujem, ze ked si dam certifikovane folie na R.S. (zadne mam najtmavsie a tiez certifikovane, aj s kartickou), ci ma za to mozu legalne pokefovat, ako mi to urobili na ST-cku za 50 EUR.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

mito85: Mal by si si ujasnit pojmy z fyziky zo zakladnej skoly, ze co je svetlo, co je teplo. Nikto z nas nevie ake folie ti ponukli a myslim, ze odpoved si dostal v mojom prispevku.

p4ra: Ak si das dopredu tmave folie - ano, je to pokuta + odobratie TP. Ak si tam das certifikovane bezpecnostne folie, ktore ti zapisu do karticky, tak ti nemozu nic.
mito85
Star
Star

aké základy?? veď som jasne rozlíšil pojem svetlo a teplo...a svetlo vytvára teplo :) a zákon spomína len pojem svetlo....preto sa pýtam ako je možné, že fólia kt. prepustí 70% svetla (ako mi tvrdili) tam môže byť ale tá kt. prepustí len napr. 50 % tam už nemôže byť , že na nu mi certifikát nemôžu dať?? pričom zákon hovorí o pojme svetlo...a uvádza, že sa tam nesmú dať žiadne kt. znižujú svetlo...teda keby tam napr. dali tie kt. pustia 90% svetla by tam aj tak nemali byť nie? takže mali tí mechanici pravdu alebo nie?
ty spomínaš bezpečnostné fólie kt. tam máš, ale na to som sa nepýtal. ja sa pýtam na determálne ....
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tacosi »

Bezpecnostne su aj determalne, cize odolavaju uv ziareniu, tym padom Ti napriklad nepali ruku ked cez ne svieti slnko priamo nanu a taktiez na interier. Je vidno, ze su trosicku tmavsie. Viac tmave Ti naozaj dat nemozu. Prisli by o licenciu takze toto na papier nedostanes od nikoho,,, toto riskovat nebude nikto. Mechanici pravdu maju. A ze jedine 3M,tak to pravda nieje. Je ich viacero, no zrejme oni robia len 3M.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Porovnaj si parametre folie, tam to z prikladov lepsie pochopis. Tychto tabuliek je vela, pre rozne znacky najdes tabulky.

http://www.autofolie-suntek.sk/autofoli ... -parametre
mito85
Star
Star

aha diki moc, podľa tej tabuľky som pochopil, že si kľudne môžem dať bezpečnostné lebo aj pohlcuj teplo....ale zaujímavé, že tie bezpečnostné môžu byť až také tmavé....že s tým nie je problém....) napr. tie 4MSY 20 od sunteku
heker
Redeemer
Redeemer

Na to si ako prisiel, ze si ich mozes dat dopredu? Precitaj si co si sam napisal uplne v prvom prispevku.
mito85
Star
Star

veď to mi bolo divné, takže dopredu bezpečnostné len tie 4MS, teda číre.

avšak obaja montujú 3M
takže asi toto potom
//linky nevkladaj do code
//subory patria do prílohy
Prílohy
Crystalline-seria-TDS.pdf
(458.32 KiB) 165 stiahnutí
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Solarna folia je solarna folia, ta zabranuje vniknutiu UV a prieniku tepla. Bezpecnostna je bezpecnostna, ta chrani okno proti rozbitiu, okrem toho ma aj ciastocnu funkciu solarnej folie (UV, teplo).
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IMI »

Ak sa chces opytat ci si nemozes dat do predu 50percent a oni ti to zapisu ako bezpecnostna folia. Nemozu. Ani ked si das bezpecnostnu a na to tmavu foliu /a rozne variacie/. Predne okna legalnym sposobom nezatmavis ani nezapises.
Ani pokovenie, co ti urcite niekto spomenie.
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

tiez mam na prednych tu 3m je velmi jemne tmavsia ale ozaj len malicko. no islo mi hlavne o to ze zadrzi teplo. na celnom skle mam teraz tiez jednu co zadrzi uv a teplo a som spokojny aj ked tu na celnom samozrejme nemam zapisanu ale vyzera to ako tie fialove celne skla co mavaju zvacsa francuzske auta tak teoreticky si ju PZ ani nevsimne :D
mito85
Star
Star

čauko a máš tú CR 90? cítiš rozdiel od toho keby si ju napredu naboku nemal...lebo teplo má zníženie len o 21%
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

ano mam tie crystaline. vies co tazko povedat ale myslim ze hej ze neni tak rozpaleny interier a hlavne koza neni horuca a da sa nanu sadnut ak nanu priamo pecie slnko.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Arkaz - kde si si to dal lepit a co ta do stalo?
heker
Redeemer
Redeemer

Aj tak ti bude stale svietit slnko cez celne sklo.
Napísať odpoveď