Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...
Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...
https://touchit.sk/ked-sa-nezmeni-prist ... lnu/119506
Vyhlasenie IT asociacie slovenska ku vzdelavaniu a IT vseobecne.
Vyhlasenie IT asociacie slovenska ku vzdelavaniu a IT vseobecne.
Čítaš povrchne, lebo tento aspekt je každému jasný.M142 napísal:tie privitania "strajkokazov" su neuveritelne trapne, este ako sa to zdorazni v tych reportoch, hnus..kontraktovi zamestnanci nemaju na vyber, musia tam ist, lebo sa o nich nikto nepostara. ale to je zjavne kazdemu jedno. mozu sa postavit ku strajkujucej skupine a zajtra maju vypovedane zmluvy, nehovoriac o tom, ze to nie je ich boj. toto je jedna z veci preco mi v poslednom case lezu krkom odbory aj ludia z poleblogu a pod. dokazu pisat metrove clanky o minimalnej mzde a pravach zamestnancov, kym tychto ludi prehliadaju, pricom oni nemaju prava ziadne. co tak sa namiesto utokov na nich zamysliet nad tym preco tam su?
Neoliberálne SMEtie neprekvapilo. Ako podaktorí tu, zostali verní svojej pozícii - obhajovať vždy len záujmy mocných a bohatých. Aj za cenu ťažkej demagógie. Viď. príloha.
Pikoška je aj toto: "Štrajk bol zabezpečený dobre, nie je pravda, že sme nezabezpečili pitný režim. Tie cisterny s vodou sme objednávali my," odmieta Smolinský vyhlásenie vedenia Volkswagenu.
Ale tak ešte že máme dobrodincov z vedenie VW, inak by tam ľudia pomreli.
Zväz Priama akcia podporuje štrajkujúcich vo Volkswagene
21. jún 2017
Podporu štrajkujúcim vo Volkswagene sme vyjadrili krátkym e-mailom aj osobne priamo na mieste. Náladu pred areálom v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, ako aj niekoľko faktov týkajúcich sa (ne)výroby, prinášame na našej FB stránke fb.com/Priama.akcia.MAP. Odporúčame sledovať aj FB kolektívu Karmína a live stream na FB odborov. Štrajkujúcim držíme palce!
Mail poslaný MOV v pondelok 20. júna 2017:
Dobrý deň,
Chceli by sme vyjadriť podporu pracovníkom a pracovníčkam, ktorí sa zapájajú do štrajkových aktivít v Bratislave, Stupave a Martine.
Naše uznanie patrí všetkým, ktorí sa nedajú zastrašiť a držia pri sebe.
Až do úspešného konca!
Solidárny zväz pracujúcich Priama akcia
Tiez sa mi zda, akokeby SME dostalo za ulohu ociernovat tych ludi. Citam k tomu vsetky clanky a len krutim hlavou. Nazov clanku a obsah clanku si idu casto krat uplne proti sebe.
Oplati sa citat tu minutu po minute, kde realne rozpravaju ludia, ktori tam pracuju a kolko dostavaju. To je smerodajne.
Az ma to prekvapilo. Som cakal, ze Volkswagen plati lepsie.
Oplati sa citat tu minutu po minute, kde realne rozpravaju ludia, ktori tam pracuju a kolko dostavaju. To je smerodajne.
Az ma to prekvapilo. Som cakal, ze Volkswagen plati lepsie.
Áno, v Minúta po minúte dokonca aj SME vypustí informácia, ktorá nejde po ruke vlastníckym špičkám VW.
Inak sa zdá, že sa už možno vyrokovala dohoda, každú chvíľu bude tlačovka.
___
K dohode nakoniec nedošlo, zajtra sa bude pokračovať. Štrajk trvá.
Jeden veľmi dobrý rozhovor:
https://karmina.red/posts/vw-2/
Inak sa zdá, že sa už možno vyrokovala dohoda, každú chvíľu bude tlačovka.
___
K dohode nakoniec nedošlo, zajtra sa bude pokračovať. Štrajk trvá.
Jeden veľmi dobrý rozhovor:
https://karmina.red/posts/vw-2/
Podla mna uz kompromis- dohoda neoficialne existuju len este ju obe strany nepotvrdili. Je to z dovodu aby ani jedna strana nebola v podozreni ze sa vzdala prilis rychlo. Aspon budu zamestnanci pekne opaleni ☺
Pikoška zo včera. Nemyslím si, že pre vedenie je sranda hrať takéto hry "aby to nejak vyzeralo." Každou minútou im naskakujú obrovské straty.
