Káva - pijete kávu?
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Káva - pijete kávu?
lukas9206: Za klasiku povazovat u nas zauzivanych 7g kavy. Niekde davaju alebo 8g ci dokonca 9g. Za 9g bojuje napriklad Galuska z 9 grams coffee (Costadoro), tusim tu uz v teme bol aj odkaz na tento zaujimavy rozhovor: https://www.aktuality.sk/clanok/258659/ ... lu-a-dych/
DEVZYO1G: Mozno som to poplietol a miesto espressa vypytal espresso doppio, nepamatam sa. Teoreticky mas pravdu v tom, ze ristretto obsahuje menej kofeinu, ale tie cisla sa dost rozchadzaju. Ked som sa snazil Googlit nejake hodnoty, tak skoky boli divoke. Niekde sa pisalo o dvojnasobku, inde bol rozdiel par percent. Dokonca boli aj take udaje, ze ristretto obsahuje viac kofeinu ako espresso. Lenze je to jednak o kave, o teplote vody ci case za ktory prekvapka.
Trebars tu: https://fici.sme.sk/c/20520064/kolko-ka ... otesi.html
Filtrovaná arabica 80–130 mg
Filtrovaná robusta 140–200 mg
Instantná káva 30–173 mg (najčastejšie 65–90 mg)
Espresso ristretto - 75 mg
Espresso - 60 mg
Espresso doppio - 150 mg
Red Bull - 80 mg (v 250 ml)
Coca-Cola - 24 mg (v 250 ml)
Tu je laboratorny test dvojiteho ristretta, su tam komplet parametre. Vysledok je 223mg kofeinu: http://jaknakavu.eu/espresso/espresso-d ... i-kofeinu/
Prima mala clanok s nasledovnymi hodnotami: http://fresh.iprima.cz/jak-na-to/ktera- ... ce-kofeinu
• Filtrovaná arabica 80–130 mg
• Filtrovaná robusta 140–200 mg
• Filtrovaná káva bez kofeinu 2-12 mg
• Instantní káva 27–173 mg (nejčastěji 65–90 mg)
• Espresso ristretto 29–100 mg (nejčastěji 75 mg)
• Espresso lungo 58–185 mg (nejčastěji 150 mg)
• Nespresso Espresso kapsle 55–65 mg
• Nespresso Lungo kapsle 77–89 mg
DEVZYO1G: Mozno som to poplietol a miesto espressa vypytal espresso doppio, nepamatam sa. Teoreticky mas pravdu v tom, ze ristretto obsahuje menej kofeinu, ale tie cisla sa dost rozchadzaju. Ked som sa snazil Googlit nejake hodnoty, tak skoky boli divoke. Niekde sa pisalo o dvojnasobku, inde bol rozdiel par percent. Dokonca boli aj take udaje, ze ristretto obsahuje viac kofeinu ako espresso. Lenze je to jednak o kave, o teplote vody ci case za ktory prekvapka.
Trebars tu: https://fici.sme.sk/c/20520064/kolko-ka ... otesi.html
Filtrovaná arabica 80–130 mg
Filtrovaná robusta 140–200 mg
Instantná káva 30–173 mg (najčastejšie 65–90 mg)
Espresso ristretto - 75 mg
Espresso - 60 mg
Espresso doppio - 150 mg
Red Bull - 80 mg (v 250 ml)
Coca-Cola - 24 mg (v 250 ml)
Tu je laboratorny test dvojiteho ristretta, su tam komplet parametre. Vysledok je 223mg kofeinu: http://jaknakavu.eu/espresso/espresso-d ... i-kofeinu/
Prima mala clanok s nasledovnymi hodnotami: http://fresh.iprima.cz/jak-na-to/ktera- ... ce-kofeinu
• Filtrovaná arabica 80–130 mg
• Filtrovaná robusta 140–200 mg
• Filtrovaná káva bez kofeinu 2-12 mg
• Instantní káva 27–173 mg (nejčastěji 65–90 mg)
• Espresso ristretto 29–100 mg (nejčastěji 75 mg)
• Espresso lungo 58–185 mg (nejčastěji 150 mg)
• Nespresso Espresso kapsle 55–65 mg
• Nespresso Lungo kapsle 77–89 mg
Keď som sa bavil s talianmi o káve v lete na dovolenke, že ako môžu vypiť aj 10 káv v takom teple, tak mi práve vysvetľovali, že je to ristretto s menším množstvom kofeínu, že espresso by toľkokrát nedali.
