Nie, lebo komunizmus nikdy nikde nebol. Tie štáty, čo boli, mali také režimy, aké som uviedol vyššie. Najbližšie k tomu, čo môžeme nazvať komunizmom, sa dostalo v rokoch 1936-1937 v Španielsku.harrison314 napísal:Jetsvuje, alebo jestvoval na svete stat, v ktorom bol komunizmus a neutlacal prava obcanov?
gogo956: Vieš mi definovať, čo si predstavuješ pod pojmom diktatúra proletariátu?
M142: Nie som a ak napíšeš, že som ním fascinovaný, tak asi nevieš čítať, resp. chápať písaný text alebo si zámerný ignorant alebo si proste prečítať každý 5. príspevok odo mňa a na základe takejto slabej vzorky mi tu vkladáš nejaké nezmyselné preferencie.
K tomu násiliu, ktoré tu podaktorí automaticky pripisujú "komunizmu." Teraz si pripomíname 100. OSR. Okrem toho, že postupne ju úplne ovládli boľševici, leninisti, tak tie úvodné fázy boli naozaj plné revolučného entuziazmu a participovali na nej rôzne skupiny, vrátane anarchistov. Treba si uvedomiť, že akonáhle sa revolučné udalosti dali do pohybu, kapitalistické mocnosti západu + bývalé vládnuce triedy z cárskeho Ruska a najmä prostredia armády, sa okamžite pokúsili brutálne toto dianie zatlačiť. O tomto násilí a terore (bielom) sa tak často hovoriť nezvykne, pričom ak chce človek pochopiť danú situáciu, tak musí vnímať veci komplexne a nebyť jednostranne zameraný. Samozrejme, ideológovia, jedni či druhí (pochop liberáli vs dnešní boľševici, napr. z KSS či Vzdoru), majú svoju jasne nalinajkovanú pravdu.
Biely teror má všeobecne bohatú tradíciu.
https://en.wikipedia.org/wiki/White_Terror
First White Terror (1794–1795), a movement against the French Revolution
Second White Terror (1815), a movement against the French Revolution
White Terror (Russia), mass violence carried out by opponents of the Soviet Government during the Russian Revolution of 1917 and the Russian Civil War (1918–20)
White Terror (Bulgaria), the brutal suppression of the communist September insurgency in the Kingdom of Bulgaria (1923)
White Terror (Hungary), a two-year period (1919–1921) of repressive violence by counter-revolutionary soldiers
White Terror (Spain), atrocities committed by the Nationalist movement during the Spanish Civil War and during Francisco Franco's dictatorship
White Terror (mainland China), the period of political repression in China starting in 1927 by the Republic of China government
White Terror (Taiwan), the period of political repression in Taiwan starting in the 1940s by the Republic of China government
White Terror (Greece), persecution of the EAM-ELAS between the Treaty of Varkiza in February 1945 and the beginning of the Greek Civil War in March 1946
White Terror (Finland), violence of the white troops during and after the Finnish Civil War in 1918