zakaz otvorenia obchodov pocas sviatkov

Diskusie na politické témy...

Ste za zatvorenie obchodov?

Áno
10
34%
Nie
17
59%
Je mi to jedno
2
7%

Celkom hlasov: 29

farnell
Star
Star

Re: zakaz otvorenia obchodov pocas sviatkov

Príspevok od používateľa farnell »

Tak to mi je ťa potom ľúto....
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Nesom nejaky ultra praviciar s nazorom ze netreba ziadne regulacie a vsetko vyriesi trh... Ale toto je maximalny nezmysel.

1. Tento zakaz sa vztahuje len na obchody, ale su dalsie profesie, ktore mozu pracovat cez sviatky a casto to nie su take ktore treba nutne ako napr. zachranari a pod...
2. Riesi to len dosledok a nie pricinu. Keby sa miesto toho prijal zakon, ktory by garantoval zaujimavu vysku priplatkov vsetkym zamestnancom (nie len v maloobchode) a striktne by sa kontrolovalo dodrziavanie tak by to bolo ovela lepsie a nikoho sloboda by nebola obmedzena. Zamestnavatel by sa sam mohol rozhodnut ci cez sviatky/vikendy zatvori lebo nechce / nie je schopny platit priplatky, zamestnanci by sa sami vedeli dohodnut kto pojde pracovat cez sviatok/vikend, pretoze tie priplatky by boli pre nich motivacne a zakaznik by si vedel nakupit lebo nieco by pravdepodobne zostalo otvorene...

Niekto tu pisal ze ten zakaz nie je obmedzovanie slobody ale podla mna to obmedzenie je. Ja slobodu vnimam tak, ze si clovek moze robit co chce bez toho aby poskodil niekoho ineho. Tym ze niekto otvori obchod cez sviatok nikomu neposkodi, to ze niekto ide do obchodu cez sviatok tiez nikomu neposkodi a to ze niekto ide pracovat cez sviatok (ci uz preto ze mu to tak vyhovuje, alebo kvoli priplatkom) tiez nikomu neuskodi.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

farnell napísal:Ak si myslíš,že so sedliackym rozumom si vystacis pokiaľ ide o zákon tak fajn.
A jediný kto útočí si Ty s tou sniclou.
Vyjadrenie som iba súhlas s názorom a tým čo napísal Ryan. Čo v tvojom prípade povedať nemôžem.
Tvoje názory považujem za choré a scestné.
Skúsim ti ukázať aplikáciu zdravého sedliackeho rozumu.

Ak som majiteľ podniku, sedliacky rozum mi hovorí, že je iba na mne ako budem mať otvorené. Sám sa rozhodnem, či budem mať otvorené 7 dní v týždni, alebo iba 2, je to výsostne moja vec. Ak mi niekto zakazuje mať otvorené, je to obmedzenie slobody, či sa to tebe alebo gigsovi páči alebo nie, je to tak.

Ak bude u mňa zamestnanec chcieť pracovať, pracovné podmienky aj výplata sú v zmluve. Sedliacky rozum mi hovorí, že ak s podmienkami súhlasím, zmluvu ako zamestnanec podpíšem. Ak nesúhlasím, idem inde, zmením profesiu.

Toľko hovorí sedliacky rozum.

Potom je tu ešte rozum komunistu, ten poznáš s gigsom dobre.
farnell
Star
Star

@ropman
Hej ale ak bude 1000 ľudí vnímať slobodu rovnako ako ty tak z tých 1000 sa vždy nájde dakto kto slobodu zneužije po svojom a máme tu bezprávie a anarchiu.
Preto dakto vytvoril zákon.
A či sa to dakomu páči alebo nie tak by ich mal bez rozdielu dodržiavať.

