civilný súd
civilný súd
Zdravím, môj bývalí zamestnávateľ bol trestne stíhaný za trestný čin nevyplatenia mzdy + nejaké ďalšie zločiny. Súd rozhodol že je vinný a bol odsúdený no čo sa týka nevyplatených peňazí sa my zamestnanci máme obrátiť na civilný proces. Mne ostal dlžný niečo vyše 600eur. Moja otázka znie: Ako dlho zvykne trvať takýto proces? Má to vôbec zmysel kvôli toľkým peniazom? Čo mi je známe môže to trvať aj roky a úsilie a peniaze a čas ktorý vynaložím nakoniec prevýši ešte dlžnú sumu. PS. Dotyčná osoba podviedla skoro 70 ľudí, spáchala dva zločiny a jeden prečin bola odsúdená na tri roky ale keďže sme na Slovensku tak výkon trestu sa mu odložil podmienečne na štyri roky a ukladá mu povinnosť zamestnať sa. Krutý trest pre zločinca a podvodníka, zamestnať sa. Mimochodom na súd prišiel v nejakom fáre za pár desiatok tisíc eur 
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: civilný súd
Zakladna otazka je, ci by dlzne peniaze mal z coho vyplatit, respektive skor ci mu je z coho zobrat (lebo disponovat majetkom moze, ale ked auto ma od brata, byt je na rodicov a chata na zenu... a robotu si just najde s minimalkou...).
600 eur je sice suma ktora naserie, ale IMHO ak ste nemali stastie na podnikatela ktory pozabudol optimalizovat, tak navratnost je miziva a radsej sa fakt na to vykaslat, alebo podat len nejaku pro forma zalobu, ze co ked... ale urcite by som do toho nedaval nejaku extra snahu.
600 eur je sice suma ktora naserie, ale IMHO ak ste nemali stastie na podnikatela ktory pozabudol optimalizovat, tak navratnost je miziva a radsej sa fakt na to vykaslat, alebo podat len nejaku pro forma zalobu, ze co ked... ale urcite by som do toho nedaval nejaku extra snahu.
Súdny poplatok je myslím vo výške 6% z dĺžnej sumy (ak to za posledné roky nezmenili), čiže bude ťa to stáť okolo 36€. Ja by som do toho išiel už len z toho dôvodu, čo ak raz motyka vystrelí...
-
Grim
Darca
Mal som kolegu, ktorý toto isté rieši...už 12 rokov. Keďže v súdnom spore má troch odporcov, zakaždým sa jeden pred pojednávaním ospravedlní zo zdravotných dôvodov. Toto môže každý spraviť 3x...a tiež aj každý právnik. Keď už vyčerpali všetky ospravedlnenky, vyjadrili nedôveru sudcovi, zmenil sa sudca a celé odznova...sem tam niekto zmení právnika...tento nový právnik má tiež nárok sa 3x ospravedlniť...za tých 12 rokov sa tuším ešte nepojednávalo. Vždy hodinu pred pojednávaním volal sudkyni, či sa vôbec má obťažovať prísť...či sa niektorý z nich zase neospravedlnil.
Ja som mal iba jedného odporcu, ktorý sa dlhodobo zdržiaval v zahraničí a teda tiež neprišiel, ale ani sa neospravedlnil, čiže pojednávanie prebehlo bez jeho prítomnosti. Keďže nemal kto oponovať, za nejakých 15-20min som šiel domov a ani nie rok od podania žaloby som mal v rukách právoplatný rozsudok. Síce peniaze som doteraz nevidel, ale spravil som všetko, čo sa dalo v rámci mojich možností a celý spor ma nejak extra neobmedzoval, keďže súd sa konal v mieste môjho bydliska a okrem súdneho poplatku a pár poštových známok som obetoval jeden deň dovolenky.
Sudny poplatok by si v tomto pripade nemal platit, vid.:
Zákon č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov:
Zákon č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov:
§ 4
(2) Od poplatku sú oslobodení:
j) žalobca v konaní o náhradu škody alebo nemajetkovej ujmy, ktoré mu boli spôsobené trestným činom
Grim - takze je mozne to takto tahat do nekonecna ?
-
Grim
Darca
Donekonečna určite nie. Ale dosť dlho na to, aby to žalobcu prípadne prestalo baviť, alebo kým nezomrie. Ale vôbec neviem, či naše zákony disponujú nejakým mechanizmom, aby sa toto neopakovalo donekonečna. Popísal som iba príbeh môjho kolegu, ktorý to mal takto...no.
podla mna do treba urcite ist z principu, uz len kvoli tomu aby to ti podvodnici nemali take lahke..
celkom by ma zaujímalo ako toto pokračuje