Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Diskusie na politické témy...
ROKI49
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Príspevok od používateľa ROKI49 »

A ako to teda je? Zoro je boh a 16% musi byt? Ci treba z toho proste vytlct co najviac a ked sa zacne prepustat a setrit tak to nevadi, on uz bude v politike...?
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ahoj. Ak je vo vw tak zle, prečo tam pracuješ? Prečo si nenájdeš inú prácu, kde by si bola spokojná?
Neberiem ti samozrejme právo na štrajk a niektoré požiadavky mimo platu podporujem...

Ale naozaj ma zaujíma, prečo si vo vw keď je tam zle. Lebo normálny človek z takej práce odíde a ide inde....
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Co je vysoky/nizky plat je strasne subjektivny vnem. Nepoznam cloveka, ktory by nechcel za rovnaku pracu vyssiu placu - to je normalne. Co mi normalne nepride si podrezavat konar pod zadkom v pripade, ze uz tak si v kontexte priemeru krajiny zarobim slusne a navrch, vedenie pristupi na slusny kompromis co sa zvysenia mzdy tyka.
Nechcem sa velmi vyjadrovat ku konkretnym cislam pretoze ich neviem a aj keby si ich niekde precitam, boh vie ako su vieryhodne, no ak je pravda, ze najnizsia platova trieda zacina na 681€ + xte platy a ine premie ci benefity tak nemam pocit ze je rec o nejakom zdieracstve.
Co sa mi paci je iniciativa zabezpecit lepsie pracovne podmienky, ci uz ide o pauzy alebo o klimu alebo o zabezpecenie pitneho rezimu.

Vo VW som nikdy nepracoval a zrejme ani pracovat nebudem ale ako Bratislavcan pochopitelne poznam kopu ludi, co tam pracuju, napr. platy si vzdy pochvalovali, zaujimave ze teraz uz su platy nepredstavitelny problem. Co sa benefitov tyka, vezmem si ze chalanisko s dokončenou ŠOUkou vdaka firemnym benefitom kupil nový Golf R v slusnej vybave, ktory stoji holy-bosy 41 010,- €. Ak niekto vie nadobudnut a uzivit taketo auto vo veku 23 rokov "pri pase" urcite sa nema tak zalostne, ako to vyznie.
rebuss
Star
Star

Príspevok od používateľa rebuss »

baldorex napísal:Ale naozaj ma zaujíma, prečo si vo vw keď je tam zle. Lebo normálny človek z takej práce odíde a ide inde...
Normálny človek najprv zabojuje o lepšie miesto a nebude utekať ako zbabelec kde je "lepšie". Ako keby bolo na výber, že v jeden deň skončíš na jednom mieste a hned ráno nastupiš na druhom a jasné za "lepších podmienok".

To ste už fakt nastavení v takom mindsete otrokov? Že máš najesť tak bud ticho? A prečo by si nemohli vybojovať vyššie platy a podmienky? Ako sa potom situácie zmení na SK, ako?? Ked budete iba sedieť na riti a kritizovať snahu druhých? Všetko je a aj všetko začína od ľudí.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

nepaci sa ti, tak hladas ine. ponuknu ti pracu, ty v tej zlej podas vypoved. bezi ti vypovedna lehota. ak ta chcu, zvysia ti plat, zlepsia podmienky a ty mozes odmietnut novo ponuknutu. ci to len tu tak funguje?

a ku prestavkam. kolko je standardny cas? lebo v minulych pracach som to mal cisto zalozene na tom, ci ma nadriadeny pusti a na kolko. aj ked v zmluve som mal, ze mam narok na 60 minut pocas dna, no ked som mal 10 tak som mohol by stastny.
no a teraz konecne robim na 100% vo svojom odbore, no turbokapitalizmus taky, ze kolko prestavky si vyberiem, o tolko viac ostanem v poobednej, alebo o tolko skor pridem do rannej
rebuss
Star
Star