Dovtedy som si tiež myslel, že ristretto má menej vody a viac kofeínu.
Dovtedy som si tiež myslel, že ristretto má menej vody a viac kofeínu.
Nemam problem tiez vypit 10 kav (5x doppio) ale priemer skor 6 (niesom kancelarska krysa). A toto povazujem za taky rozumny max. Samozrejme vela zalezi aj na kvalite. Ak by to boli original turky tak konecnaHegy napísal:Inak pani co pijete 6+ kav, kolko to je realne kav? Ja sa niekedy za den dostanem na 10 kav (doppio ratam ako 2 kavy). A uz to tak taham nejaky ten rôcik. Zacinam mat trosku obavy ake to moze mat nasledky - co vy na to, myslite na take veci ked si pochutnavate na svojom zivotabudici?
Nieephramko napísal:A nepotíte sa veľa?
Ja nebadam ziadnu zmenu po vypiti. Len ak si nedam tak obcas pride skor unava.harrison314 napísal:Nebusi vam s tolkeho kofeinu srdce?
Taka klasika no. Ja nikdy ku kave daco sladke. Ja ju pijem pre jej chut tak logicky nechcem ine chute.hojko napísal:Preto ku kave na bicykli patri kolacik, cim vacsi, tym lepsi
Ja tiez poctivo kazde rano a tiez na lacno. Ale predtym sa nachlipem vela vody tak by to malo byt na zaludok v poho.Hegy napísal:Rano na lacno denno denne jedno espresso.
Ano, ristretto ma logicky menej kofeinu nez espresso ale urcite sa nemoze povedat ze ristretto doppio ma rovnako ako espresso. Tam je podobny maximalne objem.DEVZYO1G napísal:paradoxne ristretto ma menej kofeinu ako espresso
"dvojite" ristretto je v podstate klasické espresso
Tak tak. Dakujem, radsej knihu.DEVZYO1G napísal:plus taliani pijú hnusnu prepraženú kávu
A prave v tej teoretickej rovine to ma logiku. Cez kavu prejde mensie mnozstvo vody za rovnaky cas cize logicky sa menej vyluhuje. Dakde som cital ze prave kofein sa rozpusta neskorsie od zaciatku luhovania.hojko napísal:Teoreticky mas pravdu v tom, ze ristretto obsahuje menej kofeinu, ale tie cisla sa dost rozchadzaju. Ked som sa snazil Googlit nejake hodnoty, tak skoky boli divoke. Niekde sa pisalo o dvojnasobku, inde bol rozdiel par percent. Dokonca boli aj take udaje, ze ristretto obsahuje viac kofeinu ako espresso. Lenze je to jednak o kave, o teplote vody ci case za ktory prekvapka.
Ja doma pijem jedine ristretto doppio. U nasich a v robote kotogo. Pre seba skoro vzdy samozrejme dvojtu davku
Presiel som si posledne dve strany a ocividne niektori z Vas sa venujete kave dost intenzivne... Ja uz dlhe roky pijem kavu z kotoga, som spokojny, nepotrebujem nic ine... Avsak svokrovcom na Vianoce sa ide kupit kavovar (nie moj napad) a kedze doposial pili turka/nesku a ani ked pridu na navstevu tak nechcu ani moju mochu, tak mi pride cely tento napad vcelku zbytocny, kedze sa planuje kupit kavovar za 300 eur...
Ktory kavovar by ste odporucili ked uz v tejto cenovej hladine? Oni si ziadne machiatta ani cappuccino nebudu robit. Maximalne tak kavu kde si naleju mlieko... NIeco jednoduche na udrzbu a obsluhu.
Dik.
Ktory kavovar by ste odporucili ked uz v tejto cenovej hladine? Oni si ziadne machiatta ani cappuccino nebudu robit. Maximalne tak kavu kde si naleju mlieko... NIeco jednoduche na udrzbu a obsluhu.
Dik.
Ja kotogo v podstate tiez dost casto pouzivam.
