Izbová DVB-T anténa
Izbová DVB-T anténa
Zdravím všetkých. Potrebujem dobrý typ na izbovú DVB-T anténu na príjem voľne dostupných slovenských staníc ako dočasné riešenie počas zatepľovania nášho paneláku. Vonkajšia anténa preto nepripadá do úvahy a zaviesť si káblovku na dva mesiace sa jednoducho nedá (2 ročná viazanosť)
Na internete sa to rôznymi ponukami síce hemží, to je fakt, lenže vybrať si dobrú anténu, na ktorú by človek aj niečo chytil zase až také jednouché nie je. Kto toto už niekedy riešil, vie o čom hovorím (parametre a popis o výrobkoch sa často uvádzajú nesprávne alebo sa neuvádzajú vôbec). Vybrať si teda anténu podľa odporúčania predajcu je ako nahádzať mince do fontány a dúfať že sa niečo splní.
Som presvedčený že podobnú dilemu riešili už mnohý a veľmi by mi pomohlo keby boli ochotný sa o svoje skúsenosti podeliť.
Miesto príjmu je od vysielača vzdialené 23km a priamemu výhľadu bráni iba jediný dom. Podmienky príjmu odhadujem teda len ako priemerné.
Ak sa tu predsa len nájde niekto kto kupoval, skúšal či nastavoval izbovú DVB-T anténu a bude ochotný sa podeliť so svojimi skúsenosťami, budem mu veľmi vďačný.
Ide mi len o typy na anténu, nič viac. Za všetky reakcie samozrejme vopred ďakujem.
Na internete sa to rôznymi ponukami síce hemží, to je fakt, lenže vybrať si dobrú anténu, na ktorú by človek aj niečo chytil zase až také jednouché nie je. Kto toto už niekedy riešil, vie o čom hovorím (parametre a popis o výrobkoch sa často uvádzajú nesprávne alebo sa neuvádzajú vôbec). Vybrať si teda anténu podľa odporúčania predajcu je ako nahádzať mince do fontány a dúfať že sa niečo splní.
Som presvedčený že podobnú dilemu riešili už mnohý a veľmi by mi pomohlo keby boli ochotný sa o svoje skúsenosti podeliť.
Miesto príjmu je od vysielača vzdialené 23km a priamemu výhľadu bráni iba jediný dom. Podmienky príjmu odhadujem teda len ako priemerné.
Ak sa tu predsa len nájde niekto kto kupoval, skúšal či nastavoval izbovú DVB-T anténu a bude ochotný sa podeliť so svojimi skúsenosťami, budem mu veľmi vďačný.
Ide mi len o typy na anténu, nič viac. Za všetky reakcie samozrejme vopred ďakujem.
Re: Izbová DVB-T anténa
Ja som skusal jednu izbovu, aktivnu, s 2 nastavitelnymi "palickami", fungovala celkom dobre, no potreboval som viackrat rozdvojovat signal a slo o vacsie vzdialenosti, takze tam uz nestacila, preto je dolezite, ci to potrebujes pre jednu telku, alebo pre viacero, prip. ci aj pre PC tuner, tie maju nizsiu citlivost.
Co sa tyka konkretneho modelu, nemam take skusenosti aby som ti nieco poradil, ale myslim ze garanciu nebudes mat ani prinajlepsej, kedze izbove anteny maju svoje limity.
Ja som este skusal vonkajsie a naviac sa mi osvedcilo "sito", takze mozno podobna izbova, urcite aktivna a s moznostou vratit, teda bud kupovat cez internet, alebo sa spytat v kamennom obchode, ci ti to vymenia.
Tiez pozor na kable a rozdvojky, mozes mat dobru antenu, ale zly kabel ci koncovka ti moze spravit stratu a nic nenaladis.
//autoeditácia príspevku (03 Apr 2016, 11:42)
http://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=dvb ... =&max=&o=3
Tu su nejake, nebral by som taku, co sa neda polohovat, ani s jednou "palickou", lebo parametre moze mat lepsie, ale ak sa neda nastavit, nic nenaladis.
Co sa tyka konkretneho modelu, nemam take skusenosti aby som ti nieco poradil, ale myslim ze garanciu nebudes mat ani prinajlepsej, kedze izbove anteny maju svoje limity.
Ja som este skusal vonkajsie a naviac sa mi osvedcilo "sito", takze mozno podobna izbova, urcite aktivna a s moznostou vratit, teda bud kupovat cez internet, alebo sa spytat v kamennom obchode, ci ti to vymenia.
Tiez pozor na kable a rozdvojky, mozes mat dobru antenu, ale zly kabel ci koncovka ti moze spravit stratu a nic nenaladis.
