Zalozenie zivnosti a odvody

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Sh4d0W
Light Professional
Light Professional

Zalozenie zivnosti a odvody

Príspevok od používateľa Sh4d0W »

Mam jednu otazku ohladom odvodov do SP a ZP, potrebujem si zalozit zivnost, dajme tomu ze budem pre niekoho pracovat od 1.10. na zivnost. Mozem si zaciatok zivnosti dat napr. na 30.10. alebo teda posledny den v tom mesiaci aby som neplatil odvody za cely mesiac a tym padom mohol aj ten mesiac fakturovat?

Diky
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Zalozenie zivnosti a odvody

Príspevok od používateľa hojko »

Prvy rok si do SP oslobodeny. Predpokladam, ze ZP sa vypocita alikvotne za dany mesiac, teda len za tie dva dni do konca mesiaca. Spytaj sa v ZP, tam ti najlepsie poradia.
cariCARI
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa cariCARI »

čauko tiež by som potreboval poradiť so živnosťou, za prvé som ale študent denného štúdia na VŠ. Zachvíľu to bude rok čo robím ako živnostník. Pochopil som správne že daň z príjmu platiť nebudem za prvý rok vôbec, zdravotku za mňa stále platí štát, a sociálku neplatím pokiaľ neprekročím tú hranicu +-5300 eur ?
A teraz druhá otázka, ako sa mi zmenia podmienky ak by som pokračoval aj druhý rok so živnosťou ?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Neviem ako je to pri studentoch VS, treba si pogooglit ci su tam dake obmedzenia, pripadne vyhody. Prvy rok neplatis socialku, len zdravotne poistenie (zdravotne mozno ako student VS neplatis, skus si to pohladat, neviem ako to je). Dan platis po prvom roku, teda uctovnom roku, co v tvojom pripade bude na 99 percent kalendarny rok. Cize ak si trebars zacal podnikat niekedy v juni 2017, tak tvoj uctovny rok konci 31.12.2017 a do konca marca 2018 musis podat danove priznanie (alebo mozes poziadat o odlozenie a tak az do konca juna 2018, resp. pri prijme zo zahranicia po ziadosti o odklad az do konca septembra 2018). Na zaklade rocneho zuctovania a danoveho priznania sa ti zmenia odvody, ako zdravotne, tak aj socialne.

Neviem kde si dosiel k sume 5300 eur, ale ta nezdanitelna cast zakladu dane je 3 803,33 eur: https://podpora.financnasprava.sk/97138 ... -roku-2017 Do tej sumy neplatis socialku, ani dan, budes platit len zdravotku.
JPU
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa JPU »

Prvy rok sa neplati nic do socialky. Preto sa oplati zalozit zivnost od 1.1. Platis iba minimalnu zdravotku. Ak si student, nemusis platit nic, stat za teba plati zdravotku. Nasledujuci rok do konca marca podas danove, z ktoreho ti oni urcia platenie odvodov a zdravotky. To ti pride v july pravdepodobne. Samozrejme, zdravotku budes doplacat, tomu sa nevyhnes. Cize odvody do socialky zacinas platit az v july/auguste nasledujuceho roku.
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

odporucam prve danove si odlozit, staci poslat na danovy urad postou tlacivo o odklade, a potom mas dalsie 3 mesiace dobru, cize usetris minimalne 450euro kedze zacnes platit az od oktobra.. a zdravotka, sice nemusis platit preddavky teraz, ale ak zarobis nejaky peniaz a budes zdaneny, tak ti to zdravotka po danovom zrata a budes to musiet zaplatit.
cariCARI
Amateur
Amateur

Takže keď to zhrniem, zdravotku za mňa platí stále štát pokiaľ nepresiahnem príjem 3 803,33 eur a tým pádom mi vznikne povinnosť zaplatiť daň z príjmu a aj nejaký doplatok za zdravotku. Sociálku riešiť teraz vôbec nemusím. Na základe marcového daňového priznania, sa mi určí koľko musím doplatiť zdravotke a koľko musím zaplatiť na daniach. A ideálne je požiadať o odloženie daňového priznania z marca na jún aby som ušetril ešte nejaké peniaze naviac. A teraz ešte otázka, koľko mám +- očakávať za zdravotku a sociálku od toho júla že budem musieť mesačne platiť ? A našiel som že to nemusím platiť mesačne ale raz ročne je to pravda ?
JPU
Medium Expert
Medium Expert

V com usetris, ked si odlozis podanie danoveho priznania? Viac casu na ziskanie nejakych fiktivnych faktur, ktore ti znizia tvoj zisk? :) To sa neda povedat, kolko budes platit socialku, zdravotku a dan a kolko ti pride doplatit za zdravotku. Vsetko to zavisi od danoveho. Trzby - vydaje. Cim nizsi je vysledok, tym mensie dane, odvody.
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tacosi »

