Rozšírenie RAM na PC

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
miso.kubachy
Light Expert
Light Expert

Rozšírenie RAM na PC

Príspevok od používateľa miso.kubachy »

Zdravím, písal som už skôr do inej debaty, kde sa riešila ramka, ale keďže sa v mojom prípade vecí pohli dopredu, tak sem dávam vlastnú otázku...

Chcem si na svojom PC rozšíriť ramku, keďže pri práci s videom a grafikou sa mi stáva, že ju mám takmer celú zaplnenú a nemôžem ďalej pracovať bez toho, aby som uvoľnil miesto zatvorením niektorých programov, čo ma však pri práci obmedzuje a spomaľuje. Keďže ide o star(ši)u zostavu, tak som si pamäťové moduly hľadal cez bazár podľa toho, aby sa čo najviac zhodovali s mojimi starými ramkami. V tej staršej diskusii som riešil aké ramky si zohnať, aby bola čo najväčšia šanca na úspech - ramky mám, takže teraz riešim ako ich spojazdniť a vopred ďakujem za každú radu.

Moja zostava:
Intel Core 2 Duo E8400, Matherboard: Gigabyte EP45-DS4, Pamäť: Kit 2x2GB Adata Viesto Extreme Edition 1066MHz (zapojené ako DCH; sloty 1-3)

BpExUc.gif
Bios
(284.59 KiB) 466 stiahnutí
akoeBl.gif
CPU-Z
(24.79 KiB) 466 stiahnutí
Cez bazár sa mi podarilo zohnať tieto ramky:
2x2GB Adata Plus Serie 1066MHz

Zapojil som ich teda k mojím starým do voľných slotov 2-4 a spustil Memtest86+ :
1x test zastal na 18%
2x vypísalo mi 4 chyby a test teraz asi cez 60% zamrzol

Skúsil som teda vymeniť staré (1-3) s novými (2-4), no keď si dobre pamätám, tak Memtest ani nenabehol, lebo počítač po zapnutí padal a reštartoval (dookola).

Vybral som teda všetky ramky von a skúšal len tie nové z bazáru. Už si presne všetky tie kombinácie nepamätám, ale skúsim to aspoň približne zrhnúť:
1. pri zapojení ako 2-4 Memtest vyhodil chybu, že ich nemôže testovať
2. pri zapojení do 1-3 tuším počítač opäť padal a nedostal som sa k testu
3. ak som zapojil ako samostatnú prvú novú ramku (slot 2) prešla 100% test
4. pri zapojení tej druhej novej ramky (tiež samostatne) počítač padal (tuším vo všetkých slotoch)

Ako poslednú som skúšal kombináciu staré ramky (1-3) a nová ramka (2)
1. Mamtest 100%
2. po spustení Windowsu po chvíli počítač zamrzol
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Rozšírenie RAM na PC

Príspevok od používateľa beardie »

vyskusaj ich po jednej
miso.kubachy
Light Expert
Light Expert

beardie napísal:vyskusaj ich po jednej
Mám to v tom predposlednom odstavci napísané - jedna z tých nových ramiek sa zdala byť minimálne v slote 2 v poriadku (Mamtest 100%), ale s tou druhou mi počítač padal, keď som ju skúšal v hociktorom (pri oboch som ich mal zapojené ako samostatné, teda 2GB ramky).

