studium v USA

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
baldorex
Addict
Addict

Re: studium v USA

Príspevok od používateľa baldorex »

Napríklad
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: v Skotsku afaik nie, jackb ti porozprava
tak tak. undergrad sa neplati, plati sa len master. z pozicky, alebo ked ta vyberu ako stastlivca tak stipko od vlady.
ja som studoval v Aberdeene a ten bol vtedy este stale drahy ako Londyn. 400 libier prenajom izby, ku tomu este doplacat energie, jedlo... Univerzita je zamerana najviac na vedy ohladom Zeme. najviac okolo ropy, ale tym, ze je utlm, tak vela ludi studuje napriklad aj geographical infromation science, aby boli univerzalnejsi na trhu prace
Edinburgh je hlavne mesto, ale ceny su pocas roka nizsie. platil som 300 za najom so vsetkymi uctami. ludia tam chodia hlavne kvoli computer science, ale aj technici (priamo kontakty na Muska a Hyperloop) alebo specializaciu na game design (v meste je Rockstar). ale aj petrochemici sa uzivia v rafinerii na druhej strane zalivu, alebo biologovia a genetici (uni of edinbrugh ma na konte ovcu Dolly)
Glasgow je najvacsie a najlacnejsie mesto. na Uni je to hlavne o prave, manazmente. ale tradiciu maju aj fyzika ci anatomia...
St Andrews je krasne miesto, ale inak je to posh diera. studovali tam princovia, takze to bude dost snobske miesto, ale zase maju aj dobry vyskum. ale dostat sa tam je tazko.

na vsetky ale potrebujes jazyk. na undergrad (Bc) uroven Cambridge FCE (B2), alebo jeho alternativy. kazda skola to ma vypisane
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ropman napísal:
no a to si este nevidel tie ceny najmov a zdravotneho positenia. ja by som ti odporucal sa tam ist pozriet len tak ako na dovolenku, to uz dneska nie je zas tak moc drahe. trochu sa porozpravat s ludmi co tam ziju a potom mozno zistis ze to nie je az take idealne ako sa zda z filmov :)
a co ti o tom rozpravali? lebo jasne, ked zacinas od nuly, tak to musi byt tazke, ale akurat som sa o tom bavil s jednym znamym a presne tie ceny prenajmov som vytkol, tak mi ukazal, ze spickovy apartman v naozaj dobrej stvrti mozes mat, za tych 2500$ mesacne. co nie je tak vela, ak si povedzme programator, ktory ma v priemere 80 000$ rocne(samozrejme su aj nizsie porovnania, napr murar s priemerom 50 000$ rocne na floride vs 1000$ mesacny najom). a to samozrejme hovorim o luxusnom ubytovani. ale samozrejme on tam nebol tiez a len tak o tom cital, preto som zvedavy celkovo ake skryte naklady vlastne zivot v us ma, je mi jasne, ze v niecom ten hacik musi byt :D
terEx
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa terEx »

takze ono amerika nie je taka draha asi ked tam uz zijes ci ? myslim ak tam mas pracu a tak, ono ja si myslim ze staci sa narodit niekde inde ako na tomto retardovanim slovensku kde aj ked tvoji rodicia zarabaju nadpriemerne dobre, staci ist len za hranice smerom na zapad a uz si menej ako priemer a ked tam chces studovat tak brigada je nevyhnutna co tak citam nejake blogy :(
a este jackb, napriklad ten glasgow som pozeral lebo ja skor by osm sa vyberal smerom ekonomia atd. takze asi to je najlepsia volba z toho co si pisal, ake by tam boli asi celkove mesacne naklady ? su tam moznosti si najst brigadu popri skole ? a co studentsky zivot da sa to stihat a su moznosti ? :D prepac za vela otazok ale chcem si zistit co najviac z prvej ruky :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

terEx napísal:takze ono amerika nie je taka draha asi ked tam uz zijes ci ?
zalezi od prijmu, tak isto to mas spodnu, strednu aj vyssiu triedu ludi z hladiska prijmu a z toho vyplyvajucich zivotnych moznosti
terEx
Light Expert
Light Expert

no to mi je jasne ale tam nejaka spodna vrstva neznamena 400 eur ako na slovensku, aj ked je to pomerovo ku zivotnym nakladom asi rovnako ako tych 400eur tu
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

