Euro - Anketa

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Čo si myslíte aký dopad bude mať na slovenskú ekonomiku zavedenie Eura?

Myslím že spôsobí nárast cien
107
44%
Myslím že ceny poklesnú
6
2%
Neviem sa vyjadriť slovenská ekonomika ma nezujíma
27
11%
Myslím že ceny sa výrazne nezmenia
104
43%

Celkom hlasov: 244

Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Gothar »

To vobec nemusi byt pravda, taka velka spolocnost ma urcite dost pravnikov na to, aby dohliadli, aby bolo vsetko osetrene.
Jednym z dovodov ma byt aj to, ze od tohto roka musia na zimne pneumatiky prezuvat aj autobusy. Cize uz len tento jeden dovod by ich mal chranit.

//bolo to v spravach TV JOJ tusim 2. alebo 3. januara, mozno aj 4., neviem teraz presne.
stanulik
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa stanulik »

Lub0$ napísal:A havna vec, ze cena paliv rapidne klesla... :aasmile11:
vdaka plynu, ide ropa hore, benzin uz stoji kolo 50 dolarov za barel, zachvilu pride zdrazenie benzinu, cim dlhsie bude odstavka plynu, tym lepsie pre ropu.

a som zvedavy, som cital v novinach, ze nejaky typek z michalovskej SADky povedal, ze v roku 2009 sa zdrazovat nebude(vdaka tomu, ze teraz sa zdrazilo) tak som zvedavy, ze ked zdrazia nafta co budu robit :-D nech mi nehovori, ze nebudu zdrazovat.
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

uz len cakam tak o par rokov budem davat polovicu platu na dopravu... ked teraz ma to vychadza na 2000+ mesacne
Gothar
Moderátor
Moderátor

H@wk napísal:uz len cakam tak o par rokov budem davat polovicu platu na dopravu... ked teraz ma to vychadza na 2000+ mesacne
No hej, to je druha vec, ale patri to uz aj do inej diskusie. Ja som len chcel poukazat na to, ze zdrazenie po 1.1. nemusi hned priamo suvisiet so zavedenim Eura.
btw v lete dost usetris ked budes chodit na babete alebo na bicykli :)
yoggy

Re: Euro - Anketa

Príspevok od používateľa yoggy »

Ako hodnotite euro? Bol to dobry krok alebo nie? Zlepsila/zhorsila sa vam zivotna uroven? Vdaka za odpovede... hawk kolko teraz platis za dopravu? :D
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Mne je to jedno. Jednoduchsie pri ceste do zahranici. Ale vadia mi tie 1c a 2c.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Ja 1c a 2c vobec ani neberiem, max 5c, kedze ich mozem vyuzit do automatu v robote a niekedy sa to pekne nazbiera :) 1 a 2c su dobre tak max do samoblusznych pokladni, kde nikoho nebude obtazovat pocitanie a neplati sa poplatok za "rozmenenie"
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Euro je fajn nápad ako zjednodušiť život v rámci eú, občanom aj podnikateľom (riešiť v obchode stále kurzové rozdiely a evidovať zvlášť pokladne pre každú menu je byro blbosť). Občanovi zase stačí v peňaženke jedna mena a ľahšie si všimne za hranicami iné ceny.

Bohužiaľ v praxi to funguje tak o ničom, lebo maďari majú stále forint, čr korunu, takže musíš stále prerátavať a mať inú menu.

Našťastie život zjednodušijú platobné karty, ktoré má už takmer každý
heker
Redeemer
Redeemer

Kolko ludi zo Slovenska chodi bezne do Madarska?
baldorex
Addict
Addict

To ma skutočne nezaujíma, neviem.

Môj príspevok bol o inom. Na hraniciach, resp v prihraničnej oblasti býva v eú milióny ľudí.
Turizmus v rámci eú tiež využívajú milióny ľudí...

Ja osobne som v rakúsku x krát do týždňa, do maďarska mi to je ďalej, ale aj tam chodí dosť ľudí z ba, sever slovenska to má žsr na skok do poľska na trhy...
heker
Redeemer
Redeemer

A o com bol tvoj prispevok? Na Slovensku sme mali korunu, v Cesku mali svoju korunu, v Polsku svoje zlote, v Madarsku svoje forinty a na Ukrajine tiez svoje. A to plati aj dnes, takze prechod na Euro nas absolutne neoplvynil co sa tyka okolitych statov. Takze o com bol tvoj prispevok potom?
baldorex
Addict
Addict

O tom že euro to malo zjednodušiť. A že to bol dobrý nápad. Krajiny kde je € sa nesťažujú.

Celé to kazia krajiny, kde si nechali lokálnu menu.

Lepšie sa mi nakupuje v rakúsku, kde viem koľko je 20€ oproti prahe, kde musím rozmýšľať koľko je 628czk.
heker
Redeemer
Redeemer

Pretoze do Prahy chodis nakupovat 3x tyzdenne. Staci ti kalkulacka a prepocitat si to v mobile. Alebo to zaplat kartou. Kazdopadne tvoje porovnanie s Madarskom ci Ceskom je uplne komicke, pretoze mali a aj maju vlastnu menu stale.
baldorex
Addict
Addict

Akú váhu má argument že tam idem raz za rok alebo 5x do týždňa? Prečo to vôbec riešiš?
Ide predsa o princíp, že je jednoduchšie platiť v domácej euro mene, netreba riešiť kurz meny atď.
heker
Redeemer
Redeemer

Ty si cely princip. Hlavne, ze sa ohanas Madarskom a Ceskom, ktore malo odlisnu menu aj 20 rokov dozadu.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Presne tak, na preratanie je dnes dostupnych vela aplikacii v smartphonoch, navyse sa to da zapamatat po 2ch dnoch v danej krajine. Euro je dnes vyhodou hlavne kvoli tomu, ze netreba menit peniaze. Ja osobne som to ocenil pri navsteve Talianska a Spanielska. Pri nizkorozpoctovych dovolenkach je to priestor na usetrenie penazi - nikdy vam neostanu drobne z miestnej meny a neprichadzate o peniaze na poplatkoch v zmenarni.
baldorex
Addict
Addict

Naozaj ti nerozumiem, o čo ti ide?
Aké meny majú susedné štáty viem.

Čo tvrdím je, že spoločná mena € je fajn nápad na zjednodušenie života bežných ľudí aj podnikateľov.
Tento nápad "kazia" štáty, ktoré si po vstupe do eú ponechali svoje lokálne meny.

Opakujem, že sa mi lepšie nakupuje v rakúsku, kde nemusím rozmýšľať na kurzom, ako keď nakupujem v maďarsku/česku/poľsku, kde riešim kurz a po príchode domov zbytok nevyužitej meny (toto ako píšem hore čiastočne rieši platobná karta)

Pre mňa ako podnikateľa je tiež príjemnejšie nakúpiť z krajiny kde majú €, nakoľko pre každú cudziu menu musím v účtovníctve viesť zvlášť účtovnú pokladnicu a riešiť kurzové rozdiely atď - ani ani nemáš tušenie čo to je :).

Takže ja osobne som za € rád a prijal by som keby mali € aj susedné štáty :).
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

baldorex - ja sa ti vobec cudujem ze sa tak snazis argumentovat na ten jeho zbytocny spam. Treba sa naucit ho filtrovat a neriesit.

K teme - kedze som zarabal za koruny len cca rok ak neratam brigady za studia, tak tazko sa mi to porovnava. Kazdopadne ako bolo spomenute je dobre mat spolocnu menu s dalsimi krajinami. Mne € celkom vyhovuje.
Napísať odpoveď