Trocha škodoradosti: Nadriadení z lakovne včera pomocou esemesiek horlivo (a neúspešne) zháňali ľudí, aby prišli dokončiť karosérie, ktoré zostali po nočnej zmene. Dôvod? Opýtali sme sa Františka Sajana, ktorý je v lakovni predsedom halového výboru Moderných odborov VW:
„Ide o to, že nalakovaná karoséria musí do 72 hodín ísť do pece. Ak sa antikorózna ochrana, ktorou sa karosérie striekajú, nevypáli do 72 hodín, celá kasňa môže ísť do šrotu. Nástrek začne opadávať a potom sa to už nedá napraviť. Preto narýchlo zháňali ľudí.“
– Prečo k tejto situácii došlo?
„Karosérie pripravili ešte počas nočnej zmeny pred začiatkom štrajku. Manažment jednoducho neveril, že štrajk sa naozaj začne.“
– Aké karosérie to boli?
„Išlo o tridsať kusov karosérií VW Touareg a Audi. Jedna taká karoséria bez materiálu stojí 1000 €.“
No ja sa necudujem, vazne to bolo prekvapenie, hlavne koli tomu financovaniu. Ak mas info, tak by si mohol objasnit ako to vobec moderne odbory mozu zvladat, resp ci peniaze na strajkovu pootovost idu z oz kovo.
Hlavne tam bude, ako to naznačil jedna účastníčka, vedomie, že áno, za tých pár dní môžeme stratiť pár desiatok eur, ale vieme si tým vybojovať taký stav, ktorý to následne okamžite vráti späť. To si druhá strana zrovna povedať nemôže, tá ide len do straty. Zopakujme si: VW denne vyrábal cez 1000 áut. Teraz nevyrába prakticky nič, reps. zanetbateľné množstvo. Každá hodina štrajku predstavuje obrovské straty.
__
Ján Košč píše osobný až ostrý otvorený list Lukášovi Kvašňákovi z časopisu Trend, v ktorom reaguje na jeho dva nedávne články týkajúce sa štrajku vo Volkswagene.
http://poleblog.sk/otvoreny-list-lukaso ... vi-trendu/
__
Ján Košč píše osobný až ostrý otvorený list Lukášovi Kvašňákovi z časopisu Trend, v ktorom reaguje na jeho dva nedávne články týkajúce sa štrajku vo Volkswagene.
http://poleblog.sk/otvoreny-list-lukaso ... vi-trendu/
Vw ide o viac ako len o nevyrobene auta. Ak pristupia na dohodu prilis skoro tak tym daju jasny signal vsetkym svojim tovarnam, bol by to svojim sposobom na Svk precedens. Apropo mzdy radovych robotnikov nie su podla mna extra vysoke ked si clovek uvedomi ze ti ludia robia na zmeny aj nocne.
Túto postavičku aj berie niekto vážne?
Že ma neprekvapuje jeho "postoj."
https://komentare.sme.sk/c/20565136/str ... nejsi.html
Je o tom aj pieseň.
[Chorus:]
Which side are you on?
Which side are you on?
Which side are you on?
Which side are you on?
They say in Harlan County
There are no neutrals there;
You'll either be a union man
Or a thug for J. H. Blair
[Chorus]
My daddy was a miner
And I'm a miner's son
And I'll stick with the union
'Til every battle's won
[Chorus]
Oh workers can you stand it?
Oh tell me how you can
Will you be a lousy scab
Or will you be a man?
[Chorus]
Come all of you good workers
Good news to you I'll tell
Of how the good old union
Has come in here to dwell
[Chorus]
Don't scab for the bosses
Don't listen to their lies
Us poor folks haven't got a chance
Unless we organize
[Chorus]
https://komentare.sme.sk/c/20565136/str ... nejsi.html
Je o tom aj pieseň.
[Chorus:]
Which side are you on?
Which side are you on?
Which side are you on?
Which side are you on?
They say in Harlan County
There are no neutrals there;
You'll either be a union man
Or a thug for J. H. Blair
[Chorus]
My daddy was a miner
And I'm a miner's son
And I'll stick with the union
'Til every battle's won
[Chorus]
Oh workers can you stand it?
Oh tell me how you can
Will you be a lousy scab
Or will you be a man?
[Chorus]
Come all of you good workers
Good news to you I'll tell
Of how the good old union
Has come in here to dwell
[Chorus]
Don't scab for the bosses
Don't listen to their lies
Us poor folks haven't got a chance
Unless we organize
[Chorus]
V kazdom pripade ak je pravda ze maju zamestnanci na obed iba 20minut a haly nie su vobec klimatizovane, tak za tieto veci maju urcite pravo strajkovat a dufam ze pride k skorej naprave.
