Automotive education
Re: Automotive education
no doteraz som si myslel že princípu rozumiem, pochopil som to tak že samotná zmes paliva a vzduchu sa vznieti následkom tlaku a teploty ktorá vznikne vo valci, čiže v naftovom motore sa ta zmes chytí od žhavičov podobne ako v benzínovom od sviečky?
Nie, v naftaku sa zmes paliva a vzduchu chyta extremnym zvysenim tlaku = teploty vo valci a naslednym vstreknutim jemne rozprasenej nafty.
Zhavice ti pomahaju iba pri startovani. Vo valci je spociatku prilis nizka teplota na to, aby pri prvych otackach motora nafta spolahlivo vybuchla. Kvoli tomuto sa pouzivaju zhavice, ktore predhrievaju priestor vo valci, pomahaju tym zvysit teplotu okoliteho vzduchu a tym padom znacne ulahcuju vybuch paliva za studena.
Zhavice ti pomahaju iba pri startovani. Vo valci je spociatku prilis nizka teplota na to, aby pri prvych otackach motora nafta spolahlivo vybuchla. Kvoli tomuto sa pouzivaju zhavice, ktore predhrievaju priestor vo valci, pomahaju tym zvysit teplotu okoliteho vzduchu a tym padom znacne ulahcuju vybuch paliva za studena.
Nie, zhavice nezapaluju. Zhavyce len zohreju naftu aby mala idealne podmienky na samovznietenie z vysokeho tlaku.
Zohrieva sa spaľovací priestor a nie nafta, Bindo to napísal správne.
-
kukiak
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Vie niekto co je to za zátku ?
a ci to ma byt otvorene alebo zavrete? Je to v pravej casti na spodu cca pod hadicami co idu do chladica.
Fotka je otocena treba hlavu naklonit do lava
.
Fotka je otocena treba hlavu naklonit do lava
Tam v tých miestach je zotrvačník so spojkou a má to byť zatvorené, aby tam nelietal bordel dnu. Je to otvor na kontrolu časovania ak sa nemýlim.
Pri vznetových motoroch nevravime o výbuchu ale o vznieteni.
Ak ma motor predhrievanie nafty tak to nemá nič spoločné so zhavenim.
Ale môže byť, že funkčne to môže byť na sebe závislé ak takuto funkciu motor má.
Zhavic ma za úlohu ohrievat vzduch nasavany do valcov a nie zmes.
Dôvod je veľmi jednoduchý.
Nasatim vzduchu a stlačením sa zvýši teplota nasateho vzduchu do spaľovacieho priestoru a palivo(nafta) je vstreknute pod vysokým tlakom a následne dojde k jeho(jej ) vznieteniu. Preto je to vznetový motor.
A na to aby v studených dňoch ci ranach bol nasavany vzduch ohriaty tak sa tento ohrieva pomocou zhavicov .
Aby nedochádzalo k tzv. studeným štartom a bateria tak nebola vystavená veľkým strtovacim prúdom a možnému poškodeniu.
Čiže pri naftových motoroch sa "nezapaluje" a ani nevybuchuje zmes. Zmes vzduchu v kompresnom pomerne s palivom je princípom zážihových (benzinovych) motorov.
A zážihový je preto lebo sa zmes vzduchu a paliva (benzinu) zažiha pomocou iskry zapalovacej sviecky.
Cize sviečka a zhavic sú už zo svojej podstaty a principu dve úplne odlišné a nezameniteľné zariadenia.
V pripade naftových je nasaty iba vzduch ktorý je presne daný kompresnym priestorom a ten je následne stlačený a množstvo paliva je zase závislé od množstva paliva dodaného vstrekovacím čerpadlom.
Ak ma motor turbo tak je zas jeho úlohou to, aby motor nasal viac vzduchu v pomere k palivu ako ten atmosfericky čím sa vlastne zvýši jeho výkon.
Este poznamka:
Nezohrieva sa spaľovací priestor, ale nasavany vzduch. Zhavice sú vždy súčasťou vzduchového systému motora nie palivového i keď riadiacim systémom sú tieto veci navzájom na sebe závislé.
A toto sú základné princípy ktoré sa však už konštrukčne môžu líšiť.
Ak ma motor predhrievanie nafty tak to nemá nič spoločné so zhavenim.
Ale môže byť, že funkčne to môže byť na sebe závislé ak takuto funkciu motor má.
Zhavic ma za úlohu ohrievat vzduch nasavany do valcov a nie zmes.
Dôvod je veľmi jednoduchý.
Nasatim vzduchu a stlačením sa zvýši teplota nasateho vzduchu do spaľovacieho priestoru a palivo(nafta) je vstreknute pod vysokým tlakom a následne dojde k jeho(jej ) vznieteniu. Preto je to vznetový motor.
A na to aby v studených dňoch ci ranach bol nasavany vzduch ohriaty tak sa tento ohrieva pomocou zhavicov .
