Strana SaS

Diskusie na politické témy...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Strana Richarda Sulíka

Príspevok od používateľa beardie »

1 este hej, niekedy :)
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

Retne napísal: Nie nevadi, tak ako ich nam posielaju z Francuzska a pod. :)
Nepamätám si, že by Slovákov zachraňoval nejaký "euroval", možno práve preto, že tu nehrozí bankrot a pád do chudoby, keďže Slováci chudobní už sú.. A ako bonus ich politici navyše držia hubu a krok.. tak ako v prípade "záchrany Grécka".
beardie
Redeemer
Redeemer

on asi mysli eurofondy, ale u tych je to take, hm, specificke...
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

-AA- napísal: Nepamätám si, že by Slovákov zachraňoval nejaký "euroval", možno práve preto, že tu nehrozí bankrot a pád do chudoby, keďže Slováci chudobní už sú.. A ako bonus ich politici navyše držia hubu a krok.. tak ako v prípade "záchrany Grécka".
Slovakov zachranuje to, ze min. 300 000 z nich moze pracovat v EU, ze beru eurofondy, ze sa ich buduce generacie mozu vzdelavat na daleko lepsich univerzitach ako mame na Slovensku, ze sme clenmi najvacsieho jednotneho marketu a tak dalej a tak dalej... To su z mojho sukromneho hladiska daleko dolezitejsie veci ako nejaka pozicka nasim nezodpovednym juznym susedom...
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

To ze Slovensko prijalo do EU nebola charita. Ano, dostavame eurofondy a to je dobre, lebo Slovensko skratka potrebuje kapital, aby mohlo dobiehat Zapad. Zapad zasa potreboval nove trhy a lacnu pracovnu silu. Vstup do EU tak beriem ako win-win situaciu, kedy obe strany dostali nieco za nieco. Samozrejme ma to aj nejake nevyhody, pre Slovensko odliv mozgov (ktory ty spominas ako vyhodu, z dlhodobeho hladiska je to ale pre Slovensko neudrzatelny stav a viac z toho profituju staty, ku ktorym tieto mozgy prudia), pre Zapad konkurenciu v podobe lacnej pracovnej sily (co napr. taky Francuzi teraz s tymi kamionistami dosledne potlacaju). A co je najdolezitejsie, dohoda medzi EU a Slovenskom prebehla uplne korektne kedy obe strany vedeli do coho idu.

Toto porovnavat s Grekmi je absolutny nezmysel. Ti nevedeli dodrziavat pravidla, ktore boli nastavene na ich ochranu a doplatili na to. To, ze ta pomoc v podobe eurovalu ide v podstate proti pravidlam samotnej EU je len ceresnicka na torte, lebo v medzinarodnom prave, ako dobre vieme, silnejsi pes je*e a pravidla su len na papieri. O tom, ako su na tom Greci po vydatnej pomoci europskych danovych poplatnikov sme myslim uz hovorili (rekordna nezamestnanost, 150 setriacich balickov, etc) - otazka je komu tie peniaze vlastne pomohli? Neboli to napokon zasa len Nemci a Francuzi (resp. ich banky), ktori mali v Grecku kapital co potrebovali zachranit?
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

Retne napísal:Slovakov zachranuje to, ze min. 300 000 z nich moze pracovat v EU
Ekonomickí utečenci. Tí noví (neeurópski) na "záchranu" už členstvo v EÚ nepotrebujú. :roll:
Retne napísal:nejaka pozicka
Nenávratná pôžička.
Retne
Darca
Darca

-AA- napísal:Ekonomickí utečenci. Tí noví (neeurópski) na "záchranu" už členstvo v EÚ nepotrebujú. :roll:
Nenávratná pôžička.
Ku tej robote, ako myslim, ze realne prides niekde do clenskej krajiny, vyberies svoj obciansky, podpises zmluvu a ides pracovat... Ziadnu pracu na cierno som nemyslel...
Ja nie som financny analitik, cize len citujem:
"Ak budú krajiny všetko splácať, Slovensko dostane úroky,“ hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.
"Po siedmich rokoch je možné povedať, že euroval bol úspešný. Všetky krajiny, s výnimkou Grécka, ktorým bola poskytnutá pomoc, postupne získali prístup na finančné trhy a vystúpili zo stabilizačných programov," konštatuje rezort financií.