To je klasika ranných zmien vo fabrikách: ráno 10 m a na obed 20. Zažil som si to a tých 20 m je naozaj doslovne len na nahádzanie jedla do seba. A to VW je naozaj, čo sa týka veľkosti, nie mala továrnička.
Triedny boj v praxi.
Hlas z davu to vystihol: to nech si strčí doriti. Štrajk musí pokračovať.
Hlas z davu to vystihol: to nech si strčí doriti. Štrajk musí pokračovať.
9 % + 350 € a stále sa im mali...
-
ROKI49
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Stare haly klimatizovane nie su, ale chladenie tam je, hoci cez tie najvacsie tepla je to peklo, ale to je aj v kancli a aj doma. Nova hala uz klimu ma, dnes tam bol prijemny chladok......Kludne sa pytajte ak niekoho daco zaujma, rad odpoviem, kedze som insider 
Bohuzial, uz to zacina byt trochu cez ciaru a pomalicky to vygraduje. Kazdy den je cca 5% mzdy, cize 6 dni strajku je 5% mesacne do konca roka. Aby im este nebolo luto, ze tu ponuku nevzali skor. Co je horsie okrem financnych strat je to, ze ak ich aj nikdy nenapadlo odtialto cast vyroby presunut, tak teraz si uz taky scenar pripravia.
Bohuzial, uz to zacina byt trochu cez ciaru a pomalicky to vygraduje. Kazdy den je cca 5% mzdy, cize 6 dni strajku je 5% mesacne do konca roka. Aby im este nebolo luto, ze tu ponuku nevzali skor. Co je horsie okrem financnych strat je to, ze ak ich aj nikdy nenapadlo odtialto cast vyroby presunut, tak teraz si uz taky scenar pripravia.
no to je na strajkujucich aby sa dopredu dohodli ci na to maju psychicky aj fyzicky tahat to aspon 2tyzdne. Vedenie Vw sa urcite spolieha na to, ze cim bude strajk dlhsie tym budu strajkujuci postupne "odpadavat" preto ze ich aktualne prijmy na prezitie budu nedostatocne resp nebudu ochotni tolko obetovat. Strajk by ale mal byt o tom ze strajkujuci je ochotni "ist na kost".Je to hop alebo trop. A samozrejme je tu realne riziko ze pri dlhotrvajucom strajku sa cast vyroby presunie inde. Toto vsetko ale si treba premysliet hned na zaciatku- tam kde sa da vela ziskat tam sa da aj vela stratit. VW sa bude branit zubami nechtami, pretoze kud pusti uzdu v Ba tak zajtra moze mat strajky v zavodoch v celej Europe. Som zvedavy ako to dopadne aj ked odz aciatku to vidim na dohodu 10-12perc.
-
ROKI49
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Kopa ludi co strajkuje nepozna rozdiel medzi brutto a nettou mzdou, staci si pozriet na FB stranku "Priznania VW zamestnancov" a pochopis. Uvidime, co bude po vikende. Nadrobene bolo na 3 dni, cize uz aj podnik ustupi mozno trochu viac, aj ked mam pocit, ze momentalne hraju lepsimi kartami.
Presne toto si myslim aj ja. Pisalo sa o tom uz v teme o kapitalizme. VW sa po pripadnom uspechu strajku vyznamne zmenia cisla v tabulkach a presun vyroby do krajiny s lacnejsou pracovnou silou bude vyhodnejsi. Nepride to o rok, ale mozno o 3-5 rokov. Ak sa este medzitym z nejakeho dovodu znizi dopyt po autach, tak to bude aj skor.ROKI49 napísal:Co je horsie okrem financnych strat je to, ze ak ich aj nikdy nenapadlo odtialto cast vyroby presunut, tak teraz si uz taky scenar pripravia.
prečítala som si príspevky v tejto téme a nestačím sa čudovať..
koľko ľudí si myslí, že v halách nie je teplo, že sme ultra super platení a v podstate na obed má každý hodinu...
uff... médiá spravili dobrú prácu a to , že dobre ľudom pokrivili obraz o reálnej situácii vo VW.
Nekomentujem to, že ako osoba pracujúca vo VW som dostala už pár správ o tom, že čo som nenažraná a robím sprostoti tým, že štrajkujem.
konečne pravda, ako to v skutočnosti je vyplávala na povrch.
koľko ľudí si myslí, že v halách nie je teplo, že sme ultra super platení a v podstate na obed má každý hodinu...
uff... médiá spravili dobrú prácu a to , že dobre ľudom pokrivili obraz o reálnej situácii vo VW.
Nekomentujem to, že ako osoba pracujúca vo VW som dostala už pár správ o tom, že čo som nenažraná a robím sprostoti tým, že štrajkujem.
konečne pravda, ako to v skutočnosti je vyplávala na povrch.