Rada pri kupe NAS

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Jamsy
Medium Expert
Medium Expert

Rada pri kupe NAS

Príspevok od používateľa Jamsy »

Dobrý deň,

chcel by som poradit pri kupe NAS zariadenia. Cena max do 200 eur bez diskov. Ci jeden alebo dva disky je mi asi jedno, aj ked skor tie dva uz pri tej cene. Zalezi hlavne natom aby mal tichy chod a nizsiu spotrebu. Dolezite je aby mal "user frendly" rozhranie, kedze sa budem nan pripajat hlavne online z druhej republiky (CR). A hlavne co najviac portov minimalne 3 USB aby som to mohol prepojit s pc aj tv cez kabel a nespoliehat sa len na DLNA.
Vopred ďakujem.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Rada pri kupe NAS

Príspevok od používateľa aacid »

za tu cenu by som ds216j doporucoval. rozhranie je vynikajuce a vsetko spravis bez problemov online v prehliadaci. dokonca aj videa sa daju streamovat po stiahnuti addonu.
Jamsy
Medium Expert
Medium Expert

a ZYXEL NAS326 ? ma viac portov streva takmer totozne a navyse o 50% lacnejsi... Len neviem ako je to s rozhranim, to bude mat asi syntologie lepsie... A s hlucnostou alebo spotrebou netusim ani pri jednom modely.
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja som toto riesil nedavno a skoncil som pri bazarovom Synology :) Ten Zyxel vyzera fajn, ale kdesi som cital, ze boli velke problemy pri obnove RAIDu, resp. pri dodatocnom pridani druheho disku.
DSM system od Synology tento rok vyhral cenu za najlepsi NAS OS a celkovo ho kazdy chvali.
Zyxel je fajn, v recenziach obstal dobre, ale Synology je dlhodobo zabehnuta znacka a je vidiet, ze vela veci uz maju "vychytanych". Ja som isiel na istotu, ale tusim hojko ma presne ten Zyxel a je spokojny. Teda velmi som ti asi nepomohol, za seba mozem povedat len tolko, ze Synology ma vsetko co som chcel - daju sa instalovat aplikacie, takze bezi len minimum co potrebujem, da sa nastavit automaticke vypnutie/zapnutie, pristup z vonku funguje bezproblemovo, atd.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

asi nespravis chybu ani s jednym, u mna porty nerozhodovali, v zivote som tam nic nezapol.

k hlucnosti, po cca 5 rokoch vetracit stale nejak nepocut, respektive stale ho prehlucuje hrabkanie diskov :)
Jamsy
Medium Expert
Medium Expert

No rozhodol som sa teda ze pojdem radsej po preverenejsej znacke... otazka ale este aky je rozdiel medzi DS216 se; DS216j a DS216p??
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

vykon viac menej. pokial to chces cisto na data, ziadne prehravanie 4k filmov, ci mat na tom web server, tak j bude stacit bohate.
Jamsy
Medium Expert
Medium Expert

Data a prehravanie Full HD filmov ale to asi viac menej len prilezitostne.

Edit:
Teraz este otazka akymi diskami to osadit? Ozaj sa do tych Nasiek oplati montovat iba tie WD RED?
M1No
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa M1No »

chcem sa opytat kolko uzivatelov moze byt naraz pripojenych na Nas server ?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

U Synology DS216 je to 256 pripojeni. Ale je to skor teoreticka moznost, odhadujem ze uz pri 10-15 sucasnych pripojeniach zacnu uzivatelia pocitovat vyrazne spomalenie. Ak by chceli stream videa tak je to este menej kvoli obmedzenemu vykonu CPU.
M1No
Medium Star
Medium Star

a na synology ds211 je to asi kolko ? kolko ludi sucastne moze pozerat video ?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Limitom je najma disk. Pretoze ak mas FullHD video s tokom napriklad 30 mbit co je necele 4MB/S, tak ked to pozera 10 ludi (rozdielny film), tak ten disk musi nacitavat data z desiatich miest na disku a posielat. Takze tu to vidim skor ako problem disku. A vlastne, aj keby to bol len DivX film co ma 700MB, tak rovnako to moze viaznut na vykone disku.
M1No
Medium Star
Medium Star

tak napriklad ked budem mad disk WD Red 3T kolko je podla vas maximum naraz pripojenych uzivatelov ktori pozeraju video v 1080p kvalite ?
heker
Redeemer
Redeemer

Mas uplne nezmyselne otazky. Tieto bezne disky maju svoje limity, svoje limity ma aj NAS, svoje limity ma aj siet, aj router. Filmy maju rozny datovy tok, jeden moze prehravat cez Plex, dalsi ftp, dalsi Samba, dalsi Wins, dalsi DLNA, dalsi AFP, dalsi WebDAV a neviem co dalsie. Pokial ma prist k online komprimacii pri prehravani, tak tam pojde zrejme len jeden online stream, viac asi nie. Tam mozu byt rozdiely co sa tyka cachovania, prenosu a preto sa neda odpovedat na tvoju otazku. Pri dakom beznom videu a protokole, ktory len prenasa data, tak je limitom najma disk. Myslim si, ze tak 10 online streamov bude ten limit, ktory by disk este ako tak zvladol.
M1No
Medium Star
Medium Star

prepac za moje otazky ale nerozumiem sa tomu tak preto sa pytam ...
heker
Redeemer
Redeemer

Ved to je okej. Ale otazku, ktoru sa pytas - na to neexistuje jasna odpoved. Pocitaj s tym, ze 5 online streamov cez tv/prehravac to zvladne, ja by som limit videl niekde okolo 10 streamov.
M1No
Medium Star
Medium Star

oki vdaka
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Dildogripak »

Ahojte,

nadviažem na rozbehnutú (aj keď už staršiu) tému.

Uvažujem nad kúpou NAS-ka.
Hlavne nič predražené.
Úplne mi to stačí, ak sa to bude dať postaviť pri router a spojiť káblom a bude sa do toho dať pristupovať z PC (ukladať tam súbory) a samozrejme pristupovať z TV (ako na externé úložisko) a prehrávať si odtiaľ filmy na TV (vstavaný player v NAS-ku mi netreba - TELKA prehrá všetko a stačí mi to).
Také veci ako automatická záloha fotiek z mobilov v domácnosti by potešila.

Či s diskom alebo bez je asi jedno. Neviem čo sa viac oplatí.
Ale kapacita mi na začiatok stačí 1 TB s tým, že do budúcna sa bude dať doplniť o ďalší TERABAJT. Viac naozaj nebude treba.

Ďakujem za vaše rady
heker
Redeemer
Redeemer

1TB disk stoji 55 az 60 eur, 2TB mas za 85 az 90 eur. Ja by som uz volil rovno 2TB, ale je to na tebe, podla rozpoctu.

Zyxel NAS326 mas pod 100 eur alebo Synology DS115, aj ked neviem, ci to Synology nie je len na 1 disk.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Dildogripak »

Ten Zyxel ale nevie zálohovať foto z mobilov. Naozaj by to potešilo :D
Alebo som len zle pozrel parametre?
Napísať odpoveď