NTB - Windows 10
NTB - Windows 10
Ahojte , mám na Vás otázku.
Kúpil som si NTB - konkrétne Acer Aspire 5. Už je to asi 3 týždne ale až teraz mám trošku času.
Nepáči sa že s tým ako tam dávajú Windows 10 tam dali i veci ktoré nepotrebujem, alebo veci ktoré po určitých dňoch skončia.
A tak by som ho chcel preinštalovať. Samotná inštalácia mi nerobí problém, no neviem kde získam čistú verziu Windowsu 10 HOME.
Kedže je už predom nainštalovaný a CD (už nikto nedáva) a kľúč neviem nikde nájsť. Je možné použiť tento kľúč ?
Viem že sa to dá obnoviť (ako keď som ho kúpil) pomocou recovery, ale tým ho vrátim do stavu kde je nainštalované i to čo nepotrebujem / nechcem.
Pred týmto ako sa do toho pustým by som ešte rád spravil zálohu toho "disku / oddielu" kde sa nachádza tzv. pôvodný systém ako keď som kúpil NTB. Ale neviem ako nato.
Ďakujem moc za rady.
Kúpil som si NTB - konkrétne Acer Aspire 5. Už je to asi 3 týždne ale až teraz mám trošku času.
Nepáči sa že s tým ako tam dávajú Windows 10 tam dali i veci ktoré nepotrebujem, alebo veci ktoré po určitých dňoch skončia.
A tak by som ho chcel preinštalovať. Samotná inštalácia mi nerobí problém, no neviem kde získam čistú verziu Windowsu 10 HOME.
Kedže je už predom nainštalovaný a CD (už nikto nedáva) a kľúč neviem nikde nájsť. Je možné použiť tento kľúč ?
Viem že sa to dá obnoviť (ako keď som ho kúpil) pomocou recovery, ale tým ho vrátim do stavu kde je nainštalované i to čo nepotrebujem / nechcem.
Pred týmto ako sa do toho pustým by som ešte rád spravil zálohu toho "disku / oddielu" kde sa nachádza tzv. pôvodný systém ako keď som kúpil NTB. Ale neviem ako nato.
Ďakujem moc za rady.
Re: NTB - Windows 10
Product key zistíš napríklad týmto: http://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html
Mne už ale nebolo treba ani raz pri inštalácii windows 10 žiaden product key, asi je to v uefi alebo ms ukladá aktivačné údaje hardvéru ale lepšie si a tak uložiť pre istotu.
Windows je najlepšie si stiahnuť priamo do ms, vyberieš si 64 bitové vydanie, jazyk a môžeš stiahnuť: https://www.microsoft.com/sk-sk/softwar ... /windows10
Už len napáliť na dvd alebo ešte lepšie spraviť bootovacie usb.
Mne už ale nebolo treba ani raz pri inštalácii windows 10 žiaden product key, asi je to v uefi alebo ms ukladá aktivačné údaje hardvéru ale lepšie si a tak uložiť pre istotu.
Windows je najlepšie si stiahnuť priamo do ms, vyberieš si 64 bitové vydanie, jazyk a môžeš stiahnuť: https://www.microsoft.com/sk-sk/softwar ... /windows10
Už len napáliť na dvd alebo ešte lepšie spraviť bootovacie usb.
Stiahnut z Microsoftu. Cislo ti netreba, bude ulozene v biose, novy Windows sa v pohode aktivuje sam.
-
ja_som
Star
- Kontaktovať používateľa:
Ako písal heker, číslo ti netreba, W10 sa aktivuje automaticky, údaje by mali byť uložené na MS cloude.
Čo sa týka obnovenia, buď si stiahni ISO priamo z MS, alebo Nastavenie > Aktualizácia a zabezpečenie > Obnoviť výrobné nastavenia tohto PC > Začať a tam vyber Odstrániť všetko
zdroj:
https://support.microsoft.com/sk-sk/hel ... ry-options
Čo sa týka obnovenia, buď si stiahni ISO priamo z MS, alebo Nastavenie > Aktualizácia a zabezpečenie > Obnoviť výrobné nastavenia tohto PC > Začať a tam vyber Odstrániť všetko
Nie som si istý, čo myslia tým, že sa aplikácie od výrobcu PC preinštalujú, ale myslím si, že ak tam máš "free" antivir, "free" office a pod., tie sa podľa mňa odstránia.Ak plánujete svoj počítač darovať, recyklovať alebo predať, použite túto možnosť a vyberte možnosť úplného vyčistenia jednotky. Tento proces môže trvať hodinu alebo dve, ale ostatným zásadným spôsobom sťažuje obnovu súborov, ktoré ste odstránili.
- Preinštaluje sa Windows 10, pričom všetky osobné súbory sa odstránia.
- Odstránia sa aplikácie a ovládače, ktoré ste nainštalovali.
- Odstránia sa zmeny, ktoré ste vykonali v nastaveniach.
- Odstránia sa všetky aplikácie, ktoré nainštaloval výrobca počítača. (Ak bolo PC dodané s Windowsom 10, aplikácie od výrobcu PC sa preinštalujú.)
zdroj:
https://support.microsoft.com/sk-sk/hel ... ry-options
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
to znamena, ze sa mu tam pravdepodobne nanovo nainstaluju tie veci co mu tam vadia z nejakej recovery particie...
stiahni iso, sprav boot usb a preinstalovane to mas za nejakych 10 min...
stiahni iso, sprav boot usb a preinstalovane to mas za nejakych 10 min...
