Rada pri kupe NAS
Re: Rada pri kupe NAS
Všetko čo chceš zvláda môj xiaomi router
http://m.gearbest.com/networking-commun ... 52929.html
Je tam už 1 TB disk, cez usb nie je problém pripojiť ďalší 2 TB disk v budúcnosti.
Záloha fotiek z mobilu samozrejmosť.
[IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/201707 ... 2620cd.jpg[/IMG]
http://m.gearbest.com/networking-commun ... 52929.html
Je tam už 1 TB disk, cez usb nie je problém pripojiť ďalší 2 TB disk v budúcnosti.
Záloha fotiek z mobilu samozrejmosť.
[IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/201707 ... 2620cd.jpg[/IMG]
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Z mobilu vies zalohovat vdaka hociktoremu programu. Tusim brm tu v minulosti radil program FolderSync, ten pouzivam aj ja a zalohujem ty na ftp. Netreba, aby nieco take malo NAS, staci ti program do mobilu, ktory si nastavis, vyberies adresare, nastavis co a ako ma robit, v ktorom case a nemas problem.
-
Dildogripak
Medium Professional
pôjdem do toho zyxelu nas326
oplatí sa mi tam vopchať 2,5 či 3,5 palcové disky? pretože podľa stránky výrobcu tam môžu ísť oba typy.
ďakujem
bude stačiť WD Blue 1TB za nejakých 54 eur? Nechcem tam pchať Red, keďže to nebude fungovať ako server 24/7 ale naozaj len ako externé dátové úložisko
oplatí sa mi tam vopchať 2,5 či 3,5 palcové disky? pretože podľa stránky výrobcu tam môžu ísť oba typy.
ďakujem
bude stačiť WD Blue 1TB za nejakých 54 eur? Nechcem tam pchať Red, keďže to nebude fungovať ako server 24/7 ale naozaj len ako externé dátové úložisko
Urcite daj radsej 3.5 palcove, hlucnost ta nemusi trapit a cena za TB je vyhodnejsia. Tiez by som ti odporucil vacsiu kapacitu. Pri WD Blue mas 1 TB za 55 €, 2 TB za 75 € (37.50 €/TB) a 3 TB za 99 € (33 €/TB). 4 TB za 138 € je uz s pomerom 34.50 €/TB menej vyhodny, aj ked z dlhodobeho hladiska to bude lepsie.
V dnesnej dobe 1 TB zaplnis ako nic.
V dnesnej dobe 1 TB zaplnis ako nic.
-
Dildogripak
Medium Professional
Ďakujem za radu
posledný krát sa chcem ubezpečiť že splní to čo chcem....
Zapojím ho sieťovým káblom do ROUTRA ktorý je pripojený káblom (alebo wifinou) k TV Sony (s androidom).
Dokážem zapnúť TV a cez KODI (vstavaný v TV) si prehliadať obsah diskov vsunutých v tomto NASe?
Dík
posledný krát sa chcem ubezpečiť že splní to čo chcem....
Zapojím ho sieťovým káblom do ROUTRA ktorý je pripojený káblom (alebo wifinou) k TV Sony (s androidom).
Dokážem zapnúť TV a cez KODI (vstavaný v TV) si prehliadať obsah diskov vsunutých v tomto NASe?
Dík
Ano, nebude to asi uplne plug&play, ale na webe je vela navodov. Na NAS si nastavis NFS share a cez KODI sa na neho pripojis:
https://kb.zyxel.com/KB/searchArticle!g ... 93&lang=EN
http://kodi.wiki/view/NFS#NFS_sharing_f ... gy_or_QNAP
A mozno existuje este jednoduchsi sposob, ale nemam KODI ani ten Zyxel. Najjednoduchsie by bolo vyuzit DLNA, ale tam ta moze obmedzovat vypoctovy vykon NAS.
https://kb.zyxel.com/KB/searchArticle!g ... 93&lang=EN
http://kodi.wiki/view/NFS#NFS_sharing_f ... gy_or_QNAP
A mozno existuje este jednoduchsi sposob, ale nemam KODI ani ten Zyxel. Najjednoduchsie by bolo vyuzit DLNA, ale tam ta moze obmedzovat vypoctovy vykon NAS.
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Mám ZyXEL 325v2
Shared priečinok na video by tam byť od výroby, takže by to možno aj bolo plug&play. Záleží ako dokáže streamovať Kodi, to z hlavy neviem.
Ale nie je na škodu stráviť 10 minút v administrácii a nastaviť si všetko tak ako potrebuješ. Nie je to moc zložité.
Keď som skúšal Kodi na PC, tak som normálne namapoval zdieľaný priečinok z NASu a knižnica aj prehrávanie fungovalo bez problémov.
Väčšie skúsenosti s Kodi nemám.
Gothar: Práveže pri DLNA, ťa výkon NASu neobmedzuje, pretože on posiela len surové data zo súboru a o dekódovanie sa stará renderer, čiže TV.
