zakaz otvorenia obchodov pocas sviatkov

Diskusie na politické témy...

Ste za zatvorenie obchodov?

Áno
10
34%
Nie
17
59%
Je mi to jedno
2
7%

Celkom hlasov: 29

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: zakaz otvorenia obchodov pocas sviatkov

Príspevok od používateľa hughito »

Už sme to tu niekde riešili.
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Hensym »

Ešte do konca Júna som tiež robil tak, že či víkend, či sviatok, či ráno či noc, teraz sa mi našťastie pošťastilo - ale ja s tým súhlasím.

Krátky a dlhý týždeň nie je boh vie čo, ale to nie je podstata.

Sviatky sú dni, kedy má drvivá väčšina populácie voľno - čiže sa plánujú všetky akcie, výlety, oddychové aktivity, alebo napríklad oslavy - a aj mňa to sralo, keď si všetci niečo plánovali, a ja som nemohol. Rozhodne stojím za všetkými pracujúcimi v obchodoch a som rád, a kľudne by som schválil aj zatvorenie obchodov v Nedeľu, ale na tom až tak netrvám...

Ak niekomu robí problém prispôsobiť si 15 dní v roku a nakúpiť o deň skôr, a silou mocou potrebuje byť v obchode každý deň, tak by sa mal taký človek skôr zamyslieť, či sa nestal obeťou konzumného sveta.

A padol tu argument, že pumpári, záchranári, policajti a pod.

Ak na pumpe nenatankuješ a v polke cesty uviazneš, alebo ak dostaneš infarkt a záchranári majú voľno, tak by to asi bolo dosť zlé. Ale ak si vo sviatok smädný alebo hladný, no tak čo, Tesco síce nie je otvorené, ale napr. Metro, skoro všetky pumpy, alebo kopa večierok otvorená je. A to, že nedáš za chleba alebo bagetu 1€, ale 2€, to je úplne najmenej. Maloobchod je absolútne nepotrebný vo sviatky, záchranári potrební sú.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

clovek nema kde nakupit ked nieco potrebuje
Toto je katastrofálna ľudská tragédia, že človek nemôže byť v Kaufalne, Tescu či nákupných centrách 24/7 365 dní v roku. Neviem, či existuje niečo horšie.

Asi by bolo dobré všetkých "nakupovačov" dobré posadiť za pokladne a pulty v daných obchodoch a centrách.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Nikto z toho tragédiu neurobí, robíš zo seba akurát tak blbca ak to takto podsúvaš.

Bolo to akurát pohodlné.

Na druhej strane, nikto ľudí nenútil ísť vo sviatok nakupovať, takže aj svojím konaním mohli rozhodnúť, či sa obchodníkom oplatí mať otvorené. No ľudia do obchodov chodili...

Tragédia bol socializmus.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kompi »

baldorex uplne suhlasím tych ludi nikto nenútil ale človek si uz zvykol.
neviem ci nieco podobne nemaju aj madari a tiez som obcas videl madarske auta pri obchodných centrach.
dalsia vec studenti ktory brigaduju v tychto obchodných centrách to robia po vikendoch logicky kedze maju skolu a ked to zakážu v nedelu tak tym pád ich oberú o zárobky....
este sviatky sa daju zniest ale aj nedele..... no nesuhlasím keď bude referendum v blizkej dobe mali by to dať ako otazku ak to neprejde zmiesť to zo stola.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Mne sa to teraz zrovna nehodilo, nemam doma dokopy nic, aj by som si nieco uvaril na zajtra do roboty, aby som mal obed z domu, keby tak bolo z coho. Normalne zvyknem v nedele chodit na nakup, kde si aj suroviny k obedu nakupim, dnes to bolo ako keby taka nedela, ale kupit sa nic nedalo. Den predtym som si nakupit nemohol, lebo to som cestoval (long story).
Podla mna by sa to malo nechat na trh - zakaznici rozhodnu svojimi penazenkami, ci chcu, alebo nechcu mat vo sviatky otvorene. A potom majitel obchodu sa rozhodne, ci sa mu oplati, alebo neoplati mat otvorene. Ved nikto nepotrebuje mat otvoreny kazdy obchodak v meste, isto by ich stacilo par. Z roboty chodim o piatej, co ani nie je nejako extra neskoro, ale uz dostanem prd kupit, vsetko pecivo vypredane.
Inac tiez by som bol rad, keby sa dalo vybrat, ktore dva dni v tyzdni nepojdem do roboty. Napriklad by som isiel cez vikend, ale nesiel v stredu-stvrtok, aspon by som si povybavoval, co treba.
Dufam, ze zakaz nedelneho predaja neprejde. Je to dalsia vec krestanskych fundamentalistov, ktorou by radi riadili zivoty ostatnych a najradsej nahnali vsetky ovecky do kostolov. :smt006 Len ako k tomu pride chudak farar, ze musi v nedelu makat...
Koniec koncov aj tie predavacky, nikto ich nenuti robit to co robia, mame klesajucu nezamestnanost, nedostatok kvalitnych zamestnancov, tak nech idu robit niekam inam. Ak nemaju na to robit nieco ine, mali sa lepsie ucit. Alebo nech sa prekvalifikuju :idea: Ale to uz je ina tema.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Mek