Dá sa už po tomto rýchlom testovaní odhadnúť, že tie rámky z bazáru mi nepôjdu, alebo sa s tým dá ešte pohrať manuálnym nastavením časovania a voltáže?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Na vaznejsiu pracu so strihanim videa ci grafikou je 4-8gb RAM jednoducho malo- to len na margo toho ze ak sa ti to nahodou aj podari rozbehat tak aby si nebol sklamany vysledkom.
miso.kubachy
Light Expert
Light Expert

gogo956 napísal:Na vaznejsiu pracu so strihanim videa ci grafikou je 4-8gb RAM jednoducho malo- to len na margo toho ze ak sa ti to nahodou aj podari rozbehat tak aby si nebol sklamany vysledkom.
Jasne, ale nejedná sa o nejaké super náročné veľké projekty, takže som vedel fungovať aj s 4gb. Pri rastrovej a vektorovej grafike som akurát začal narážať na limit plnej ramky pri simultánne bežiacich programoch. Pri úprave videa je čas renderovania problém, ale robil som len vecí ako úvodné a záverečné jingle, lišty a podobné záležitosti vložené do videa, vždy len niekoľkominútové záležitosti, takže sa to dá. Momentálne sa mi podarilo rozbehať 6gb a už poznať rozdiel pri práci s viacerými softwaremi naraz...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

A ked budes chciet robit grafiku o chlp zlozitejsiu- potom co? Ja len ze vzdy vo vsetko treba ma vykkonstnu rezervu ktoru skor ci neskor potrebovat budes. :)
miso.kubachy
Light Expert
Light Expert

Tak tu síce žiadna odozva, ale s pomocou na inom fóre sa mi podarilo rozbehať aspoň jednu ramku. Takže momentálne bežím na 6gb a pri práci je to poznať, takže už sa nemusím zdržiavať zatváraním programov, s ktorými potrebujem pracovať súčasne kvôli zaplnenej ramke. Ta druhá ramka je podľa všetkého vadná, takže sa ešte pokúsim zohnať rovnakú z bazáru, aby ten dual channel fungoval ako má.

Možno, že to niekomu pomôže, ak by náhodou riešil podobný problém - v prvom rade je potrebné skontrolovať či sú pamäťové moduly v poriadku, zapojiť ramku samostatne a spustiť Memtest. Ja som urobil to, že som obe bazárové ramky strčil k mojím dvom ramkam a spustil test, čo jednak trvalo oveľa dlhšie a keďže bola jedna ramka pokazená, tak mi pri testovaní počítač buď zamrzol, alebo našiel chyby. Keď som ich potom zapojil ako samostatné, tak s tou vadnou som vôbec nedokázal spustiť počítač (po zapnutí hneď padol). Skúšaním vo všetkých štyroch slotoch na doske som ešte vylúčil možnosť, že chyba je v zaprášenom, alebo pokazenom slote - tie fungujúce ramky mi bežali, nech som ich strčil to hociktorého slotu. Zapojených 6gb (sloty 1-3 a 2) mi potom prešli aj Memtestom. Posledný pokus skúsiť to s tou štvrtou ramkou bolo ručne zdvihnúť napätie DRAM v Biose, čo však nepomohlo.

V mojom prípade som musel ešte pri spojazdnení ramiek nastaviť Bios do defaultného nastavenia, keďže som tam mal od kúpi počítača nastavenú nižšiu frekvenciu procesora (2.66 MHz) a až po úprave na (3.00 MHz - defaultné nastavenie) som dokázal z jednou pridanou ramkou fungovať; predtým mi totiž tých 6gb prešlo aj Memtestom, ale po spustení Windowsu mi ten po chvíľke zamrzol. Dostal som ešte odporúčanie znížiť si kvôli životnosti frekvenciu ramiek (1066) kvôli vysokej voltáži (2.3V) pri tejto hodnote, takže momentálne bežím na 800MHz (asi 1.8V) - hoci skoro desať rokov som bez problémov fungoval aj v pri tom pôvodnom nastavení.
Prílohy
bios-cpu2.png
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Možno je problém nekompatibilná Ram alebo problém , že si dokúpil 2x2GB nie 2 x 4GB , aj keď by to nemal byť problém , ale ktovie.Nepozeral som manuál k doske.Znížiť frekvenciu Ram , kvôli životnosti ,tak to som ešte nepočul.Je to blbosť.Bios na doske máš aktuálny ?
Napísať odpoveď