Som alkoholik

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Som alkoholik

Príspevok od používateľa beardie »

sice to nie je pravda, ale mohla by byt, ze ano
alc.
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa alc. »

gogo956 napísal:skusil si znizovat davky? tj casom sa prepracovat z tych 6piv na 2-3? Ja som v skorej mladosti tiez prezil cca 10rokov sposobom "vikendak". Cez tyzden kazdy den udrziavacia davka pivko-dve a cez vikendy ozieracka na kašu- iba biele liehoviny. Zo zaciatku to bolo celkom fajn, ale rokmi tych negativ zacinalo byt vyrazne viacej ako pozitiv. Clovek sa na druhy den hanbil, co porobil, ci povedal,aj neprijemne konflikty.Zdravotne problemy. Obcas si to clovek ani nepamatal, zatial co ostatni ano-vypadky aj na celu noc. K tomu take tie typicke studentske experimenty s drogami-ale nic vazne. Potom jednemu z partie z toho šiblo, psychiatria, musel sa s nami prakticky uplne prestat stykat, nepit, nic nebrat. Asi aj mal bral nejake lieky na hlavu, pretoze sa odvtedy spraval tak utlmeno. Ale my ostatni sme fungovali viacmenej dalej, je pravda ze niektori odisli, videli kam to smeruje.. Zmena nastala u mna vtedy, ked som si konecne uvedomil, ze akekolvek psychotropne latky ktore clovek uziva mu nielen fyzicky skodia, ale hlavne deformuju jeho mentalne schopnosti, pamat,vnimanie reality atd. Prvym krokom u mna bolo obmedzenie stykania sa s partiou. Cez tyzden som prestal prakticky uplne pit, drogy uplne vylucil. Z kazdovikendovej ozieracky sa stala udalost raz za mesiac, neskor iba par krat do roka. Postupne som prestal aj uplne fajcit- tiez znizovanim davok. Nebol v tom ziaden vnutorny konflikt, pretoze som si urcil ciel a bol presvedceny ze ho uprimne chcem dosiahnut. Teraz, uz vyse dalsich 10rokov mam veci uplne pod kontrolou bez najmensieho problemu. Neuzivam ziadne nelegalne drog. Tabak vobec nefajcim, ani tie elektronicke nahrady. Alkohol pijem iba spolocensky, a co najmenej. Napr 0,3dcl liehoviny+ pohar vina ci maximalne dva su v ramci nedelneho obeda u mna ok. Ale nikdy nie viac. A snazim sa to aj neustale strazit v hlave, ten pocit ked alkohol cloveka zacina prilis ovladat-je to iba zvyk, ide to samocinne. Ide iba o to, ci sa clovek rozhodne na sebe nieco zmenit alebo nie. V tom druhom pripade nepomoze nikto druhy, ziaden lekar, liecenia, nic.
Skúšal som znižovať dávky, ale prišiel som na to že musím vypiť aspoň 4, teda 1-2 pivká nestačia a keď sa niečo zomelie nejaká situácia ktorá ma zaujíma, tak sa ten pocit potreby zdvojnásobí. Raz som vydržal celý týždeň nepiť, ale už počas toho týždňa som vedel že sa napijem, že je to len otázka času. Doslova ma ovláda hlava a ako si správne napísal, je to len zvyk a ide to samočinne, ani sa nemusím snažiť. Keď už hlava rozhodne že sa pije a ja si nasilu poviem tak to určite nie, tak ten pocit bezmocnosti je neuveriteľný. Mám tak slabú vôľu, možno je to aj tým že neviem čo znamená hodnota života.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Inak, 6 pív denne, to je bežná spotreba plno mužov na Slovensku, o takých Čechách ani nevraviac. Nechcem to nejako marginalizovať, ale zdá sa mi, že tvoj alkoholizmus je ešte v takej veľmi miernej, latentnej forme. Teda piť 6 pív denne nie je nič zdravé, ale zároveň to ani nemá potenciál zásadne ničiť a ruinovať život. A všeobecne podľa toho čo a ako píšeš, máš na to, aby si sa vysporiadal aj s týmt stavm a najmä ho nenechal zájsť ďalej.
alc.
Amateur
Amateur