To nevyzera celkom ako nenavratna pozicka, ale rad si to necham vysvetlit, niekomu kto sa viacej vyzna do ekonomie...
beardie
Redeemer
Redeemer

Retne napísal:"Ak budú krajiny všetko splácať, Slovensko dostane úroky,“ hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.
uroky nie su istina
"Po siedmich rokoch je možné povedať, že euroval bol úspešný. Všetky krajiny, s výnimkou Grécka, ktorým bola poskytnutá pomoc, postupne získali prístup na finančné trhy a vystúpili zo stabilizačných programov," konštatuje rezort financií.
pri pade vlady sa argumentovalo predovsetkym Greckom, pricom par dni pred hlasovanim SaSkari navrhli, ze sa moze zriadit komisia a bude sa diskutovat o kazdej krajine zvlast, tento navrh bol zamietnuty
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Retne - tvoje chovanie a reakcie mi niekoho pripomínajú. Úplne vidím sám seba. Akurát to bolo keď som chodil na základnú školu. Je to aj dokázateľné z mojich príspevkov, ktoré sú 10 rokov staré.
Pokiaľ ti vadí argumentácia a snaha o diskusiu, tak tým popieraš diskusné fórum.
Čo mi príde veľmi divné vzhľadom na to, že sa považuješ za vedca a sústavne sa to snažíš dávať najavo, ako keby si sa považoval za niečo viac. (Áno, aj to som robil, na základke)
Retne
Darca
Darca

Andi_Cibula napísal:Retne - tvoje chovanie a reakcie mi niekoho pripomínajú. Úplne vidím sám seba. Akurát to bolo keď som chodil na základnú školu. Je to aj dokázateľné z mojich príspevkov, ktoré sú 10 rokov staré.
Pokiaľ ti vadí argumentácia a snaha o diskusiu, tak tým popieraš diskusné fórum.
Čo mi príde veľmi divné vzhľadom na to, že sa považuješ za vedca a sústavne sa to snažíš dávať najavo, ako keby si sa považoval za niečo viac. (Áno, aj to som robil, na základke)
Kde som sa teraz pre zmenu previnil?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Neprevinil. Len komentujem tvoje podráždené a zúrivé reakcie a nespokojnosť s tým, že niekto sa snaží s tebou diskutovať a jednotlivé argumentačné vetvy rozoberať na drobné.
Potom ma ešte zaujalo to, že stále a sústavne dávaš najavo, kto si a čo si dosiahol, akousi formou pasívnej agresie.
Retne
Darca
Darca

Andi_Cibula napísal:Neprevinil. Len komentujem tvoje podráždené a zúrivé reakcie a nespokojnosť s tým, že niekto sa snaží s tebou diskutovať a jednotlivé argumentačné vetvy rozoberať na drobné.
Potom ma ešte zaujalo to, že stále a sústavne dávaš najavo, kto si a čo si dosiahol, akousi formou pasívnej agresie.
Priznavam, na rozdiel od niektorych ja s tym nema problem povedat co robim... niekomu to pride povysenecky, to ma mrzi, nechcem a nepotrebujem sa povysovat...

Avsak diskusia kedy vies koho mas proti sebe, aky ma za sebou background, je pre mna dost podstatna. Rad viem kto je v com "v obraze" a preco (nie ze VS zivota), lebo ked budem potrebovat jeho nazor, budem vediet na koho sa ozvat... Kebyze chcem ist do Japonska, ozvem sa sethovi a podobne, byt v uplnej anonymite mi pride cudne, preto sa netajim s tym co robim... a este raz, nerobim to z dovodu aby som sa povysoval, lebo nebolo to tak davno, ze moja praca bolo umyvanie zachodov na psychiatrickej klinike...

Ohladom tych vetiev.. vies ono tam sa strasne straca kontext, lebo co je jedna veta v celom prispevku... a nici to diskusiu, lebo to je unavne citat a spajat si to s predoslymi prispevkami, no uznaj... odpisujes niekomu taktov realnom zivote?

//autoeditácia príspevku (23 Okt 2017, 12:47)
Sulikova najnovsia perla:
,,AKÚSKI A ČESKÍ VOLIČI SA VYJADRILI JASNE:
Chceme strany a politikov, pre ktorých sú národné záujmy na prvom mieste. Až potom EÚ, lebo to je len prostriedok k vyššej životnej úrovni.
A presne tak bude tomu aj na Slovensku, avšak Robert Fico je príliš vyhorený a skorumpovaný aby mohol skutočne hájiť záujmy našich občanov.,,

Ktore su tie narodne zaujmy, kto su pred vyssou zivotnou urovnou?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Pozri si beardieho statistiky v teme o imigracii a myslim ze dalsie otazky odpadavaju.
Retne
Darca
Darca

Hegy napísal:Pozri si beardieho statistiky v teme o imigracii a myslim ze dalsie otazky odpadavaju.
toho samozvaneho odbornika s trojrocnou praxou z vysokej skoly zivota som si z cisto casovych dovodov zablokoval, nema mi co ponuknut, tak nech zbytocne nestracam cas...

