Predaj auta, ktore je majetkom firmy (DPH)
Predaj auta, ktore je majetkom firmy (DPH)
Ahojte, vedel by mi prosim niekto v jednoduchosti na priklade vysvetlit, ako prebieha predaj auta, ktore je majetkom firmy, ktora si pri jeho kupe odpisala DPH?
Priklad: Nove auto kupene za 10 000 EUR +2000 EUR DPH. DPH odratana, cize 10 000 EUR sa rozratalo na 4 roky ako naklad a "odpocitalo" sa.
Po 4 rokoch sa rozhodnem toto auto predat za 5000 EUR. Zoberme do uvahy 3 priklady:
1. auto predam (darujem?) zo svojej firmy kde som konatel a spolocnik sam sebe ako fyzickej osobe za 5000 EUR. Kolko zaplatim (a zaplatim vobec?) dan z prijmu a DPH?
2. auto predam cudzej fyzickej osobe za 5000 EUR. Kolko zaplatim (a zaplatim vobec?) dan z prijmu a DPH?
3. auto predam firme, platitelovi DPH. Kolko zaplatim (a zaplatim vobec?) dan z prijmu a DPH?
Vdaka.
Priklad: Nove auto kupene za 10 000 EUR +2000 EUR DPH. DPH odratana, cize 10 000 EUR sa rozratalo na 4 roky ako naklad a "odpocitalo" sa.
Po 4 rokoch sa rozhodnem toto auto predat za 5000 EUR. Zoberme do uvahy 3 priklady:
1. auto predam (darujem?) zo svojej firmy kde som konatel a spolocnik sam sebe ako fyzickej osobe za 5000 EUR. Kolko zaplatim (a zaplatim vobec?) dan z prijmu a DPH?
2. auto predam cudzej fyzickej osobe za 5000 EUR. Kolko zaplatim (a zaplatim vobec?) dan z prijmu a DPH?
3. auto predam firme, platitelovi DPH. Kolko zaplatim (a zaplatim vobec?) dan z prijmu a DPH?
Vdaka.
Re: Predaj auta, ktore je majetkom firmy (DPH)
Auto je odpisane, danova hodnota je teda 0 eur, uctovnu si nastavil teda na 5000 eur. Podla mna zbytocne vela. Do kupnej zmluvy uved, ze auto je poskodene, trebars poskodene tlmice, naprava, prevodovka, je opotrebovany interier, zjazdene pneu - zrazu je uctovna hodnota 1000 eur. Nezabudni potom podat odhlasenie k dani z motorovych vozidiel, to sa podava a plati na konci januara.
1. Tvoja firma zaplati dan z 5000 eur a k tomu pripocitaj DPH, cize ho predavas za 5000+DPH, pripadne za 4166,667 eur+DPH (5000 eur vratane DPH). Nevyhodne pre tvoju firmu, zbytocne budes platit. Dan z prijmu je 23 percent, DPH je 20 percent, cize 1150+1000 eur, resp. Ak suma bola 5000 vratane DPH, tak potom 958,33+833,33 eur. Ak by si cenu dal 1000 eur + DPH, tak potom 230+200 eur. Teoreticky este mozes rychlo kupit olej, filtre, pneu a k 31.decembru to predat.
2. To iste co bod cislo 1.
3. To iste co bod cislo 1.
Je jedno ci predavas fyzickej osobe, zivnostnikovi alebo velkej firme co je platcom DPH. Dolezite je, ze tvoja firma je platcom DPH. Ina situacia by bola pri predaji do zahranicia, tam uz je to s DPH inak, zrejme tam bude samozdanenie (teda predavas bez DPH, ale do kontrolneho vykazu to uvadzas). Treba dat pozor, lebo ak firma predava auto blizkej osobe, co ty ako konatel si, tak aj keby si ho kupil za 20 eur, tak sa to bude brat ako dar a moze byt dodatocne zvysena cena auta na trhovu cenu - tzv. danovaci ti klepnu po prstoch. Navyse pri darovani platis este 14 percent do Socialnej poistovne. Cize moja rada je co som napisal vyssie a to je, ze papierovo predavas odpisane firemne auto, ktore je poskodene o com znaci aj kupna zmluva s uvedenymi poskodenymi vecami na aute.
Videl som uz predavat 15-tisicove auto za 1000 eur (bola tam akoze poskodena prevodovka, prasknute celne sklo, poskodene svetla, zjazdene pneu, zla naprava a geo + popis, ze auto bolo v minulosti havarovave). Preslo to danovou kontrolou, preslo to auditom.