Sám by som to lepsie nenapisal presne si opísal situacia prečo je to hluposť a podobne. :)
ono nehovorim su dni a velke sviatky ako vianoce silvester kedy ten zavretý obchod dáva logiku a nikto sa nadtým nepozastaví ale dnes :D . Zas si dakto potreboval populisticky nahnať politicke body. :)
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

Ja som za, aby počas sviatkov obchody otvorené neboli.
A rovnako som za to aby sa legislatívne upravili aj nedele.
Som ateista....
A páči sa mi systém aký funguje v Nemecku.
V nedeľu by mal mať každý právo na odpočinok.
Ak to necháme iba na ľud tak toto "stádo" nikdy nedovolí aby si tie "chudery" predavačky dakedy odpocinuli.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

potom prečo by mali podla tejto logiky byt v nedelu v praci pekári vsak ten jeden ti netreba ani cerstvé pecivo vies si ho predsa dopredu namrazit :) predavacky su taký istý zamestnanci ako aj iný ktorý v nedeľu musia pracovať :)
farnell
Star
Star

Pozor. Pekáreň je a vždy bola nepretržitá prevádzka.
Chlieb bol vždy gro.
Lenže na to už veľa ľudí pri "zdravej výžive" zabúda.
baldorex
Addict
Addict

Ja teda robím veľmi nepravidelne, ale viem že voľno cez týždeň je fajn :).

Viem že v Hornbachu je pravidelný režim, jeden týždeň sa robí pondelok, utorok, sobota, nedeľa, druhý týždeň sa robí streda, štvrtok, piatok.

Viacerí mi potvrdili, že už si tak na to zvykli, že si nevedia predstaviť že by chodili každý deň do roboty on pondelku do piatku a voľný len víkend.

Úplne ich chápem, tiež by som tak už nechcel robiť.
farnell
Star
Star

Tak vypustia nedeľu a čo sa na tom zmení.
Neverím,že jeden deň v týždni by bol až taký problém.
A to už nevravím o tom,že veľa ľudí tam ani nejde nakupovať, skôr zabit nudu.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

alebo zavrime aj benzinky restiky bary
Máš predsa mysliet dopredu nato ze mas mať natankované.
restiky-môžes sa jeden den najesť aj doma (ovšem ak sisi stihol nakúpiť :D)
bary-chlastat? jeden den si to predsa môze odpustiť každý :)

Ospravedlňujem sa ja sa snazim len poukázať nato že aká je toto hluposť každý sme iný aj naši chodia v nedelu ráno spoločne nakupovať lebo predstavte si nemaju nato inokedy cas :)

minimalne potraviny do urcitej hodiny by mali byt aj v nedelu resp tak ako to je teraz :)

Sukromník nech rozhodne ako otvorí svoju prevadzku a motivuje svojich zamestnancov nie štát!!!!!
farnell
Star
Star

A mimochodom, tiež robím nepravidelné no vonkoncom by mi nevadilo ak by bola nedeľa voľným dnom.
Dnes som si priam chrochtal blahom pri ceste do práce keď som nemusel tŕpnuť či mi dáky xuj zas neprejde do protismeru.
A je až tragikomické ako dnes zrazu všetci nemali čo doma jesť.
Hlavne ,že nás týmto už týždeň dopredu bombardovali všetky media.
Pre niektorych bol tento deň horší ako ten súdny.