hughito napísal:Inak, 6 pív denne, to je bežná spotreba plno mužov na Slovensku, o takých Čechách ani nevraviac. Nechcem to nejako marginalizovať, ale zdá sa mi, že tvoj alkoholizmus je ešte v takej veľmi miernej, latentnej forme. Teda piť 6 pív denne nie je nič zdravé, ale zároveň to ani nemá potenciál zásadne ničiť a ruinovať život. A všeobecne podľa toho čo a ako píšeš, máš na to, aby si sa vysporiadal aj s týmt stavm a najmä ho nenechal zájsť ďalej.
To teda nebolo moc povzbudivé, že to je bežné? Minimálne 10 rokov pijem pivo každý deň, 6 kusov preboha cca 35€ - 40€ za týždeň. Ale zase je povzbudivé, že sú asi aj iný dávači alkoholici, ale predsa len pivo je o objeme na úkor intenzity alkoholu. Keď si teraz predstavím, že by som mal piť 0,5l borovičky denne + nejaké pivo, to už si neviem predstaviť, lebo by som už funkčným človekom v systéme určite nebol.
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Silmer »

pijes tie 1,5 pet flase piva alebo klasicke sklo/plechovky?
Neviem ci je to zrovna povzbudive porovnavat sa s ludmi ktori piju o hodne viac.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

6piv kazdy den urcite nie je v poriadku a ani bezne. Nemusis predsa hned spotrebu znizit na polovicu ale hoc iba o jedno pivko denne-aj to je ciastocny uspech a zaciatok zmeny. Najprv znizit na 5 a o povedzme mesiac zase o jedno menej.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

hughito napísal:Inak, 6 pív denne, to je bežná spotreba plno mužov na Slovensku, o takých Čechách ani nevraviac.
Podla mna zase dristas. Cim sa teraz ohradis, ze podla teba spojenie "plno muzov" znamena 1 z 20?

Podla toho co citam vypijeme 73 litrov piva na osobu. Clanok tu -
http://www.tvnoviny.sk/ekonomika/183636 ... o-priemeru Neviem ci to pocitaju na vsetkych alebo len dospelych. Ale keby len dospelych, tak tych je nieco cez 4,4 miliona ludi. Na Slovensku je malicko viac zien, ale pre lepsie pocitanie budem pocitat pol na pol. Ak by pivo pila len patina dospelych muzov a o polovicu menej dospelych zien, tak to je 440 000 muzov a 220 000 zien, cize 660 000 ludi. Ak vezmem 4,4 mil obyvatelov a 73 litrov piva na hlavu, tak to by bolo 321 milionov litrov piva. Pri 660 000 ludoch co piju by to bolo 487 litrov piva na hlavu. Pri 365 dnoch je to 1,33 litra piva, teda to su dve velke a jedno male na hlavu. Sranda, co? Pride mi to menej ako 6 piv denne.

Na Slovensku sa odhaduje 400 000 alkoholikov. Ak by som dal vsetko to pivo iba pre nich, tak je to 803 litrov na hlavu, pri 365 dnoch je to 2,2 litra na hlavu = 4 velke jedno male. Cize stale to nie je 6 piv. A to pivo piju aj dalsi ludia, nie len alkoholici.

Podla statistik sa u nas vypije 64 percent pivo desiatka, 10 percent je radler, nieco malicko je nealko. Ak by som ale 73 litrov rozpocital medzi vsetkych dospelych a na cely rok, tak to mas tak 2 deci za den. A to ma velmi daleko od siestich piv.

Opat sa len potvrdzuje, ze dristas, vymyslas si a prekrucas. Cim sa teraz ohradis a obranis?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ak niekto pije 6 dvanastok kazdy den, tak je iba otazkou casu kedy si odpali pecen a slinivku brusnu. Urcite sa takyto extremny konzum netyka beznych ludi, pretoze v maloktorom zamestnani budu nieco take tolerovat. Ak si totiz niekto da tuto davku vecer tak este rano bude mat vysoku hladinu zbytkoveho alkoholu v krvi- a to dlhodobo utaji iba malokto.
heker
Redeemer
Redeemer

