Zmena prace - java programator

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
dunno
Star
Star

Zmena prace - java programator

Príspevok od používateľa dunno »

Ahojte. Robim teraz ako sietovy admin, no chcel by som ist na poziciu junior java developera. Chodil som na vysku na informatiku, ale vybral som si smer sietariny. Teda programovanie som mal, ale nie tolko ako ti, ktori isli cestou programatora. Cize nejake zaklady mam, ale kedze uz 2 roky robim ako sietar, tak si toho uz vela nepamatam. Najviac sa mi pacila Java, preto by som chcel ist touto cestou.

Mojou otazkou je: ako si osviezit pamat a nieco sa naucit tak, aby som mohol na toho juniora ist aspon na pohovor a skusit to ? Viete o nejakych online kurzoch, ktore su dobre a fakt sa oplatia ? Najlepsie free, ale kebyze sa to fakt oplati tak som ochotny ist aj do nejakeho plateneho kurzu. Netreba mi uplne zaklady typu co je trieda, objekt a podobne. Nejaky zakladny program, ktory nieco vypise, vyrata, pripadne aj nieco vytiahne z databazy spravit viem. Pocas skoly som vedel robit aj programy, ktore mali GUIko, teda s JPanelmi, JFrame a podobnymi vecami som robil.

Niektore firmy robia aktivity typu "java academy", kde ludi zaucaju a uz pocas toho dostavaju nejaky plat, ale kedze mam 3 mesacnu vypovednu dobu tak nieco taketo nemam sancu absolvovat, kedze ponuky na akademie sa davaju cca mesiac az dva vopred.

Pripadne nejake rady, naco sa zamerat. Bol by som vam vdacny. Dakujem.
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zmena prace - java programator

Príspevok od používateľa wladas »

Ja ta len upravim ze vypoved zo strany zamestnanca je vzdy maximalne 2 mesiace.
dunno
Star
Star

Hm, no naposledy ked odchadzal kolega tak ho nechceli pustit skor ako po 3 mesiacoch a myslim, ze to je aj niekde v zmluve ze po 2 a viac odpracovanych rokoch su to 3 mesiace. Ale neriesme tu prosim toto.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

pokial vies zaklady a vies aj nieco nakodit, tak ako si predstavujes ten online kurz?

ja by som doporucoval zacat kodit. vymysli si nejaku aplikaciu, cokolvek, nemusi to byt mega originalny napad, proste nieco co ta zaujme a zaroven to bude trochu zlozitejsie nez kalkulacka.
no a zacni kodit, cokolvek nebudes vediet, googli alebo sa pytaj, ci uz tu alebo lepsie na stackoverflow. ziadny online kurz ta nenauci viac nez zaklady. mozno nejaka teoria architektury, ako spravne navrhnut zlozitejsiu aplikaciu, ale to podla mna nepotrebujes. vela ludi robi tu chybu ze cita a cita a snazi sa prist na to ako co najlepsie navrhnut program, pritom za ten cas uz by ho mohli mat davno hotovy a vedeli by kde ma program slabosti a mohli by pracovat na jeho vylepsovani.

ak chces ale zacat pracovat vo vacsej firme, skor by som doporucil si nastudovat ako funguje git/perforce, ako debugovat v eclipse (alebo v niecom inom), vediet napisat nejaku query v sql, mozno si zistit nieco o scrume.
nie su to veci ktore potrebujes vediet na pohovor, vacsina ludi sa ich nauci pocas prvych troch mesiacoch v praci, ale urcite to bude pre teba plus ked na pohovore ukazes svoju appku co si nakodil a ukazes ju rovno na githube, alebo ked sa ta opytaju ci vies co je scrum, tak nebudes pozerat ako puk na nich.

minule bol u nas typek na pohovor, mal cez 40, clovek by povedal ze bude skuseny, dali sme mu test, ktory sme my vsetci robili skusobne a mali sme pocit ze je az moc easy, on sa s tym trapil niekolko hodin, mal problemy vytvorit tabulku cez query (aj napriek tomu ze sme mu opakovali ze moze googlit kolko chce) a stale sa snazil nainstalovat nejaky sql manazer a aj s tym mal problemy, lebo nevedel pisat v bashi poriadne... dookola opakoval ako on pracuje so svojim vyvojovym prostredim a to mu vyhovuje a tam vie vsetko...

//autoeditácia príspevku (23 Aug 2017, 11:02)
este ma napadlo:
java sa vacsinou casu pouziva na backend, teda mat nejake skusenosti s html/javascriptom, co je to SOAP, REST alebo ODATA urcite na skodu nebude.
takze ak budes robit aplikaciu, tak idealne java backend service a nejaky frontend ktory bude ten servis konzumovat.
dunno
Star
Star

Hej mam v plane si vymysliet nieco a skusat kodit ked nic nenajdem. Ten online kurz by som si predstavoval asi tak, ze by tam bola nejaka konkretna aplikacia vyvyjana. Ze by som videl postup nejakej konkretnej appky od zakladov.

SQL viem, to by mi stacilo oprasit stare znalosti, to by bolo na chvilku len. Git tiez viem naco je, ale nikdy som s tym nerobil. Scrum viem tiez co je.
Myslis, ze ked viem nakodit nejaku jednoduchsiu aplikaciu + poznam nejake tie pojmy okolo programovania + viem SQL, ze by to aj stacilo na nejakeho juniora vo vacsej firme ? Kedze je kopa otvorenych pozicii vo vela firmach, myslim, ze aj to mi kusok hra do karat, ze programatorov je nedostatok.
Alebo kolko toho musi vediet junior aby to bolo akceptovatelne, co sa vyzaduje od juniora cca ?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ci to staci alebo nestaci neviem povedat, to budu vediet az oni na pohovore. najlepsie je vyskusat ist na nejaky, nic za to nedas, v najhorsom ti mozno prezradia v com vidia tvoje nedostatky a ty budes mat moznost to dobehnut.

o takych kurzoch moc neviem. skus pozriet edx, courseru, pogooglit, na youtube je plno videi, urcite som videl viac serii kde kodili nieco uplne od nuly, treba len hladat.
paralen
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa paralen »

Ak ta zaujimaju mobilne technologie, tak si mozes vyskusat naprogramovat jednoduchu android aplikaciu (napr. co konzumuje nejake verejne REST API etc.) kedze pri androide je java jazyk cislo 1.

