Clo / DPH - rada

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
dasti555
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Clo / DPH - rada

Príspevok od používateľa dasti555 »

Zdravím. Dnes mi zadržali zásielku cez DHL na colnici. Kupoval som sluchátka kde ma cena vyšla na 60€ ale zjavne zaplatím ešte viac než keby ich kúpim tu na svk.

Každopádne o čo ide. Prišiel mi mail, že potrebujú nejaké papiere vyplniť a že sa mám zaregistrovať tu https://www.financnasprava.sk/sk/podnik ... I#fon_szso a to vôbec nechápem že čo tam mám akože spraviť.
Mám si stiahnuť tú žiadosť vypísať ju
kolonku "Povolenie na pobyt" a "platnosť pobytu" tak tam ide zjavne "áno" ?
a s týmto tlačivom podpísaným poslať aj naskenovaný OP?

a následne to pošlem na ten mail [email protected] ? s predmetom akým?
"v predmete správy je potrebné uvádzať názov hospodárskeho subjektu; " to nechápem, aký mám dať teda ten predmet?

ďakujem za rady
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Clo / DPH - rada

Príspevok od používateľa heker »

Tak ti treva. Je vseobecne zname, ze nad 22 eur platis DPH. Hospodarsky subjekt si ty, cize tvoje meno a priezvisko, pripadne tam daj cislo z papiera z colnice. Ziadny OP im neskenujes.
dasti555
Professional
Professional

Tak hej no ale doteraz som nemal problém aj s drahšími vecami a prišli bez problému. Každopádne už som to vyriešil stačilo lepšie čítať už len počkať na to konanie...
každopádne to tu môžete zavrieť už
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Pre ostatných, v prípadnom zastupovaní DHL pri colnom konaní si DHL účtuje poplatok 24€ plus vypočítaná DPH a prípadné clo.

Pošta má tento poplatok vo výške 3.50€.
dasti555
Professional
Professional

No tak to je pekne v riti fakt by ma lacnejšie vyšlo to kúpiť cez shop na SVK ..
heker
Redeemer
Redeemer

Hej to hop alebo trop pri vyssej cene. Tebe to zial zastavili. Cize asi moc moznosti nemas, len to vybavit a zaplatit.
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

A stačí tak malo.
Dohodnúť sa dopredu s predajcom...
Samozrejme nikoho na nič nenavadzam..
heker
Redeemer
Redeemer

Na com sa dohodne s predajcom? Jedine, ak by mu to rozdelil na dve platby - napriklad 20 a 40 eur, takze by na colnicu poslal doklad o platbe za 20 eur. To ale moze byt problem v pripade nejakeho eBayu alebo AliExpressu. Alebo ako to navrhujes a ako navrhujes zrealizovat platbu?
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

"dohoda" platila tak 2-3 roky dozadu, kedy obchodníci z Číny dávali ceny na zásielky automaticky pod 22€.
A bežným ľuďom to v pohode prešlo, dôležité bolo firmy.
Lenže každé euro v štátnej pokladnici sa počíta, colníci dostali nariadenie kontrolovať všetko, takže všetky zásielky idú cez skener a čo je podozrivé stojí.

Jediné čo ešte ako tak funguje, keď ide z Číny celý "kontajner" a obchodník to preclí sám a odtiaľ to potom ide ďalej. Typický medzisklad v UK, jeden čas fungoval v ČR atď...
farnell
Star
Star

Rok dozadu, LED sada do reflektorov auta sumu neupresnim.
A pokiaľ viem tak nie som jediný komu to takto vyšlo za dobu posledného roka.
Tento rok DAC a takisto sumu neupresnim.
V prvom prípade Alibaba v druhom samotný vyrobca elektroniky.
Rovnako tak mi tento rok zastavila jednu zásielku DHL-ka ale tam bol jediný problém v tom,že predajca garantoval platbu DPH za mňa a preto som musel doložiť potrebné doklady pre overenie správnosti
Netvrdím ,že to ide vždy, no nemôžem súhlasiť s tvrdením 2-3 roky dozadu.
Možno som bol šikovnejší ako iný alebo som mal šťastie.
Neviem.
Kazdopadne to vyšlo.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Stoji to za to dohodnut sa s predajcom, colnica nemusi zastavit ani veci ktore vyzeraju draho
farnell
Star
Star

