Dobíjanie autobaterky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Dobíjanie autobaterky

Príspevok od používateľa Stoporko »

Ahojte, odišla mi stará baterka, tak som kúpil novú. A neviem či s ňou problém je alebo nie :)

Baterka je vraj vhodná na mestské jazdenie, max. prípustné napätie cca 14,8V, aby zvládala časté štarty a krátke jazdy. S predávajúcim (obchod na Krížnej v Ba) sme ju nahodili do auta.

Premeral ju a vraj ju auto nevie poriadne dobiť. Stále mu to ukazovalo cca 13,2-13,5V. Prebehol som auto a napätie stále rovnaké. Mám s tým ísť do servisu, aby kukli dobíjanie. V Toyote baterku pozreli dákym meračom, napätie stále 13,25V. Ampérov im však ukázalo o cca 200 viac ako píšu na baterke :smt059 No prístrojček napísal, že baterka je v super stave, všetko ok.

Cestou zo servisu volám predávajúcemu tej baterky a on, že vraj to tam nevedia poriadne zmerať, podstatnú nie sú ampére, ale volty a že sa tým tá baterka môže ničiť.

Moja otázka: čo robiť? Za baterku som dal 145€ a celkom nerád by som ju zničil svojou chybou. Kde môže byť problém?

Auto: Toyota Auris, rok 2009/10 (tesne pred faceliftom)
Baterka: https://www.autorelax.sk/bosch-autobate ... prava.html
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Dobíjanie autobaterky

Príspevok od používateľa Syfon »

Akumulátor má mať na prázdno (bez záťaže, pri vypnutom motore) napätie okolo 12,6V. Akonáhle naštartuješ, alternátor začne batériu dobíjať, vtedy napätie stúpne, nad 13V, obvykle 14-14,5V, práve nižšie napätie dobíjania sa nepozdávalo chlapovi v obchode s batériami. Podľa všetkého je tvoja batéria v poriadku, v Toyote ju odskúšali - zmerali napätie a prúd pod záťažou, čo je najlepšia metóda ako skontrolovať batériu. Takouto skúškou sa nemá batéria ako pokaziť, pri štartovaní motora dostáva vždy riadne zabrať...
Druhá vec je dobíjanie a teda, v Toyote mali skontrolovať alternátor a dobíjanie, zbytočne testovali novú baterku :) Nabíjacie napätie 13,5V je trochu nízke, alternátor dobíja, ale pre istotu zober merák, zmeraj napätie na voľnobeh, potom treba vytočiť motor medzi 2-3 tisíc otáčok a napätie by malo stúpnuť a pohybovať sa okolo 14V. So zmenami otáčok by malo aj dobíjacie napätie kolísať, treba to viac posledovať. Ak nedosiahneš 14V niečo pravdepodobne nebude v poriadku s alternátorom a systémom dobíjania.
V prípade, že ti alternátor nedobíja dostatočne (napr. stále dobíja iba 13,2 - 13,5V) z dlhodobého hľadiska to môže batérii uškodiť.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

nevsimol si si ine priznaky? nepreblikavaju ti svetla alebo kontrolky na palubovke? lebo ako pise Syfon tiez by som to tipoval na chybu alternatora/regulatora
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Vďaka za tipy. Na pristrojovke nic nezvyčajné nesvieti. Auto šlape v pohodke. V toyote technik vravel, že chyba alternatora sa prejavuje kontrolkou. No nič nesvieti.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

nemusi vzdy..myslim ci pristrojovka obcas nesvieti slabsie ako inokedy, nie kontrolky
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

guess.whoo nie, prístrojovka svieti normálne. Fakt neviem.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

V servisnom menu infotainmentu mám voltmeter, tak som pár dni jazdil, sledoval a správalo sa to celkom zaujímavo. Pri vypnutých svetlách iba s DRL sa napätie pohybovalo okolo 14,2V, po dlhšej jazde sa však napätie rôzne menilo, v určitých situáciach sa nabíjanie úplne vyplo, keď som zastal po 25km jazde na voľnobeh dobíjalo 13,2V. Pri zapnutých stretávacích svetlách bolo napätie vždy 13,8V aj na voľnobeh. Pri brzdení motorom za každých okolností 14,8V. Auto mám ročné so štart-stop systémom. Pri moderných autách je regulácia dobíjania už asi inteligentnejšia ako voľakedy, takže sa netreba riadiť skúsenostami so starými autami. Myslím, že to budeš mať v pohode.
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa host5 »

Zdravim,

Chcem sa opytat, ci tieto hodnoty zmeny napätia autobaterie su normalne alebo je niekde problem.

13.6.2023 som kupil original novu autobateriu z hyundaiu pri 142974km keďže stara sa počas minulej zimy vybila keď som asi mesiac nejazdil a už nedokazala udržať napätie a cez noc klesla na 9V..

Koncom novembra som bol v servise na pravidelnu prehliadku a dostal som odporucenie dobit bateriu. Keďže bateria je nová a bolo mi to čudné, tak som spravil niekolko merani.