//autoeditácia príspevku (03 Apr 2016, 11:42)
http://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=dvb ... =&max=&o=3
Tu su nejake, nebral by som taku, co sa neda polohovat, ani s jednou "palickou", lebo parametre moze mat lepsie, ale ak sa neda nastavit, nic nenaladis.
Stačí len pre jednu TV. Ja som mal tiež kedysi jednu anténu, ktorú som kupoval pre dôchodkyňu a u mňa som ju len skúšal. Pamätám sa že signál bol dosť slabý a musel som s ňou chodiť po izbe aby som našiel dobré miesto.
Bola aktivna, polohovatelna, mala ten kruh so sitom? Su obchody kde mozes tovar vratit, ak nechces cez eshop, niekde to maju oficialne, inde sa mozes dohodnut. V lokalnom obchode ti mozu poradit aj konkretne modely, kedze poznaju danu lokalitu a maju reakcie zakaznikov. Urcite by som ale bral aktivnu a polohovatelnu.
Díky Dreamer, aspoň niečo. Mám možnosť to objednať z Alzy. Tam sa to dá do 14. dní vrátiť a ani s tým nerobia žiadne obštrukcie.
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
kedysi este ked som zil s byvalou priatelkou tak som si kupil antenu phillips, bola pekna, dizajnovo nezvycajna, teraz mam klasicku uplne najobycajnejsiu hama a obe fungovali rovnako, obraz fajn, no pixelizacia pri oboch obcas bola, jednu som pouzival v pezinku a druhu v obci pri senci, myslim ze v ramci tychto vnutornych anten je to uplne jedno aku kupis, phillips som kupoval myslim v klasickom elektre tpd za cca 19€, tuto hamu prave v alze
mam presne tuto, mam ju od konca roka 2014, zatial funguje ako ma
https://www.alza.sk/hama-dvb-t-aktivna- ... 103937.htm
mam presne tuto, mam ju od konca roka 2014, zatial funguje ako ma
Tiez by som bral taku, sito a 2 palicky, polohovatelna a hlavne aktivna. Este k mojim skusenostiam, podobna izbova, aktivna, s 2 palickami bez sita mi fungovala lepsie, ako vonkajsia, taka mensia s plastovym krytom, pritom ju chvalili a mala aj lepsie parametre, ale asi nebola aktivna.
Takže zatiaľ prichádzajú do úvahy tieto:
https://www.alza.sk/philips-sdv6222-d32 ... 1285#popis
Obe sú aktívne a obe majú relatívne slušné hodnotenie, hoci na to sa spoliehať pochopiteľne nedá. Tá Phlilipska má navyše aj filtre proti rušeniu a tiež nevyzerá najhoršie. Lenže nič o nej neviem ani ju nikto zo známych nemá.
Inak tú sieťovú s anténkami mi odporúčal aj jeden môj známy. Vraj ju mal tiež, ale to bolo ešte v časoch kedy Digitálne vysielanie ešte len začínalo a vysielače dosahovali 100% výkon. Vtedy s kvalitou signálu naozaj nebol problém, lenže odvtedy sa veľa zmenilo. Vysielače znížili výkon a navyše sú tu aj 4G siete, ktoré vraj dosť rušia. No a tiež neviem ako je to z Wifi. Ja bývam v paneláku a môj NB mi našiel 11 Wifi sietí, takže asi mi naozaj nezaostane nič iné než si to najprv vyskúšať a dúfať že to tak aj vydrží.
Obe sú aktívne a obe majú relatívne slušné hodnotenie, hoci na to sa spoliehať pochopiteľne nedá. Tá Phlilipska má navyše aj filtre proti rušeniu a tiež nevyzerá najhoršie. Lenže nič o nej neviem ani ju nikto zo známych nemá.
Inak tú sieťovú s anténkami mi odporúčal aj jeden môj známy. Vraj ju mal tiež, ale to bolo ešte v časoch kedy Digitálne vysielanie ešte len začínalo a vysielače dosahovali 100% výkon. Vtedy s kvalitou signálu naozaj nebol problém, lenže odvtedy sa veľa zmenilo. Vysielače znížili výkon a navyše sú tu aj 4G siete, ktoré vraj dosť rušia. No a tiež neviem ako je to z Wifi. Ja bývam v paneláku a môj NB mi našiel 11 Wifi sietí, takže asi mi naozaj nezaostane nič iné než si to najprv vyskúšať a dúfať že to tak aj vydrží.
Ja by som bral urcite to sito Hama, lebo Philips nevyzera byt polohovatelna a ta zlava 57% mi pride podozriva.
Je mozne ze by si dostal tuto Philips:
"Anténa nedávala žádný signál, na kus obyčejného drátu byl příjem nesrovnatelně lepší, možná šlo jen o kusovou závadu, to nemohu posoudit, každopádně jsem anténu vrátil."