Aby nedochádzalo k tzv. studeným štartom a bateria tak nebola vystavená veľkým strtovacim prúdom a možnému poškodeniu.
Čiže pri naftových motoroch sa "nezapaluje" a ani nevybuchuje zmes. Zmes vzduchu v kompresnom pomerne s palivom je princípom zážihových (benzinovych) motorov.
A zážihový je preto lebo sa zmes vzduchu a paliva (benzinu) zažiha pomocou iskry zapalovacej sviecky.
Cize sviečka a zhavic sú už zo svojej podstaty a principu dve úplne odlišné a nezameniteľné zariadenia.
V pripade naftových je nasaty iba vzduch ktorý je presne daný kompresnym priestorom a ten je následne stlačený a množstvo paliva je zase závislé od množstva paliva dodaného vstrekovacím čerpadlom.
Ak ma motor turbo tak je zas jeho úlohou to, aby motor nasal viac vzduchu v pomere k palivu ako ten atmosfericky čím sa vlastne zvýši jeho výkon.
Este poznamka:
Nezohrieva sa spaľovací priestor, ale nasavany vzduch. Zhavice sú vždy súčasťou vzduchového systému motora nie palivového i keď riadiacim systémom sú tieto veci navzájom na sebe závislé.
A toto sú základné princípy ktoré sa však už konštrukčne môžu líšiť.
-
hojko
Site Admin
O tom co vidia vodici v noci: Fakty o tom, čo vodiči z áut v noci skutočne vidia
-
Grim
Darca
To by mali prednášať farári babkám v kostoloch.
Zdravim, ma nejaky dovod preco automobilka vyraba do jedneho auta motor z objemom 1.9 a 2? respektive napr. z vykonom 74kw a 77kw?
Nie je zbytocne vyrobit motor s takymito malymi rozdielmi? Alebo aky to ma zmysel? Dakujem
Nie je zbytocne vyrobit motor s takymito malymi rozdielmi? Alebo aky to ma zmysel? Dakujem
Ak myslis TDI, tak 1.9 je starsi motor, nemyslim, ze by vyvijali sucasne dva taketo podobne motory. Dvojlitre prisli az niekedy po 2000, 1.9 mala uz prva Octavia. To mas nieco ako 1.2 TSI 81kw a 1.0 TSI 85kw. Tam to bolo skor kvoli emisiam, ale taktiez tie litre vyvinuli az na konci zivotneho cyklu 1.2.
zdravím, existuje nejaký pádny dôvod prečo sa do áut skoro vôbec nemontujú reťazové rozvody? vraj sú remene oničom a sú s nimi len problémy okrem toho ich treba často meniť
-
RATZINGER666
Darca
nieeeee zase tuto temu, zmaz to, prosim Ta, uz to tu bolo milionkrat a nikdy to nedopadlo dobre 
(...a, samozrejme, je to kravina
)
(...a, samozrejme, je to kravina
Neviem, či sa tu už preberala závislosť maximálneho krútiaceho momentu od objemu motoru, no aj tak tú problematiku otvorím. S kolegom sme mali už nejakú dobu debatu o chiptuningu jeho auta (Seat Leon 1.2 TSI 81kW 175Nm 2015). V jednej nemenovanej spoločnosti mu ponúkajú zvýšenie výkonu na 100kW a 218Nm. Je mi jasné, že pri prepĺňaných motoroch sa dá dosiahnuť vyšší krútiaci moment, ako pri motoroch bez prepĺňania. Ako je to pri benzínových motoroch bez prepĺňania? Niekedy dávnejšie (cca 7-8 rokov dozadu) som sa dostal ku materiálom jednej firmy (robili prestavbu motorov do áut, ktoré boli určené na preteky - okruhové závody, závody do vrchu atď...). V tých materiáloch boli aj informácie o tom, koľko Nm krútiaceho momentu je možné dostať z určitého objemu motoru. Pri motoroch bežných osobných vozidiel to bolo cca 100 Nm krútiaceho momentu na 1.0l objemu motoru. Vrchná hranica krútiaceho motoru bola 110Nm na 1.0l objemu. Keď aj pozerám nastavenie motorov používaných u Ferrari, Lamborghini, Maserati, Porsche, atď... tak v každom prípade vychádza pomer krútiaci moment/objem tesne pod 110Nm na 1.0 objemu. Samozrejme, týka sa to benzínových motorov bez prepĺňania.
