Ako správne kúriť v dome

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Pheonix
Medium Star
Medium Star

Ako správne kúriť v dome

Príspevok od používateľa Pheonix »

Ahojte. Presťahoval som sa do domu a mám problém ako správne kúriť. V dome je starý plynový kotol . Ide mi hlavne o to ako pracovať s termostatom. Je tam ešte starí termostat s kolieskom a dvomi gombíkmi jedným na zapnutie a druhým kde je slnko a noc. Po prvé neviem na čo slúži ten druhý gombík. A ako mám správne nastaviť teplotu lepšie povedané neviem ako sa správne kúri pr. nastavím ju na 20 stupňov večer ju stiahnem pr na 16 stupňov a cez deň znova na 20 ? Alebo cez deň udržiavam 20 stupňov a v noci to len vypnem.

Čo je efektívnejšie a ekonomickejšie ?
sundevil
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Ako správne kúriť v dome

Príspevok od používateľa sundevil »

slnko a noc znamenaju denny a nocny rezim - ked presnes na nocny rezim nastavi teplotu o nieco nizsiu. V prvom rade ti odporucam spravit si na tom koliesku znacku, ktora bude predstavovat normalnu beznu teplotu, teda asi 22 stupnov. Tieto termostaty su totizto velmi orientacne a mala znacka ti pomoze zorientovat sa.
Na noc, resp na dlhsie ci kratsie obdobie sa neoplati uplne vypinat kurenie. Ak totiz nekuris vobec vsetko chladne a nasledny ohrev je drahsi. Lacnejsie je udrziavat o nieco nizsiu teplotu. Z nej totiz uz potom rychlo vykuris.
jojo1996
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jojo1996 »

Alebo kup druhy termostat kde si nastavis kedy aku teplotu chces. Mala by to byt otazka par desiatok €
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Suhlasim so sundevilom, na noc sa neoplati znizovat teplotu. My mame modernejsi kotol s ekvitermickou regulaciou a aj tak som zaznamenal, ze rano mal tendenciu trochu prehriat dom. Teraz mame nonstop nastavenych 22 stupnov a stale je prijemne. Nizsiu teplotu v spalni na noc je lepsie nastavit priamo na radiatore s termostatickym ventilom.
Vymena termostatu je tiez dobra moznost ale nie som si isty ci sa to oplati z hladiska uspory nakladov.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ak ma jeden termostat niekde v obyvacke alebo kuchyni, tak tym moc toho neporiesi. Hlavne ak je v kuchyni a pravidelne sa tam vari, tak to moze dost ovplyvnovat teplotu v celom dome. Cize ani vymenou termostatu nedostane pozadovany efekt. Ja by som termostat nechal tak a radsej investoval do termostatickych hlavic, najma v miestnostiach kde mi ide o hlavnu regulaciu - spalna, obyvacka, kuchyna, detska izba. Cena takej hlavice je okolo 10 eur, cize navratnost moze byt behom 1 az 2 rokov.

Velmi dolezite je nezabudnut vetrat! Vzdy rano dobre vyvetrat, aj pocas dna a samozrejme vecer. Preco vetrat? Staci otvorit Google a pozriet si preco.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Suhlasim s hekerom, vetrat je dolezite, odporuca sa 2x az 3x denne max. 5 minut dokladne vyvetrat, ak je to mozne spravit aj prievan, neodporuca sa pouzivat vetracky dlhsi cas.

Pokial jeden termostat, niekde na chodbu, kde je priemerna teplota, nie do kuchyne ani suterenu, taktiez nie oproti oknu, kde na to zacne svietit rano slnko a vypne sa.

Mne osobne vyssia teplota cez noc vadi, takze znizit ma cenu, ale je lepsie to nastavit casovacom, vecer nastavit aspon o hodinu skor a rano tiez o hodinu skor, lebo teplota sa nezmeni okamzite, prilis velke rozdiely tiez nie su dobre. Aj lacne termostaty dokazu nastavit teplotu v hodinovych intervaloch, rozdielny program na vikend a pod., staci teda raz nastavit a nie menit kazdy den, co je navyse nevyhodne hlavne rano.
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

Lacné termostaty neodporúčam, a rovnako tak aj staré kotle.
13 rokov starý kotol ktorý sme mali v dome už na dnešnú dobu je technologicky zastaraný a po výmene za nový je to rozdiel ako deň a noc .
Akýkoľvek lacný termostat k starému kotlu sú zbytočne vyhodené peniaze.

Moja osobná skúsenosť je takáto.

Termostat vždy do najchladnejsej miestnosti domu.
Treba zistiť pocitovo a meraním.

V prechodnom období jeseň - zima nastaviť izbovú teplotu vždy vyššiu ako je odporúčaná.
V zime pokiaľ klesnú nočné teploty pod nulu sa už môžme "zrovnať" na bežné odporúčané hodnoty.

V ostatných miestnostiach teplotu regulovať podľa potreby.

Ekvitemika. Hanebné slovo...
Pre dakoho plus pre dakoho mínus.
Osobne som nie zástancom tejto technológie pomeroveho merania.
A zhodli sme sa na tom aj s majstrom ktorý kotol montoval.

Po výmene starého kotla za nový, bez ekvitermiky a s dodávaný termostatom od výrobcu s ktorým môžeme loziť po celom dome si môžem konečne povedať , teraz cítim ,že kurime....

A v starom dome s "ušanovaným" materiálom na obvodových stenách je to už čo povedať.

Preto ja osobne odporúčam čím skôr výmenu kotla, zateplenie a reguláciu poriadnym termostatom.

Inak je to ako tápať v tme.
Napísať odpoveď