Je mozne ze by si dostal tuto Philips:
"Anténa nedávala žádný signál, na kus obyčejného drátu byl příjem nesrovnatelně lepší, možná šlo jen o kusovou závadu, to nemohu posoudit, každopádně jsem anténu vrátil."
No ono je to problém. Niekto chváli, iný zase nadáva, takže ani z recenzií nie som múdrejší. Tá Hama síce vyzerá otrasne ale je lacnejšia a je na ňu aj lepší ohlas. Tá Philipska by ale mala mať aj filtre proti rušeniu čo by tiež nebolo na zahodenie, tak neviem, neviem. Asi mi naozaj nezostáva nič iné než si niektorú z nich objednať na skúšku. 
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
musis jedine skusit, ked nebude vyhovovat tak jednoducho vratis, je ale fakt ze wifi signal rusia na danej hame, resp aspon si myslim, od kedy mam poweline v izbe a notebook pripajam cze kabel tak je rusenie slabsie, no som v rodinnom dome, pred tym som ju ale pouzival v bytovke a nemam pocit ze bol signal horsi. ( ano dizajnovo je to otras, phillips co som mal pred tym bol krajsi, ci lepsie netusim, pixelizacia bola na oboch )
Povedal som si že by nebolo od veci napísať ako som s tou anténou nakoniec dopadol. Takže odstupom času už mám možnosť hodnotiť.
Moja voľba nakoniec padla na izbovú anténu Philips SDV6222. Túto:
Skúšal som ju na dvoch TV. Každý z nich bol v inej časti bytu.
1. Umiestnenie bolo vzdialenejšie od vysielača a jeho priamej viditeľnosti bránil nielen dom oproti ale signál musel navyše ešte prejsť aj celým bytom. To príjmu pochopiteľne vôbec neprospievalo a výsledný efekt bol podľa toho. Nerušene som chytil len 4 stanice. Ďalších 9 bolo nepozerateľných alebo značne rušených.
2. Umiestenie bolo v miestnosti najmenej vzdialenej od vysielača. Priamej viditeľnosti bránila okrem už spomínaného domu oproti vlastne iba jedna stena s oknami. Tu bol výsledok omnoho lepší. S 13. voľne dostupných staníc boli sledovateľné všetky. V horšom počasí a v daždi výpadky pochopiteľne boli ale inak to nebolo až také zlé. Jasneže s káblovkou či satelitom sa to porovnať nedá, ale anténa účel splnila a to je hlavné. Bolo to iba dočasné núdzové riešenie a takto som to aj bral.
Týmto ďakujem všetkým ktorý sa mi snažili pomôcť.
Moja voľba nakoniec padla na izbovú anténu Philips SDV6222. Túto:
Skúšal som ju na dvoch TV. Každý z nich bol v inej časti bytu.
1. Umiestnenie bolo vzdialenejšie od vysielača a jeho priamej viditeľnosti bránil nielen dom oproti ale signál musel navyše ešte prejsť aj celým bytom. To príjmu pochopiteľne vôbec neprospievalo a výsledný efekt bol podľa toho. Nerušene som chytil len 4 stanice. Ďalších 9 bolo nepozerateľných alebo značne rušených.
2. Umiestenie bolo v miestnosti najmenej vzdialenej od vysielača. Priamej viditeľnosti bránila okrem už spomínaného domu oproti vlastne iba jedna stena s oknami. Tu bol výsledok omnoho lepší. S 13. voľne dostupných staníc boli sledovateľné všetky. V horšom počasí a v daždi výpadky pochopiteľne boli ale inak to nebolo až také zlé. Jasneže s káblovkou či satelitom sa to porovnať nedá, ale anténa účel splnila a to je hlavné. Bolo to iba dočasné núdzové riešenie a takto som to aj bral.
Týmto ďakujem všetkým ktorý sa mi snažili pomôcť.
Izbová DVB-T anténa
Ja by som to potreboval natrvalo. V našom paneláku (z neviem akých dôvodov) zrušili spoločnú anténu ktorá vlastne bola pekne roztiahnutá do každého bytu a v dobe analógovej fungovala... Ale keďže väčšina obyvateľov už má káblovky a satelity tak nemali záujem o obnovu rozvodu na DVB-T asi tam bolo potrebné vymeniť nejaké rozbočovače atď. Tak to zostalo bez signálu. Myslel som si že len samotný kábel čo je v stene (a ide hore 8 podlaží), plus ten čo ide z TV do steny (ďalších pár metrov) postačí ako anténa a že nabehli by aspoň základné stanice ako RTVS a JOJ. Ale nenabehli. Pritom v dobe analógovej sa dali pozerať stanice na kuse drôtu atď. Tak ten typ signálu bol asi menej náročný na príjem. Ale v tom prípade ak nechytím nič na kus kábla tak pomôže vôbec izbová anténa? Od každého vysielača sme minimálne 40km ale na rovine. Ale káblovku či satelit si zriaďovať nechcem, stačilo by mi úplne keby som chytal tie základné voľné stanice. Predsa tá izbová anténa má nejaký plošák v sebe, takže niečo zosilí, pozeral som aj popis pri každej anténe bol aj parameter že zisk antény 20db alebo 40db, čo to vlastne znázorňuje?
