Rada pri kupe NAS

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Rada pri kupe NAS

Príspevok od používateľa Gothar »

Z tychto je najlepsi 216j, 216se ma maly vykon a malo RAM. Nad jednodiskovymi by som neuvazoval z dovodu nizsej bezpecnosti dat. To sa da pouzit iba cisto na prehravanie multimedii s tym, ze mas zalohu inde.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

V com to akoze komplikuje dake No-IP alebo DynDNS? Ze to bude 5 minut viac roboty pri nastaveni?
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Dildogripak »

Nechcem platit 8e za staticku ip mesacne.
Ci pojde to aj bez nej? 100%ne?

Odoslané z Redmi 3 pomocou Tapatalku
heker
Redeemer
Redeemer

Tu som napisal predsa riesenie - post2278441.html#p2278441
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

heker napísal:V com to akoze komplikuje dake No-IP alebo DynDNS? Ze to bude 5 minut viac roboty pri nastaveni?
no-ip bolo treba raz za par mesiacov obnovit pokial si neplatil, pouzival som este freedns, ta uz vyzera byt uplne mrtva a predtym to casto blokovali firewally.
proste pri synology netreba nic riesit, zapnes prepinac v nastaveniach a vyberies si meno.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

DynDNS je platene, No-IP je bezplatne. Ako pise aacid, tak No-IP treba 1x mesacne potvrdit (prihlasenim alebo kliknutim na link z mailu).
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Dildogripak »

Dík, asi si radšej priplatím nech to mám pohodlnejšie.
korenisko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa korenisko »

Mailinabox ma moznost urobit dyndns cez curl
jumper
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa jumper »

Osobne mám doma synology 216play som spokojný a odporúčam. Riešim hlavne filmy/seriály a backup na druhom disku a ten je zálohovaný v cloude. Mal som zyxel dávnejšie a už by som ho doma nechcel.

Pre ich appky (pc, ios, android) stačí ich quickconnect služba meno, žiadne dnska, otváranie portov atc.. ja využívam aj VPN a SSL WebDav server takže idem cez ip a používam no-ip (raz mesačne ako písal hojko, nikoho nezabije potvrdiť link v majlu)
Romeo2006
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Romeo2006 »

Nazdar chalani!
Bolo by fajn, ak by ste mi vedeli poradiť s výberom NAS. Momentálne mám WD Live TV HUB, z ktorého si prehrávam filmy cez Apple TV, lenže ten je strašne pomalý a má len 1TB HDD. Takže nastal čas na výmenu. Chcel by som na 2 HDD, cca 6TB dokopy, len si neviem vybrať správny NAS. Mám vyhliadnutý Synology DS216play DiskStation. Chcem to používať na streamovanie- prehrávanie apple TV v 4K, takže potrebujem niečo, čo by to zvládol. A samozrejme potrebujem, aby to fungovalo s MAC a by sa dalo použiť aj na zálohovanie Time Machine. Som pomerne náročný užívateľ, nerád čakám na nič :lol: :oops:
Ďakujem za každú radu :smt006
Gothar
Moderátor
Moderátor

DS216play je na to dobra volba, ale za 60 eur navyse mozes mat uz 4 diskovy ds418j. Ma podobny vykon, ale nema HW podporu na transcoding videa. To vsak nepotrebujes, pretoze Apple TV ti moze prehravat veci cez DLNA. Ziskas tak priestor pre buduce rozsirenie kapacity.
Porovnanie: https://www.synology.com/en-global/prod ... lay/DS418j
S Time machine nebude problem, v DSM je to standardne podporovane: https://www.synology.com/en-global/know ... me_Machine
Ak ti ide o uplnu rychlost, tak mozes priplatit za DS416/DS418. Tie maju 2x 1 Gb ethernet port, k tomu by si potreboval manazovatelny switch (~40 €) a ziskal by si pristupovu rychlost 2 Gbps k NAS. Takze budes moct naraz plnou rychlostou zalohovat veci cez Time machine a zaroven nieco sledovat na TV, pripadne zalohovat viac zariadeni naraz s mensim dopadom na rychlost.
Romeo2006
Expert
Expert