ludia zo spodnej vrstvy maju casto 2 joby, aby utiahli domacnost a neumreli od hladu. niektori aj viac. pokojne by som to prirovnal k tunajsim 400 euram
terEx
Light Expert
Light Expert

to sa ale tyka viac takych tych typickych "redneck" oblasi nie ? ci je to problem aj v mestach ja neviem napriklad NewYork, Miami atd ?
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

samozrejme..tie mesta nie su len o downtowne
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Vo veľkých mestách máš často Section 8 sociálne byty, ktoré sú práve pre nízkopríjmové skupiny ľudí. Samozrejme sa nachádzajú v horších štvrtiach mesta...
terEx
Light Expert
Light Expert

este jedna vec ohladom studia v zahranici, je lepsie si vsetko zariadovat sam (myslim komunikacia so skoulou atd) alebo cez nejaku agenturu ? uz som nejake nasiel tak neviem ci mam ist cez nich alebo na vlastnu past
jackb
Redeemer
Redeemer

terEx napísal:a este jackb, napriklad ten glasgow som pozeral lebo ja skor by osm sa vyberal smerom ekonomia atd. takze asi to je najlepsia volba z toho co si pisal, ake by tam boli asi celkove mesacne naklady ? su tam moznosti si najst brigadu popri skole ? a co studentsky zivot da sa to stihat a su moznosti ? prepac za vela otazok ale chcem si zistit co najviac z prvej ruky
v Glasgow som nezil, takze ti dam radsej link na jednu zo stranok, na ktorych sa hladaju ubytka. dal som ti to vyhladat co najblizsie ku univerzite. ale ak si to rozsiris, tak najdes aj ine ceny.
https://www.spareroom.co.uk/flatshare/i ... ow_to_high

prace v bare ci v kuchyni problem nebudu, tak isto ako v obchodoch. keby si mal nahodou vela casu, tak pri meste ma sklad amazon, ale neviem ci robia part-time. je tam dost malych podnikov ako v milionovom meste :) plus je tam koncertna hala, kde chodia hrat zvucne mena. a ci sa da stihat? na Bc snad ano, tam si viac flexiblicny, ale Master je len 11 mesiacov a tak treba makat a casu je minimum.
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Je to nieco vyse roka co som sa vratil z University of Massachusetts, bol som tam ako invited research scholar, vdaka tomu som neplatil 26k$ ktore si za rok pytaju a moje osobne vydavky boli hradene z grantu ktory som ziskal na mojej Univerzite v Taliansku, kde si robim PhD.

Co som sa tam rozpraval so studentami, tak povacsina ma na ucte -50 000$ ked skoncia master. Undergrad je drahy a nemas moznost si privyrobit tak ako pocas mastra. Naopak, vsetci master studenti nieco robia na Univerzite, ci uz asistentov profesorom, na recepcii univerzity, ucia 101 hodiny, alebo videl som dokonca ak ze aj maluju chodby vo vlastnom departmente. Tieto joby ti pokryju fees, zivotne naklady si uz musis hradit sam. Avsak ako nie american, cakaj daleko vyssie poplatky.

Ohladom studia v Amerike. Velmi dobre poznam francuzske skolstvo (cely master aj bakalar), trosku talianske (phd), malinko svajciarske (cast phd), tak jednoznacne (ak na to nasporim :D ) rad by som poslal syna na Univerzitu do ameriky... Niektore veci maju dobre vymyslene aj tu v EU, alebo su lepsie ako v USA... ale celkovo, mne to skolstvo tam, prislo fantasticke... to ze je to platene, vidno, lebo Univerzita je otvorena 365 do roka. Mal som kluce od departmentu ale bolo to zbytocne, vsetko bolo nonstop otvorene a plne studentov aj pocas vikendov a sviatkov (neboj, vedeli sa aj dobre zabavit :) )... Urcite top pristup ku studentom, aky som kde videl. A to najdolezitejsie, nepoznam graduate studenta ktory by si nenasiel robotu (vo svojom obore) po skonceni...

Ak ti mozem poradit sprav si bakalara na nejakej dobrej EU univerzite, kde to ustojis aj so skromnejsim zazemim... A potom si zober pozicku na mastra, tie peniaze sa ti do niekolkych rokov vratia a potom zvysok zivota, budes veeelmi spokojny...

