C pointre

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
marek788
Light Star
Light Star

C pointre

Príspevok od používateľa marek788 »

Ahojte, chcem sa spytat na par veci. Ak pouzivam nejake pole charov, a potrebujem ho pouzit vo funkcii, tak ak chapem spravne potrebujem to spravit nejak takto

Kód: Vybrať všetko

void funkcia(char* foo)
a bez pointrov to nepojde. Je to spravne? Natrafil som niekde aj na definovanie funkcie nejak takto

void *funkcia(...)
Co znamena ta hviezdicka pred nazvom funkcie?

Dalej by som sa chcel spytat, ma nejaky vyznam ak pracujem so stringami (ten narozdiel od charu ide poslat ako argument aj normalne), posielat ako argument pointer na neho alebo nieco ine? Videl som

(string const& foo)
no neviem, ci to ma v praxi nejaky zmysel, napr pri setreni pamati a pod.

Dakujem velmi pekne. :)
BX
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: C pointre

Príspevok od používateľa BX »

1. Pole v C je vždy pointer. Pole ako také nie je samostatný prvok, vždy ho musíš zapísať ako "ukazateľ na prvý prvok poľa". Takže áno, keď ho predávaš do funkcie, musíš predať "ukazateľ na prvý prvok poľa" - a to je tá premenná typu ukazateľ (char*).

2.

void *funkcia(...)
znamená, že funkcia vracia "nejakú adresu", alebo inak "nejaký pointer". void znamená to "nejaký" - void je žiadny/nedefinovaný typ a hviezdička znamená pointer.
Ak by si napísal toto

char *funkcia(...)
, tak funkcia vracia práve to pole ukazateľov z prvého bodu (resp ten ukazateľ na prvý prvok poľa).

3. Typ string a znak & sú už vecou C++ (pokiaľ viem, C ich stále nemá, ale môžem sa mýliť). Znak & je referencia - povedzme že taký jednoduchší pointer a typ string zapuzdruje pole charov.

funkcia (string foo)
Toto znamená, že do funkcie predávaš string bežným spôsobom - celá premenná sa musí skopírovať a predať do funkcie. To očividne zaberie ďalšie miesto a kopírovanie môže aj nejakú dobu trvať.

funkcia (string & foo)
Toto znamená, že do funkcie predávaš string ako referenciu - čiže premenná sa nemusí kopírovať, ale pracuje sa rovno s tou "vonku" (čiže ak aj premennú vo funkcii zmeníš, prejaví sa to rovno aj mimo funkciu).

funkcia (string const& foo)
No a toto je "bezpečné" predanie premennej cez referenciu - const zaručí, že premenná sa vo funkcii môže len čítať, nie meniť (takže si ju nemôžeš napr. náhodou prepísať a za funkciou sa čudovať, že ti niečo nefunguje...)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

jazyk C nema string ani referencie takze

(string const& foo)
je z C++
ado130
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ado130 »

Cčko aké také snáď má * (dereferenciu) a & (referenciu).
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ado130 napísal:Cčko aké také snáď má * (dereferenciu) a & (referenciu).
Ano ale & nemozes pouzit v hlavicke funkcie.
marek788
Light Star
Light Star

Dakujem za vysvetlenie. Ospravedlnujem sa za neskoru odpoved, no chcel by som sa este spytat na jednu vec. Stringy riesim v arduine, a tie tam funguju. Co ma vsak zaujima je, ze preco pri predani premennej (string foo) mi vysledny program zaberie rovnako vela pamata v arduine, ako pri predani (string & foo). Cakal som, ze pri tej druhej alternative tu bude menej, kedze sa nemusi premenna kopirovat. Alebo mi nieco uslo? Dakujem este raz.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pravdepodobne pre to, ze stringy su interne implementovane tak, ze v kopirovacom konstruktore sa nekopiruje obsah stringu, ale len referencia nan. Vtedy ked ho zmenis az vtedy sa nakopiruje ako samostatny string.
A aj kompilator by mal vediet taketo veci optimalizovat.
marek788
Light Star
Light Star

Aha, to by davalo zmysel. Dakujem teda za vysvetlenie. :)
Napísať odpoveď