Príspevok od používateľa rebuss »

jackb napísal:nepaci sa ti, tak hladas ine. ponuknu ti pracu, ty v tej zlej podas vypoved.
V tom by nebol žiaden problém, keby sme nehovorili o SR.
jackb napísal:a ku prestavkam. kolko je standardny cas? lebo v minulych pracach som to mal cisto zalozene na tom, ci ma nadriadeny pusti a na kolko...
(aj ku tomu zvysku) To si bol naozaj spokojný s takým biednym životom? Bez prestávky? V 21. storočí? No otrokom dali aspon najest.. A že by som si musel ísť nadrobiť za prestávku?? Na mieste by som naplul zamestnavatelovi do tvare a odišiel za predpokladu že by tam nebola kolektívna splupatričnosť a odhodlanosť bojkotovať, a štrajkovať za lepšie podmienky.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Nestačím sa diviť. Štrajkovali lekári, sestry, učitelia, teraz väčšia téma VW. Vždy je názor verejnosti proti nim. Ze majú dosť a co chcú aj tak sa nič nezmení a nezaslúžia si.. Bullshit. Verím I'm, že je to tam hrozné, verím aj tomu ze bežný robotník tam nevidí možno ani 800 v čistom.

Ekonomika šľape,ľudí je málo, je čas dvíhať mzdy.

Deal with it.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ja naopak viem o niekolkych ludoch s VŠ vzdelanim a aj slusnou praxou, ktori sa rozhodli zo svojho odboru odist (nizky plat, velka zodpovednost, stresy, absencia sukromneho zivota, nadcasy) a zamestnali sa vo VW ako robotnici, s tym, ze mnohi za pasom beru rovnaky plat ako ked pracovali na odbornej pozicii s VŠ vzdelanim, ale najma si pochvaluju to, ze ked sa skonci zmena, tak ich tam nikto nedrzi ani o minutu dlhsie a ked vyjdu von z fabriky, tak v ich hlavach nejaka fabrika a praca prestavaju existovat, kedze nemaju ziadnu zodpovednost a nikto im vo volnom case nebude volat, ze je takyto a takyto pruser a treba to hned riesit a co ja viem co... Ale to je skor ukazka toho, ako si tento stat a mali podnikatelia "vazia" VŠ vzdelanych odbornikov, nez toho, ze VW je nadstandardny zamestnavatel.

Na druhej strane, myslite si, ze plat 800-900 euro brutto je v Bratislave postacujuci? Ak ste mlady clovek a nezdedili ste ziadnu nehnutelnost, ani sa dobre neozenili/nevydali? Pri tych astronomickych nakladoch na zivot v Bratislave ani neviem, ci je vyhodnejsie zit v BA a zarobit 800-900, alebo zit na Orave a robit v zdieracskej Kii za 500-600 brutto.

A tiez neviem, ci si niektori uvedomujete bratislavske realie, ale v BA aj nekvalifikovany pracovnik v supermarkete moze mat 800 brutto, to iste ludia v McDonalde a podobnych zariadeniach, ci obchodoch. Dokonca mam aj par klientov, ktori maju autizmus, IQ okolo 70-80 a v pohode zvladnu robit v sklade, dokladat tovar alebo robit na pokladni "pip pip". Naproti tomu, ludia ktori robia luxusne modely aut, co si vyzaduje znacnu davku "kvalifikacie", zarobia v BA porovnatelnu sumu?

Musim ale VW pochvalit, lebo ak viete nemecky aspon na urovni B2, tak sa tam da pomerne luxusne zarobit. Mlady personalista s praxou 3 roky, tam ma cca. 2000 brutto, co je kralovsky plat. Ak personalistiku robite pre stat, tak mate tak 600-700 brutto, v personalnych agenturach tak okolo 950 a v korporaciach zacinaju junior pozicie na 1100 brutto. Na Slovensku posobi mnozstvo firiem z Nemecka a Rakuska, naopak vela slovenskych firiem podnika u nich. A Nemcom, aj Slovakom podnikajucim v tychto krajinach je jedno, aku dobru mate anglictinu. Nevyhnutnou podmienku je mat aspon priemernu nemcinu a taki ludia sa u nas tazsie hladaju, co vystreluje platy v tejto oblasti do vysok.
To iste je vo VW aj na odbornych technickych poziciach, nizsom, strednom manazmente. Luxusne platy aj na bratislavske pomery, lebo nevyhnutnou podmienkou je dobra nemcina a takyto ludia sa tazsie hladaju.

