Aké nové slúchadlá?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Aké nové slúchadlá?

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Hegy napísal:Caute, nejake low-budget sluchadla vhodne do fitka resp. na kardio (vela pohybu).
Ide o sluchadla pre priatelku, jej schopnost rozoznavat kvalitu zvuku je na tom asi tak, ze nerozlisi rozdiel v pesnicke z telefonu a z hifi sluchadiel (proste hudobny hluch), takze vyhodou by mala byt najmä pohodlnost a praktickost (aby jej z toho neroztrhlo usi a zaroven nepadali kazdych par sekund).

Dikes
To maju byť špunty či nahlavne?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Spunty zabudol som. Dakujem.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Neviem ci frajerka znesie kabel za ucho alebo uprednostni klasiku, ale Mee audio M6/M6P, vobec nie su zle. Su v roznych aj zenskych farbach. Pripadne Audio-Technica ATH-Sport 1/2/3, CKX7, to uz podla dizajnu ci narokov na zvuk.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Zvazujem kupu sluchadiel, velkych, uzavretych, k PC, zvukovke X-Fi Titanium PCI-E, este nechcem riesit konkretny vyber, ale casom by som chcel vymenit aj reproduktory za digitalne a tak myslim dopredu, su uz digitalne sluchadla? Mam viac otazok, takze ich radsej vypisem:

1. Su bezdratove sluchadla plne digitalne, nie len ze prevadzaju analog na digital?
2. Su aj digitalne sluchadla s kablom, resp. ako by som ich pripojil k PC?
3. Existuju aj kombinacie, teda digitalnych a analogovych?
4. Fungovali by s mojou zvukovkou?
5. Su digitalne sluchadla rovnako kvalitne ako klasicke, v cene radovo stovkach eur?

Dakujem.
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

Digitálne? Uvedomuješ si, že digitálny signál ma dve hodnoty, teda 0 a 1 a ak nemáš v mušli počet meničov rovný množstvu prehrávaných frekvencií v rôznych variáciach pre rôzne gain-y (sily signálu), tak to je nemožné?

Takže aby si pochopil ako to funguje - u teba na disku sú 1 a 0, tie sa prostredníctvom DAC (digital-to-analog converter) prekonvertujú na analógový a dodatočnými výstupnými fázami doladia do dokonalosti a zosilnia na veľmi veľmi čistý ale slabý signál. Tento potom putuje do zosilňovača a to nakoniec do pasívneho meniča (reproduktor alebo slúchadlá).

Jediné, čo tu máš digitálne je prenos signálu, využívajúce napríklad rádiový (Wi-fi) alebo BT signál - všetko je digitál, to sa v prijímači a vysielači následne konvertuje z jedného alebo druhého typu signálu.

Takže v podstate to, k čomu referuješ ako digitálne slúchadlá/repro sú slúchadlá/repro, ktoré využívajú bezdrotový prenos alebo priamo do nich vedie USB pripojenie - v oboch prípadoch to znamená, že aj tie slúchadlá/repro potom majú v sebe prevodník.

Takže ak sa preklopíme na správnu terminológiu - v novšími verziami BT sa dostávame ďalej a ďalej v kvalite, čo je super, hlavne na blízke vzdialenosti, no aspoň aká-taká kvalita si žiada investíciu navyše oproti bežným slúchadlám.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Nie celkom rozumiem na čo sa presne pytaš. Asi v tom maš hokej.
Neviem čo si predstaviť pod pojmom plne digitalne.

Digitalne sluchadla su bluetooth sluchadla, a ešte "radiove" s vysielacou stanicou (ako napr. Sennheiser RS160 a spol.), pripadne aj headsety pripajane cez usb.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dakujem za vysvetlenie. Ja som nad tym premyslal aj kvoli ruseniu, ktore sa obcas prejavi pri analogovych reproduktoroch.

- Zvukovka ma SPDIF vystup - moze sa pouzit aj pre digitalne sluchadla, alebo je to len pre reproduktory?
- Ak by som pouzil bezdrotove/bluetooth alebo USB sluchadla, ako by putoval signal, nevyradila by sa v tomto pripade zvukova karta?
- Kedze mi ide aj o eliminaciu rusenia, ma zmysel uvazovat o bezdrotovych sluchadlach, nemozu tam byt vypadky ci rusenie?
- Kedze je v bezdrotovych sluchadlach prevodnik, nemaju kratsiu zivotnost, nemozu sa skor pokazit?

