Kúpa bicykla
Re: Kúpa bicykla
No popravde netusim, ze ako vnimat komponenty, ktore si v podstate vypisal. Co je na nich shitne? Budem ich ja, ako rekreacny jazdec vnímat tiez ze su shitne? Aky je rozdiel v lacnej prehadzovacke a drahej napriklad?
A ma vobec vyznam to takto vnimat pri tejto cenovej relacii?
A ma vobec vyznam to takto vnimat pri tejto cenovej relacii?
Písal si, že tam sú asi shitné kolesá... tak som len reagoval, že tam je niečo iné shitnejšie.
Prehadzovačka Deore je tam dobrá, slabšie veci sú Altus, Tektro, Suntour.. ale na rekreačné účely to samozrejme môže stačiť.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Lub0$: Robil si vlastne research dva tyzdne a na nic si neprisiel, nic si nenasiel, fakticky ti ostali tie kusky, ktore som ti sem poslal ja. To si moc velky research teda neurobil. Prezradim ti, ze preco mas dojem, ze Cube ZX20 su shitne kolesa - preto, lebo sa do toho nerozumies. ZX20 a aj ZX30 su kolesa, ktore davaju aj na vyssie rady svojich bicyklov. Ty to sudis akurat tak podla fotky a z toho, ze su tam pouzite nizke rafiky a nie su vyssie na pohlad ako pri inych modeloch. V danej cene aj tak nemozes ocakavat extra kolesa, vsetko bude taky priemer zodpovedajuci cene. Ten Cube by som v ziadnom pripade nekupil a to preto, ze je tam len Shimano Altus.
No ved ja som sa pytal...ze ako laikovi mi pridu shitne...netvrdil som ze su. A hej asi preto, ze su nizke rafiky. No a pytal som sa, ze ake su rozdiely v radoch Shimano komponentov, su tie lacnejsie viac kazive alebo co? A je vobec relevantne si v tejto cenovej kategorii vyberat na zaklade kvality komponentov? Alebo hoc co si vezmem v tejto cenovke, tak to bude +/- rovnake?
-
hojko
Site Admin
Shimano a aj dalsie firmy typu Sram ci Campagnolo, tak maju siroku ponuku. Tie zakladne sady su fakt zakladne, neda sa hovorit o kvalite. Pri Shimane mas Acera, Altus, Alivio..., este aj nieco nizsie, az za Aliviom idu vyssie rady ako napriklad Deore, LX, SLX, XT, XTR ci elektronicke radenie XT Di2 a XTR Di2. Posledne rocniky uz mali tusim pozmenene znacenie, LX asi uplne vypadlo a bolo nahradene SLX, cize v postuponosti ide Deore, lepsie je potom SLX, potom este lepsie XT...
Ak sa bavime o kvalite, tak sa treba bavit aj o cene a najma o vahe. Castokrat nejake XTR je najma o vahe, odobne aj XT. Zlatu strednu cestu vidim v Deore a v SLX, to su velmiu susne sady ako kvalitou, priemernou vahou, tak aj schopnou cenou. Radenie je je dobre, pripadne loziska sa vyrabaju s nizsou odchylkou (neviem ake su presne normy, ale je to nieco ako na korculiach ked boli loziska ABEC 1, 3, 5, 7).
Ked som pozeral bicykel pre teba, tak som pozeral minimalne ne Deore, mozno niekde to bolo dokonca aj XT v podobe zadnej prehadzovacky. Preco by si mal kupovat bicykel na nejakom Aliviu ci dokonca Acere, ked ide o dve ci tri nizsie rady a pritom vysledna cena bicykla je rovnaka??? To mas ako keby si si kupoval auto, trebars Skoda Octavia, jedna bude stat 25 000 eur a druha tiez 25 000 eur. Jedna bude rocnik 2017, bude mat v elektrike len predne okna, manualnu klimatizaciu, latkove sedadla, xenonove svetla, nejake klasicke brzdy. A druha bude rocnik 2016 ci 2015, ktora stala rok az dva v showroome, ale bude mat vsetky 4 okna v elektrike, automaticku klimatizaciu, kozene sedadla, bixenonove svetla, sportove brzdy s vacsim kutucom a lepsim chladenim. Ta prva sice bude rocnik 2017, ale bude mat 77kW motor a 6-stupnovu manualnu prevodovku, napak ta starsia bude mat 125kW motor a ý-stupnovy DSG automat. Pri verzii 2017 platis za to, ze je to verzia 2017, ze je to akoze ta nova Octavia, ktoru ukazuju na autosalonoch, pritom zmenili trosku facelift, dali tam nejake nalepky a hotovo. No kupil by si si verziu 2017 s horsim motorom, horsiou prevodovkou a v horsej vybave alebo by si si radsej kupil starsiu verziu s lepsim motorom, lepsou prevodovkou a v lepsej vybave??? Asi takto by som ti to vysvetlil.
