Studijny pobyt v zahranici
Studijny pobyt v zahranici
Ahoj, nevedel som s kym sa poradit, a preto som sa rozhodol, ze skusim napisat aj na toto forum. Coskoro dokoncim bakalarske studium v CR na myslim, ze asi jednej z najlepsich IT skol v SK/CZ. Mam vsak z toho divne pocity, moje sebavedomie, co sa tyka znalosti, je dost nizka. Nemyslim si, ze ani zakladnu vec, co by som mal vediet asi ako kazdy sparvny ITak, zvladam uplne dokonale. Skutocne mam pocit, ze som sa tam v podstate ani nic poriadne nenaucil, ale to je jedno. Chcem pokracovat na magisterskom studiu na tej istej skole, no zacinam uvazovat, ze by som skusil na semester zahranicie. Mam vsak z toho strach, kedze som typ cloveka, ktory je dost naviazany na kamaratov, domace prostredie atd. Toto by bolo urciet dost velke vystupenie z komfortnej zony, no hovorim si, ze treba skusat veci, ktorych sa clovek boji, aby sa posunul dalej. Druha vec,ktorej sa bojim este viac, ze tam budem za uplneho debila, co nebude nic vediet
Strasne ma laka USA, dokonca mame moznost ziskat stipendium na cele magisterske studium na Georgia Tech, no tam by som sa momentalne asi nedostal, kedze najprv chcu z TOEFL testu 100bodov, a to by som urcite nedal. V USA je niekolko skol, kde sa da ist (Kansas State University, Milwaukee School of Engineering, Texas Tech University, University of Texas at El Paso). Celkom sa mi paci aj Australia, su to hlavne krajiny, kde asi tak bezne nedostanem. Co sa tyka Europy najviac sa mi pozdava Spanielsko, Taliansko a mozno Londyn. Mate niekto s tymto skusenosti, ako je to s narocnostou, a celkovo ako ste to zvladali? Stale som na vazkach, ci ist alebo nie, a ak ano kam vlastne. Dakujem pekne za pochopenie.
Re: Studijny pobyt v zahranici
tak ako je to v USA to neviem, som prave teraz na 1 semester na Mallorke (Erasmus) a skola je oproti FI MUNI uplna flakacka 
neviem ci je to tym ze su v anglictine alebo je to tym ze informatika tu neni az tak rozsirena kedze je to tu vsetko o turisme...
neviem ci je to tym ze su v anglictine alebo je to tym ze informatika tu neni az tak rozsirena kedze je to tu vsetko o turisme...
Erasmus je vzdy o nieco jednoduchsi ako standardna vyukaRobertM napísal:celkovo ako ste to zvladali?
skus si ten, najlepsie niekde na severe - Svedsko/Finsko/Dansko
tak ja som mal na Erasme tu smolu v tom, ze som musel online robit aj veciach na domacej univerzite, takze som skoncil v studovali dvoch vysokych skol v troch rozlicnych jazykoch v rovnakom case. ale kedze som mal "home office" na rozdiel od kamosov, ktori aj na Erasme museli byt v skole denne, tak ja som si rozdelil robotu tak, aby som mal aj "Erasmus zivot" aj si nieco pocestoval.
tej angliny sa nevzdavaj. stale mozes ist na semester prec aj v piataku, tak skus vyuzit ten cas na zdokonaleni sa, aby si ten test urobil
tej angliny sa nevzdavaj. stale mozes ist na semester prec aj v piataku, tak skus vyuzit ten cas na zdokonaleni sa, aby si ten test urobil
Pozri dá sa zvládnuť všetko. Na tú angličtinu si zaplať nejakú jazykovku, najlepšie intenzívne mesiac pred samotnou skúškou, a keď tomu budeš venovať čas tak bez problémov to spravíš.
Ja som študoval Bc. v Bratislave a Ing. som doštudoval v UK, a neľutujen to rozhodnutie. Ale pozor na to že stratíš nejakých kamarátov (keď píšeš o tom že si na nich naviazaný) za ten čas určite, a ak máš vzťah tak ten sa určite rozsype tiež. Ale inak to za to stojí určite.
Ja som študoval Bc. v Bratislave a Ing. som doštudoval v UK, a neľutujen to rozhodnutie. Ale pozor na to že stratíš nejakých kamarátov (keď píšeš o tom že si na nich naviazaný) za ten čas určite, a ak máš vzťah tak ten sa určite rozsype tiež. Ale inak to za to stojí určite.
-
Daggertail
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
ja som bol v Juznej Korei a stalo to za to
urcite do toho chod, budes mat zazitky na cely zivot, spoznas zaujimavych ludi z roznych kutov sveta
Ahoj, dakujem vsetkym za rady. S tou anglictinou je to najtazsie ked chces ziskat to stipendium na Georgia Tech, kedy potrebujem tych 100bodov z TOEFL, inak su tam tiez nejake testy, ale nie az tak prisne. Co sa tyka kamaratov, myslim si, ze su to uz skor kamaratstva na cely zivot, skor to bude o tom, ze sa budem citit osamely. Niesom velmi typ cloveka, ktory hned pride do spolocnosti novych ludi, a o 15 min si ma s kazdym co povedat. Ale asi to risknem, otazka vsak je, ci to skusit niekam dalej, alebo skor v ramci EU.
Nebol by si prvy ani posledny. A aj to je vec, ktora na takych pobytoch ludi spaja.
Ku tym skuskam asi vela neporadim, lebo ja som svoj kurz robil popri praci na 1,5 levelu som mal rok. A aj ked som mohol robit rozne skusky, vybral som si Cambridge.
Ku tym skuskam asi vela neporadim, lebo ja som svoj kurz robil popri praci na 1,5 levelu som mal rok. A aj ked som mohol robit rozne skusky, vybral som si Cambridge.
Pri Erasme zalezi od toho, na akej skole a fakulte si a ako to tam vnimaju. U nas napriklad nikoho nezaujimalo to, kde si bol, ci si sa tam nieco naucil, ci si tam mal skusky, ake predmety si mal...pretoze akonahle si sa vratil z Erasmu (vacsinou zaciatom skuskoveho u nas), tak si musel absolvovat vsetky povinne predmety, ktore si zameskal a ak nie, tak mas FX a prenasas. "Oslobodeny" si bol od toho, ze si nemusel riesit projekty a pisat prace pocas semestra. Zaroven si si mal naplanovat studium tak, aby si za volitelne predmety nazbieral dostatok kreditov pred/po Erasme.
U nas teda Erasmus brali vazne iba spoluziacky, ktore isli do Prahy, tie sa tam aj nieco naucili a nasledne tam isli na magisterske studium alebo tam po magisterskom zostali rovno aj pracovat. Ale ti co isli do Portugalska, Slovinska a pod., pricom nevedeli ani slovo po portugalsky a studium bolo v portugalcine, tak u nich bol Erasmus velka polrocna párty a spoznavanie miestnej kultury. 
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Urcite odporucam ist na ten pobyt, to ze som nemal tuto moznost resp. nevyuzil som je jedna vec ktorej mi bude luto este strasne dlho.