Na Slovensku su ale velke regionalne rozdiely a kto nevidi do nasej bratislavskej bubliny, tak nechape a vacsinou je proti zvysovaniu mzdy. Dobrym prikladom boli ucitelia. Preco SMER nechce zvysit ucitelom platy? Lebo ma najviac volicov na vychode v regionoch, kde su ludia radi za 600 brutto. A starsi ucitel s praxou, atestaciami, ma v tychto zaostalych regionoch plat aj okolo 1000 brutto. Jasne vec, ze potom ludia z tychto regionov nechcu, aby sa ucitelom zvysili platy, ked si myslia "ze robia iba doobeda" a beru za to o par stoviek viac, ako oni. Nerozumeju tomu, ze rovnaky plat ako ich ucitel na dedine, kde stoji obrovsky barak 20,000 euro, berie aj ucitel v BA, kde stoji novy 1-izbak 120,000 euro.
rebuss napísal:To si bol naozaj spokojný s takým biednym životom? Bez prestávky? V 21. storočí? No otrokom dali aspon najest.. A že by som si musel ísť nadrobiť za prestávku?? Na mieste by som naplul zamestnavatelovi do tvare a odišiel za predpokladu že by tam nebola kolektívna splupatričnosť a odhodlanosť bojkotovať, a štrajkovať za lepšie podmienky.
Odporucam ti najst si pracu v statnej sprave, tam si od 8:00 do 15:00 aj s obedou prestavkou. Ale tomu zodpoveda aj platove ohodnotenie. Naproti tomu verim, ze aj tento u nas v BA mizerny plat v statnej sprave, moze byt niekde v hornej dolnej pomerne luxusne miesto, kde nic nerobis a zarobis aspon tolko, co ludia, ktori makaju od rana do vecera v obchodoch.
Vsetko je o tvojich prioritach a regione, kde si.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

begbeee napísal:Nestačím sa diviť. Štrajkovali lekári, sestry, učitelia, teraz väčšia téma VW. Vždy je názor verejnosti proti nim. Ze majú dosť a co chcú aj tak sa nič nezmení a nezaslúžia si.. Bullshit. Verím I'm, že je to tam hrozné, verím aj tomu ze bežný robotník tam nevidí možno ani 800 v čistom.

Ekonomika šľape,ľudí je málo, je čas dvíhať mzdy.

Deal with it.
Tomu sa hovorí závisť :)
Ludom strasne j*be z prijmov inych.
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

Sme na smiech celej EU, vseobecne by tu nikto nemal zarabat pod 1000 eur, dochodok detto
baldorex
Addict
Addict

rebuss napísal:Normálny človek najprv zabojuje o lepšie miesto a nebude utekať ako zbabelec kde je "lepšie".
Neprekvapuje ma logika faši lolka. :)
kafiatko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kafiatko »

ak to bola otázka na mňa prečo tam pracujem, tak odpoviem .
Nebudem to opisovať do detailu, že kde vlastne sa nachádzam, ale len v skratke. Ja som spokojná, za seba môžem povedať, že mám svoju prácu rada. Konečne robím niečo čo je zaujímavé a baví ma to. Na predošlom oddelení som mala non - stop stres a robila som niekedy aj 16 hodín denne, osobný život = nula bodov.
Teraz som taktiež ako aj predtým v kancelárii, ale chodím aj do hál, ale tá práca ma jednoducho napĺňa.
Prídem domov z práce a nie som podráždená, neodsiera si to partner, máme aj viac času na seba, to je hlavné!
Ak niekto má rád svoju prácu a nechodí domov ako zombiek , tak vie o čom hovorím... toto sú pre mňa najhlavnejšie veci.
ROKI49
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Prave je tlacovka predstavenstva a podnik ponukol predlzenie prestavky na obed o 5 minut a odbory to odmietli. Tak nech si kazdy spravi usudok sam, komu o co v tomto strajku ide. Taktiez sa hovori o tom, ze financna ponuka je velmi blizka odborom (120e na 18 mesiacov) a odbory odmietaju. Robia sa z jednani aj protokoly(podpisuju to aj odbory) a padaju obvinenia, ze odbory pred ludmi hovoria daco ine. Takze pomaly nastava situacia, kde odbory viac skodia, ako pomahaju.
kafiatko
Medium Professional
Medium Professional

Moment :)
uveďme si reálny príklad, okej ?
7 tarifná trieda je 1119€ brutto.
v prípade 13,9%, ktoré chcú MOV by to bolo +155,54€
v prípade 9% zo strany VW, by to bolo +100,71€...