Mozno by to chcelo samostatnu temu, analogove vs. digitalne sluchadla, vyhody, nevyhody...
Ryan Giggs
VIP
VIP

Digitalne reproduktory (aj sluchadla) maju vlastnu zvukovku. Ta v PC sa uplne obide. Nebude mat s tym nic spolocne.

1. Ano moze sa, ak maju tie sluchadla (dokovacia stanica) digitalny vstup
2. Samozrejme ze by sa vyradila. S vynimkou radiovych kedy sa vysielacia stanica pripaja/moze pripojit analogovo (digitalny je potom len bezdrotovy prenos medzi stanicou a sluchadlami).
3. Ano, u bezdrotovych samozrejme mozu byt vypadky, rusenia, ci sum.
4. Ano, zivotnost je kratsia, kedze je tam kopa elektroniky. Prve ale neodide prevodnik, ale samozrejme baterka.

Vyhody su myslim kazdemu jasne. Digitalne headsety (pripajane cez usb) nemaju vyhodu ziadnu (aj ked v urcitych pripadoch mozu vyriesit problem s rusenim zo zvukovky), tie BT a radiove sluchadla ano, a to slobodou pohybu po miestnosti bez kabla.
Kablove (teda analogove) zas samozrejme vyhoda podstatne lepsieho zvuku.

Ak mas problem s nejakym rusenim u klasickych sluchadiel, je treba vymenit zvukovku. Idealne za externu. To ze mas nejake ruchy nie je problem sluchadiel ale toho ze zvukovka v bedni zbiera elektro "bordel" zo skrine.
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

Ryan Giggs napísal:S vynimkou radiovych kedy sa vysielacia stanica pripaja/moze pripojit analogovo (digitalny je potom len bezdrotovy prenos medzi stanicou a sluchadlami)
Ved to je asi najhorsi priklad.. nakolko z PC digital na analog sa spravi prva konverzia a potom na stanici z analog na digital druha pre bezdrotovy prenos a potom znova na sluchadlach z digital na analog... alebo nie ?

mimochodom osobne si myslim, ze dnesne prevodniky su omnoho dalej ako pred 10timi rokmi a ak chce clovek naozaj pocut nejaky markantny rozdiel tak potrebuje investovat stovky eur do prevodnika.. takze USB sluchadla, BT sluchadla atd.. su v dnesnej dobe v normalnej cenovej kategorii zvukovo uplne porovnatelne s kablovymi ktore su pripojene na hocico ine ako prevodnik za stovky eur
Ryan Giggs
VIP
VIP

To samozrejme nie je pravda. Ekonomika totizto nepusti. Nedokazes vyrobit rovnako kvalitne BT a klasicke sluchadla za rovnaku cenu.
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

Jasne, preto pisem, ze to plati pri "normalnej cenovej kategorii", tzn, samozrejme, ze uplne najlacnejsie BT spunty za 10 eur neposkytnu postacujucu preprodukciu ale dajme tomu BT spunty za 50 eur vs kablove spunty za 50 eur budu urcite porovnatelne.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Nebudu. O tom pisem.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Problem je ze ano, najdes kludne takmer identicke za rovnaku cenu, no keby si bral tie najlepsie BT a obycajne spunty v 50€, tak kablove budu zvukovo niekde inde... Vzdy je potreba porovnavat to najlepsie co mozes dostat za danu cenu...
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ale o čom pišem? Veď ja netvrdim, že nemožu byť v konkretnej cene nejake bezdrôtove lepšie ako drôtove. Ak si vezmeš nejake "najlepšie" BT a mizerne kablove, tak tie BT byť lepšie kľudne môžu. To je ale debata o niečom inom.
Debata je o tom, že nejde vyrobiť za 50, 100, 200€... lepšie a ani rovnocenne BT sluchadla, ako kablove za 50, 100, 200€... Inymi slovami, "najlepšie" kablove sluchadla v konkretnej cene budu vždy o galaxiu inde ako "najlepšie" BT v tej istej cene, takisto "priemerne" kablove, budu vždy o galaxiu lepšie ako "priemerne" BT, atd.
Ta elektronika, bateria, rôzne licencie za technologie atd. nie su zadarmo.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Ja som reagoval na xH4wKa nie na teba. Co som napisal je potvrdenie toho co pises ty: ak vezmes najlepsie bezdraty za 100€ a najlepsie obycajne za 100€, tak tie "obycajne" budu zvukom inde ako bezdraty.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dakujem.