@baldorex
Nič z toho čo si napísal nestojí za akúkoľvek moju reakciu.
Ak si so sedliackym rozumom vystacis na súde tak ďaleko nezajdes.
A každý aj podnikateľ sa musí chovať v rámci zákona a tento aj dodržiavať.
Každý si po 89 začal "slobodu" vysvetľovať po svojom a preto to tu tak aj vyzerá.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

farnell napísal:@ropman
Hej ale ak bude 1000 ľudí vnímať slobodu rovnako ako ty tak z tých 1000 sa vždy nájde dakto kto slobodu zneužije po svojom a máme tu bezprávie a anarchiu.
Aha zaujimave, takze ked niekto vytvori zakon ze vysrat sa mozes iba cez pracovne dni od 7:00 do 8:00, tak je to vporiadku? To znie jak od zastancu totalitneho rezimu. Nastastie vecsina ludi by s takym niecim asi nesuhlasila.
farnell
Star
Star

Lenže ak zákon nik nevytvorí tak sa ľudia chovajú ako hovada.
Je to expresívne no o nič menej ako tvoje prirovnanie k sraniu na verejnosti.
Jednoducho ľudia začali slobodu zamieňať sa svojvôľu.
Opäť sa pýtam.
Ak môže dačo podobné fungovať inde a vo vyspelejšej demokracii tak nechápem prečo to v tomto štáte bude hneď každý považovať za zásah do jeho slobôd?
Prečo?
Anarchia = vo vašom ponímaní sloboda je povysena nad zákon.
Každý vidíte iba svoje práva no povinnosti Vám smrdia.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

a kde som napisal ze netreba vobec zakony? ja som sa o zakonoch vo vseobecnosti nebavil iba som kritizoval tento jeden konkretny zakon, ktory nie len ze obmedzuje slobodu ale este je aj nezmyselny. snazis sa mi podsuvat veci co som nepovedal, to je argumentacia na urovni 5 rokov.

to ze to tak je zavedene v rakusku a nemecku je sice fakt, ale to absolutne neznamena ze vsetko co je v nemecku a v rakusku musi byt automaticky lepsie a musime to kopirovat. je este ovela viac silnejsich ekonomik kde to zavedene nie je.

hej a co je podla teba sloboda?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Nie všetko vo vyspelších demokraciach je lepšie než v tej našej menej vyspelej. (v mnohých legislatívnych oblastiach).
České a slovenské pohraničné mestá zažívajú v nedeľu nájazdy nákupníkov z Rakúska a Nemecka, to sú asi nejakí zlí, nenemeckí a nerakúski rebelanti alebo čo.
Na nedeľnú všeobecnú zatvorenosť sa sťažuje veľa (vačšinou mladšie ročníky) Nemcov a Rakúšanov.
baldorex
Addict
Addict

Mimochodom, v Nemecku rastú tlaky na otvorené obchody aj vo sviatky...
baldorex
Addict
Addict

farnell napísal:@ropman

@baldorex
Nič z toho čo si napísal nestojí za akúkoľvek moju reakciu.
Ak si so sedliackym rozumom vystacis na súde tak ďaleko nezajdes.
A každý aj podnikateľ sa musí chovať v rámci zákona a tento aj dodržiavať.
Každý si po 89 začal "slobodu" vysvetľovať po svojom a preto to tu tak aj vyzerá.
Jeden debil sem pletie súd, druhý ústavu :)
Bomba rozum chlapci.

Zákonník práce sa zmenil, ok, dodržiavať sa samozrejme musí.... To ale neznamená že zákon nie je zlý... Ja s tým samozrejme na súd nejdem, neviem ako na to tvoj komunistický rozum prišiel....
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ja som sa stale nedozvedel preco prave a zrovna tie predavacky v maloobchode musia byt privilegovana kasta, a preco sa zakon netyka aj bufetov, kaviarni, restauracii, kin...
baldorex
Addict
Addict