JPU napísal:Prvy rok sa neplati nic do socialky. Preto sa oplati zalozit zivnost od 1.1.
Nieje pravda. Poviem moj pripad.Zalozil som od 1.9.2011 , a za 9.10.11.12 mesiac som neprevysil sumu 3xxx €.
Danove podane klasicky do marca 2012,v auguste list zo socialky o 0 platbe socialneho poistenia.
zas podane danove v roku 2013 a platit som zacal v auguste. Cize rok a 10 mesiacov free.
Samozrejme zdravotku som si platil od sameho zaciatku od otvorenia zivnosti + rok platil aj zamestnavatel,kedze som bol popri zivnosti aj zamestnany.
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

JPU napísal:V com usetris, ked si odlozis podanie danoveho priznania? Viac casu na ziskanie nejakych fiktivnych faktur, ktore ti znizia tvoj zisk? :) To sa neda povedat, kolko budes platit socialku, zdravotku a dan a kolko ti pride doplatit za zdravotku. Vsetko to zavisi od danoveho. Trzby - vydaje. Cim nizsi je vysledok, tym mensie dane, odvody.
pisem, ze prve danove sa oplati odlozit. neplatis socialku prvy rok, cize ked si odlozis danove, tak ti nestihaju vyratat socialku k 1.7, a prakticky ti dojde papier az v septembri/oktobri o tom ze mas zacat platit socialku
cariCARI napísal:A teraz ešte otázka, koľko mám +- očakávať za zdravotku a sociálku od toho júla že budem musieť mesačne platiť ? A našiel som že to nemusím platiť mesačne ale raz ročne je to pravda ?
zalezi od toho kolko zarobis, minimalna zdravotka je okolo 61 euro, minimalna socialka je okolo 146.. o tom ci sa to da platit 1x rocne neviem, niektore zdravotne poistovne to asi dovoluju (pripadne zacnu vymahat az pri rocnom zuctovani), socialka netusim. tu si treba davat pozor hlavne na uroky z omeskania, resp. aby si nebol v zozname neplaticov
JPU
Medium Expert
Medium Expert

tacosi napísal: Nieje pravda. Poviem moj pripad.Zalozil som od 1.9.2011 , a za 9.10.11.12 mesiac som neprevysil sumu 3xxx €.
Danove podane klasicky do marca 2012,v auguste list zo socialky o 0 platbe socialneho poistenia.
zas podane danove v roku 2013 a platit som zacal v auguste. Cize rok a 10 mesiacov free.
Samozrejme zdravotku som si platil od sameho zaciatku od otvorenia zivnosti + rok platil aj zamestnavatel,kedze som bol popri zivnosti aj zamestnany.
Tak to je predsa logicke :). Aj keby si zalozim v decembri zivnost a nepresiahnem tu ciastku, tak mi nic nevypocitaju. Presne kadernici si davaju do ucta len taky prijem, aby nepresiahli tu sumu a neplatili socialku. V starobe budu vyplakavat, ze maju malicky dochodok. Ale ak zarabas 3000e mesacne, tak ta zivnost sa oplaca od 1.1. Neviem, ci ma vyznam zakladat zivnost, ak mam dostat nejakych 500e mesacne.
Socialka a aj zdravotne sa plati vzdy k 8. dnu v mesiaci a plati sa to za predchadzajuci mesiac. takze napr, 4.5. zaplatis vlastne socialku/zdravotku za april. O tom, ci pride vypocet neskor pri odlozeni, to neviem. nerobil som to. Ale zdravotku doplatis tak ci tak.
Ak nemas velke vydaje, teraz sa oplati ist na 60% pausal, ktory je ohraniceny 20 000e. Nemas ziadne starosti s odkladanim blockov, archivaciou atd.
cariCARI
Amateur
Amateur

Fuuuuu keď som videl to čo napísal sharky-no že zdravotka 61 a socialka 146 mesačne tak ma skoro vykrútilo na stoličke. Keď to zoberieme takto, do konca tohoto roka už nezarobím viac ako tých 3xxx, takže aké platby ma čakajú v ďalšom roku ? A keď za rok 2018 prekročím ten 3xxx (v prípade že sa nezmení ) a zarobím dajme tomu 5000 eur tak aké platby ma čakajú v 2019 ? Ide mi o to že či to má význam robiť za nejakých 400-500 eur mesačne. Sorry za veľa otázok ale čím viac o tom čítam som viac v p*** z toho a nerád by som sa dostal do problémov.
JPU
Medium Expert
Medium Expert

Minimalnu socialku neplatis. A neplatis socialku ani vtedy, ak neprekrocis tu sumu 3800. Co ti mam napisat, ze kolko budes platit. To zalezi od teba, ake budes mat vydaje a ake prijmy. Ak nebudes mat ziadne vydaje, tak chod cez pausal 60%.