Ale choďte dakde.
Nepretržité prevádzky sú z tohto vyňaté a tam patria aj benzínky.
Nabudúce ak dačo napíšem tak sa aspoň presvedčíme ako je ten výklad toho zákona v prípade sviatkov a otvorenia nevyhnutných prevádzok.
A podobne to funguje aj vonku.

Navyše súkromnik môže predávať naďalej. Tu ide o zamestnancov ktorých tak nemôže nútiť pracovať aj vo sviatok
baldorex
Addict
Addict

Veď nech robia čo chcú. :) Ak by nik nekupoval ako vravíš, tak obchodník zavrie. No očividne sa im to oplatí.

Ak by bolo zavreté aj v nedeľu, nič sa v podstate nedeje. Prežiť sa to samozrejme dá. Akurát si opäť znížime pohodlie a vrátime kúsok socializmu.
Akurát budú ľudia menej spokojní. Ten kto v nedeľu nakupovať nechcel, sme šiel radšej do lesa, ten bude nadávať že zrazu je v lese oveľa viac ľudí :). A ten kto si chcel ísť kúpiť čerstvý chleba a špekáčiky na opekanie v lese, ten bude nadávať dvojmo :)
farnell
Star
Star

Nezavrie, pretože stádo radšej pôjde do toho obchodu ako do toho lesa.
Inak v Nemecku pekárne v nedeľu otvorené majú.
Pod nosom som mal Edeka kde tuším do 11 či 12 pekáreň fungovala úplne v pohode
baldorex
Addict
Addict

Ešte to uniká jedna podstata. Tí jednotliví ľudia nie sú v obchode celý deň.
Idú si nakúpiť pred alebo po celodennom výlete.

Alebo aj keby bol nejaký blbec v obchode celý deň, snáď nie si komunista aby si druhým diktoval čo robiť:)
farnell
Star
Star

S týmto názorom sa stretávam aj inde.
Komunista nie som, ale nenazyvajme takúto legislatívnu úpravu prívlastkom "komunistická"
V prvom rade tu ide hlavne o tých ľudí (zamestnancov)
A len zas dakto nezačnite tou trapnou frázou " veď ich tam nik nenúti robiť"...
Potom sa zas ja opýtam " kto vám bude potom predávať"?
A nakoniec by ma zaujímalo, že kolki z vás komunizmus či ako to nazývate socializmus zažili.
Apropo, aj Nemecko je potom komunistické ak tam toto funguje úplne normálne?
To sotva.
A osobne sa mi páčilo, že ľudia tam mali počas tých sviatkov k sebe oveľa bližšie.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Cely problem je v tom, ze sa to tyka iba obchodov. Pytal sa vobec niekto predavacov ci s tym suhlasia? Zaujimal by ma prieskum cisto medzi zamestnancami obchodov, pretoze mne to pripada tak, ze Ficovi napadlo ze predavacky maju byt s rodinami a hotovo. Zaujimavy je citat predavaca z blogu poslankyne za SaS, urcite nie je jediny co to tak vidi: "Načo bolo toto komu dobré? Zasraní komunisti! Chcú ma ochrániť, aby som cez sviatok nepracoval, tak mi bez príplatku urobia deň predtým zo života peklo, aby som ďalší deň mohol sedieť zadarmo doma. Super! A mne bude chýbať na účty lebo idioti čo netušia čo je to nedostatok peňazí chcú byť sociálni!"
https://jankaciganikova.blog.sme.sk/c/4 ... aneny.html
PS: mne to nerobi problem, viem kedy su sviatky a dokazem si aplanovat nakup, ale vo vseobecnosti mi vadi rozhodovanie "od stola"
farnell
Star
Star

Dcéra pracovala v JYSK. A ver ,že väčšiu bandu zmrdov ako tam boli som nezažil.
Ešte šťastie ,že ostala v druhom stave.
A môžem citovať jej slová " ja im ten voľný den prajem"
Pre mňa to vraví za všetko.
A to nevravim o tom,že podaktorí zákazníci sa nevedia ani chovať a doslova majú predavacov za dačo podradné.
Ešte raz.
Ak to funguje inde tak prečo nie tu?
Tento národ je už totálne zblbnuty.
To ste všetci tak bohatí,že iné ako nakupovať vám neostáva?
Alebo je to len čisto zábava a zabíjanie nudy?
Ja si skôr myslí že to druhé.
Ale to je jedno.....
Napísať odpoveď