Pri backende si zase pozri nejake tutorialy pre Spring.

Na junior poziciu pri sucasnom pracovnom trhu to stacit moze, treba vyskusat.
dunno
Star
Star

A mate tu niekto prehlad o platoch v tomto smere na vychode ? Kolko moze dostat taky junior na zaciatok ? Je aspon takych 1000 EUR realne ci skor nie ?
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

ratal by som skor s 7 alebo 8 stovkami
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

Kks to je v pi*i stymi platmi vychod/BA.
dunno
Star
Star

Hm, az tak malo ? No ale asi skusim a ked fakt tak malo mi ponuknu tak kaslem na to.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Nadeo napísal:Kks to je v pi*i stymi platmi vychod/BA.
Myslis ako rozdiel medzi ba a vychodom alebo ze aj v ba su zle platy?
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

Myslel som ten rozdiel.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

dopyt/ponuka, nic viac v tom neni.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

mirak2 napísal:ratal by som skor s 7 alebo 8 stovkami
to je v cistom ci hrubom? akoze chapem ze sa jedna o junior poziciu a treba toho cloveka zaskolit plus je tu risk ze za par mesiacov odide a informatiku na TUKE vystuduje aj uplny retard, ale aj tak mi to pride trapne malo. Ale skor by som tipoval ze tych 700-800 je v case ked koncia absolventi a kazdy si hlada nieco, teraz ked uz su skoro vsetci v nejakej firme alebo odisli niekde prec tak situacia na trhu moze byt o dost ina.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

keby to tak bolo, tak by ziadna trochu rozmyslajuca firma nenaberala v inom case ako ked koncia absolventi... plat bude rovnaky ci naberas v lete alebo v zime...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

no ty naberas ludi vtedy ked to potrebujes. ked potrebuju niekoho teraz tak nebudu cakat rok na dalsich absolventov. a tvoja pozicia pri vyjednavani o plate bude asi ina ked im pride 50 CV a ina ked im pridu 3 a aj to nic moc... ale ja to nemam overene, nemusi to tak byt, je to len moja teoria.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

firma ma vacsinou celkom presne stanoveny budget na hlavu.

predstav si ze je to tak ako hovoris, v lete je vela absolventov, tak nastupny plat je 700 eur. v zime je nastupny plat 900 eur. mne v zime odide clovek a ja nutne potrebujem nahradu, tak nutne ze som ochotny zaplatit o tolko viac? to neni jednorazova suma, chapes, ze? ten clovek moze byt u mna kludne 10 rokov. ja teraz budem platit 2400 eur (respektive 5000 eur ked ratas odvody za zamestnanca) rocne len za to ze som nemohol pockat pol roka? potom by malo vacsiu logiku ho zobrat na dobu urcitu, potom ho v lete vyhodit a zase zamestnat za nizsi plat... alebo este lepsie, rozdelim tie peniaze medzi aktualnych zamestnancov a dohodnem sa s nimi ze budu pol roka robit nadcasy.

zamestnanci nie su ovocie, cena prace sa ozaj nebude menit podla sezony, ak hej, tak uplne minimalne.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

no dobre povedzme ze otvaras nejaku junior poziciu tj. pre absolventa v zime. vsetci aspon trochu schopni absolventi su uz nejakym sposobom zamestnani cize ti sa ti pravdepodobne len tak vo velkom pocte hlasit nebudu. teraz ti tam pride clovek, ktory sa ti zda byt schopny a povie ze chce 900 eur. tak vezmes radsej jeho alebo nejakeho mumaka za 700? samozrejme ak je manazment blby tak vezme toho lacnejsieho ale v konecnom dosledku sa im to nevyplati.

a ten predpoklad o platoch nie je moc realny. myslis si ze ten absolvent bude u teba do konca zivota makat ako programator za 700 eur? no asi nie, ak ho v lete len tak bez dovodu vyhodis tak sa na teba vykasle a vzhladom k tomu ze uz bude mat nejaku prax pojde robit do inej firmy mozno aj za vyssi plat a jediny kto na tom strati si ty, lebo musis nabrat a zaskolovat noveho.

a vecsinou si nemozes dovolit cakat pol roka, ked potrebujes cloveka na projekt hned.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ked mam budget na poziciu 700 eur a niekto si vypyta 900, tak mu povies ze ti je luto ale neda sa. ak mas budget 900 tak potom neriesis mumakov za 700. vsetko zalezi na budgete.

a s tymi platmi, ak dam jednemu 700 eur a druhemu 900, tak im musim aj rovnako umerne plat zvysovat, preto stale plati to co som napisal, ze proste ten clovek by ta zbytocne stal vela len kvoli tomu ze nevies pockat. vsetko je to o peniazoch, pokial zacinam teraz projekt, tak musim ratat s tym ze ma bude stat. pokial chcem usetrit, pockam pol roka.

proste to stale nema ziadny zmysel aby platy nejak vyrazne kolisali podla sezony... ak mi neveris, never. sleduj najblizsi rok profesiu a zapisuj si platy do excelu, potom o rok napis vysledok sem.
Napísať odpoveď