gogo956 napísal:je dobre si nastavit nejake rozumne limity v IB. Banky by sa mali riadit iba tym ci maju cestne prehlasenie od klienta+ trestne oznamenie .Ta suma ktoru si daju do strat je pre nich uplne smiesna.
Teraz mozno hej, keby sa rozkriklo, ze sa to takto da, tak by ta suma rastla a nakupoval by "na banku" kazdy.
Stale nerozumiem logike, preco by za tvoju stratu mal niest zodpovednost niekto iny ako ten kto ti ju sposobil. A to nehovoriac o pripade ako autor temy, ze sa ozere a strati doklady.
ColdRain napísal:
Teraz mozno hej, keby sa rozkriklo, ze sa to takto da, tak by ta suma rastla a nakupoval by "na banku" kazdy.
Stale nerozumiem logike, preco by za tvoju stratu mal niest zodpovednost niekto iny ako ten kto ti ju sposobil. A to nehovoriac o pripade ako autor temy, ze sa ozere a strati doklady.
-az teraz ma napadlo,preco mu banka nechce tu reklamaciu uznat:
Pri kreditnej karte su zneuzite peniaze banky, preto reklamaciu zvykne uznat ako svoju stratu.
Pri debetnej karte ide o vlastne peniaze klienta a tam banka nic vracat nebude /druha vec je postoj poistovne/
yoggy
teraz uz aspon budes vediet, ze je dobre si nastavit limity a dost prisne
Mne uznali reklamáciu aj na debetnej karte, ale určite to zneužitie vyšetrovali (dali si na to lehotu 3 mesiace) a pravdepodobne zisťovali, kde bola karta použitá a kto z nej mal výhodu. V mojom prípade mi uznali niekoľko desiatok dobití O2 kreditu a nejakú väčšiu platbu cez Moneybrooker.. alebo niečo podobné!
A dobré je nielen nastaviť prísne limity (ktoré pri bezkontaktných platbách málokedy pomôžu), ale hlavne ísť do mesta piť s maximálne jednou kartou, na ktorej máš rozumný disponibilný zostatok.
Tak moju kartu zneuzili v "potravinach" a v herni, takze si nemyslim, ze ich bude tazke vypatrat a na CCTV bude jasne, ze som to nebol ja... Je uplne jasne, ze neosim vsetky karty so sebou, na debetnej drzim asi tak 40e max, aby som mal na uber a ta kreditna, well to mam v pripade "nudze" a kedze som prisiel o telefon aj o karty a zobudil som sa o 15.00 ( ) nemal som to ako stopnut, ani som nevedel, ze sa tam nieco deje...
<OT>ako to skutocne je s tou bezkontaktnou platbou a autorizaciou PINom, stale som v tom, ze ak kumulovane platby bezkontaktne presiahnu 20e, treba zadavat PIN. Alternativne si myslim, ze to plati bud iba pre online platby alebo je to limit 20e per platba. Nedavno mi vsak priniesla SPSka balik, cena bola 72e, kurierom vzdy platim hotovostou no v sprievodnej SMS stalo, ze sa da platit kartou hovorim si fajn, nemusim sa trepat do bankomatu. Dosiel kurier, vytiahol taky zvlastny terminal, zjavne podporujuci iba bezkontaktne karty, klasicky som prilozil no automaticky platba presla bez nutnosti zadavat PIN a bola to online platba lebo okamzite som dostal potvrdzujucu SMS z banky. Nieco mi uslo alebo nieco nefunguje, ako by malo?</OT>
Pre bezkontaktnú platbu bez zadania pin kódu platí limit 20€/platba. Čiže nie kumulovane.
Ďalší bezpečnostný prvok je, že po určitom počte platieb (myslím 15 platieb bez pinu) si to vyžiada pin aj pri platbe pod 20€. Ak medzi týmito nízkymi platbami urobíš výber z bankomatu alebo platbu s pinom, tak sa to "počítadlo" nuluje.
A k tomu kuriérovi, asi tak majú nastavený terminál aby nepýtal pri platbe pin ani pri vyššej sume - toto si obchodník vie nastaviť.