Blbec je ten čo si na drzovku necha napísať na balík, gift. To už ozaj dávno nefunguje. Teda ešte to prejde ale už len to slovko vzbudzuje podozrenie.
heker
Redeemer
Redeemer

Tvoj prispevok je potom o com ked neupresnis sumy? Vsak ai kupoval tovar za 10 eur a potom je jasne, ze si nemal s tym tazkosti.
farnell
Star
Star

To myslíš ako vážne? Alebo je to len ďalšia z tvojich invektiv na moju osobu a snaha dačo si tu dokázať?
Alebo máš pocit,že neviem o čom sa tu bavíme?
Sumy prevysovali v oboch prípadoch zákonom stanovených 22€ a dokonca o viac ako o raz toľko ako je zákonom stanovená suma z ktorej vyplyva povinnosť odviesť DPH.
Kto by bol už tak pridrbany aby si dával tú námahu dohodnúť sa s predajcom pri sume nižšej ako 22€ ?
K čomu by to bolo?
heker
Redeemer
Redeemer

Myslim to vazne, ze ked tu napises zvasty o tom ako si nieco nakupil a potom to ukoncis tym, ze sumy neupresnis, tak to s kludom mozem povazovat za obycajne tliachanie z tvojej strany. Stale si neuviedol na com si sa dohodol s predajcom, ci na gifte, na nizsej sume na obalke, na rozdeleni platieb?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Zalezi aj co za tovar to je a ci sa da verit ze stoji tolko ako je napisane na skatuli. Ked je dnu napr. mobil a na obale je napisana suma napr. 20€, tak taki sprosti ti colnici nie su.
Ja som ale napr. kupoval sadu kuchynskych nozov, predajca napisal cenu 16€ ci tak nejak, skutocna 180€, a preslo to bez problemu.
farnell
Star
Star

Presne ako píšeš.
Tovar bol príbuzný tomu čo bolo napísané na balíku.
Čiže obsah bol set LED žiaroviek a na obale bolo DRL náhrada.
A takýchto je na webe spusta, takže to prešlo.
Plus k tomu duplicitna faktúra.
Jedna s pravou sumou 70€ a druhá s fiktívnou na 22€.
A navyše som písal,že len blbec sa dohodne dnes už na gift
A v druhom prípade to bolo popísané ako elektronické príslušenstvo (doska do DAC)
Cena s poštovným 50€ no cena na balíku opäť len ľahko pod hranicou nutnosti platit DPH
heker
Redeemer
Redeemer

Vidis ako si to rozpisal. Teraz je to uz okej. Zrejme im stacila ta faktura, ktora tam bola. Pretoze ked ti z Ciny nedaju fakturu, tak ju potom po tebe pozaduje colnica a zaroven aj doklad o platbe (PayPal, internet banking).
farnell
Star
Star

Colnica vychádza z CN22 a ak sa im dačo nepozdáva s obsahom a tým čo je na balíku tak vyžadujú doplňujúce údaje.
Už sa mi to stalo keď si tie vemena nevedeli vyratat podľa kurzu dolár voči euru.
Oni prioritne brali na zreteľ sumu a nie menu. V dolároch to prekročilo hranicu 22€ takže oni žiadali doplňujúcu údaj platbu a faktúru.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Posledne dva - tri roky nechcel nikto po mne ziaden doklad a bolo jasne ze faktura na boxe nesuhlasi s realitou. Dokonca takto preslo aj fejkove "znackove" oblecenie /o ktorom dopredu som nevedel ze bude oznacene "znackou", baliky mi chodia 1-2 do roka, napr aj tazka soska zo zliatiny ktora jednoznacne nevyzerala na 15usd a aj stala podstatne viacej
Napísať odpoveď