Ja by som chcel vedieť, ako to v skutočnosti je, keďže sa teraz nedokážem dopátrať k relevantným informáciám. Ide o to, že som si len zo zaujímavosti pozeral, kto a ako by vedel zvýšiť výkon na mojom aute. Sériový výkon pri objeme 2.2l benzínovom motore je 136kW a 230Nm. Asi 7 rôznych spoločností vie navýšiť výkon na mojom motore v priemere o cca 13kW a 25Nm. Jedna nemenovaná česká spoločnosť (je to známa spoločnosť) tvrdí, že na tom danom motore vie výkon zvýšiť o 27kW a 46Nm, teda na 163kW a 276Nm. Ale to mi príde nemožné, keďže ako som už spomínal, podľa materiálov jednej spoločnosti je tých 110Nm na 1.0l objemu horná hranica. Ako to vidíte Vy? Máte nejaké iné informácie, ktoré mne chýbajú? Alebo ste tiež presvedčený o určitej hranici, ktorú nie je možné pri určitých okolnostiach prekonať? Neplánujem v blízkej, ani ďalekej budúcnosti takýmto spôsobom zvyšovať výkon motoru. Ide mi čisto iba o dôveryhodnosť tvrdení takýchto firiem ohľadom zvyšovania výkonu a krútiaceho momentu.
Ja by som chcel vedieť, ako to v skutočnosti je, keďže sa teraz nedokážem dopátrať k relevantným informáciám. Ide o to, že som si len zo zaujímavosti pozeral, kto a ako by vedel zvýšiť výkon na mojom aute. Sériový výkon pri objeme 2.2l benzínovom motore je 136kW a 230Nm. Asi 7 rôznych spoločností vie navýšiť výkon na mojom motore v priemere o cca 13kW a 25Nm. Jedna nemenovaná česká spoločnosť (je to známa spoločnosť) tvrdí, že na tom danom motore vie výkon zvýšiť o 27kW a 46Nm, teda na 163kW a 276Nm. Ale to mi príde nemožné, keďže ako som už spomínal, podľa materiálov jednej spoločnosti je tých 110Nm na 1.0l objemu horná hranica. Ako to vidíte Vy? Máte nejaké iné informácie, ktoré mne chýbajú? Alebo ste tiež presvedčený o určitej hranici, ktorú nie je možné pri určitých okolnostiach prekonať? Neplánujem v blízkej, ani ďalekej budúcnosti takýmto spôsobom zvyšovať výkon motoru. Ide mi čisto iba o dôveryhodnosť tvrdení takýchto firiem ohľadom zvyšovania výkonu a krútiaceho momentu.
Ja sa teda moc nevyznam v chipovani motorov, ale podla mna je to totalna blbost. Poznam x takychto garaztunerov, ktori nemaju ani brzdu na meranie pred/po, stiahnu si nejake palivove mapy z netu, nahraju to do ECU a budu ti tvrdit, ako skvelo to spravili
Cital som rozhovor s nejakym skusenym clovekom z vyvoja motorov a ten tvrdil, ze atmosfericky motor nie je mozne nacipovat o viac ako 3-4 kone (alebo kilowatty, whatever) bez uprav zeleza. A ze ani potom by to nebolo ziadna slava (po uprave sania, vyfukov, casovania ventilov apod.). Turbomotor sa cipuje lahsie, zvysis tlak turba, natlacis viac vzduchu a potom moze byt aj vyssi vykon. Ale pri atmo si moc nepomozes. Samozrejme su aj rozne podladene verzie atmo motorov (napr. 2.0 Skyactiv 88kw v Mazde, tam je zarezana spicka od 4000ot. - uz tam ma motor vrchol vykonu). Ale vraj su tam technicke rozdiely medzi dvoma verziami 2.0 88kw a 2.0 121kw. Krutak je u oboch rovnaky - 210Nm, akurat za 4000ot. pri slabsej verzii klesa ovela prudsie ako pri klasickom atmosferickom prejave silnejsej verzie.
Cital som rozhovor s nejakym skusenym clovekom z vyvoja motorov a ten tvrdil, ze atmosfericky motor nie je mozne nacipovat o viac ako 3-4 kone (alebo kilowatty, whatever) bez uprav zeleza. A ze ani potom by to nebolo ziadna slava (po uprave sania, vyfukov, casovania ventilov apod.). Turbomotor sa cipuje lahsie, zvysis tlak turba, natlacis viac vzduchu a potom moze byt aj vyssi vykon. Ale pri atmo si moc nepomozes. Samozrejme su aj rozne podladene verzie atmo motorov (napr. 2.0 Skyactiv 88kw v Mazde, tam je zarezana spicka od 4000ot. - uz tam ma motor vrchol vykonu). Ale vraj su tam technicke rozdiely medzi dvoma verziami 2.0 88kw a 2.0 121kw. Krutak je u oboch rovnaky - 210Nm, akurat za 4000ot. pri slabsej verzii klesa ovela prudsie ako pri klasickom atmosferickom prejave silnejsej verzie.
Mne sa paci ked niekto ide z 80kW auta vytiahnut dobre ze nie 130kW a ohana sa tym, ze to upravoval pre nizsiu spotrebu. Jeden znamy ma Audi A3, mal to z 200 koni na 300 dvihnute a bum, rozbilo cely motor.