inteligentné hračky

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
emilka
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok

inteligentné hračky

Príspevok od používateľa emilka »

Ahoj, nenašla som nikde tému ktorá by rozoberala nejaké „inteligentné hračky“ pre malé deti. Myslím niečo kde sa môžu aj niečo naučiť a zabaviť. Začínam to riešiť lebo syn bude mať 5. narodeniny zachvíľu tak som rozmýšľala že by osm mu niečo také zakúpila. Vaše názory na to ? Ak máte aj nejaké skúsenosti tak to kľudne tiež napíšte :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: inteligentné hračky

Príspevok od používateľa hojko »

Potrebuje dieta nejaku kvazi inteligentnu hracku??? Myslim, ze drviva vacsina populacie vyrastla bez takychto hraciek, hitom pre novsie generacie bolo Lego, Cheva, rozne babiky ci auticka. Na co je komu inteligentna hracka, ci nauci sa pocitat po anglicky do desat a nauci sa scitat a odcitat??? To ho vies naucit predsa aj ty, naucia ho to v skolke a skole, nepotrebuje k tomu inteligentnu hracku a myslim si, ze z hladiska vztahu rodic-dieta je lepsie, ak sa mu budes venovat osobne ako by si mu mala dat do ruky hracku a nech sa hra niekde v kute.

Ak je tento ucet a tema zalozena len za ucelom reklamy a ze tu budu linky na tieto hracky, tak ako sa tu podobne veci stavaju, tak tuto temu potom rovno zmazem.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Tak tak, kedysi sa deti vedeli krásne zahrať aj bez hi-tech vychytávok.
Prílohy
stare_hracky.jpg
emilka
Amateur
Amateur

Nehovorím že ho posadím niekde do kúta a nech sa hrá sám. Jasné že sa tieto veci naučí v škôlke ale prečo by sa niečo nemohol priučiť aj doma keď sa hrá ? Napríklad čo hovoríš to s tou angličtinou, pre každé jedno slovo ktoré sa naučí sám od seba bez toho aby musel ísť do škôlky/školy si myslím že je to fajn. A ďalej, keď už máme tie technológie tak prečo ich nevyužiť na niečo prospešne pre deti ? Radšej by som ho posadila k niečomu rozumnému ako ku nejakej bezhlavej strielačke, keďže mi je jasné že vyrastá už v dobe keď sa nedá vyhnúť tomu aby používal elektroniku už keď je malý. Doba sa osunula a to sa ignorovať nedá :)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

da sa vychovavat aj bez tabletu a telefonu..je to len volba a vola
emilka
Amateur
Amateur

Keď dnes dieťa príde do školy a vidí všetkých okolo seba s tablatami a mobilmi tak si nemyslím že je správne dieťa vychovávať bez týchto vecí. Už teraz keď má môj syn zachvíľu 5 rokov, a jeho rovesníci sa všetci bavia s mobilmi syn chce mať s nimi spoločná záľuby, a nevidím v tom porblém aby sa dokázal zabaviť s niečím takým.
guess.whoo nie jto len voľba výchovy určite :) dieťa je v tomto veku veľmi ovplyvňované rovesníkmi a podobne
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

nasa bude mat sice len 4 ale tablet ani telefon v rukach poriadne nemala okrem browsovania medzi fotkami a videami. ano je to tazke ovplyvnit hlavne ked rovesnici nosia do skolky telefony co je podla mna maximalne chore, ale stale je to len tvoja volba ci to tomu dietatu kupis alebo nie.
btw tablet a telefon nepovazujem za zalubu a pokial to nebude naozaj nevyhnutne kvoli utlacaniu alebo psychickej sikane tak tieto zariadenia nebude mat

deti to v nicom nerozvija ani nepodporuje ich "technicke" myslenie. nenaucia sa na nich nic uzitocne pre ich rozvoj, ani nic co im bude treba v zivote pre skolu alebo pracu.

je to len a len vyhovorka rodicov, ktori nemaju chut svoje deti zabavit inak alebo sa im inak venovat
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

to je uplna pravda. podla mna vychovavat dieta tak aby nemalo pristup v modernym technologiam je rovnako zle ako keby k nim malo pristup 8 hodin denne.

proste vsetko treba s rezervou. je hlupost pred dietatom schovovat tablet, potom ho bude chciet este viac a skor ci neskor sa k nemu dostane (kamarati, pribuzni alebo proste ked nebudes nadavat pozor) a bude si s nim robit co chce bez tvojho dozoru.

idealne by bolo aby to dieta bolo vychovane tak ze bude chapat ze tablet je nastroj, nie hracka. ze sa na nom daju aj hrat hry, ale aj ucit sa na nom ci pozerat obrazky.