-
ja_som
Star
Potom mi ten posledný bod nedáva zmysel, tak sa odstránia alebo sa neodstránia (obnovia sa z recovery) 
Ale áno, najistejšie je to cez ISO.
Ale áno, najistejšie je to cez ISO.
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
obnovoval som to len raz, este W7 a bolo to ako ked vratis na androide vyrobne nastavenia, vyzera to tak ako ked si to kupil...
Vsak treba iso z webu Microsoftu a nebude ziadny problem s balastom od vyrobcu. Das len si drivre, programy co ti treba a mas vystarane.
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
presne ako pise heker, ja som to dokonca robil tak, ze som zmazal csetky particie, aj tu recovery a rozdelil si disk podla seba... len neviem ako je to v takom pripade so zarukou...
Ja som zmazal particie tiez. A nevidim problem v zaruke, ved particie su ako keby len softwarove rozdelenie disku, aky problem by mal byt so zarukou v pripade pokazeneho hardware? Notebooky sa daju v pohode reklamovat aj vtedy, ak povodny disk vymenis za vacsi alebo za SSD - je to bezna prax, vyrobca notebooku neblokne reklamaciu z toho dovodu.
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
neviem a ani som sa o to nikdy nezaujimal, vzdy mi vsetko prezilo aspon zarucnu dobu 
Ďakujem moc, ak mi viete poradiť. Ako by som spravil zálohu toho recovery oddielu na CD/USB do budúcna (len pre istotu).
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
pre istotu coho? ja by som si na tvojom mieste zalohoval max D: kde pravdepodobne budes mat fotky, dokumenty atd. a na tu recovery by som sa vy... lebo windows vies preinstalovat vzdy a tie programy s recovery ti boli aj tak skor na obtiaz... ako nechcem ti do toho kecat ale myslim, ze je uplne zbytocne mat zalohovanu staru verziu windowsu, ktory ked preinstalujes tak musis 3 dni tahat aktualizacie a aj tak tam budes mat aj tie predinstalovane veci co nechces...
Veru, tam nemas co zalohovat, ziadne recovery nerob.
Prosím chcem sa Vás ešte spýtať.
Tak recovery som Veru nerobil, prišiel som nato že je to zbytočné ale...
1. Ak zmažem / formátujem všetky jednotky okrem Jednotka 1 Oblasť 4 : Recovery pôjde ešte stále systém obnoviť do tzv. stavu ako ked som ho kúpil ?
2. Jednotka 1 Oblasť : EPS a taktiež Jednotka 1 Oblasť 2 (nedá sa ani formátovať, jedine odstrániť ) k čomu služia ?
Ďakujem moc
Tak recovery som Veru nerobil, prišiel som nato že je to zbytočné ale...
1. Ak zmažem / formátujem všetky jednotky okrem Jednotka 1 Oblasť 4 : Recovery pôjde ešte stále systém obnoviť do tzv. stavu ako ked som ho kúpil ?
2. Jednotka 1 Oblasť : EPS a taktiež Jednotka 1 Oblasť 2 (nedá sa ani formátovať, jedine odstrániť ) k čomu služia ?
Ďakujem moc
-
hojko
Site Admin
To budu dake vyhradene oblasti mozno kvoli cache, nudzovemu rezimu alebo prave z dovodu recovery. Nemusis sa tym trapit. Recovery by malo fungovat pokial tam mas tu recovery particiu (jednotka 1, oblast 4).
ESP je oddiel, ktorý obsahuje záznam o oddieloch, operačných systémoch, keď to vymažeš tak už existujúci systém sa nebude dať spustiť. Preinštalovať sa ale bude dať. Vytvára sa v systémoch s UEFI a so súborovým systémom GPT.
MSR je zase oddiel pri UEFI-GPT, ktorý si rezervuje Windows 10.
Keď sa toho všetkého chceš zbaviť tak sa to dá, v biose zapnúť LEGACY mode, to znamená UEFI sa vypne a treba odstrániť úplne všetko komplet, odstrániť celý súborový systém ale vymaže sa ti aj recovery a úplne všetko komplet celý disk a môžeš vytvoriť nový súborový systém s MBR namiesto GPT a spraviť si oddiely ako len chceš, po starom.
GPT je vraj o niečo rýchlejšie ako MBR (neskúšal som, mám všade MBR
), MBR má limit veľkosti HDD 2TB a sú možné len 4 primárne partície, pri GPT takéto limity nie sú.
MSR je zase oddiel pri UEFI-GPT, ktorý si rezervuje Windows 10.
Keď sa toho všetkého chceš zbaviť tak sa to dá, v biose zapnúť LEGACY mode, to znamená UEFI sa vypne a treba odstrániť úplne všetko komplet, odstrániť celý súborový systém ale vymaže sa ti aj recovery a úplne všetko komplet celý disk a môžeš vytvoriť nový súborový systém s MBR namiesto GPT a spraviť si oddiely ako len chceš, po starom.
GPT je vraj o niečo rýchlejšie ako MBR (neskúšal som, mám všade MBR