Náhodné mrznutie systému

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Solo_Kamen
King
King
Používateľov profilový obrázok

Náhodné mrznutie systému

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

Ahojte.

už niečo vyše roka ma trápi náhodné zamŕzanie systému. Zaujimavé na tom je, že sa to stane vždy, buď do pol hodiny, odkedy vypnem nejakú náročnejšiu hru alebo keď na počítači nič výpočtovo náročné nerobím. Počas toho roka som sa snažil príst na to, či to nemá súvis z nejakou konkrétnou aplikáciou ale vyzerá to tak, že to má súvis skôr z náročnostou aplikácie aj to nie vždy, Niekedy sa mi to stane tri razy behom jedného dňa, inokedy sa to nestane dva mesiace vkuse.

čo som skúšal:
- aktualizácie ovladačov
- memtest (16 hodín)
- vypnutie inteligentnej správy napájania
- vypnutie všetkých nepotrebných aplikácii, okrem webového prehliadača.
- dalších asi 16 vecí, ktoré si nepamätám, pretože sa diali v príliš velkom časovom rozostupe.

Začínam mať podozrenie na vadný hardware. Viete mi odporučit nejaké diagnostické nástroje, ktoré by ma posunuli dalej? Začínam byt zúfalý a jediné, čo mi dáva nádej je, že ak je to vadný CPU, tak jedného dna skape a kúpim si nový. :smt059 Zatial jediná možnosť, ako by som mohol vylúčiť hardvérovú chybu je použitie iného operačného systému, ale nie som si istý, či budem môcť na Linuxe pohodlne vydržať tri mesiace nepretržite.
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Náhodné mrznutie systému

Príspevok od používateľa jorg22 »

Mal som podobny problem so starym PC. Netusil som co to sposobuje.
Nakoniec bol vadny zdroj. Neviem co presne na nom bolo vadne ale po vymene vsetko fungovalo.
Aj ked sa to nezda naozaj to moze sposobovat zdroj.
Na tvojom mieste by som riskol vymenu zdroja. Ak nepomoze tak skus vymenit aj RAM pamate.
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

mne zase toto robilo graficka karta.ako na to prides ci to robi netusim,nedalo sa to zistit :wink: nahodne zaseky,nahodne restarty,bsod

pri-hrani-hier-naskoci-siva-obrazovka-t192764.html
Solo_Kamen
King
King

jorg: ramka to nebude, ak by boli ramky vadné, tak by mi memtest neišiel 16 hodín vkuse bez chyby... či? . Skúsim nejako premerať ten zdroj ale cez týžden budem mat taký chaos, že sa k tomu dostanem najskôr v sobotu :lol:

typek: mne to ale nerobí pri hraní hier ale chvílu potom, čo prestanem hrať. Napríklad dnes som hral battlefield 1 asi štyri hodiny v kuse (raz za pár týždnov si nájdem čas na taký maratónik). Všekto bolo v pohode ale systém mi vytuhol asi tak 20 minút potom, čo som dohral. Pre počítač najnáročnejšia operácia, ktorú vykonával v tom čase bolo zobrazenie webovej stránky z textom, dvoma obrázkami a reklamou.
Ale priebeh bol dost zaujimavý tentoraz

-systém sa zasekol asi na dve sekundy, ihned na to sa stíšil ventilátor
- systém sa zase rozbehol, ventilátor sa rozbehol na pôvodné otáčky
- pokúšal som sa otvorit proces explorer ale vtom momente sa systém znova zasekol a ventilátor stíšil. Už sa to nerozbehlo a pomohol iba tvrdý reštart.

EDIT: dalšia vec: viem ako to vyzerá, ked odchádza grafika, kedysi som dost nechutne pretaktoval nvidiu 8600gt aby mi tolko nesekal skyrim. Držala sa statočne celý rok, kým neodišla do kremíkového neba. :oops: Teraz nemám žiadne artefakty, systém šlape ako hodinky, okrem toho, že sem-tam dostane "srdečnú zástavu"
EDIT2: tiež mi občas hodí modrú obrazovku z nápisom BAD_POOL_HEADER. viem, že som to googlil ale nedopátral som sa riešenia, ktoré by fungovalo.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Hmm, mne PC robi to iste (nie BSOD). I ked mne osobne sa to este nikdy nestalo ked som bol priamo za PC, ale vzdy ked bol neaktivny (vacsinou ked som spal alebo bol v praci). Proste prides za PC a je uplne zaseknuty (nejde obrazovka ani prepnut num-lock atd.) a jedina moznost ho uplne restartovat...