Ak viete ze svokrovci nechcu pit kavu z moky tak je to urcite totalne nezmyselny napad. Teda jedine ze by si tu kavu z moky zle robil
Ak viete ze svokrovci nechcu pit kavu z moky tak je to urcite totalne nezmyselny napad. Teda jedine ze by si tu kavu z moky zle robil
-
Arkaz
Addict
tiez si myslim. ak piju turka a nesku tak radsej investujte 300€ inak. v tomto pripade su to fakt vyhodene peniaze.
vari niekto kavu v džezve? poznate online obchod, v ktorom sa da kupit kava do nej?
Akoze specialna kava do dzezvy? To pocujem prvy krat.
Myslím že v lidli takú predávali v malom vrecku, keď boli arabské či ázijské dni. Videl som to tu prvý krát, odvtedy zase nič.
Ale vozí mi to, resp bratovi kolega zo Srbska, tam to bežne dostať. Online zdroj som nehľadal.
Ale vozí mi to, resp bratovi kolega zo Srbska, tam to bežne dostať. Online zdroj som nehľadal.
A nie je to len o dvoch veciach:
1/ Ci do toho ide arabica, robusta alebo obe v urcitom pomere?
2/ Jemnost zomletia kavy.
1/ Ci do toho ide arabica, robusta alebo obe v urcitom pomere?
2/ Jemnost zomletia kavy.
U mna hlavne jemnost.
Tiez som si vozil z Balkanu, ale v blizkej dobe sa tam nechystam a ani nikto znamy. Ak bude v lidli turecky/azijsky tyzdne pozriem sa na kavu, aku budu mat. Vdaka
Tiez som si vozil z Balkanu, ale v blizkej dobe sa tam nechystam a ani nikto znamy. Ak bude v lidli turecky/azijsky tyzdne pozriem sa na kavu, aku budu mat. Vdaka
Zomleta kava je uz z principu do par hodin mrtva. Clovek potom uz pije len vonave drevo. A aj ta vona je otazna.
da sa kupit mlyncek, ktory ju zomelie na jemnost podobnu pravemu kakau? aj v kotogo som vzdy varil z tej, ktora sa predava zomleta, aj ked ju mam vo vzduchotesnych dozach. no ak by bola sanca, namliet si tesne pred varenim, tak preco nie
Tá z Lidlu nebola určite taká dobrá ako zo Srbska, ale lepšie ako nič.
Predáva sa to pomleté, jemnosť ako holandské kakao.
Predáva sa to pomleté, jemnosť ako holandské kakao.
ved ja este mam menej nez polovicu kiloveho balenia, ktore som si kedysi dniesol, ale ta aroma a chut uz nie su ono a premyslam, co potom, ked sa minie.
viem, ze kazda, ktora nebude priamo mleta v regione, kde sa najviac pouziva, bude chutovo ina, ale ako pises, stale lepsie ako ziadna.
viem, ze kazda, ktora nebude priamo mleta v regione, kde sa najviac pouziva, bude chutovo ina, ale ako pises, stale lepsie ako ziadna.
Preto kupujeme malé balíčky. Nie je to také výhodné ako veľké balenie, ale aspoň káva pomalšie zvetrá.
OK. Tak uz si len musim zohnat zdroj, alebo dost jemny mlyncek
Nejaku dobu som zil v IT a kolegovia taliani sa chvalili ze ma dobre naucili to robit, tak hadam to je pravda... Anyway, dnes som zistil, ze masina je uz kupena... Ani nepatram o aku ide...wladas napísal:Ja kotogo v podstate tiez dost casto pouzivam.
Len btw, na to uz treba klasicky mlynec, rozumej kaviarensky, a tie idu od 120€ vyssie v bazare. Na nove radsej ani nekukajjackb napísal:OK. Tak uz si len musim zohnat zdroj, alebo dost jemny mlyncek
Dolezite je ze chuti. Je to ako s varenim jedla, tabulkovo sa robit neda.Retne napísal:Nejaku dobu som zil v IT a kolegovia taliani sa chvalili ze ma dobre naucili to robit, tak hadam to je pravda
Takze dalsi lapac prachuRetne napísal:Anyway, dnes som zistil, ze masina je uz kupena... Ani nepatram o aku ide...
-
harrison314
Hardcore addict
Pouzivate niekto mlyncek na pripravu moka kavy? Da sa pouzit nejaky lacnejsi? Nejake triky k tomu?