Ahojte, koncim po dlhych rokoch z pracou v belgicku a rozhodol som sa neist dialnicou priamou ciarou domov, ale kedze mam svoje odrobene a sloboda konecne predomnou, chystam sa stravit mesiac z autom na cestach po ceste domov. More, hory, stan, kempingy atd...
Moja cesta bude Anglicko , Francuzsko , severne Spanielsko, juzne Francuzsko, Talianske a Svajciarske Alpy.
Dajte prosim kazdy jeden tip na tejto ceste, ktory by stal zato navstivit a stravit tam napr den... upravim si podla toho cestu
Odporúčam si spraviť cestu cez San Maríno a samozrejme Monako. San Maríno ma veľmi príjemne prekvapilo - je to taký mini štát s krásnym zámkom na vrchole kopca. V Taliansku sa určite oplatí ísť cez Stelvio pass.
Zvyšok miest, ktoré podľa mňa stoja za zastávku na tvojej ceste - Zurich, Ženeva, Monte Carlo, Benátky, San Maríno, Paríž, Štrasburg, Londýn.
Vo Francuzsku mas toho strasne vela, aj v Taliansku, aj v Rakusku. V Spanielsku som nebol ani som necital o tom dako extra, takze k tomu nemam co napisat.
Co sa tyka Francuzska, tak zrejme pojde z Anglicka, urcite teda Pariz a Versailles, potom pripadne na zapad na Le Mont Saint Michel (St. Michel), smer Spanielsko. Cestou zo Spanielska mas este Andorru, Azurove pobrezie (Saint Tropez, Port Grimaund, Cannes, Nice, Monaco). Vsetky miesta stoja za zastavku, aj ked Saint Tropez bolo podla mna zbytocne preludnene, zapchy, nebolo poriadne kde zaparkovat. Dalej mozes ist smer Taliansko alebo sa vyberies hore smerom na Grenoble, Lyon, potom Chamonix nad ktorym mas Mont Blanc, kusok do Svajciarska a tam najdes Zermatt s Matterhornom.
Alebo pojdes teda do Talianska po pobrezi na Janov, odtial mas kusok mestecko Manarola kde sa urcite oplati ist, dalej smer Pisa, odtial prichadzas do "centra" Toskanska - do Florencie. Tam som sice nebol, aj ked som sa 2x chystal, ale kamarat to tam pochvaloval, aj recenzie ci cestovatelske blogy chvalia Florenciu. Nejaka dedinska v Toskansku, ci uz Chianti alebo nieco okolo na 2-3 dni s ochutnavkou vina, kavicka v malickych dedinach medzi vinicom... Odtial vies ist dalej na Bolognu, Veronu, pripadne na opacne pobrezie ako je Rimini, tam sa okupat, vybehnut si na San Marino (velmi pekne, len horsie je to s parkovanim, ale ked pojde rano, tak zaparkujes este v pohode..., ale pozor na radary, lebo je ich tam zo 5 stacionarnych cestou hore do San Marina). Cestou hore mas potom Benatky, okupat sa mozes v Bibione ci Lido di Jesolo). Tam sa mozes rozhodnut, ze ci pojdes do Slovinska a das si raft v mestecku Soca pod Julskymi Alpami alebo pojdes niekde severozapadne Riva del Garda, ktora je tiez velmi pekna. Odtial vies pokracovat na Trentino/Bolzano a prejst si Alpy - Passo Fedaia, Passo Pordoi, Passo Falzarego, Passo Giau a mestecka ako Canazei, Arabba, Cortina d'Ampezzo. Pokracovat mozes na Toblach a sup do Rakuska smer Lienz (pozor, Lienz, nie Linz!), Villach...