Aktuálne to tak mám spravené, pretože "hlúpa" TV vie cez sieť pristupovať len k sieťovým zariadeniam a problém je len pri videách s veľkým bitrate-om, ktoré nevie prehrať TV.
Shared priečinok na video by tam byť od výroby, takže by to možno aj bolo plug&play. Záleží ako dokáže streamovať Kodi, to z hlavy neviem.
Ale nie je na škodu stráviť 10 minút v administrácii a nastaviť si všetko tak ako potrebuješ. Nie je to moc zložité.
Keď som skúšal Kodi na PC, tak som normálne namapoval zdieľaný priečinok z NASu a knižnica aj prehrávanie fungovalo bez problémov.
Väčšie skúsenosti s Kodi nemám.
Gothar: Práveže pri DLNA, ťa výkon NASu neobmedzuje, pretože on posiela len surové data zo súboru a o dekódovanie sa stará renderer, čiže TV.
Aktuálne to tak mám spravené, pretože "hlúpa" TV vie cez sieť pristupovať len k sieťovým zariadeniam a problém je len pri videách s veľkým bitrate-om, ktoré nevie prehrať TV.
Kodi nemusis mat cez NFS, ale kludne aj ftp alebo dlna. Je to na tebe. Ziadny problem s tym nebude.
Ja preferujem ftp, mam spravene ucty a prava pre viac ludi. Pridal som do Kodi, nacitala sa kniznica, nieco som musel rucne obnovit co zle pomenovalo. Pohoda. NAS mi uspava po 30min. Cize ked zapnem Kodi, vyberiem film a kliknem, napise, ze subor nebol najdeny - pretoze NAS spi a akurat zobudza a zapina disk. To trva asi 10 sekund. Potom opat kliknem a uz to ide, pretoze disk uz bezi. Mozem zrusit spiaci rezim, ale na co, takto mi zbytocne nebezi disk, ak tyzden nezapnem Kodi. Z mobilu tiez zalohujem cez aplikaciu po ftp protokole, ro iste zaloha dokumentov z disku (nepamatam si nazvy programov, ale cerpal som ich z rad odtialto na fore). Moznosti je vela, da sa s tym vyhrat.
Este pozor! Najskor vloz disk do NAS, ten si spravi format a svoj tusim linuxovy filesystem disku, az potom tam nahravaj data.
Ja preferujem ftp, mam spravene ucty a prava pre viac ludi. Pridal som do Kodi, nacitala sa kniznica, nieco som musel rucne obnovit co zle pomenovalo. Pohoda. NAS mi uspava po 30min. Cize ked zapnem Kodi, vyberiem film a kliknem, napise, ze subor nebol najdeny - pretoze NAS spi a akurat zobudza a zapina disk. To trva asi 10 sekund. Potom opat kliknem a uz to ide, pretoze disk uz bezi. Mozem zrusit spiaci rezim, ale na co, takto mi zbytocne nebezi disk, ak tyzden nezapnem Kodi. Z mobilu tiez zalohujem cez aplikaciu po ftp protokole, ro iste zaloha dokumentov z disku (nepamatam si nazvy programov, ale cerpal som ich z rad odtialto na fore). Moznosti je vela, da sa s tym vyhrat.
Este pozor! Najskor vloz disk do NAS, ten si spravi format a svoj tusim linuxovy filesystem disku, az potom tam nahravaj data.
Koho by to zaujímalo, vyšla malá recenzia toho môjho routeru.
https://www.svetandroida.cz/xiaomi-mi-r ... er-201707/
https://www.svetandroida.cz/xiaomi-mi-r ... er-201707/
Moc ma to teda neohurilo. Zaujimava je len cena vdaka uz 1TB disku, ktory tvori polovicu ceny zariadenia.
Čo ti tam chýba na ohúrenie?
Samozrejme nie je to profi nas, na domáce použitie ale prudko použiteľné.
Ja som to mal za 85€ z eú skladu, nemám tomu čo vytknúť.
Samozrejme nie je to profi nas, na domáce použitie ale prudko použiteľné.
Ja som to mal za 85€ z eú skladu, nemám tomu čo vytknúť.
Nepisem, ze mi tam nieco chyba. Len ma to neohurilo. Podla toho co som cital - hlucnejsi, slaby vykon pri 5GHz wifi (spomina sa aj v zahranicnych recenziach ako napr. Techspot), ale aj tie LAN porty. Lebo ak chceli zlucit router a NAS, tak by som si predstavovat 2 bay zariadenie (teda s moznostou dvoch internych diskov), 4x Gbit LAN (pri Xiaomi je takmer nutnost pouzit switch), k tomu ftp, Samba, NFS, DLNA, webserver, torrent (niektore z toho ten Xiaomi ma) a euro adapter. Ale ako som napisal, vdaka cene, ktora je vratane disku to moze byt pre niekoho zaujimave tiesenie, za tie peniaze clovek urcite nekupi router, NAS a k tomu este aj disk.
Na 4 izbový byt v paneláku som potreboval 2 tp link routre s anténou ako "banán".
Teraz mi xiaomi pokryje celý byt.