kde som spravila chybu ? pokiaľ viem, predstavenstvo vw hovorilo, že sa približujú ponukou len o 6€, čo mi jak počítam, tak počítam , nijako nevychádza... :?
// jedine ak už to počítajú aj s tou jednorázovou platbou 550€
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Pocul som zaujimavy nazor ze VW je troska v mate. Presun by ho stal nemale peniaze ktorych navrat je velmi otazny. Kam by tak sli? Ukrajina? Rumunsko? To urcite. Je verejne zname ze vo VW su dost kvalitny zamestanci ak berieme priemer EU. Dalej strategicke umiestnenie. Vysoky manazment by nemol 3x stastny keby sa museli drbat niekde na uplny vychodny kraj europy kde v podstate skapal pes.
ROKI49
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Samozrejme, ze pocitaju s tou platbou, co to nie su peniaze? Ja dufam, ze si ludia uvedomuju, ze odbory sice vyjednaju %, ale do konca roka mame po skupinovom ohodnoteni, kedze sa nesplni plan. Cize konkretne u mojho oddelenia to je -9,6% mesacne. Odborom velmi pekne dakujem.
baldorex
Addict
Addict

kafiatko napísal:.
konečne pravda, ako to v skutočnosti je vyplávala na povrch.
kafiatko napísal:ak to bola otázka na mňa prečo tam pracujem, tak odpoviem .
Nebudem to opisovať do detailu, že kde vlastne sa nachádzam, ale len v skratke. Ja som spokojná, za seba môžem povedať, že mám svoju prácu rada. Konečne robím niečo čo je zaujímavé a baví ma to. Na predošlom oddelení som mala non - stop stres a robila som niekedy aj 16 hodín denne, osobný život = nula bodov.
Teraz som taktiež ako aj predtým v kancelárii, ale chodím aj do hál, ale tá práca ma jednoducho napĺňa.
Prídem domov z práce a nie som podráždená, neodsiera si to partner, máme aj viac času na seba, to je hlavné!
Ak niekto má rád svoju prácu a nechodí domov ako zombiek , tak vie o čom hovorím... toto sú pre mňa najhlavnejšie veci.
Pravda vyplávala na povrch...A v ďalšom príspevku si v podstate spokojná...o čo ti v štrajku teda ide?

Ten obed chápem, ale môžem ti povedať, že teplo je v lete všade...A tým čo robia teraz celý deň vonku naozaj nezávidím...
kafiatko
Medium Professional
Medium Professional

v prvom príspevku, ak si si všimol sa ja osobne nesťažujem, ale vravím v množnom čísle.
Mám tam veľa priateľov, kolegov a aj spolužiakov, ktorí žiaľ nie sú na tom tak ako je prezentované.
To je tá pravda čo vyplávala na povrch, tých 1800€, ktoré boli prezentované v médiách, ale reálne sa tá suma dosť líši.
o čo mi ide v štrajku ?
O to , o čo každému nie ?
Lepšie pracovné podmienky, podporujem to, aby moji kolegovia na linke aj po odpracovaných rokoch neboli ako otroci.
vieš štrajk nie je len o peniazoch, je tam viacero bodov, nebudem to tu rozvádzať..
kopu ľudí žiaľ, prestalo mať pocit, že ich práca je aj patrične ocenená. Nemyslím teraz finančne, ale chýba tam ten ľudský prístup na viacerých pozíciách.... žeby sa k nim správali ako k človeku, ktorého si vážia a podobne.
baldorex
Addict
Addict

Vďaka za odpoveď. Ja tiež poznám pár ľudí z vw. Nikdy sa nesťažovali, naopak hovorili že je tam lepšie ako vo všetkých robotách kde boli...A teraz zrazu koniec sveta, štrajk, lebo inak sa už nedá...trochu ma to prekvapilo.

Štrajk učiteľov a lekárov som podporoval bez pripomienok, tu mám pocit že sú zamestnanci zneužívaní novými odbormi.
Oni hrajú vabank. Keď nevyhrajú, nič sa im nestane, ale povedia zamestnancom, ahoj sme sa snažili, vy si užite škodu. Ak vyhrajú, budú sa hrabať aj do kie s veľkou pompou...a nejak sa mi tam vytráca záujem o dobro zamestnancov...
ROKI49
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Presne tak, hlavny ciel je, aby bola medializacia a aby bol panko pred kamerami, nech si urobi reklamu aj pre ostatné fabriky.
Napísať odpoveď