Studie ohladom alkoholu a pecene ss rozchadzaju. Citam som davnejsie zhrnutie dakych studii a tam sa dost rozchadzali tie udaje. V jednej tvrdili, ze problemom je uz pravidelnd pitie 1 az 2 velkych piv denne, ze uz to poskodzuje vyznamne pecet. V inej studii tie cisla boli daleko vacsie, uz si nepamatam, neviem ci az 10 piv to nebolo. Dalej do toho porovnavali lieky, najma tie od bolesti a nachladnutia ako je panadol, ibalgin, aspirin, coldrex, ale aj reumaticke lieky. Spominala sa tam aj otrava hub, pretoze aj tam ma velky vplyv na poskodenie pecene, ale tam islo len o par desiatok pripadov rocne co bolo v porovnani s alkoholom alebo liekmi zanedbatelne cislo. Potom tam bolo aj nakazenie zltackou, ktora sposobuje poskodenie pecene. Tusim hepa A bolo zriedkave, hepa B vaznejsie a C bolo tusim srtelne, kedze neexistuju lieky ani preventivne ockovanie. Vyssie spominanych 6 velkych piv uz bude isto vela, lebo keby som spravil aj priemer studii, ze v jednej to bolo 1-2 oiva, v inej az 10 piv, k tomu obcas lieky od bolesti ci prechladnutia, tak ta pecen si to skutocne odkace. Predpokladam, ze alkoholika ale problem s pecenou vobec nezaujima a radsej o tom ani nechce pocut.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Áno, zle som sa vyjadril. Bežné to naozaj nie je, chcel som to vyjadriť skôr v tom zmysle, že poznám ľudí - chlapov, ktorí po robote, resp. v priebehu dňa vypijú x pív denne a ešte to možno ani sami ani okolie nevnímajú ako nejaký extra problém, resp. alkoholizmus (aj keď teda je jasné, že v poriadku to nie je). Teda ide o to, že mohol by si na tom byť aj oveľa horšie. Písal si, že si to už kedysi dokázal zredukovať na 4 pivá napr., takže ako aj písal gogo, toto môže byť cesta. Ešte lepšie by to však bolo uťať úplne a "odvyknúť si," pod., ako keď ľudia končia s cigaretami - zo dňa na deň.

Časté pitie, hoci aj malého množstva alkoholu, je zdraviu škodlivé. O tomto sa sporiť netreba.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

hughito napísal:Inak, 6 pív denne, to je bežná spotreba plno mužov na Slovensku, o takých Čechách ani nevraviac.

hughito napísal:Áno, zle som sa vyjadril. Bežné to naozaj nie je, chcel som to vyjadriť skôr v tom zmysle, že poznám ľudí - chlapov, ktorí po robote..
Aj demagóg sa utne :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

to s tou pecenou je tak, ze kazdy mame inu geneticku predispoziciu. To znamena ze existuju ludia ktori piju relativne vela a vacsi problem s nou nemaju a potom je ten zbytok ktory to stastie nema a ich pecen to zjavne nezvlada. Dalsim faktorom je vyziva: niekto sa stravuje relativne zdravo - az na to popijanie- a tym padom jeho telo sa dokaze celkom slusne priebezne regenrovat. A potom su napr alkoholici ktori uz okrem alkoholu skoro nic nejedia, alebo iba nejake waste food a tam zakonite dochadza k nutricnej podvyzive takze vnutorne organy idu do haja rychlejsie. V oboch pripadoch ale prichadza k poskodeniam mozgovych buniek a clovek postupne "osprostieva", ci si to priznava alebo nie, alkohol je pre vsetky bunky jed. Samozejme seknut s pitim zo dna na den uplne je idealny postup, ale nerealny pre 99percent alkoholikov pretoze ich vola je vyrazne slabsia ako je tomu u beznych ludi- volove centra su vyrazne oslabene.
alc.
Amateur
Amateur

Silmer: pijem plechovky, každý deň chodím do obchodu aby som si to neuľahčoval. V obchode ma majú radi, teda určite si myslia že som alkoholik.

gogo956: najhoršia je denná smena do 15:30, hneď po ceste obchod a už ich mám a viem že ich vypijem. Trvá to asi 2 hodiny, potom sa najem a hneď som v posteli pri filme. Zatiaľ som len cítil na oblíčkach, ľadvinách po víkende takú slabú bolesť. Cez deň mám vždy dostatok čistej vody na pitie a stravujem sa zdravo, rybu mám dvakrát do týždňa. Dnes pijem už tretie ešte mám jedno, zo včera ostali vypil som len šesť, mám aj vo zvyku ísť po šiestich zase do obchodu, podľa situácie.

heker a hughito: ďakujem za analýzu a som si vedomí zdravotných rizík. Uvítal by som od štátu zaradenie alkoholu na zoznam zakázaných drog, ako sú ostatné. Napr. v Nórsku je tak drahý alkohol, že si ho nedovolí hociktorý Nór, kdežto Slovák.
Otec mi kedysi vyprával, že za komunistov keď si nebol v práci a chytili ťa v krčme, tak si išiel okamžite do basy:) ..ale to už pletiem zase čosi..