Kedze sa ale danove zakony u nas menia ako pocasie, tak ti odporucam opytat sa na to tvojej uctovnicky. Pokial to neovlada, tak nech si to nastuduje, ved je za to platena.
1. Tvoja firma zaplati dan z 5000 eur a k tomu pripocitaj DPH, cize ho predavas za 5000+DPH, pripadne za 4166,667 eur+DPH (5000 eur vratane DPH). Nevyhodne pre tvoju firmu, zbytocne budes platit. Dan z prijmu je 23 percent, DPH je 20 percent, cize 1150+1000 eur, resp. Ak suma bola 5000 vratane DPH, tak potom 958,33+833,33 eur. Ak by si cenu dal 1000 eur + DPH, tak potom 230+200 eur. Teoreticky este mozes rychlo kupit olej, filtre, pneu a k 31.decembru to predat.
2. To iste co bod cislo 1.
3. To iste co bod cislo 1.
Je jedno ci predavas fyzickej osobe, zivnostnikovi alebo velkej firme co je platcom DPH. Dolezite je, ze tvoja firma je platcom DPH. Ina situacia by bola pri predaji do zahranicia, tam uz je to s DPH inak, zrejme tam bude samozdanenie (teda predavas bez DPH, ale do kontrolneho vykazu to uvadzas). Treba dat pozor, lebo ak firma predava auto blizkej osobe, co ty ako konatel si, tak aj keby si ho kupil za 20 eur, tak sa to bude brat ako dar a moze byt dodatocne zvysena cena auta na trhovu cenu - tzv. danovaci ti klepnu po prstoch. Navyse pri darovani platis este 14 percent do Socialnej poistovne. Cize moja rada je co som napisal vyssie a to je, ze papierovo predavas odpisane firemne auto, ktore je poskodene o com znaci aj kupna zmluva s uvedenymi poskodenymi vecami na aute.
Videl som uz predavat 15-tisicove auto za 1000 eur (bola tam akoze poskodena prevodovka, prasknute celne sklo, poskodene svetla, zjazdene pneu, zla naprava a geo + popis, ze auto bolo v minulosti havarovave). Preslo to danovou kontrolou, preslo to auditom.
Kedze sa ale danove zakony u nas menia ako pocasie, tak ti odporucam opytat sa na to tvojej uctovnicky. Pokial to neovlada, tak nech si to nastuduje, ved je za to platena.
-
Arkaz
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Cauko. Vedel by niekto k tomuto novsie info ? Mam auto ktore je na otcovu firmu. Kupene v CR bez dph. Tento rok vo februari bude 4 roky na firmu a chcel by som ho napisat na seba. Tak isto sa tam bude platit ta dph ? Tomu by som sa rad vyhol 
Napíš kúpnu zmluvu, že auto je v zlom stave, nepojazdné, má poškodený motor, prevodovku a všetko, dáš symbolickú cenu, napíšeš to na kamaráta (nie príbuzného), ten zase "predá" tebe a máš to vyriešené.
-
Arkaz
Addict
No len tym padom z tej symbolickej sumy budem platit dph nie? a len dph ci este nieco? a registracna dan je 112€ to tiez je x2 hmm
Ano, zaplatis DPH a dan zo zisku.
-
Arkaz
Addict
no tak to sa veru moc neoplati 
-
hojko
Site Admin
Arkaz: Aku ma teraz to auto hodnotu??? Napriklad 4 tisic eur??? Vsak nech to preda z firmy za 400 eur + DPH a do kupnej zmluvy uvedie, ze auto malo: opotrebovane pneumatiky, prasknute celne sklo, cukala prevodovka, tiekol olej, netesnost na motore a pripadne doplnit popis, ze je nepojazde
Cize zo 480 eur pojde 80 eur na DPH a 92 eur na dan z prijmu. Pred predajom este kupit na firmu olej, filtre atd..., nech sa to trosku stiahne.
Edit: Jaaaj, uz to hore uviedol Cesar.
Edit: Jaaaj, uz to hore uviedol Cesar.
-
Arkaz
Addict
Hej len to mas cca 170€ + este registracna dan 112€ a to uz sa mi zda byt cele zbytocne prepisovat. vyhodene peniaze.
-
hojko
Site Admin
Registracnu dan aj tak nevymyslis ziadnym sposobom. A ked to prepisujes cez eID obciansky, tak su polovicne poplatky na dopravnom inspektorate za prepis.
-
Arkaz
Addict
To mi je jasne slo mi o tu klasicku dan a dan zo zisku. ak by sa jednalo len o registracnu tak OK alw takto sa to nabali na dost velku sumu no