a najdolezitejsie je aby tablet nenahradzal rodica. proste nie take ze "teraz chcem mat chvilu pokoj, tak strcim tablet dietatu do ruky" (aj ked samozrejme aj to obcas clovek spravi) ale hrat tie hry spolocne s dietatom, popripade na internete vyhladavat obrazky.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

ano, treba to robit s mierou. my tablet doma nemame lebo nam ho netreba. od telefonov v rukach sa takisto oducame aby si nebralo priklad. pribuzni a kamarati na to maju rovnaky nazor takze ani na navstevach k tomu pristup nema a ani ju nenapadne nieco take pytat.

pred tyzdnom som bol fakt unaveny. kazdy vecer si pred spanim citame a naozaj sa mi v ten vecer nechcelo tak som sa opytal, ci si radsej nechce v posteli pozriet na mobile radsej rozpravku a odmietla to, ze radsej nech si nieco precitame.
emilka
Amateur
Amateur

guess.whoo - a kedy si myslíš že je ideálny čas dať dieťaťu do ruky mobil alebo tablet ? necháš to dôjsť do takej miery že sa tvoja dcéra nebude s tebou o ničom inom baviť ako o tom že prečo všetci jej rovesníci majú mobili a len ona nie ? A určite nesúhlasím s tým že ich to vôbec nerozvýja, existuje veľa aktivít ktoré môže robiť na mobile/tablete a v niečom ho to posunie ďalej. A ako píše aacid, vychovávať dieťa v izolácií od technológií v dnešnej dobe je rovnako choré ako ho nechať s mobilom v ruke 8 hodín denne. A ďalšia vec, technológie nikdy nenahradia rodiča, a to by som ani nechcela a nedopustila aby sa to stalo :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

nikto nevie povedat co je spravne a co nespravne, ale pocitace/tablety/telefony su dnes kazdodennou sucastou zivota a preto nie je mozne sa tvarit ze neexistuju.
my tiez nechceme aby z neho bol zavyslak, ale prave sa bojim toho ze zamedzovanim mu pristup k technologiam sa z neho zavyslak moze stat.

to je ako dietatu sa zakazovat hrat s nebezpecnymi vecami. napriklad taky noz, mozes na dieta vzdy nakricat ked bude chciet chytit noz do ruky, mozes noze zamykat do suflika. ale ked sa niekedy raz dostane dietatu do ruky noz, tak nebude vediet co s nim ma robit a najskor si ublizi.
naopak ked tomu dietatu ten noz do ruky das, ukazes mu ze je ostry, ukazes mu ako treba spravne nozom rezat a zaobchadzat, tak k nemu bude mat respekt, nebude ho to tak lakat (lebo samozrejme zakazane ovocie chuti najlepsie) a v buducnosti je ovela mensia sanca ze si ublizi.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

idealny cas neexistuje. ako som pisal, dietatu dat telefon do skolky je uplny nezmysel.

tablet alebo telefon doma chvilku ok ked uz bude pocitovat tlak z okolia. do skoly az ked to bude nevyhnutne.

v com to dieta rozvija? nebude na nom robit nic ine len hrat hry a urcite ho nebude bavit nejaka logicka hra pri ktorej potrebuje priliz rozmyslat.

technologicky takisto nezakrpatie voci rovesnikom kedze v skole je viac napomocny pocitac a s nim pride do styku tak ci tak a na tom nie je nic zle.

Hovorim len o telefonoch a tabletoch v rukach deti okolo 3-6 rokov
emilka
Amateur
Amateur

Prečo si myslíš že ho to automaticky nebude baviť ? Keď to dieťaťu podáš ako hru a nie ako učebnú pomôcku tak ho to baviť môže aj keď zaléží od dieťaťa. Jasné že mu to nemôžeš dať do ruky so slovami „a teraz sa na tom budeš hodinu učiť“. Ja by som to nevidela tak strašne negatívne. Ja si práve myslím že ten vek 5 rokov je ideálny na to aby sa učil používať technológie, pretože mu to v budúcnosti veľmi pomôže, a že to potrebovať bude keďže zachvíľu už bude naozaj všetko digitálne.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

do 9 rokov sme nemali doma nic digitalne. potom som dostal pocitac a o par mesiacov na to som uz skladal pocitace sam. najskor pre seba a postupom casu aj za peniaze sirsiemu okoliu. nemyslim, ze by som teraz zaostaval s modernymi technologiami. pouzivam rozne platformy a nemyslim, ze by som bol v niecom ukrateny.

ano, teraz je ina doba, je toho viac, ale aj deti toho viac nasaju ale do urciteho veku to budu vyuzivat len na hranie kym sa v skole nestretnu so zakladmi programovania a pod. a tam bude vacsina startovat od nuly, lebo na telefone a tablete sa programovat nenauci a ani mu to v nicom nepomoze. to iste plati pre balik MS Office atd.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ale to je presne ta stara skola myslenia, ze pocitac/tablet/telefon je bud na hranie sa alebo na programovanie.