Pozeral som si na heureke bezdrodove digitalne sluchadla a mnohe maju aj jack, to je zaujimave, v tomto pripade, ak by som pouzil jack, pouzije sa zvukovka v PC a nie v sluchadlach? Ako to moze ovplyvnit kvalitu, ak pouzijem jack, bude lepsia (ak bude zvukovka v PC lepsia)?

Dalsia otazka k nabijaniu, maju uz niektore aj bezdrotove nabijanie, alebo len kablom - pouziva sa len USB alebo aj ine sposoby? To je dalsia vec ktorej sa obavam, konektory casto odchadzaju.

Co sa tyka baterii, pouzivaju sa len akumulatory a su vymenitelne aj doma, alebo len v servise, alebo vobec?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Teraz neviem ktore konkretne mysliš. Veľa BT sluchadiel ma aj možnosť pripojenia kablom. Vtedy funguju ako klasicke drôtove sluchadla, teda sa samozrejme použiva zvukovka v PC a nie ta v sluchadlach. To ale nejak straca vyznam take sluchadla kupovať. Tie radiove, tam je to zložitejšie.

Radiove sluchadla maju "bezdrôtove" nabijanie. Nabijaju sa na dokovacej stanici. BT sluchadla sa nabijaju cez usb, tak ako mobil.

Aka bateria je v ktorych sluchadlach je vec konkretneho modelu. Takych, kde sa da vymeniť jednoducho doma je však malo.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Myslel som to vseobecne, zatial sa rozhodujem ci zvazim bezdrotove alebo pojdem do klasickych, kablovych.

Tie radiove na dokovacej stanici, funguju tak ako napisal xH4wK?
Ved to je asi najhorsi priklad.. nakolko z PC digital na analog sa spravi prva konverzia a potom na stanici z analog na digital druha pre bezdrotovy prenos a potom znova na sluchadlach z digital na analog... alebo nie ?
K bateriam, co znamena ze s vymenitelnymi je ich malo, je mozne najst take aj s dobrou kvalitou? Pri mobiloch uz vymenitelne baterie prakticky nie su, je to tu podobne?

K tomu jacku - ja si myslim ze je to uzitocna vec, preco pouzivat bateriu ked si sadnem do kresla a mozem pripojit kabel, taktiez ked je slaba bateria, tak stale mam alternativu.

Mozno by som zvazil USB bezdrotove, dokupil by som magneticky usb konektor, aj preto by sa zisiel jack, cez USB by som len nabijal a pocuval bezdrotovo alebo cez jack. Len sa obavam, ze nebude idealna kombinacia, kedze potrebujem velke, uzavrete, so silnejsimi basmi, vymenitelnou bateriou a jackom.

Ja dost dlho odmietam bezdrotove zariadenia, uz dlho cakam na bezdrotove nabijanie na podlozke, kam by som len polozil mobil, mys, gamepad, sluchadla... Ani tie magneticke konektory by neboli zle, ak by boli standardne, problem je to len v tom, ze sa da takto len nabijat, nie pouzivat, lebo by sa to odpajalo.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ak nemaju digitalny vstup, funguju ako pisal. Nie je vsak na tom nic zle.

Znamena to presne to, co som napisal. Ze sluchadiel kde si len tak jednoducho kupis a vymenis bateriu je mizive percento.

Sluchadla pripajane cez usb su vylucne "herne" headsety a nestretol som ziaden, ktory by hral dobre. A take sa vacsinou nedaju pripojit jackom.

Nabijanie pri polozeni na podlozku nie velka vyhra, kedze sa tak ci tak nedaju pri nabijani pouzivat.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Hm.. takze zostanem zatial pri kabloch, aj keby sa dala bateria vymenit v servise, bude to drahe, bateria bude tiez draha - ak sa neprestane vyrabat, kazde 2 roky sluchadla kupovat nechcem.

Nabijanie na podlozke nemusi znamenat ze by nemohli mat napr. jack, ale pri takomto nabijani je vyhoda, ze ak nieco nepouzivam, polozim na podlozku a nabija sa to priebezne, nemusim mysliet na nabijanie, zistovat stav baterie a mozu sa nabijat vzdy ked nie som pri PC, ked nie som doma, alebo aj cez noc, ak bateria nevydrzi ani den bezneho pouzivania, tak by som to aj tak nechcel. Skvele by to bolo napr. pri klavesnici, mysi, gamepade, pri beznom pouzivani by boli akoby pripojene a kedykolvek by som si ich mohol zobrat mimo, potom vratim a opat neriesim baterie, nikdy sa nevybiju, navyse sa nemusim triafat spravne kablom a riesit prip. problemy s konektormi.
Napísať odpoveď