Mam pocit ze ked som mal kedysi mBank, pri prekroceni urciteho poctu/sumy za bezkontaktne platby si to odo mna pri dalsej platbe vypytalo PIN. Nikdy sa mi nestalo ze by mi zamietlo bezkontaktnu platbu, aspon si na to nespominam. To pri SLSP to je uplne inak... platim bezkontaktne takmer vzdy, no nahodne niekedy mi to transakciu jednoducho zamietne a musim to opakovat znova na PIN. Toto nastavenie ma pri sporke trochu vytaca, preco si to jednoducho nevypyta PIN ale transakciu rovno zamietne.
no tak nejak to bude, len preco jednoducho nemoze pri dalsej transakcii pozadovat automaticky PIN, ale musi zamietnut transakciu a tak ju musim opakovat... mBank s tym problem nikdy nemaval.
Mne sa páči v mBanku odpoveď ohľadom opakovaných bezkontaktných platieb..
Koľkokrát za sebou môžem použiť kartu než budem musieť zadať PIN?
Toto je otázkou bezpečnostného nastavenia platobnej karty, ktoré mBank nebude zverejňovať v záujme zachovania bezpečnosti a ochrany finančných prostriedkov klientov. Platí však, že kedykoľvek môžete byť požiadaní o zadanie PIN kódu. Priebeh platby je zobrazený na displeji platobného terminálu a k prípadnému zadaniu PIN kódu je klient vyzvaný obsluhou.
Každopádne s mBank platím bezkontaktne hádam odkedy to zaviedli, platím takmer všetko výhradne kartou, 90% sú všetko platby do 20€ a teda bezkontaktne..... a veru nepamätám, či vôbec odo mňa niekedy pýtalo pin pri platbe pod 20€.
baldorex napísal:...
A k tomu kuriérovi, asi tak majú nastavený terminál aby nepýtal pri platbe pin ani pri vyššej sume - toto si obchodník vie nastaviť.
Tak to je celkom dobre, ze obchodnik si vie bypassovat nastavenie banky.
Cisto hypoteticky, ak by nejaka zaskodna skupina mala vytipovanych "obchodnikov" kt. toto umoznuju a to ani nemusia karty mat fyzicky v ruke vzhladom na technologiu mozu na niekoho ucet veselo nakupovat, ci sa mylim?
STomko: To nie je otazka na mna, ale na banku. To co navrhujes je logicke, lenze asi riesenie zo strany banky by bolo obtiaznejsie. Pripadne to mozes spravit tak, ze ked mas pocit, ze mas 4-5 platieb za sebou, tak automaticky strc kartu dnu a daj pin kod.
Hegy napísal:
Tak to je celkom dobre, ze obchodnik si vie bypassovat nastavenie banky.
Cisto hypoteticky, ak by nejaka zaskodna skupina mala vytipovanych "obchodnikov" kt. toto umoznuju a to ani nemusia karty mat fyzicky v ruke vzhladom na technologiu mozu na niekoho ucet veselo nakupovat, ci sa mylim?
Banka poskytne obchodníkovi terminál a ten má možnosť nastaviť si zabezpečenie podľa vlastného uváženia.
Bez pinu som platil dosť veľkú sumu aj na omv pumpe v BA.
Pri týchto platbách máš kartu fyzicky v ruke.
Online platby cez internet neviem aké poskytujú možnosti voľby zabezpečenia, tam to možno závisí od platobnej brány banky a obchodník to ovplyvniť nevie.
Narazal som na to, ze rfid chip sa da rovnako bezkontaktne skopirovat. Asi to tak ale nefunguje inak by to bolo trosku prisnejsie strazene.
Kazdopadne, dobre vediet, ze to co sa tvrdi s tymi 20€ plati len zo strany banky, no pri platbe uz je to len bezcenna informacia
Tak v podstate vieš platiť mobilom alebo hodinkami s NFC, ale vždy je to viazané ku karte a kopírovanie čipu asi len tak jednoduché nebude, už by sa to dávno zneužívalo.
baldorex: Ktore slovenske banky ponukaju NFC platby mobilom??? Pokial viem, tak ziadne, resp. Tatra Banka ponuka vlastnu aplikaciu MobilePay ci MobilePayTB, daku podobnu vec ma aj VUB. A to je vsetko.
Jj, TB a VÚB. mBank má myslím nálepku.
Ale za chvíľu tu máme Android pay, v ČR už funguje a tam ide aj mBank, tak predpokladám že to bude aj tu fungovať u mBank.
Načo toľko ???
Napíšeš že pokiaľ vieš tak žiadne banky nemajú platby mobilom a potom ti zrazu napadnú TB a VÚB. Veď sa ukľudni a normálne diskutuj.
Alebo platbu mobilom cez NFC VÚB aplikáciu nepovažuješ za platbu mobilom?
Či?