Čierna obrazovka

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
FlorQ
Star
Star

Čierna obrazovka

Príspevok od používateľa FlorQ »

Zdravím!
Počas hrania naposledy pri BF3 mi na PC sekne zvuk hodí čiernu obrazovkupritom PC stále ide ale monitor sa tvári ako keby k nemu nebolo nič pripojené. Pomôže len na 5s podržať zapínanie na bedni a potom to nabehne v pohode. Grafika (Asus Strix RX470 4Gb) ma v záťaži max 65C drivery mám najnovšie, zdroj je starý asi 2 týždne. Grafika má tiež menej ako pol roka.
Zbytok zostavy:
Intel Pentium G4560
Corsair Vengeance 16gb (2x8gb) 3000MHz
ASrock Z170 Extreme4
Asus Strix RX470 4gb
Evga BQ 500
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Čierna obrazovka

Príspevok od používateľa heker »

To by mohla byt grafika, mozno aj doska, mozno Windows. Robi to aj v inych hrach alebo programoch? Najlahsie mas otestovat RAM cez MemTest86, disk cez HD Tune, to su zakladne veci co treba spravit. Grafiku mozes otestovat cez 3D Mark a OCCT, procesor zatazis cez SuperPi. Ale grafiku aj tak najlepsie otestujes tak, ze ju vymenis za inu, napriklad vymenis s kamaratom. Obavam sa, ze u teba to bude hokus pokus, ze kludne by to mohlo byt hocico, aj doska, aj zdroj. Zial, musis len skusat a testovat.
Duressae
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Duressae »

urcite skus veci co ti radi Heker ale nieco takeho sa mi stalo pred 8 rokmi na starsiom PC ked som hraval hru Flat Out ked ten panak vyletel z auta vecne seklo zvuk aj obraz a niekedy presne jak hovoris cierna obrazovka a pomohlo len vypnut a zapnut PC.

Potom som kupil novu graficku kartu a hra bezala v pohode... Mne to robilo aj pri inych hrach ked som strielal a niekto napr. hodil granat tak uz som vedel ze Freeze a čau :D
urcite by som skusil prv vymenit s kamaratom grafiku.
Lebo poznam asi 16 presne podobnych problemov.
FlorQ
Star
Star

No včera mi to spraivlo pri BF3 ale najskôr som hral asi 2 hodiny v kuse potom som to musel vypať. Po nabehnutí Windowsu a všetkého som hru zapal znova a vyplo ju hned po pripojení na server.
V PC je všetko nové. CPU, doska, ramky kupované v marci. Grafika v novembri a zdroj týždeň dozadu. SSD (Kingston 120gb) je jediné "staré" ale aj to má len rok. HDD WD Blue má tiež necelý mesiac.
Win je 10 pro oficiálna verzia. V teplotách ma CPU pri AIDA 64 max 46C, disky oba okolo 30C.
Jedine, čo sa mi nezdá sú teploty grafiky v klude pri ktorých má grafika okolo 49 - 54C a to si myslím, že je nejako dosť.

//autoeditácia príspevku (17 Máj 2017, 15:36)
No výsledky testov: 3D mark Basic Edition Firestrike Test prebehol teploty VGA max 64C
Aida 64 32min stability test max teploty 48,5C
HD Tune Error Scan SSD - 0 error, HDD - 0 error
MemTest + Windows Memory Diagnostic bez erroru