Mám to v pracovni na gumenej podložke, na najvyšší výkon to je hlučné ako notebook pri práci vo worde, nevnímam to.
LAN port je využitý iba jeden pre starý xbox.
Cca 10 zariadení mám k tomu pripojených cez wifi, notebooky, tablety a mobily. Ďalší lan port naozaj nemám ako využiť.
Ps4 a Android box mám na 5 GHz wifi.
Na Android boxe mi ide TV od UPC Horizon go, keď chcem vidieť film, pripojím sa na disk a pozerám mkv videá. Platí to aj pre ostatné zariadenia, ale logicky hd film nebudem pozerať na mobile.
Viem sa na disk dostať odkiaľkoľvek bez potreby mať verejnú ip adresu.
Používam to aj na zálohu fotiek z mobilu, okrem toho mám samozrejme aj foldersync, cez ktorý dávam fotky na Google, odkiaľ sa mi albumy lepšie zdieľajú.
Cez usb viem pripojiť ďalší externý disk, takže ani miesto nie je problém.
Používam to naplno s za tie peniaze tomu naozaj nie je čo vytknúť - ak sa bavíme o použití v domácnosti.
Teraz mi xiaomi pokryje celý byt.
Mám to v pracovni na gumenej podložke, na najvyšší výkon to je hlučné ako notebook pri práci vo worde, nevnímam to.
LAN port je využitý iba jeden pre starý xbox.
Cca 10 zariadení mám k tomu pripojených cez wifi, notebooky, tablety a mobily. Ďalší lan port naozaj nemám ako využiť.
Ps4 a Android box mám na 5 GHz wifi.
Na Android boxe mi ide TV od UPC Horizon go, keď chcem vidieť film, pripojím sa na disk a pozerám mkv videá. Platí to aj pre ostatné zariadenia, ale logicky hd film nebudem pozerať na mobile.
Viem sa na disk dostať odkiaľkoľvek bez potreby mať verejnú ip adresu.
Používam to aj na zálohu fotiek z mobilu, okrem toho mám samozrejme aj foldersync, cez ktorý dávam fotky na Google, odkiaľ sa mi albumy lepšie zdieľajú.
Cez usb viem pripojiť ďalší externý disk, takže ani miesto nie je problém.
Používam to naplno s za tie peniaze tomu naozaj nie je čo vytknúť - ak sa bavíme o použití v domácnosti.
-
Dildogripak
Medium Professional
Chlopi, ak by som chcel k súborom pristupovať aj z vonku, je nejaký taký stroj?
Bez toho, aby som mal pridelenú IP od providera - statickú.... za to platiť nechcem.
dík
Bez toho, aby som mal pridelenú IP od providera - statickú.... za to platiť nechcem.
dík
Ak si kupil ten Zyxel, tak skus vygooglit info o dynamic DNS. Na synology to je pomerne jednoduche, vyberies si hostname a cez DDNS sa ti to sparuje s tvojou IP, ktora moze byt dynamicka, ale musi byt verejna.
Bez verejnej IP to rozbehas iba sprostredkovane cez tretiu stranu, ale tam utrpi rychlost prenosu. A tusim pri WD treba aj tak verejnu IP.
Ak by si nenasiel navod pre zyxel, tak zaklad je zistit si pouzite porty a povolit pre nich port forwarding na routri.
Bez verejnej IP to rozbehas iba sprostredkovane cez tretiu stranu, ale tam utrpi rychlost prenosu. A tusim pri WD treba aj tak verejnu IP.
Ak by si nenasiel navod pre zyxel, tak zaklad je zistit si pouzite porty a povolit pre nich port forwarding na routri.
-
Dildogripak
Medium Professional
mám klasickú DSL linku od Orange-u
jak zistím či mám dynamickú ip?
jak zistím či mám dynamickú ip?
DSL od Orange bude mat dynamicku verejnu IP. Za priplatok asi 3 eur na mesiac daju staticku. Zistis to tak, ze pojdes na whatismyip.com a ukaze ti IP. Restartnes router a skusis zase tu stranku po restarte routra, mal by si mal novu IP. Alebo to pozries o dva co tri dni.
NAS od Zyxelu ma v administracii priamu podporu DDNS, tusim aj No-IP a aj DynDNS.
NAS od Zyxelu ma v administracii priamu podporu DDNS, tusim aj No-IP a aj DynDNS.
napriklad synology ponuka akokeby vlastne dyndns. staci to zapnut v nastavenie a synology ti vytvori adresu cez ktoru mozes priamo pristupovat na svoj nas.
Prave preto je synology uplne ina liga ako nejaky zyxel. Synology to ma pekne poriesene uz inhouse out of the box. Navyse pristupujem k suburom aj z telefonu, dokazem ich posielat mailom resp poslat link na ne.
-
Dildogripak
Medium Professional
omg, tak to radšej zainvestujem...
a ktoré synology odporúčate z modelov 115j,116,216j,216se ?
a ktoré synology odporúčate z modelov 115j,116,216j,216se ?