Z Villachu mozes vybehnut na Grossglockner co je najvyssi vrch Rakuska, je tam krasna vyhliadka pod nim a zides severnou stranou do Zell am See. Zo Zell am See mas kusok do Kaprunu, mozes tromi lanovkami vyjst na Kitzsteinhorn do vysky tusim 3024 metrov, za pekneho pocasia uvidis vsade na okolo vrcholky kopcov. Hodinu cesty do mas za Geissenom do Kitzbuhelu (to ak by si ho nestretol v Saint Tropez), pripadne velky vodopad Krimml Wasserfalle. Smerom na zapad je dedinka Taxenbach s peknou prechadzkou typu Janosikove diery alebo Slovensky raj. V Zell am See, kde sa urcite zastav aspon na 2-3 dni, stoji to za to. Cestou domov sa ti oplati navstivit Salzburg, kusok dalej je potom Wolfgangsee, chodia tam skor dochodcovia a ludia z Azie, ale oplati sa tam ist. Sikmo cez jazero v St.Gilgene mas kopec na ktory ide lanovka, pekny vyhlad na cele jazero. Par kilometrov odtial je potom cisarske mesto Bad Ischl, mestecko je zname najma vdaka Sisi. Hodinka cesty juzne je Hattstat, castokrat oznacovane za jedno z najkrajsich miest na svete, ale mne sa to teda moc nepacilo. Nad Hallstatom mas ladove Dachstein aj so sklenenou vyhliadkoch Dachstein sky walk. Domov mozes ist dalej smerom na Vieden alebo si to seknes este cez Cesko.
Ak by si isiel cez Cesko, tak urcite Cesky Krumlov, Hlboka nad Vltavou a potom Praha.
hojko dal paradne tipy, len dodam, ze ked uz budes v Salzburgu, tak si mozes odskocit do nemeckeho narodneho parku Berchtesgaden, kde stoji za to dat si kavu alebo pivo na Kehlsteinhause, ktory bol horskym sidlom Hitlera a NSDAP a pokochat sa vyhladom. ked som tam bol pred niekolkymi rokmi, niekolki clenovia obsluhy restauracie boli Slovaci
(toto nechce byt odporucanie pre sympatizantov Hitlera)
Eagle Nest
Odporúčam. Bol som tam minulý rok. Oplatí sa ísť na samý vrchol pešo. Síce tam funguje doprava autobusmi, ale výstup stojí za to.
Na turistickej tabuli píšu 4 hodiny ale dá sa to v pohode zvládnuť za 2,5 hodiny.
Obed Vás tam aj s pivom HB vide na 30€.
Ak chcete vytrestat ženu tak vrelo odporúčam. Takmer každá čo som stretol mala odutu hubu.
Chcel som sa tam tento rok vrátiť no nevyšlo nám to.
Ako ďalšiu destináciu odporúčam Burghausen.
Je to najdlhší hradný komplex v strednej Európe.
Je to skutočne čosi famózne.
Treba si však dať pozor na parkovanie inak Vás vide na 25 euro.
zalezi, ze co od toho ocakavas. ak ocakavas, ze hore bude socha Hitlera, s ktorou si mozes urobit selfie, tak hej, budes sklamany. ale z restauracie, resp. z vrchola hory Kehlstein je paradny vyhlad na vsetky strany a za tych par fotiek a selfieciek to celkom stoji podla mna. a ak je clovek trochu extremnejsi, zacina tam ferrata na Hoher Goll (2522mnm). Kehlstein je 1837mnm. velmi "prijemna" prechadzka po rebrikoch a retaziach.
dakujem vam velmi moc vsetkym za tipy. Mnoho som pridal do svojho navstevneho dennika.
Co ale nemam poriadne vymyslene je cesta medzi Brusselom a Saint Tropez. Chcem si dat niekde v stane, ale neviem najst nejake zaujimave miesta kde ho rozlozit...
V com je problem si otvorit Google Maps, pozriet si kade ide trasa, pozriet si cez Google zaujimave miesta na danej trase, otvorit si daku WikiTravel a pozriet sa co je v blizkosti velkych miest???