Plus ešte jedna vec. Po tom, čo som musel resetnuť ten PC tak pri zapínaní sa ventráky na GPU roztočili na max otáčky a chvílu tak išli. Robilo to pri bootivaní WINu.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Cize polku moznosti si vylucil. Ostava grafika alebo doska, teoreticky mozno aj zdroj. Ja sa aj tak najviac priklanam ku grafike.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ja si ale myslim skôr že to bude otázka CPU/RAM.
Vidím, že máš 3000MHz ramky, predpokladám že ide iba o 3000MHz XMP profil, teda otázka - máš zapnuté XMP? (ak áno, skús vypnúť a potestuj)
Druhá otázka, vidím kombo Pentium + Z170 chipset, skúšal si nejaké OC? Ak áno -> zrušiť, testovať.
GPU si nemyslim ze by to robilo. Ked som sa páral s OC na mojom Z170 systéme, pri nestabilnom OC CPU mi to vzdy spravilo to co tebe, pocas hrania sek, cierna obrazovka, zvuk bud siel (normalne som pocul aj ludi na TS) alebo sa zasekol v kratkom loope, monitor no input a PC a dalo sa to zhodit jedine podrzanim off btn, ani na reset nereagoval.
Pri taktovani GPU sa to prejavovalo rôzne, bud artefakty alebo spadla iba hra, alebo to seklo na chvilu zmenilo rozlisenie, minimalizovalo hru a video driver hodil error v trayi, ze driver prestal reagovat. PC sa mi zda ze mi to nikdy vyslovene nelocklo, vzdy sa z toho dalo nejak vymotat.
FlorQ
Star
Star

Cpu nepretaktujem ved intel to už zatrhol. Ramky bežia na 2133MHz. Nemám ich na 3000mhz. Momentálne odkedy mám novú zostavu som netaktoval nič ani grafiku.
Možno už budúci mesiac sa mi podarí kúpiť I5 6600K ta s tým taktovať budem určite.
Doska nemôže mať nejakú možnosť, že počas hrania CPU pretaktuje a to by robilo ten problém?

//autoeditácia príspevku (18 Máj 2017, 19:46)
V biose bolo XMP na AUTO a druhá možnosť bola XMP Profile 2.0 taksom to nechal na tom AUTO radšej. Ramky som dal na 2400MHz.
Ale napríklad dnes som si pustil GTA5 bench potom ale hodinu hral GTA5 a potom znova bench a žiadne padanie ani nič sa nestalo a myslím že GTA5 je určite náročnejšia hra ako BF3.

//autoeditácia príspevku (19 Máj 2017, 13:05)
No po dôkladnom skúmaní a noci bez spánku som zistil, že to robí iba pri tom BF3. Overwatch, witcher 3, gta5, h1z1, Killing Floor 2, Doom ani pri jednej z týchto hier sa to nestalo pri každej som travil približne 1hodinu bez jediného problému :/
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

1 hodina je málo
ale poznam tuto situaciu, verne som si nou presiel so starym AMD Phenom X965BE kt. mi vzdy klakol len v jednej hre, v ziadnom stability teste ani v ziadnej inej to nikdy nespravilo.
Kedze som to tiez nemal clockovane, komponenty boli uplne nove, vzajomne kompatibilne aj podla datasheetov, riesil som to reklamaciami. Problém bol, ze PC som si skladal sam a skoncil som asi tak, ze AMD to hodilo na dosku, doska (asus) zase na RAMky a RAM(corsair) zase na CPU problem a bol som vymalovany. PC som predal a kupil si druhe :D
FlorQ
Star
Star

Ale niesom jediný, komu to BFko robilo len som sa zameral na to, že to bude problém s grafikou tak ma ani len nenapadlo, že by to mohla hra robiť.
Na EA forach som našiel veľa príspevkov o tom. Na ďalší raz si skontrolujem najkôr hru.
Pri tom BFku mi to vypínalo už teraz asi po 3/4 hodine tak hodinka je akurát. Navyše pri takom GTA a Overwatch som strávil pomerne viac času akok pri ostaných a všetko išlo OK.

//autoeditácia príspevku (19 Máj 2017, 17:11)
Mám otázku, môže sa po nejakej dobe nečinnosti opotrebovať chladič na CPU? Teraz myslím tu hliníkovú časť, nie vetrák. Na druhom PC som dnes namontoval Arctic Cooler Freezer 7, starší pár rokov ležal v pivnici, rebrá boli kus ohnuté tie som vyrovnal vymenilvetrák ale za bez PWM a cpu má v klude okolo 45-50C. Vetrák by som chcel vymeniť len sa potrebujem spýtať, či sa niečo takéto môže stať.
Duressae
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Duressae »

A chladiacu pastu si tam dal hejze ?
Napísať odpoveď