TK1991 napísal:stáva sa zo mňa rovnaká osobnosť ako môj otec
V jednom seriály som minule videl, ako klient vravel svojej psychoterapeutke, že je čoraz viac, ako jeho otec, či mu s tým nejako vie pomocť. Ona mu povedala, že keby dokázala zabrániť klientom, aby boli ako svoji rodičia, tak by do práce mohla lietať helikoptérou.
Už pri prvom tvojom príspevku sa mi zdalo, že aj keď akože hovoríš o sebe, tak hovoríš strašne deskriptívne a v skutočnosti to asi nebude pravda. Čo si potvrdil aj v tvojom ďalšom príspevku.
Zdá sa mi ale, že miešame niekoľko viacerých problematík (domáce násilie, trestnoprávna zodpovednosť, psychologické hľadisko, právne hľadisko, odvekú problematiku v psychológii nature vs. nurture) a rád by si počul nejaké jednoduché všeobecné vysvetlenie. Musím ťa sklamať, no život nie je čiernobiely.
Podľa zákona, ak páchateľ má v čase spáchania trestného činu schopnosti na to, aby mohol rozpoznať dôsledky svojho konania, tak je za svoje správanie zodpovedný. Trestné činy spáchané psychotickými páchateľmi, to je len promile násilnej trestnej činnosti v SR. Presne na toto tam je forenzny psychológ, aby všetky dané skutočnosti zistil a informoval o tom súd.
Sudca naopak môže na základe takýchto skutočností (roky týraná žena zabije manžela, zneužívaný syn zabije svojho otca keď išiel zase mlátiť matku a pod.) uložit trest na spodnej hranici.
Z psychologického hľadiska sú podľa mňa už deti predškolského veku schopné vnímať dôsledky svojho konania a rozlišovať správnosť konania, minimálne aspoň v oblasti násilia a podobne. Iná vec je ale spoločenský konsenzus, ktorý sa odrazí v podobe zákonov určujúcich hranicu trestnoprávnej zodpovednosti v našej krajine.
Podobné prípady treba posudzovať vždy veľmi individuálne. Či je vek 14 rokov dosť, alebo nie...je na dlhú diskusiu. Napríklad tento 11 ročný brat, ktorý podpálil šaty svojej malej sestre, lebo vraj chcel zistiť, či budú horieť, je podľa mňa časovaná bomba a za 20 rokov bude mať plný trestný register. Aj moji klienti s IQ okolo 50 vedia dosť jasne povedať, že oheň im alebo iným môže ublížiť. Sa mi nechce veriť, že 11 ročný chalan, aj keď z menej podnetného sociálneho prostredia, by toto nevedel... Podľa mňa tam v psychologickom náleze budú nejaké črty sociopatickej osobnosti. Zaujímalo by ma, či si to už v minulosti neskúšal na zvieratách.
http://www.topky.sk/cl/100370/1651851/R ... acilo-malo