Ako bezpecne vyuzivat Internet Banking?
Re: Ako bezpecne vyuzivat Internet Banking?
Brm - to si mal potom slabo zabezpečené limity platieb. Ja mám v mBank jednak limit na objem platieb plus limit na počet platieb.
Ďalšia vec čo mi tam nejde do hlavy, veď platba sa dá reklamovať ako mylná, vtedy banka osloví adresáta platby, aby platbu vrátil a keď nevráti, dá sa podať trestné oznámenie za nezákonné obohatenie sa. Toto je bežná prax keď sa niekto pomýli v čísle účtu.
Bohužiaľ plno informácií v reportáži neodznelo, takže môžeme iba variť z vody.
Reportáž s výpovednou hodnotou 0.
Ďalšia vec čo mi tam nejde do hlavy, veď platba sa dá reklamovať ako mylná, vtedy banka osloví adresáta platby, aby platbu vrátil a keď nevráti, dá sa podať trestné oznámenie za nezákonné obohatenie sa. Toto je bežná prax keď sa niekto pomýli v čísle účtu.
Bohužiaľ plno informácií v reportáži neodznelo, takže môžeme iba variť z vody.
Reportáž s výpovednou hodnotou 0.
Baldorex.. áno, mal som tam 1600€, ktoré prednastavila banka. Sa čudujem, že zlodej neminul 1600€ v sobotu pred polnocou a ďalších 1600€ v nedeľu ráno.
A súhlasím.. v týchto medializovaných prípadoch je veľa otáznikov.. ale priznajme si, že taký Reflex ani nechcel skúmať podrobnosti, jemu šlo len o vyvolanie strachu medzi ľuďmi.. a to splnil na 1*..
A súhlasím.. v týchto medializovaných prípadoch je veľa otáznikov.. ale priznajme si, že taký Reflex ani nechcel skúmať podrobnosti, jemu šlo len o vyvolanie strachu medzi ľuďmi.. a to splnil na 1*..
heker: ta zmena tel. cisla v IB nedava zmysel,lebo este prihlasenie do IB,musis autorizovat SMS kodom na povodne cislo...A cez call centrum tiez pochybujem,odkial by utocnik vedel overovaci kod/odpoved na overovaciu otazku a uz aj samej operatorke by urcite bolo podozrive,ze chce dotycny menit cislo a potom hned spät povodne....
Kto ma predpatne na denniku N,by sem mohol hodit odomknuty clanok,tam je to mozno viac rozpisane
Kto ma predpatne na denniku N,by sem mohol hodit odomknuty clanok,tam je to mozno viac rozpisane
tyler91 - Nepoznam UniCredit banku, ich IB a nemam s nimi skusenost. Skusenost mam s VUB, SLSP? mBank, Zuno a Prima Banka - ani jedna nepyta & nepytala sms kod pri prihlasovani. Dnes sa mozno situacia zmenila, uz mam len ucet v dvoch bankach a tak neviem ako to teraz je, teda najma ako to bolo v UniCredite pred tromi rokmi. Aj operatorka je len clovek, neviem ci UniCredit pouziva kontrolnu otazku s heslom alebo ci staci uviest osobne udaje vratane mena, adresy, datumu narodenia, rodneho cisla, telefonneho cisla, pripadne k tomu email alebo meno matky ked bola slobodna, fakt neviem. Napisal som to len ako jednu z alternativ, ze mohlo dojst na zaklade tychto udajov k zmene telefonneho cisla. Kludne si mohol zlodej vymysliet pribeh o ukradnutom telefone, zablokovanom cisle alebo ja neviem co vsetko, mohol si vymysliet trestne oznamenie kvoli tomu telefonu, ze musi cakat kym sa mu sim karta odblokuje, operatorka na hotline mohla povolit a cislo zmenit. Pokial ale UniCredit banka posiela pri prihlasovani sms kod, ktory je nutne zadat, tak to cele meni situaciu.
Ak ma niekto UniCredit, tak nech to uvedie na spravnu mieru a hlavne to, ze ci pred tromi rokmi bolo potrebne zadavat sms kod pri prihlasovani do IB alebo nie.
Ak ma niekto UniCredit, tak nech to uvedie na spravnu mieru a hlavne to, ze ci pred tromi rokmi bolo potrebne zadavat sms kod pri prihlasovani do IB alebo nie.
mBank, slsp, vub nepýta pri prihlásení sms kód. Načo.
Naopak pri akejkoľvek zmene zabezpečenia sms pýta, rovnako pri zadaní platby na nový účet. To je imho ok a dostačujúce.