Zarobok za rok 2017 == 5000e. Pausal 60% == 5000x0,6 = 3000e. To znamena, ze 3000e si mozes odpocitat z tych 5000e. 5000e - 3000e = 2000e. Z toho sa vypocitava dan a potom aj socialka a zdravotka. Presne postupy najdes na nete, len to chce pohladat. Neviem ci by som sa na tvojom mieste pustal do zivnosti, pokial nemas o tom nic nastudovane.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Naopak, kľudne nech ide do toho, s tým že pôjde na (minimálne) konzultáciu k účtovníkovi, kde dostane všetky potrebné info a rady navyše.
A ak sa mu bude dariť a bude chcieť po roku pokračovať, môže s účtovníkom prebrať, či pre neho na ďalšie roky nebude vhodnejšia sro.
JPU
Medium Expert
Medium Expert

s.r.o. sa urcite neoplati pri tak malom obrate. a na uctovnika nech si usetri zopar euracov. zivnost sa da zacat aj bez pomoci uctovnika. staci len hladat na internete.
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

Ako je so zivnostou popri zamestnani? Ak za mna plati zamestnavatel odvody a na zivnost som v dany mesiac nic nezarobil, musim platit dalsie odvody? Ide mi o to ci mozem mat zivnost len tak zalozenu popri zamestnani a ked sa mi naskytne prilezitost zarobit si, az potom platim odvody navyse.
baldorex
Addict
Addict

JPU napísal:s.r.o. sa urcite neoplati pri tak malom obrate. a na uctovnika nech si usetri zopar euracov. zivnost sa da zacat aj bez pomoci uctovnika. staci len hladat na internete.
Prvý rok samozrejme nie, ale keď už mu po roku vznikne povinnosť platiť odvody čo i len minimálne, stojí za to uvažovať o sro aj pri povinnej minimálnej daňovej licencii.
Hodina konzultácie u účtovníka ho v konečnom dôsledku vyjde menej, ako keby mal hodiny hľadať info.
Markoff napísal:Ako je so zivnostou popri zamestnani? Ak za mna plati zamestnavatel odvody a na zivnost som v dany mesiac nic nezarobil, musim platit dalsie odvody? Ide mi o to ci mozem mat zivnost len tak zalozenu popri zamestnani a ked sa mi naskytne prilezitost zarobit si, az potom platim odvody navyse.
Bohužiaľ už niekoľko rokov platí súbeh platenia odvodov, takže ak ti vznikne povinnosť platiť odvody, tak ich platíš nezávislé od toho, či máš zo živnosti príjem alebo nie - až potom podľa ďalšieho daňového priznania sa opäť posudzuje povinnosť platiť odvody. Odvody sa posudzujú za rok, nie podľa mesiaca.

Kedysi platilo, že sa odvody platili iba "raz" a mohol si si vybrať, či ich budeš platiť zo živnosti alebo zo zamestnania.
JPU
Medium Expert
Medium Expert

s.r.o. sa neoplati a to z jednoducheho dovodu. robi sa tam podvojne uctovnictvo. zalozit sro je tazsie a takisto ju zrusit. a keby si ma platit uctovnika, ktory mu bude robit ucto, tak to neviem ci sa oplati. A uvazovat o neplateni odvodov je dvojsecna zbran. Clovek pride do dochodku a dostane minimum. Clovek ostane invalidom, lebo sa nieco stane a co dostane? NIC. Samozrejme keby s tym stat lepsie nakladal, bolo by to lepsie. Ja som si zalozil zivnost, uctovnictvo som si spravil sam podla navodov na nete. Za par susnov sa vazne neoplati robit sro. Ak zarobis tak 30 000e rocne, tak to uz je o inom
baldorex
Addict
Addict

Preto píšem že prvý rok živnosť, lebo neplatí odvody a potom uvidí, či bude chcieť pokračovať. Ak nie, živnosť ľahko zruší. Ak ale bude chcieť pokračovať, sro za zváženie stojí.

Áno je tam podvojné účtovníctvo - pri málo položkách to stojí 50-100 mesačne. Pri živnosti máš odvody minimálne cca 208€, ak ti vyjdú na 300-400€, budeš na to pozerať inak.
"Nutnosť" dať si robiť účtovníctvo je aj výhoda, teraz strácaš čas hľadaním info čo a ako účtovať. Účtovník to robí za teba, vie navyše poradiť aj v inej oblasti a ty tak môžeš všetok čas venovať podnikaniu.
A jedna veľmi dôležitá vec. Pri živnosti ručíš celým svojím majetkom, pri sro iba do výšky vkladu.
Stačí aby ti raz prišla kontrola a likvidačná pokuta za "nič" ti môže ohroziť existenciu... To nie je strašenie, bohužiaľ sa to už x krát stalo...
JPU
Medium Expert
Medium Expert

Moje odvody su teraz okolo 400€ a vobec neuvazujem nad sro a to mam trosku ine prijmy ako planuje tazatel. Nie som z tych, ze za kazdu cenu nic neplatit. Pri srocke treba aj povedat B, ze peniaze z nej nejdu lahko vytiahnut, nakolko su to peniaze firmy. Existuju rozne sposoby napr. Cez pokladnu, ale to je uz na hrane zakona. Ked to chces legalnou cestou, plateniu dani sa nevyhnes, popr. Plateniu zdravotnych odvodov pri vyplateni podielu na zisku
Napísať odpoveď