Mozno si povies, ze ten rozdiel tam nebude, co je mozno aj fakticky pravda. Ale po roku jazdenia sa ti moze prehadzovacka pokazit, radenie bude nepresne, brzdy nepojdu ako by mali ist..., proste tie nizsie rady u Shimana sa mozu ukazat ako problemove az pri aktivnom pouzivani o par mesiacov, rok alebo dva. Predpokladam, ze ten bicykel si nekupujes na rok, ani dva, ale na dlhsie. A stale lepsie predas bicykel, ak to bude rocnik 2015 ci 2016 na nejakej XT vybave s dokladom o kupe z roku 2017, nez by si mal predavat model 2017 s Alivio vybavou.
Ak sa bavime o kvalite, tak sa treba bavit aj o cene a najma o vahe. Castokrat nejake XTR je najma o vahe, odobne aj XT. Zlatu strednu cestu vidim v Deore a v SLX, to su velmiu susne sady ako kvalitou, priemernou vahou, tak aj schopnou cenou. Radenie je je dobre, pripadne loziska sa vyrabaju s nizsou odchylkou (neviem ake su presne normy, ale je to nieco ako na korculiach ked boli loziska ABEC 1, 3, 5, 7).
Ked som pozeral bicykel pre teba, tak som pozeral minimalne ne Deore, mozno niekde to bolo dokonca aj XT v podobe zadnej prehadzovacky. Preco by si mal kupovat bicykel na nejakom Aliviu ci dokonca Acere, ked ide o dve ci tri nizsie rady a pritom vysledna cena bicykla je rovnaka??? To mas ako keby si si kupoval auto, trebars Skoda Octavia, jedna bude stat 25 000 eur a druha tiez 25 000 eur. Jedna bude rocnik 2017, bude mat v elektrike len predne okna, manualnu klimatizaciu, latkove sedadla, xenonove svetla, nejake klasicke brzdy. A druha bude rocnik 2016 ci 2015, ktora stala rok az dva v showroome, ale bude mat vsetky 4 okna v elektrike, automaticku klimatizaciu, kozene sedadla, bixenonove svetla, sportove brzdy s vacsim kutucom a lepsim chladenim. Ta prva sice bude rocnik 2017, ale bude mat 77kW motor a 6-stupnovu manualnu prevodovku, napak ta starsia bude mat 125kW motor a ý-stupnovy DSG automat. Pri verzii 2017 platis za to, ze je to verzia 2017, ze je to akoze ta nova Octavia, ktoru ukazuju na autosalonoch, pritom zmenili trosku facelift, dali tam nejake nalepky a hotovo. No kupil by si si verziu 2017 s horsim motorom, horsiou prevodovkou a v horsej vybave alebo by si si radsej kupil starsiu verziu s lepsim motorom, lepsou prevodovkou a v lepsej vybave??? Asi takto by som ti to vysvetlil.
Mozno si povies, ze ten rozdiel tam nebude, co je mozno aj fakticky pravda. Ale po roku jazdenia sa ti moze prehadzovacka pokazit, radenie bude nepresne, brzdy nepojdu ako by mali ist..., proste tie nizsie rady u Shimana sa mozu ukazat ako problemove az pri aktivnom pouzivani o par mesiacov, rok alebo dva. Predpokladam, ze ten bicykel si nekupujes na rok, ani dva, ale na dlhsie. A stale lepsie predas bicykel, ak to bude rocnik 2015 ci 2016 na nejakej XT vybave s dokladom o kupe z roku 2017, nez by si mal predavat model 2017 s Alivio vybavou.
