Hypotéka - aký fix zvoliť?
Hypotéka - aký fix zvoliť?
Zdravím páni
Beriem si relatívne nízky hypo úver na 15tisíc, doba splácania do 10 rokov.
Mám však dilemu na koľko rokov si hodiť fix úroku. Je lepšie dať si trebárs na 5 rokov, alebo je lepšie si radšej priplatiť a fixnúť si úrok na celú dobu splácania (10 rokov) a mať teda istotu že vždy zaplatím rovnakú sumu? Obávam sa toho že ktovie aká situácia bude na trhu o 5 rokov a teda či má v mojom prípade vôbec zmysel rozmýšlať o kratšom fixe.
Beriem si relatívne nízky hypo úver na 15tisíc, doba splácania do 10 rokov.
Mám však dilemu na koľko rokov si hodiť fix úroku. Je lepšie dať si trebárs na 5 rokov, alebo je lepšie si radšej priplatiť a fixnúť si úrok na celú dobu splácania (10 rokov) a mať teda istotu že vždy zaplatím rovnakú sumu? Obávam sa toho že ktovie aká situácia bude na trhu o 5 rokov a teda či má v mojom prípade vôbec zmysel rozmýšlať o kratšom fixe.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Re: Hypotéka - aký fix zvoliť?
ak je moznost ja by som volil fix na 10r. a mal pokoj..na tych 15k az tak vela nepreplatis
ale este je dolezite to, ci budes mat statnu podporu alebo nie
Zalezi o kolko drahsia bude 10r fixacia opriti 5, resp 3
Možnosť mám, ale v tomto momente neviem o koľko vyšší bude. Štátna podpora takisto vraj bude. 3roky fix vychádza 125€ mesačne. Pri 10r fixe očakávam tak o 10€ na splátku viacguess.whoo napísal:ak je moznost ja by som volil fix na 10r. a mal pokoj..na tych 15k az tak vela nepreplatis
Fix 3 a 5 ma velmi podobne sadzby, to znamena, ze banky predpokladaju este dalsi pokles. Troska do toho zasahuje inflacia, ktora troska podrastla. Osobne by som zobral fix 3, najma z dovodu mozneho refinancu o 3 roky, ktory bude bez poplatku, zatial co pri inych fixaciach to bude s poplatkom. V kazdom pripade pozerat sadzby a v pripade dobrej ponuky okamzite refinancovat novym uverom. V tvojom pripade, ale toto asi nebude vzdy mozne. Banky maju na hypoteky stanovene minimalne sumy, ktore poziciavaju. Ak si dobre pamatam tak v TB je to napr 13k.
Co som cital dake clanky, tak tie predpovedaju, ze teraz sa hypoteky opat nafukuju a lacno predavaju. V Nemecku analytici uz dlhsie hovoria o krize. A ked to padne a vybehnu hypoteky na 6 percent, potom si clovek bude buchat hlavu o stenu, ze si nedal dlhy fix s urokom 1,8 percenta, ale zrazu o tri roky dostane vysoky urok.
Priemerna sadzba za dekady (10-20-30 rokov) je okolo 4%, cokolvek pod alebo nad je len posuv v dosledku istych okolnosti. V 2008 (leto pred krizou) boli u nas sadzby bezne okolo 6%, o rok neskor 5% a o dalsie 3 padli niekam k 3%. Eurozona je stale v krize, nerastie, preto uroky klesaju. Ak sa zacne darit tak to pojde hore, ale pokial pride opat ku krize tak uroky na pozickach pojdu dole, opat.
Zabudate, ze ak ma mat chalan statny prispevok pre mladych, tak nebude moct refinancovat, takze nema zmysel volit fix na menej ako 5 rokov, t.j. doby statneho prispevku.
Oplati sa teda volit len 5/10r.