Z tohoto pohľadu je ten zákon značne diskriminačný.
Tiež som sa pýtal prečo iba predavači a nie aj čašníci.
Heker ťa ale usmerní, že toto je téma o obchodoch, nie reštauráciách...:)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja by som normalne zakazal cez sviatky pracovat vsetkym. plosne. obchody, restauracie, muzea, kina, divadla, mhd, kupaliska, radio, televizia, vlastne sak elektrarne tiez by som vypol. proste kazdy bude bude mat ovela viac casu na rodinu, konkretne na sedenie s rodinou doma pri svieckach, niektori aj smradlavi ak sa nestihli umyt v teplej vode pocas tyzdna, lebo teplarne su samozrejme tiez vypnute.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Porovnávať inštitúcie ako záchranka, hasiči, teplárne a pod. s obchodmi, to dáva naozaj zmysel. Mňa najviac baví to "právo" mať otvorené obchody najlepšie non-stop. A ak sa tak nestane, tak je to pomaly na úrovni porušovania ľudských práv. Akurát neviem, odkedy je konzum chápaný ako ĽP.

A zrazu, akí sú kovaní pravičiari bojovníci za vyššie mzdy. Len škoda, že nie tak, aby všeobecne mali ľudia vyššie mzdy (štrajk vo VW, to bolo povyku a dehonestácie) a nemuseli otročiť non-stop, aj cez sviatky, ale len vo forme, nech otročia aj cez sviatky, však to je super, majú príplatok.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

hughito: a preco neodpovies na moju otazku k restauraciam, kaviarnam, bufetom, kinam, divadlam... ale hned tu riesis zachranku a hasicov?
Lebo ja stale neviem, preco prave predavacky maju mat pravo travit sviatky s rodinou na ukor prava obchodnikov mat otvorene kedy chcu a prava nakupujucich nakupit kedykolvek je otvorene. O co su rodiny casnikov, divadelnych hercov, uvadzacov v kinach, kucharov v restauraciach horsie? Aky je tam verejny zaujem (zachrana zdravia a majetku - zachranari&hasici, lekari v nemocniciach etc.) ktory just presne v maloobchode nie je?

Co sa tyka povyku okolo VW strajku, tam som prave nejake staznosti od "praviciarov" nevidel, jediny kto na nich kydal boli "laviciari" ze zarabaju uz tak vela penazi a ako k tomu pride niekto kto maka vo fabrike na strednom slovensku a zarobi o polovicu menej?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Kaviareň, divadlo, reštaurácia a pod. inštitúcie sú práve tie, ktoré profitujú z voľného dňa. Lebo práve počas voľného dňa (sviatku) je tu predpoklad, že aj tá predavačky/ač s detmi bude mať čas zájsť si do divadla, ísť na výlet (čo je spojené s návštevou reštaurácie) alebo si vyjsť na prechádzku do mesta a zastaviť sa v kaviarni na kávu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

uz to tu bolo pisane, ale sak zopakujem znova, rovnako ako sa nezamestnam ako casnik a potom sa budem stazovat ze pracujem cez sviatky, tak sa nezamestnam ako predavac v lidli a nasledne sa nebudem vyplakavat ze pracujem cez sviatky. ved to je rovnaka logika.

niekomu vyhovuje pracovat 9-17, niekomu na smeny, niekomu v noci, niekomu 5 mesiacov v roku. kazdy si hlada robotu taku aka mu vyhovuje. tak preco sa do toho chce srat stat?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Mozno preto, ze v Bratislave si mladi ludia vedia pracu vybrat, maju na vyber. Ale niekde na juhu ci vychode Slovenska, kde je nezamestnanost 20 percent a ponukaju sa v oblube minimalne mzdy, tak tam si clovek nevyberie a je vobec rad, ze sa mu podari zamestnat.
baldorex
Addict
Addict

Nuž, prečo sa chce každý zamestnať? Čo takto robiť na seba a pre seba ako SZČO a byť dobrý v tom čo viem? Mnohým by to otvorilo oči.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ani SZCO nie je jednoduche, ak nie je po praci dopyt, pre ktory je zase poziadavka na dostatok financii
Napísať odpoveď