Naopak pri akejkoľvek zmene zabezpečenia sms pýta, rovnako pri zadaní platby na nový účet. To je imho ok a dostačujúce.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Tu su k tomuto pripadu blizsie informacie, spomina sa tam aj firma na ktoru peniaze isli (ma nedoplatok cez 50 tisic na dani, nepodava rocne uzavierky, nic, proste daky biely kon): http://vzdor.org/?p=1812
Pluska: http://www.pluska.sk/krimi/domace-krimi ... tisic.html
Tu je clanok z Dennika N: https://pastebin.com/SxDTP5sG
A video k tomuto pripadu:
A clanok z Pravdy: https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clan ... -mihalika/Anton mal cez internet banking nastavenú SMS notifikáciu, no dňa 20. augusta mu žiadna SMS s kódom neprišla. Nikdy nepoužíval platby cez PayPall alebo z mobilu. Niekto teda musel presmerovať SMS notifikáciu na iné telefónne číslo. „Mám výpis z Telekomunikačného úradu, kde sú uvedené časy sms-iek zo dňa 20.8.2013, ktoré mali prísť na môj telefón, sú to rôzne pokusy páchateľov dostať sa na môj účet, samozrejme, ani jedna z nich mi nebola doručená na môj mobil, lebo sú to veľmi časovo husté pokusy. Rozhodujúca sms-správa, jej čas, ktorú uvádza vo svojej výpovedi zástupca Unicredit bank, pán Ing. Miroslav Kytlic mi takisto nebola doručená a nie je ani vo výpise z Telekomunikačného úradu môjho mobilného operátora.“ Hovorí Anton a odovzdáva nám výpis od mobilného operátora.
Na výpise je množstvo SMS, ktoré mali byť doručené od banky na Antonove číslo v hustote aj 3 SMS počas 3 sekúnd. Tri došli v čase od 12:16:49 až 12:16:54. Ďalšia trojica 15:05:00 až 15:05:03. Ďalšie mali dôjsť okolo 17:10 a 17:12. V čase 12:31:56 došlo cez internet banking k zrušeniu SMS notifikácie o debetných platbách a napokon, v ten istý deň 17:11:46 došlo k odúčtovaniu čiastky vo výške viac ako 89 tisíc eur. Príkaz na odúčtovanie bol zadaný z tej istej IP adresy, z ktorej bola zrušená SMS notifikácia.
Pluska: http://www.pluska.sk/krimi/domace-krimi ... tisic.html
Tu je clanok z Dennika N: https://pastebin.com/SxDTP5sG
A video k tomuto pripadu:
heker: Ved ja mam ucet v Unicredit uz 4 roky,VZDY pri prihlasovani,mi poslali po zadani hesla aj jednorazovy SMS kod.Takisto pri volani,pytaju od Teba vsetky osobne udaje+bezpecnostne heslo,ktore si si zvolil pri zakladani uctu.
Otec pouziva VUB a pri prihlasovani (na mojom ntb) mi vypise,ze Banka podla bezpecnostnych pravidiel vyhodnotila (mozno podla IP,alebo ulozenych cookies),ze nemusim prihlasenie este autorizovat SMS kodom,na cudzom notase by uz pravdepodobne ziadali SMS kod
Otec pouziva VUB a pri prihlasovani (na mojom ntb) mi vypise,ze Banka podla bezpecnostnych pravidiel vyhodnotila (mozno podla IP,alebo ulozenych cookies),ze nemusim prihlasenie este autorizovat SMS kodom,na cudzom notase by uz pravdepodobne ziadali SMS kod
Fajn, to potom dost meni situaciu. Este je tu ale druha moznost a to je "Online Banking kľúč", to je aplikacia UniCreditu do mobilneho telefonu, ktora ti generuje SMS kluc a nahradza tak SMS pri prihlasovani. To som sa teraz docital na stranke UniCreditu - https://www.unicreditbank.sk/sk/popuped ... .ajax.html
"Online Banking kľúč" by som tiez vylucil,pretoze tu appku si musis aktivovat v IB alebo v pobocke predpokladam po predlozeni OP
Dost by zohralo ulohu aky telefon v tom case pan vlastnil.Ak mal smartfon,tak mohol vselico si tam nainstalovat,co by SMS presmerovalo a vedome si na to "nespomina".Ale ak mal klasicky fon bez OS,tak na toto vysvetlenie nemam
Dost by zohralo ulohu aky telefon v tom case pan vlastnil.Ak mal smartfon,tak mohol vselico si tam nainstalovat,co by SMS presmerovalo a vedome si na to "nespomina".Ale ak mal klasicky fon bez OS,tak na toto vysvetlenie nemam
Chcem to skúsiť tiež, proste normálne nakráčaš do banky ako za starých čias a je hotovo. I keď som závislý na alkohole a internete, nerobí mi problém urobiť si tú robotu a ísť tam osobne, samozrejme niesom podnikateľ. Potrebujem sa len zase naučiť klasické veci urobiť klasicky, nieje to tak dávno a robili sme to všetci. Bankám to ale nevyhovuje a preto každý platí poplatok, ktorý sa dá stále vykráčať zadarmo.