Ok dakujem za vysvetlenie, to som potreboval vediet. Mam ale este k tomu otazku. Ked ako pises, sa mi po roku ci dvoch pokazi prehadzovacka, Acera, a ja s tym pojdem do servisu, viem ju vymenit za Deore alebo XT? Myslim v tom zmysle, ze ostatne komponenty ostanu tie nizke rady a ja tam prasknem jeden diel z vysokej rady Shimano. Ci to nema vobec vyznam?
ma to vyznam ale samozrejme musi to byt kompatibilne, kludne si mozes kupit nizsie rady a vzdy ked ti ostanu peniaze tak nieco vymenis, vela ludi tak funguje, ja som si tiez kupil bajk nizsej rady lebo sa mi pacil v tom farebnom vyhotoveni a pomenil som si komponenty za XT a este som usetril 200€ ako keby som si rovno kupil bajk v XT vybave a vo farbe ktora sa mi nepaci 
-
hojko
Site Admin
Ako som uviedol vyssie. Kupit bicykel s Acerou je uplna hlupost, to je ako keby si si kupil Mercedes S500 a mas tam fakticky benzinovy motor 1.6 z Octavie. Okrem toho Acera bude nejake 7/8/9 koliecko, zalezi od modeloveho roku, pricom XT bude urcite 10/11 koliecko. Takze tam moze byt problem s nastavenim a kombatibilitou.
CheZteR: Tomu neverim, ze si prehodil komplet sadu za XT a vyslo ta to menej ako keby si kupil ten bike rovno na XT.
CheZteR: Tomu neverim, ze si prehodil komplet sadu za XT a vyslo ta to menej ako keby si kupil ten bike rovno na XT.
moj stal 1299, na XT sade samozrejme s lepsou vidlou a tlmicom a XT brzdami 1799, vidlu aj tlmic som nechal, teleskopku neriesil, a vymenil som svojpomocne kluky, stredove zlozenie, kazetu, prehadzovacku, presmykac, SLX brzdy - prasiatka, packy aj kotuce, navyse moje komponenty boli nove takze som ich strelil za 50% ceny ... a som vysmiaty
-
t0m4s3
Admin
Cize si kecal a po odpocitani rozdielu vidlice a tlmica by ta to vyslo drahsie. Jednotlive komponenty v sucte o desiatky percent lacnejsie ako ked ich kupis samostatne, opak by bol z pohladu vyrobcu bicykla ekonomickym nezmyslom.
kde presne som kecal? co trepes?
ja som tlmic ani menit nechcel lebo som si chcel nechat FOX kvoli float...
ja som tlmic ani menit nechcel lebo som si chcel nechat FOX kvoli float...
-
t0m4s3
Admin
"ja som si tiez kupil bajk nizsej rady lebo sa mi pacil v tom farebnom vyhotoveni a pomenil som si komponenty za XT a este som usetril 200€ ako keby som si rovno kupil bajk v XT vybave"
si zabudol dodat, ze
"na XT sade samozrejme s lepsou vidlou a tlmicom"
si zabudol dodat, ze
"na XT sade samozrejme s lepsou vidlou a tlmicom"
joj, tak to snad bolo jasne nie?
2 strany sa tu bavime o shimano komponentoch...
2 strany sa tu bavime o shimano komponentoch...
-
hojko
Site Admin
Unika ti pointa na co t0m4s3 naraza. Pisal si, ze si si kupil bike, vymenil to za XT a ze si usetril tym este 200 eur. Ale nakoniec pises, ze ten bike na XT mal rovno aj lepsiu vidlicu a tlmic. Takze v konecnom dosledku, ak by mal rovnaku vidlicu aj tlmic ako ty, tak by si neusetril nic, akurat prerobil. Mozno ten na XT mal aj ine veci vyssej rady, ci uz kolesa, plaste, predstavec, riaditka, sedlo, naboje... A to viem z pohladu kamarata, ktory si kupil cestne Bianchi s Campagnolo sadnou, ale chcel o sadu vyssiu radu, tak za 800 eur kupil sadu, 50 ci 60 eur dal za vymenu a tu staru sadu nevedel predat ani za 400 eur, napokon ide o spolocneho kamarata co mam s t0m4s3m. Vysledny sucet je taky, ze keby hned priplatil 200 eur za vyssiu Campagnolo sadu, tak by bol usetril cca 250-300 eur.