Mne osobne tam bolo paradne, profesorka ktora ma tam mala a dodnes pracujeme spolocne na mojom vyskume, patri ku svetovym lidrom, no sprava sa ku mne ako ku rovnocennemu. Stravil som thanksgiving u nej doma s jej rodinou, jednu prednasku (pre 6 studentov) spravila u nej v obyvacke s neskorsim bbq... Uplne iny pristup... Vrelo odporucam...
terEx
Light Expert
Light Expert

pockaj na mastrovi ludia pracuju pri tom ? lebo pride mi celkom rozumne co vravel jackb ze kedze to trva len 11 mesiacov a predpokladam ze tam tiez musis napisat nejaku pracu tak si neviem predstavit pri tom este aj pracovat :D hej velmi by som tam chcel ist ale amerika je nemyslitelna absolutne, ked uz len vidim tie najmi aj co sa tyka len eu statov tak uz to je dost, naprikklad taky lacnejsie ubytovanie v UK cez 400 libier, to neviem ako bez prace by slo :D
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Den master studenta vyzeral nejako takto: Rano prisiel do svojho officu, ktory zdielal s dalsimi master studentami - jednoducho mas svoj stol ktory je tvoj pocas 2.5 roka co tam budes...

Si na univerzite cely den, pracujes osobne na svojom projekte, chodis na tvoje hodiny ktore si si vybral, seminare ktore si si vybral, prednasky ktore su zvacsa robene nejakymi invited speakermi z celeho sveta a potom okrem toho robis veci ktore pisal vyssie, za ktore si plateny...

A preco hovoris ze je nemyslitelna? Kebyze som teraz pred nastupom na vysku, tak by som si urcite zobral pozicku na mastra... Investujes do seba sameho, co lepsie mozes spravit?
terEx
Light Expert
Light Expert

pretoze ta pozicka by musela byt fakt dost velka, nejakych aspon 40000 eur aby som isiel aspon na nejaku reativne dobru skolu, a to by som splacal potom kolko 10 rokov ? to mi nepride ako uplne dobre riesenie :/ asi to spravim tak ze zostanem v EU, mozno to anglicko uz som pozeral nejake skoly a celkom sa mi nejake zapasili aj ked je to stale drahe ale neporovnatelne menej ako usa
jackb
Redeemer
Redeemer

pozor. vidim, ze je rozdiel medzi mastrom v UK a US. my sme v Skotsku mali len tych 11 mesiacov. v pripade externeho by to bolo 22. ziadne kancelarie. vsetkych 12 nas zdielalo jeden computer lab, mali sme cvika,... na diplomke sa pracovalo hlavne druhy semester a prvu polku leta.

poznam aj par ludi, ktori prisli po nas a chalan z Kalifornie prisiel do Skotska preto, lebo sice ako non-EU plati za toho mastra strasne vela, ale menej ako doma.

a ako dlho by si splacal? ked si zoberies pozicku tu, tak ak dobre viem, zacnes ju splacat ked zacnes zarabat viac ako 17 tisic libier rocne. teda ked si stastny, tak hned po skonceni, ked menej tak do dvoch-troch rokov. ale nie je to hypoteka, takze aj keby si to splacal 20, tak ta to neohrozi.

na byvanie pre studentov v UK sa da dostat pozicka az ked tam stravis 3 roky, takze na koniec undergrad a mastra. pred 2 rokmi to bolo 4400 libier rozdelenych na asi 4 splatky. nemal som na to narok, takze neviem.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Čo chceš vobec študovať ?
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Retne napísal: Ak ti mozem poradit sprav si bakalara na nejakej dobrej EU univerzite, kde to ustojis aj so skromnejsim zazemim... A potom si zober pozicku na mastra, tie peniaze sa ti do niekolkych rokov vratia a potom zvysok zivota, budes veeelmi spokojny...
čo je podľa teba dobrá univerzita? s Bc. s univerzity Komenského by som nemal šancu pokračovať v amerike?
terEx
Light Expert
Light Expert

ano ta pozicka od vlady to viem ze tak funguje ja som myslel ze kolko by som splacal pozicku keby som si bral nejaku od banky aby som mohol isto do USA studovat, to by som dlho splacal
a na otazku co chcem studovat - nastupujem do prahy od septembra na podnikovu ekonomiu na VSE ale uz teraz rozmyslam ze niekam inam pojdem na mastra alebo pripadne uz teraz lebo dost vela spoluziakov ide uplne do kelu niekam a tak to cloveka taha von potom
Napísať odpoveď