Som si nakoniec kvoli tomu nastavil sluzbu co mi ho pinguje (UptimeRobot) a ked padne tak ho na dialku restartujem cez zasuvku...

Tiez som toho skusal celkom dost a na nic som neprisiel a robi mi to uz rozhodne cez rok.
Som pozeral hlavne event logy a nikde nic. Proste klasicky log dokial neumrel a potom pokracoval dalej normalne po restarte...
Zdroj sa mi velmi menit nechce, ale moze to byt nim, kedze ho mam uz takmer (14.07) 6 rokov a PC mi cely cas bezi 24/7. No moze to byt aj grafika, kedze v poslednej dobe (kratsie ako to mrznutie) mi hadze pruhy cez obrazovku ked pridem za PC po dlhsej neaktivite (rano alebo po prichode z prace), no po cca minute-dvoch sa ukludni a prestane...

Daj vediet co si skusal a ci to pomoze, I ked to ci to pomoze sa nedozvies, kedze to je celkom nahodne...
Solo_Kamen
King
King

Vnoci som dal robiť chkdsk. Našlo mi tam nejakú chybu tak som po reštarte spustil chkdsk /r (kedže mám SSD, tak stačilo chkdsk /f ako som sa potom dočítal). Štart systému je pocitovo rýchlejší, dnes skúsim niečo zahrať a nechám ho zapnutý, keď pôjdem do práce. O pár mesiacov dám vediet, ako to dopadlo.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Chkds je len kontrola suborov na disku, to tvoj problem nebude sposobovat. Pretoze pri kontrole chkdsk je to o tom, ze si mal poskodene dake subory Windowsu alebo hier co hravas, potom sa subory upravili alebo zmazali. Opravu by si docielil najskor reinstalaciou. Ak chces otestovat disk, tak potom cez HD Tune, to otestuje problem zo strany hardware. Mal by si skusit pozriet minidump vypis, tam by mohol byt zapisany problem. Ja sa vsak priklanam najskor ku vadnemu zdroju.
Solo_Kamen
King
King

Prejavoval by sa vadný zdroj nejakou abnormálnou hladinou napätia za bežného chodu? Pozrel som si zatial softvérovo cez speedfan tie napätia ale nejako tomu nerozumiem.

//autoeditácia príspevku (26 Apr 2017, 8:03)
Aktualizácia: napadlo mi spraviť si analýzu memory dumpu.

Kód: Vybrať všetko

BUGCODE_USB3_DRIVER (144)
This bugcheck usually happens when the USB3 core stack detects an invalid
operation being performed by a USB client. This bugcheck may also occur
due to hardware failure on a USB Boot Device.
Arguments:
Arg1: 0000000000001003, USB3_WER_BUGCODE_USBXHCI_ENDPOINT_ERROR_AFTER_STOP
	The xHCI stop endpoint command returned an unhandled completion
	code.
Arg2: ffffa1815f667970, XHCI_LIVEDUMP_CONTEXT
Arg3: 0000000000000000, 0
Arg4: 0000000000000000, 0
Internet ťahám do počítača cez ASUS N-13 usb adaptér. Ani na Linuxe nefunguje poriadne(rýchlosť sieťového prenosu 50kB/s max., vyriešené custom ovladačom), skúsil som ho prehodiť do USB2 portu a uvidím, čo bude dalej.
Prílohy
napätie.jpg
napätie.jpg (57.63 KiB) 632 zobrazení
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

O minidumpe a jeho vypise som ti pisal uz o prispevok vyssie. Skus ine usb wifi alebo ho odpoj.
Solo_Kamen
King
King

Ospravedlň prosím moju sleposť :lol: Mám ešte jeden wifi adaptér ale na tom vypadáva internet každú chvílu...
Napísať odpoveď