Ty si naozaj myslis, ze tych par desiatok, ci kolko migrantov je navacsi problem Slovenska? Vacsim nez zivotna uroven?

Inac perla z minulosti... dufam ze ste nedali na jeho rady... ze odbornik z ekonomie :D

https://openiazoch.zoznam.sk/cl/121366/ ... y-v-eurach
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Retne

koncom roka 2014 skutocne prislo k pomerne vyraznemu prepadu hodnoty € voci USD /odhadujem na cca 9-10percent/. Apropo to ze je niekto ekonom este neznamena ze pozna buduci ekonomicky vyvoj.
Retne
Darca
Darca

"mimo EU krajin s nerastnym bohatstvom" USA toho ma dost, no aj konzumuje dost... skor krajiny ktore zarabaju na nerastnom bohatstve su Norsko, Kanada, Australia... tak bol kolko prepad voci eur? 20%

Kolko bol urok na hypoteku v 2012? 6%... kebyze dam na jeho radu s fixnou urokovou sadzbou, asi by som dnes nebol stastny co?
gogo956 napísal:Apropo to ze je niekto ekonom este neznamena ze pozna buduci ekonomicky vyvoj.
Presne, no Sulik sa tymto asi neriadi, je to vizionar...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Medzi cca 7/14 - 12/14 bol prepad cien surovej ropy typu Brent zo 110Usd na 50Usd co bol faktor vyrazne ovplyvnujuci vtedajsie svetove hospodarstvo. Europa ako cisty importer na tom usetrila /a stale to plati/ obrovske sumy. Keby cena zostala na povodnej urovni tak ekonomika Eu by sa vyvijala menej pozitivne a u exporterov by to bolo zase opacne. Ale to nikto dopredu nemohol predpokladat. Sulik ma pravdu v tom ze Eu model zachrany statov ktore maju prislabu ekonomiku a nedokazu urobit radikalne reformy je nezmyslom ktory problem iba odsuva do buducnosti. A nezabudaj na to co urobila Ecb a co ma v skutocnosti robit zakazane.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Brent a Europa ako cisty importer? Ekonomika by sa vyvyjala menej pozitivne? To je pokus o vtip?
Brent sa tazi v Severnom mori. Len v Aberdeene a jeho -shire prisli o pracu desattisice ludi. Z mesta s nulovou nezamestnanostou sa stal Detroit. Ceny nehnutelnosti sa prepadli. Firmy samozrejme najskor vyhadzali manualnu silu na mori. Potom museli prejst aj na ludi v kancelariach. A tym prisli absolventi o sancu sa zamestnat...
A to Skotsko nie je jedina krajina taziaca Brent. Stavim sa, ze rovnaky vyvoj je okolo celeho Severneho mora. #takzetak
gogo956
Redeemer
Redeemer

Jackb
1. Ropa tazena v sev. mori sa v drvivej miere spotrebuva v Europe- neexportuje sa vo vacsom mnozzstve mimo Europu / ak tvrdis ze to tak nie je tak prosim uvedz zdroj/
2. Brent je zmesou niekolkych typov ropy tazenych v sev. mori. Ale co je podstatnejsie je ze tvori cenu pre ropu ktora sa tazi v sev. Afrike a Blizkomvychode ktora je exportovana do Europy. Cenu ropy netvori len to aky typ to je ale hlavne to kam konkretne je exportovana. Ine ceny su pre Europu a ine napr pre Aziu ci Juznu Ameriku atd. pritom nalezisko pochadza z toho isteho miesta.
3. Denny europsky import ropy je tak giganticky ze ciastocny utlm tazby v sev. mori je nepodstatny. Tiez treba brat do uvahy ze dane naleziska maju z principu velmi vysoke naklady na tazbu.

//autoeditácia príspevku (24 Okt 2017, 15:13)
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Brent_(ropa)
Retne
Darca
Darca

Od Sulikovych reci ktore ziskal zo svojej sklenenej gule ku tazbe v severnom mori...

Teraz uz mozem povedat, ze som videl vsetko :)

V skratke, gogo, ak by si nasledoval jeho rady z minulosti, bol by si dnes bohatsim clovekom? Ano/Nie?
Napísať odpoveď