Merania:
29.11.2023, 149207km - namerane v autorizaku 12.25V
14.12.2023 - moje meranie multimetrom 12.07V - 149266km

14.12.2023 o 22:25 - po nabiti 13.54V - bateria odpojena od auta

15.12.2023 o 10:38 - napätie 12.98V - bateria odpojena od auta
15.12.2023 o 10:46 - pripojena bateria k autu, napatie 12.6V
15.12.2023 o 12:30, 149271km - pri zapnutom motore 14,33V
15.12.2023 o 13:20, 149271 - vypnuty motor 12.54V
15.12.2023 o 15:30, 149422 - zapnuty motor 14,29V
15.12.2023 o 15:42, 149422 - vypnuty motor 12.62V
17.12.2023 o 13:07, 149422 - vypnuty motor 12.36V
17.12.2023 o 15:17, 149574 - vypnuty motor 12,6V
18.12.2023 o 12:00, 149574 - vypnuty motor a zamknute auto 12.43V

Je normalne, ze bateria takto straca napätie ak sa autom nejazdi? Po dlhsej jazde ju nabije na 12.6V ale potom 2 dni auto stoji a baterka ma 12.36V. optimalne by mala mat aspon 12.5V. Ak ma menej treba dobit podla toho co viem.

Napadlo ma, či niečo nežerie baterku neustale ale neviem či to môže byť ten prípad a hlavne ako to zistiť.

Ďakujem za každý nápad.

-------------------
Edit
pridal som meranie z dnešného dňa 18.12.2023
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Meraj najskor 8 hodin po vypnuti motora, idealne pri zamknutom aute. Tym ze odomknes a otvoris kapotu tak aktivujes milion roznych systemov, ktore maju odber a zaroven klesne napatie akumulatora. Za 24h by nemalo napatie klesnut o viac ako 0.01-0.02V.

Druha vec su tie nove a uzasne battery management systemy, ktore drzia bateriu na polovicu kapacity, aby nahodou auto nevyprdlo o pol gramu emisii naviac zapojenim alternatora. Takze sa moze velmi lahko stat, ze aj po 500km trase je bateria nabita na 60%.
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Neviem, či dokažem zamknúť auto s otvorenou kapotou.
melonSVK
King
King

Predpokladam ze to nebude problem. Alebo staci ked si pripojis krokosvorky na bateriu a zaklapnes kapotu s multimetrom vonku. Kablom sa nic nestane, bezne tak nabijam bateriu.

Este jedna vec ma napadla - menili ti to v autorizaku? Nezabudli nakodovat vymenu do BMS? Ono ten system si automaticky upravuje nabijacie cykly, starsie baterie nabija inak ako nove.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

12,9 - 13 krátko po skončení nabíjania je ok, rovnako 12,6 napríklad o dve hodiny.
Nejaký odber má elektronika auta aj dlho po jeho odstavení no napríklad zapnutá autokamera dokáže aku vybiť kľudne za tri-štyri dni. V zime aj skôr.
Ten geniálny menežment (ne)nabíjania nie je slušne komentovateľný.
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Podarilo sa mi to odmerať, zo zamknutym autom bez problemov, ešte aj kľúč som nechal dalej od auta aby sa neotvarali spätáky.

Baterku som menil ja, ale kúpil som ju v autorizaku. Overoval som si s nimi, či je potrebné prekódovanie a potvrdili mi, že v mojom aute (tucson 2016) to nie je potrebné.

Na poslednej prehliadke 29.11.2023 baterku merali v tom istom autorizaku a že je ok len treba dobiť.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Mám za to, že sa musia kódovať iba, ak majú na mínus póle krabičku do ktorej ide nejaký tenký káblový zväzok. Vtedy to má čidlo, merajúce napätie/prúd z/do akumulátora. Aby riadiačka "zabudla" hodnoty starej a akceptovala, že je nová. Ak taký cirkus nemáš, mala by tam fungovať každá "baterka" s obdobnou kapacitou a štartovacím prúdom bez nejakého kódovania.
V mojich autách som našťastie také ... vymoženosti nemal, nemám a nebudem mať.
melonSVK
King
King

Plne dobita AGM bateria ma okolo 12.8V (po dojazde ju treba nechat par hodin "vychladnut"). Neraz sa mi stalo, ze po dlhej jazde som mal len 12.4V, co je polovica kapacity. Preto som si kupil nabijacku a ked viem, ze auto bude dlhsie stat, tak ju vzdy preventivne zapojim.

Ak chces vyriesit problem s dobijanim, pozri na bateriu a ak uvidis na minusovom pole konektor a tenky kablik, odpoj ho :wink: Vypne sa BMS a auto bude dobijat stale podla "stareho" postupu podla vonkajsej teploty.
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Podľa tých meraní čo som uviedol na začiatku, tak ja nemám problém s dobíjaním baterie ale s vybijaním keď auto stojí. Alternátor dokázal dobiť baterku na 12,6V ale následne ak auto stálo tak sa baterka vybila, čiže s týmto nemá riadenie dobijania akumulatora asi nič spoločné.
melonSVK
King
King

Potom uz len zmerat standby odber auta par minut po zamknuti - nemal by byt vyssi ako 30mA. Nemas tam nejake dorabane radio alebo inu elektricku vybavu?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Kludne sa mohlo stat, ze odisla daka jednotka alebo zatiekla. Na niektorych autach napriklad zatiekol zosilovac v kufri a potom dochadzalo k vybijaniu auta, inde robilo problem bezklucove otvaranie. Alebo moze to robit hocico. Najvacsi problem je najst chybu. Treba najskor zmerat odber, ked dojde k odpojeniu vsetkych jednotiek po zamknuti, teda o pol hodinu az hodinu neskor.
Napísať odpoveď