dobre zbytocne sa tu natahovat
Ja som v tejto cenovej kategorii kupil canyon a radon. Skus tam popozerat, tam najdes xt vybavu a v cene okolo 700-800 eur. Teraz mali aj zlavy (ktore som ja uz nestihol, resp ich dali az ked dosiel bajk)
tak este raz, nejaky horsky bicykel, limit +/- 750e, malo by to byt na rekreacnu jazdu, ale obcas aj zjazd, s prihiadnutim na moznosti ofc... cize ziaden downhill, ale aby som sa nemusel bat pustit aj dolu kopcom...
pokial mozno vacsi ram aj kola...
bolo mi povedane, ze v tento cenovej kategorii urcite nevyberat celoodpruzeny, ale radsej zobrat pevnu kostru a dobru vidlu k tomu...
vie niekto nieco poradit, co mozno najlepsie v tejto cenovej kategorii ? naco si dat pozor atd ? dakujem za tipy/rady
co som pozeral tak tam vychadza nieco taketo:
http://www.merida.sk/horske-bicykle/bignine-300-4
http://www.kubicasport.eu/shop/goods/ke ... oods=32176
http://www.mt-sport.sk/product/sk/horsk ... nie-zdarma
je tam sice nejaky popis k tomu, ale nic mi to nehovori, viem ze mam mat vacsi ram 20+ a kola 27,5 +
pokial mozno vacsi ram aj kola...
bolo mi povedane, ze v tento cenovej kategorii urcite nevyberat celoodpruzeny, ale radsej zobrat pevnu kostru a dobru vidlu k tomu...
vie niekto nieco poradit, co mozno najlepsie v tejto cenovej kategorii ? naco si dat pozor atd ? dakujem za tipy/rady
co som pozeral tak tam vychadza nieco taketo:
http://www.merida.sk/horske-bicykle/bignine-300-4
http://www.kubicasport.eu/shop/goods/ke ... oods=32176
http://www.mt-sport.sk/product/sk/horsk ... nie-zdarma
je tam sice nejaky popis k tomu, ale nic mi to nehovori, viem ze mam mat vacsi ram 20+ a kola 27,5 +
Z toho čo si dal tak tá Merida vychádza najlepšie, na rekreačné jazdenie v pohode a aj občasný dolekopec zvládne
Len pre porovnanie, podobný, o trochu lepší, bike len o stovku lacnejší... https://www.bike-discount.de/en/buy/rad ... wg_id-6198
alebo https://www.bike-discount.de/en/buy/rad ... /wg_id-117 jediný problém, že sa nedá vopred vyskúšať...
Ja jazdím Radon, rám vydržal 4,5 roka a nejakých 16 tisíc km, praskol, poslali nový a lepší rám..
alebo https://www.bike-discount.de/en/buy/rad ... /wg_id-117 jediný problém, že sa nedá vopred vyskúšať...
Ja jazdím Radon, rám vydržal 4,5 roka a nejakých 16 tisíc km, praskol, poslali nový a lepší rám..
ten radon 6.0 vyzera zaujimavo, akurat mam otazku "LEPSI ALE O 100vku LACNEJSI'' je tvrdenie na zaklade pocitu, alebo podla toho co ten bicykel ma vo vybave... diki
Oni sú dosť podobné, Radon má lepší prehadzovač a kľuky, Merida má vzduchovú vidlu, čo môže byť fajn, len je to Suntour, za to Radon má pružinovú vidlu, ktorá ma tvrdosť danú pružinou, ak si veľmi ťažký alebo naopak ľahký vidla nebude fungovať ideálne, ale je to RockShox a pružina sa dá ľahko vymeniť aby sadla na tvoju hmotnosť a je menej náročná na údržbu. Meridu kúpiš v každom druhom cyklo obchode, môžeš vyskúšať a rozhodnúť sa, čo je určite výhoda.