Práca v zahraničí

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Práca v zahraničí

Príspevok od používateľa Pilifo »

Jediné, čo potrebuješ, je odhlásiť sa zo slovenskej zdravotnej poisťovne. V ČR by ťa mal tvoj zamestnávateľ automaticky prihlásiť do českej a dať ti európsku kartičku poistenca.

Prechodný pobyt si tam nemusíš nutne nahlasovať, keď tam neplánuješ kupovať auto a prihlasovať ho tam alebo brať si rovno hypotéku, pôžičku a pod.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Nemusis, ale je vyhoda ho mat, ak budes niekedy chciet trvaly pobyt v CR. Ten ti daju az po 5 rokoch prechodneho.
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

To je len zlomok toho, čo ma zaujíma. Ide o úradné vybavovačky, zdravotné vybavovačky (a aj celkovo dostupnosť starostlivosti, miesta), doprava, názory na časti mesta,...
Nechcem ísť niekde bez poriadneho prieskumu.

Btw, to s prechodným bydliskom je vynikajúca informácia, ďakujem, ak by na to prišlo, tak určite si ho nahlásim. CZ je jedna z krajín, kde by som si vedel predstaviť aj ostať.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak v Prahe asi s nedostatkom zdravotnej starostlivosti problém mať nebudeš, nie je to Horná Dolná...

Doprava je tiež bezproblémová a časť mesta, kde asi nechceš zháňať ubytko, je asi iba Karlín. Teda len na túto mestskú časť ma upozorňovala kamoška, ktorá v Prahe býva. Inak neviem o tom, že by v Prahe boli nejaké vyslovene nebezpečné štvrte, kde sa absolútne neodporúča chodiť. Záleží ale aj od toho, či chceš bývať v centre alebo na sídliskách ako Černý most, Letňany, Spořilov, Chodov a pod., ktoré sú 30-45 minút od centra, ale samozrejme lacnejšie.
DropDead
Addict
Addict

To by nakoniec záležalo aj od samotnej práce, rád by som to udržal na hranici 30-40 minút pešo medzi prácou a bývaním.

Weby s jobmi (prípadne nejaké orientované čislo na IT ako informatici.sk), ktoré sa oplatí skuknúť? prace.cz, jobs.cz? Práca budem hľadať v oblasti IT/Manažmentu.
melonSVK
King
King

Linkedin, napis si bydlisko Praha a do popisu "Looking for new opportunities" a ponuky pridu same :)
DropDead
Addict
Addict

Trošku neskôr ale ďakujem, naozaj som netušil, že aj takto sa dá. :wink:
melonSVK
King
King

Je to trosku trik, ale who cares... :) Ked tej pani z HR vysvetlis, ako sa veci maju, ze sa tam chces coskoro stahovat, tak niektore firmy riesia prve kolo aj cez Skype. Az potom na dalsie by si siel osobne.
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

mam 2 otazky ohladne odhlasenia zo zdravotnej poistovne, kedze od noveho mesiaca idem pracovat do cr.

1) je mozne podat odhlasku este predtym ako nastupim do novej prace t.j. budem prihlaseny do ceskej poistovne?
2) vyplnit a ako tak co do kolonky zamestnavatel? podla mna to necham prazdne. nemyslim ze by mala ceska firma nejake cislo u vszp.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Najprv ťa prihlási zamestnávateľ. Potom sa odhlásiš na SK.
I keď poznám spústu ľudí, ktorí pracujú v ČR a neodhlásili sa na SK. Keď nerobia blbosti s čerpaním zdravotky, tak nie je šanca na to aby na to poisťovne prišli.
Síce to platí asi pre tých, ktorí sú študáci. Pre hlavný pracovný pomer z toho vyplýva titul nútiaci odhlásiť sa na SK. :)
tuti
Light Professional
Light Professional

no mne ide o to aby som to vybavil este pokial som na SK. Posielat to postou alebo prosit niekoho aby mi to tam zaniesol sa mi nechce.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Andi_Cibula napísal:Najprv ťa prihlási zamestnávateľ. Potom sa odhlásiš na SK.
I keď poznám spústu ľudí, ktorí pracujú v ČR a neodhlásili sa na SK. Keď nerobia blbosti s čerpaním zdravotky, tak nie je šanca na to aby na to poisťovne prišli.
Síce to platí asi pre tých, ktorí sú študáci. Pre hlavný pracovný pomer z toho vyplýva titul nútiaci odhlásiť sa na SK. :)
Studaci su poisteni na Slovensku ako statni poistenci aj ked studuju mimo. Problem by vznikol keby zacali robit normalne (platene zamestnavatelom) alebo podnikat v CR (samoplatca)
tuti
Light Professional
Light Professional

Odpoviem si sam:
1) ano je to mozne
2) kolonka zamestnavatel je v tomto pripade nepovinna
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

ja som im to posielal mailom, spolu so zmluvou...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

tak, tak. mailom. sice im to v pripade UK trvalo dlho na vysvetlenie, ale nic som nedoplacal, prave naopak este mi aj vratili preplatok
matothor
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa matothor »

Ahoj, kamarát odchádza na pol roka robiť do Prahy, a zistili sme že pri pobyte nad 3 mesiace sa treba prihlásiť na cudzineckej polícií, no nepoznám nikoho kto by to aj reálne robil (poznám zopár ľudí čo tiež išli robiť nie len do čiech a neprihlasovali sa ). Preto otázka, je to potrebné ?
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Na to nech sa prosim ta vyserie... Kalinakove blbosti
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Neviem, čo by s tým mal mať Kalinak, to sú doporučenia (nariadenia) cieľových krajín
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nepoznám žiadneho Slováka, ktorý by bol dobrovoľne prihlásený na cudzineckej polícii v ČR a to Slováci tvoria tretinu firmy, v ktorej v Brne pracujem. Jediná výnimka je v prípade, že by si z nejakého dôvodu potreboval prechodný pobyt v ČR (hypotéka, prihlásenie auta), ale ten nutný nie je.

Nie som si však istý, či túto povinnosť nevyžadujú skôr od cudzincov z krajín mimo EÚ.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

beardie napísal:Neviem, čo by s tým mal mať Kalinak, to sú doporučenia (nariadenia) cieľových krajín
toto myslel Retne: https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... pokutovat/
v Rakusku pri prichode je povinnost sa prihlasit do 3 dni na pobyt a ak si v krajine dlhsie ako 3 mesiace tak do 4 mesiacov od prichodu sa zaregistrovat, ze mas pracu alebo studujes.
neviem, ci sa typek pyta na ohlasenie odchodu na Slovensku alebo prihlasenie sa v Cesku. cudzinecka policia sa o Slovakov nezaujima podla mna.
Napísať odpoveď