Cyprus - aky je tam život? Bol tam už niekto?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
noob
Zablokovaný
Zablokovaný

Cyprus - aky je tam život? Bol tam už niekto?

Príspevok od používateľa noob »

Planujem tam ist za pracou,

ale neviem ci je to mozne, aki su tam ludia a ci je tam velka kriza.

Bol z Vás uz niekto na Cypre? Aky je tam zivot? Myslite si, ze je mozne si tam najst pracu a nejake lacne ubytovanie??

Dakujem za všetky prispevky.

Tomas
Innocence
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Cyprus - aky je tam život? Bol tam už niekto?

Príspevok od používateľa Innocence »

No, kríza je tam taká ako všade. Dotkla sa, samozrejme, cestovného ruchu (ktorý bol a de facto ešte stále je dotovaný cyperskou vládou) a menej turistov znamená pokles počtu pracovných miest. Ísť takto na vlastnú päsť je dosť riskantné, nedávno som sa o tom informoval a väčšina Slovákov tam cestuje cez známych (je tam pomerne široká enkláva Slovákov, teda odporúčam pozrieť iné weby, kde sa združujú) alebo agentúru (slovenské si ale účtujú pomerne vysoké poplatky a ku klientom sa správajú ako k odpadu, fakt pozor na to). A ešte aby som nezabudol - nečakajte nejaké horibilné peniaze, po odpočítaní nákladov Vám mesačne zväčša neostane viac ako 400 EUR. Čiže skôr vhodné na taký summer job a oddych.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Pouzijem temu - chystame sa na 8 dni na Cyprus, mate nejake must-see tipy? Radi by sme sa zdrzali na juznej casti z bezpecnostnych dovodov :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

severna/Turecka cast je tiez v pohode, teraz sa odtial vratil znamy, lacnejsie ako juh
okno123svk
Novice
Novice

Príspevok od používateľa okno123svk »

Ja som bol na Cypre 2 sezony. (Dokopy 8,5 mesiaca). Pracoval som ako casnik. Plat som mal najskor 500e s tym ze strava a ubytovanie boli platene, obi dve ziadna slava. Druhu sezonu som pracoval v bare kde som okrem 500e mal aj tringelty (400-700e ) a znova strava a ubytko platene.
(Bol som tam este v ramci strednej skoly cez prax.)

Takze hodne zalezi o tom kde najdes pracu. Urcite zarobis viac ako na SvK ako casnik. Ale pozor je to iba sezone a po sezone. Co je tak maj - september. Tam proste nie je praca nikde. Aj domaci to riesia tak ze proste odkladaju peniaze na zimu aby vyzili. Este dostanes od statu neaku sumu ked je zima ale to je nic moc.

V skratke Cyprus je sezonna destinacia ako dovolenkova tak aj pracovna. Nehovoriac o tom ze tam neexistuje ziadny karierny postup. A vacsina ludi ktora tam ostava aj na zimu, aj domaci neusetria absolutne nic.

Este aky su tam ludia, velmi mily pokial si turista. :) Ked ides za pracu tak budes brani asi ako ind ktory tam polieva travnik a nevie ani po anglicky.

Inak praca tam je jedine v cestovnom ruchu o nicom inom som nepocul ze by tam brali cudzincov. (Cely cyprus ako aj grecko pracuje bud v statnej sprave alebo turizmus).

Co sa tyka zivota tak je neskutocne drahy. Uplne vo vsetkom potraviny su sialene predrazene. (bageta na pumpe 6e). Takze ak tam chces zit ako clovek tak neusetric ani cez sezonu nic. Nehovoriac o tom co stoji nocny zivot. Jeden shot (0,02 tvrdeho alkoholu stoji kludne aj 6euro v bare.)

btw: nedokazal by som zit dlhodobo takto sezone a uz vobec pracovat ako casnik aj preto som siel na VS.
Napísať odpoveď