..ale od zajtra mám ranné smeny najťažšie, uvidím ako sa budem cítiť a či vymyslím nejaký plán s vôľovým centrom, ale pokusov som už mal veľa.
heker
Redeemer
Redeemer

Preco zvalujes svoj alkoholizmus a tuzbu po pive na stat? Preco by ti mal stat diktovat alkohol ako drogu, davat nenormalne vysoke ceny? Dobre vies, ze problem je v tebe, v tom co chces alebo nechces. Ty chces pivo a nechces s tym prestat, za toto stat nemoze.
alc.
Amateur
Amateur

heker napísal:Preco zvalujes svoj alkoholizmus a tuzbu po pive na stat? Preco by ti mal stat diktovat alkohol ako drogu, davat nenormalne vysoke ceny? Dobre vies, ze problem je v tebe, v tom co chces alebo nechces. Ty chces pivo a nechces s tym prestat, za toto stat nemoze.
Možno štát nemôže za to že som alkoholik, ale môže za to že nemám dôstojné a dostatočné sociálne a finančné podmienky na uspokojivý život a preto si myslím že som alkoholik. Čo mám urobiť viac ako hociktorý západný pracovník aby som dostal rovnaké podmienky, keď už musím rešpektovať ich zákony?
Systém ma donútil byť skromný a smutný.
heker
Redeemer
Redeemer

Podmienky na dostojny zivot nemas kvoli statu teda, tak ako pises. Ale peniaze na 6 piv denne mas, na to sa najde vzdy, ze? Na zaciatku si pisal, ze mas vsetky ucty poplatene, ze nemas problem s tymto a teraz pises nieco ine.
alc.
Amateur
Amateur

heker napísal:Podmienky na dostojny zivot nemas kvoli statu teda, tak ako pises. Ale peniaze na 6 piv denne mas, na to sa najde vzdy, ze? Na zaciatku si pisal, ze mas vsetky ucty poplatene, ze nemas problem s tymto a teraz pises nieco ine.
A tebe koľo ostane, keď všetko zaplatíš? Na pivo je vždy samozrejme, nemíňam inak hlúpo a viem čo je to finančná rezerva aj keď som alkoholik.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ak piješ 6 pív denne, tak na ne míňaš minimálne 3€. Mesačne to máš 90€. Ak tvrdíš, že nemáš dostatočne dobré sociálne a finančné podmienky na uspokojivý život, tak toto je jeden z dôvodov.

Ročne by si tak vedel ušetriť vyše 1000€, ktoré môžeš investovať alebo ísť za takéto peniaze bárs aj na pomerne slušnú dovolenku na 2 týždne, ktorá by ti mohla pomôcť mať zo života väčšiu radosť.

To, čo robíš, je len vyhadzovanie peňazí do vzduchu a čo je horšie - ničenie si vlastného zdravia. Ak ti ani takáto kalkulácia nedá dostatočnú motiváciu na skončenie s pitím piva, už ti zostávajú len profesionálne odvykacie zariadenia.
alc.
Amateur
Amateur

Pilifo napísal:Ak piješ 6 pív denne, tak na ne míňaš minimálne 3€. Mesačne to máš 90€. Ak tvrdíš, že nemáš dostatočne dobré sociálne a finančné podmienky na uspokojivý život, tak toto je jeden z dôvodov.

Ročne by si tak vedel ušetriť vyše 1000€, ktoré môžeš investovať alebo ísť za takéto peniaze bárs aj na pomerne slušnú dovolenku na 2 týždne, ktorá by ti mohla pomôcť mať zo života väčšiu radosť.

To, čo robíš, je len vyhadzovanie peňazí do vzduchu a čo je horšie - ničenie si vlastného zdravia. Ak ti ani takáto kalkulácia nedá dostatočnú motiváciu na skončenie s pitím piva, už ti zostávajú len profesionálne odvykacie zariadenia.
Ale som štastný s pocitom následkov. Po tých rokoch sa už bojím aj vzťahu, z príchodu tej šefky ktorá by všetko organizovala. Peniaze ako také nemajú pre mňa tým pádom hodnotu, ľudia hneď počítajú kočíky a plienky, ale dôležité je pre mňa naučiť ako to myslia. Môžme sa tu spýtať štatistov, koľko je úspešných manželstiev, tak prečo sa snažiť, keď môžem mať v pohode život, nuž ale asi sa nedožijem 70 rokov. Ráno keď sa zobudím, ma bude mrzieť čo som napísal a takto to ide dookola, len sa bavím sám zo sebou. Už dokúpené 4 kusy:)
heker
Redeemer
Redeemer

Tato tema nie je o tom, aby si tu hodnotil mna, moje peniaze alebo moje byvanie. Ja mam tolko, aby som byval, jedol, jazdil na aute, mal svoje konicky, v zime chodil lyzovat a 1-2x rocne na dovolenku. A este mi ostane aj na oblecenie a dalsie minanie.
Napísať odpoveď