presne ako ty pises ze si vyrastal bez pocitaca a nemas pocit ze si bol ukrateny, tak tvoji rodicia ci prarodicia by mohli rozpravat ako vyrastali bez telky a necitia sa nijak ukrateni.
proste doba je inde, ty si vyrastal bez pocitacov vsade naokolo, ale to neznamena ze by si mal tak vychovavat svoje dieta aj navzdory toho ze tie pocitace su dnes vsade naokolo.

ja som vyrastal s walkmenom a pretacanim si kaziet, dnes mam na usiach bezdratove sluchadla, do ktorych mi hudbu tlaci telefon vo vrecku, ktory si ju stahuje realtime niekde z nemecka cez bezdratovy internet.
nebudem sa snazit presvedcit svoje dieta ze musi vediet pouzivat walkmen a musi si vediet z radia nahrat na kazetu svoju oblubenu pesnicku, aky to ma zmysel?

rovnako som vyrastal s encyklopediami, bolo to super, mat rozne encyklopedie a slovniky a ziskavat odtial informacie, ale teraz uz nema encyklopediu hadam nikto doma.. akurat minule sme sa na tom smiali, ze informacie su neaktualne, hyperlinky neexistujuce, proste nastroj minulosti, ktory uz nikdy nikdo nebude potrebovat.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

no tak vidim dost 5-7 rocnych deti vo svojom okoli, ktore uz maju tablety a dotykove telefony a co s nimi robia...nie, nehladaju si informacie o sahare, nezaujimaju ich zvierata zijuce v pralese..jedine hry a zial aj socialne siete.

kym nemaju dost rozumu nato, aby same rozoznali kedy je toho dost tak je to len zavislacina. kamaratova dcera bola na tablete zavisla, zaslo to az to amokovych vybuchov zlosti ked jej ho zobrali a naco je to dobre? co jej ten tablet dal?

naozaj by som chcel vidiet co to 5 rocnemu dietatu da do zivota. poznam rozne moznosti a vyuzitia telefonov/tabletov v domacom prostredi ale ziadny z nich mi nepride prinosny alebo edukativny.

co spravi take dieta ako prve ked dostane do ruky tablet? hlada na YT videa alebo nainstalovane hry..co je na tom dobre?

ine je vyuzitie v skolach alebo taboroch kde mozu sluzit ako citacky qr kodov pri stromoch v botanickych zahradach a podobne, ale doma..?
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Je to dobré na to, aby nezaspal dobu. Ak chceš mať z dieťaťa Billa Gatesa, tak mu dáš tablet do kočíka. Čo tým pomôžeš, že mu dáš tablet, keď bude mať 10 rokov? Bude robiť to isté. Ja mám 29 a tiež robím to isté :D
emilka
Amateur
Amateur

To ale že dcéra tvojho kamaráta sa takto stala závislou je už problém výchovy že jej dovolili stať sa na tom závislou. A keď dieťaťu vysetlíš, že nemá využívať ten tabet len na hry a videá na YT, a dáš mu alternatívy ktoré ho budú baviť tak si myslím, že ten tablet má význam aj pre to dieťa :)
a prepáč ale napríklad informácie o sahare si nikto normálny sám od seba hľadať nebude, a už vôbec nie malé deti :)
No neviem či z neho hneď bude Bill Gates ak mu dáš tablet do kočíka :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

guess.whoo:
jasne ze ked dietatu strcis do ruky tablet len tak a nestaras sa, tak sa na nom bude hrat. a bude sa na nom hrat nonstop.

kazdy den chodime s malym na ihrisko, kazdy den je to boj ked uz musime odist, pretoze keby bolo na nom, tak tam je nonstop. znamena to ze by sme s nim nemali chodit na ihrisko?
rovnako kazdy den s nim bojujem ked treba ist von z vane, lebo keby to bolo na nom, tak je tam 5 hodin, je mu jedno ze voda je studena. znamena to ze by sa nemal kupat vo vani?

proste nemozes dietatu dat tablet do ruky a cakat ze samo pride na to co sa s nim da robit. uznavam ze dnes je pre vela rodicov tablet nieco co daju dietatu aby mali od neho pokoj chvilu. doma nech furt kuka na telku a ked niekam musime ist, tak mu strcit tablet do ruky aby som sa mu nemusel venovat.

to ale nie je problem tabletu ale problem rodicov. je na tebe akym rodicom chces byt.
emilka
Amateur
Amateur

Je to presne tak ako píšeš, nemôžeš dať dieťaťu do rúk nejakú vec a nevysvetliť mu ako s tým pracovať a prípadne mu nedať nejaké obmedzenie časové koľko s tým môže tráviť času.
A aby dieťa vyrastalo len na princípe "starej školy", bez mobilov atď, je choré. Starú školu treba nachať histórií :)
Napísať odpoveď