Stačia mi aj na 2 sloty si myslím. Nechcem moc veľké, aby som to vedel dať na stôl, lebo k tv to neviem dať, respektíve by som ho musel schovať a nemal by vetranie. Switch mám TP-LINK TL-SG108, takže to je v pohode. Jak kukám, tak DS416 je na tom v podstate lepšie, rýchlejšie zapisuje aj číta, čo nie je na zahodenie, lebo sa mi nechce čakať 20 minút kým mi tam nahrá 15GB film. Takže si kúpim ten DS416, aj keď tie 4 sloty mi budú nanič si myslím.
Díky za radu.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Teraz sa ti to moze zdat ako zbytocne, ale ja som tiez zacinal na 2 diskovom a za rok som 3 TB zaplnil ako nic. A to nemam time machine.
Nemas nahodou switch TL-SG108E (sivy)? Ten je manazovatelny. TL-SG108 (modry) je obycajny a na nom nevies zapnut link aggregation.
Romeo2006
Expert
Expert

Asi máš pravdu, ale však budem mať do rezervy ešte 2 sloty :) .
Mám modrý ten switch. Čo znamená link aggregation? Keď je to dôležité, tak nie je problém kúpiť druhé.
heker
Redeemer
Redeemer

Ved kludne mozes ist do 2-diskoveho NAS, ale pojdu tam vacsie disky. Pozeram Alzu a 3TB zacinaju na 90 eur, 4TB na 115 eur, 5TB na 145 eur, 6TB na 190 eur. Na Heureke je Baracuda s kapacitou 5TB za 140 eur, to mi pride ako najlepsia kupa - https://pevne-disky.heureka.sk/seagate- ... 5000dm002/ Teraz das 5TB, v buducnosti mozes dokupit dalsi. Alebo teda 4TB.
Gothar
Moderátor
Moderátor

heker: ano, ale ja som 4 diskove odporucil primarne kvoli rychlosti vdaka 2 ethernet portom.
Romeo2006: link aggregation ti "spravi z 2ch portov jeden", iba vtedy ziskas 2 Gbps pristup na NAS. Ak by si NAS zapojil 2mi kablami do switchu bez dalsej konfiguracie, tak by ti to s rychlostou vobec nepomohlo.
Romeo2006
Expert
Expert

Objednám si 4 diskové, ale zatiaľ do ne dám WD Red 3 TB, na začiatok bude stačiť a časom uvidím. Ešte musím nájsť nejakú multifunkčnú tlačiareň a potom všetko na raz objednám.
Mne sa jedná hlavne o výkon, lebo máme doma 3 TV a každý chce pozerať niečo iné, tak nechcem mať okolo toho problém. 100-200€ navyše ma nezabije, hlavne nech všetko funguje jak má.
Čo sa toho switch týka, tak mi to asi bude jedno, na koľko router mám len Gigabitový (ASUS RT-N18U) a pravdepodobne nechám NAS na stole vedľa iMac, takže kábel pôjde priamo z routra. Ak sa mi tam nebude páčiť, tak dám vedľa TV, ale tam by som to moc rád nedal.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Vsetko mas pripojene cez wifi? Cez wifi (n) to ledva stiha prehravat kvalitny 4k film s velkostou 60 GB, pri 3 TV je to bez sance.
Najlepsie by bolo pripjit NAS do switchu, nastavit link aggregation a do toho switchu pripojit kablami vsetky TV a pocitace, ktore budu vyzadovat najvyssiu rychlost.
Romeo2006
Expert
Expert

Všade mám naťahaný kábel, ja WiFi moc nedôverujem. Len v spálni mám cez wifi (apple tv). A zatiaľ mám len 1 TV s 4K a v blízkej budúcnosti ani neplánujem zmeniť, len ak sa pokazia tie staré. takže to bude v pohode.
Ďakujem za rady :smt006
Lord_3D
Addict
Addict

Sieťové úložisko pre TV a PC

Príspevok od používateľa Lord_3D »

Ahojte,
riešime doma nákup novej Smart TV a v súvislosti s tým by som rád kúpil sieťové úložisko, ktoré by slúžilo ako zdroj audio/video súborov pre TV a zároveň ako sieťový disk pre domáce počítače.

Je takéto riešenie vôbec možné?

Ďakujem za každú radu.

Lord_3D
Naposledy upravil/-a Gothar v 06 mar 2018, 17:33, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: spojene temy
Napísať odpoveď