Oplati sa teda volit len 5/10r.
zvolil by som co najdlhsi
preco by nemohol refinancovat? hypo pre mladych ma pri predcasnom splateni 0% poplatok, jedine pocas prvych 4 rokov musi vratit sumu vsetkych prispevkov, co bude menej ako 1% takze dalsia vyhoda. napr TB ma teraz akciu a pre refinanci zaplati pokutu do vysky 1%, radost refinancovat
Nemozes to takto na rovinu napisat ked nevies urokovy rozdiel medzi 5r a 10r. Viem ze tam byva sakra velky rozdiel v niektorych pripadoch.beardie napísal:zvolil by som co najdlhsi
V mojom prípade to vyzerá na 1,59% pri 5rokoch, a 2,99% pri 10tich rokoch (slsp). Naisto to zatial neviem, v pondelok overím.
Príde mi to už ako solídny skok
Príde mi to už ako solídny skok
Nebude to menej ako 1%. Lebo ak refinancujes SPM skor ako za 4roky musis vratit poskytnuty statny prispevok. Ked mas SPM tak ti banka ta vyssiu sadzbu lebo potom viac zarobi. Cize vratis cele SPM pri urokovej sadzbe cca 2-3% p.a.sundevil napísal:preco by nemohol refinancovat? hypo pre mladych ma pri predcasnom splateni 0% poplatok, jedine pocas prvych 4 rokov musi vratit sumu vsetkych prispevkov, co bude menej ako 1% takze dalsia vyhoda. napr TB ma teraz akciu a pre refinanci zaplati pokutu do vysky 1%, radost refinancovat
Skus si to prepocitat kolko ti to vyjde 5r pri 1,59, 5r pri 2,99, 5r pri 4,00 a napriklad 5r pri 6,00. Vysie niekto pisal, ze priemer je prave tych 4,00. Skus si to spocitat kludne na rok, dva, tri, pat a desat. Aj mesacne splatky, aj rocne, sprav so rozdiely, jednoducho si to nahadz do Excelu a sprav si dake modelove situacie, kombinacie, sam uvidis.
Ak mas narok na statny prispevok, pri 5 rokoch by to vyslo na 250€, ani o cent viac, urok 0%.
Nedokazal by si dat 250€ mesacne?
Nedokazal by si dat 250€ mesacne?
-
Fabo
Hardcore addict
ten rozdiel 5/10 rokov je skoro dvojnasobok, urcite by som v takej situacii nesiel do 10r fixu. Ako, aby sa to oplatilo, na kolko by musel stupnut urok o tych 5 rokov? 5%? 6? IMHO to je extremne mala sanca.
Boli tu spominane predkrizove uroky, ktore boli vyssie, ale netreba zabudat, ze tie boli este v korunach a vo velmi atypickom obdobi pre Slovensko.
Boli tu spominane predkrizove uroky, ktore boli vyssie, ale netreba zabudat, ze tie boli este v korunach a vo velmi atypickom obdobi pre Slovensko.
samozrejme, predpokladal som istu sudnostwladas napísal:Nemozes to takto na rovinu napisat ked nevies urokovy rozdiel medzi 5r a 10r. Viem ze tam byva sakra velky rozdiel v niektorych pripadoch.
takze ako v mojom pripade, ked je moznost na 3/5 rokov za 1,79 % a na 7 rokov 1,89 %, zobral by som ten dlhsi
-
Fabo
Hardcore addict
tak v tom pripade ano, ale drviva vacsina 10r fixov je na 2.99 a 5r sa motaju okolo 1.50-1.70
Ja by som tiez nesla do dlhorocneho fixu, taky stredny fix je asi najlepsi. Moze sa objavit lepsia ponuka, ved teraz sa tie sadzby fest hybu a bohvie co bude za 10 rokov.
Je to veľmi individuálne a záleží to od podmienok banky. Ja som dostal 10-ročný fix na úrok 1,29%. Pri takejto nízkej sadzbe som nevidel dôvod dávať si fix na menej rokov...