kúpa SSD vs HDD - rýchlosti čítania a zápisu
kúpa SSD vs HDD - rýchlosti čítania a zápisu
ahojte
chcem na svojom NT kúpiť nový SSD disk, cca 240 GB, ale ide mi o to, že teraz tam mám HDD HGST Z7K500-500, ktorý má tieto údaje:
SATA 6Gb/s
data buffer 32MB
latency 4,2ms
media transfer rate 1369Mbits/s - čo by malo byť podľa prevodníka 171 Mb/s
interface transfer rate 600Mb/s
seek time 13ms
no a SSD disk má cca čítanie aj zápis okolo 500MB/s.......a moja otázka je, či sú vôbec SSD disky rýchlejšie, lebo už neviem na kt. údaj sa mám dívať .....
diki moc
chcem na svojom NT kúpiť nový SSD disk, cca 240 GB, ale ide mi o to, že teraz tam mám HDD HGST Z7K500-500, ktorý má tieto údaje:
SATA 6Gb/s
data buffer 32MB
latency 4,2ms
media transfer rate 1369Mbits/s - čo by malo byť podľa prevodníka 171 Mb/s
interface transfer rate 600Mb/s
seek time 13ms
no a SSD disk má cca čítanie aj zápis okolo 500MB/s.......a moja otázka je, či sú vôbec SSD disky rýchlejšie, lebo už neviem na kt. údaj sa mám dívať .....
diki moc
Re: kúpa SSD vs HDD - rýchlosti čítania a zápisu
Su rychlejsie. Velkym rozdielom je pristupova doba a rychlost citania/zapisu. Oproti beznemu HDD je to vyrazne citit.
1369Mbits/s = 171MB/s a to je niekoľkonásobne pomalšie ako SSD... treba rozlišovať bity a Bajty.. 
Každopádne nie je nad čím rozmýšľať, SSD sa určite oplatí!!!
Každopádne nie je nad čím rozmýšľať, SSD sa určite oplatí!!!
no šak práve, viem, že to je 171MB, ale zase SSD má cca 500MB/s....čo nie je niekoľkonásobne viac ako propagujú predajcovia ...(
a čo znamená ten druhý údaj čo tam je, že 600 MB/s?
a čo znamená ten druhý údaj čo tam je, že 600 MB/s?
Realne budes aj tak niekde mozno cez 100MB/s. Co je ale najdolezitejsie, pri beznej praci je tato rychlost irelevantna, dolezita je pristupova doba (seek time).
Ak neveríš, kúp cez net, vyskúšaj.. ak sa ti to bude zdať pomalé, stále máš 14 dní na vrátenie. 
ok rozhodnuté, diki za rady, pozrel som si aj videá rôzne, takže kúpim ssd
)
už len sa rozhodnúť kt. značku ....hmm??
už len sa rozhodnúť kt. značku ....hmm??
Nechce sa mi zakladat temu tak sa informujem tu.. ktory hdd z tychto bude vhodnejsi na prehravanie 4K cez ledku
https://www.gigastore.sk/ssd-disk/adata ... -stribrny/
alebo
https://www.gigastore.sk/externi-35+252 ... 3.0-cerny/
https://www.gigastore.sk/ssd-disk/adata ... -stribrny/
alebo
https://www.gigastore.sk/externi-35+252 ... 3.0-cerny/
-
Michaelo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ake velke 4K? Lebo mas 4K ktore ma okolo 20 GB a 4K co ma okolo 50 GB...
Ja som z obycajneho USB 3.0 HDD pustal cez 21 GB 1080p film a nemal som problem, no u starsieho USB 2.0 disku to raz za minutu nacitavalo. IMO nemal by tam byt problem s normalnym USB 3.0 HDD a kupovat SSD mi pride mierne zbytocne. To uz skor kup NAS a na to nahod EMBY ak ti telka podporuje pripojenie na net.
Ja som z obycajneho USB 3.0 HDD pustal cez 21 GB 1080p film a nemal som problem, no u starsieho USB 2.0 disku to raz za minutu nacitavalo. IMO nemal by tam byt problem s normalnym USB 3.0 HDD a kupovat SSD mi pride mierne zbytocne. To uz skor kup NAS a na to nahod EMBY ak ti telka podporuje pripojenie na net.
Ak by mal 2hod film hoci aj 50GB, tak to mas 50GB na 120 minut (7200 sekund) a teda tok je okolo 7MB/s (teda cca 56 mbit). Tam nebude ziadny problem. Kedze prehravac/telka si bude robit svoju cache, tak by to tiez malo byt v pohode. SSD je zbytocne, normalny disk postaci. Postaci aj USB kluc, len to ta uz limituje kapacita, vyssia cena pri vyssej kapacite (to uz skor externy disk) a tiez mozne vykyvy pri citani, ktore su ojedinele.
-
Michaelo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
To ano, ale take typicke USB 2 disky by mali davat okolo 20 az 30MB/s, pricom to u mna USB 2 disk proste nestihal, takze som musel serialy a filmy z neho kopirovat na interny HDD, inak kazdych par minut bufferoval na cca 5 az 10 sekund.
Ale ako som hovoril, s akymkolvek normalnym USB 3 diskom nevidim problem ani u 4K BR, na toto je kupa SSD vyhodenie penazi.
Ale ako som hovoril, s akymkolvek normalnym USB 3 diskom nevidim problem ani u 4K BR, na toto je kupa SSD vyhodenie penazi.
Suhlasim, ze SSD su vyhodene peniaze. Ano, pri USB 2.0 to ide okolo 30 MB/s, skor bude potom problem v cachovani, ak to nestiha. Pri USB 3.0 by sa to uz stat nemalo, pretoze tam je ta rychlost skutocne vyssia.