-
Ryan Giggs
VIP
Na kus drotu chytis aj teraz ak mas dobry signal.
Nepises nic o TV, mas vobec taky, ktory ma potrebny dvbt tuner? Pokial nemas vela prekazok v ceste signalu, tak by ti mala postacit akakolvek izbova antena. Ale to je tazko hovorit jednoznacne, to mas pripad od pripadu. Zalezi kolko prekazok tam je, ako je orientovana izba, lokalita atd.
Nepises nic o TV, mas vobec taky, ktory ma potrebny dvbt tuner? Pokial nemas vela prekazok v ceste signalu, tak by ti mala postacit akakolvek izbova antena. Ale to je tazko hovorit jednoznacne, to mas pripad od pripadu. Zalezi kolko prekazok tam je, ako je orientovana izba, lokalita atd.
MayDaySK
Zrejme by som zvazoval "skaredu" ale nastavitelnu antenu ako je tato:
Pokial nechces vonkajsiu, vyskusaj podobnu izbovu, kup cez net alebo si vopred dohodni v obchode aby si ju mohol vratit alebo vymenit, ja som postupoval rovnako. Prip. by som vyskusal aj bazar, po vypnuti Markizy bude asi vela ludi, ktori sa anten chcu zbavit.
Pomerne dolezite je, na kolko TV to ma byt, na jednu by izbova mohla stacit, ale ak sa signal bude rozdelovat, prip. aj viackrat, na dalsich TV moze byt signal horsi/ziadny, takze pomoze vonkajsia, alebo dalsia izbova.
Dolezite je tiez umiestnenie, v panelaku mozu byt rozne rusenia, takze cim dalej od cohokolvek, tym lepsie, taktiez je dobre si zistit na ktorej strane je vysielac, aby signal nesiel cez cely byt.
Zrejme by som zvazoval "skaredu" ale nastavitelnu antenu ako je tato:
Pokial nechces vonkajsiu, vyskusaj podobnu izbovu, kup cez net alebo si vopred dohodni v obchode aby si ju mohol vratit alebo vymenit, ja som postupoval rovnako. Prip. by som vyskusal aj bazar, po vypnuti Markizy bude asi vela ludi, ktori sa anten chcu zbavit.
Pomerne dolezite je, na kolko TV to ma byt, na jednu by izbova mohla stacit, ale ak sa signal bude rozdelovat, prip. aj viackrat, na dalsich TV moze byt signal horsi/ziadny, takze pomoze vonkajsia, alebo dalsia izbova.
Dolezite je tiez umiestnenie, v panelaku mozu byt rozne rusenia, takze cim dalej od cohokolvek, tym lepsie, taktiez je dobre si zistit na ktorej strane je vysielac, aby signal nesiel cez cely byt.
Tak jasné jedna telka je MPEG4 a k druhej je setopbox MPEG2 aj keby obe neboli zapojené naraz ide len o to že keď sa anténa napojí na STB alebo TV s Digitunerom či voľačo chytí. Čo sa terénu týka tak sme na rovine kilometricky zhruba v strede medzi vysialačmi Kamzík a Zobor (obe vidieť z okna z nášho mesta) ale problém je že sme na sídlisku a z každej strany sú paneláky a signál pôjde cez celý byt, ale okno izby je smer Zobor ale zase len stojí tam vedlajší činžiak. Ale tak ako funguje FM signál na rádiu alebo ten GSM na mobil tak ten televízny by prečo nešiel? Či ten je veľmi špecifický? Tá stránka píše: Izbová anténa - UHF / VHF max. 36 / 30dB to je to čo som pozeral aj v elektre a tam mali také antény že 40 db... záleží na tom parametri.
Ten moj odkaz bol iba priklad. Netvrdim ze signal cez byt neprejde, ale moze tam byt problem, takze premiestnenie anteny moze zlepsit signal.
Co sa tyka rusenia, hladaj - "dvb-t lte rusenie".
Co sa tyka rusenia, hladaj - "dvb-t lte rusenie".
Práveže tá anténa je dobrá lebo takú istú sme mali v robote a to bolo v dedine neďaleko od nás na prízemí a cez obyčajný lacný setobox sme chytili na tom všetky slovenské celoplošné aj okolité regionálne stanice, a občas nabehli aj rakúske. Sám som sa čudoval čo taká anténa dokáže. Ale v byte som to nikdy netestoval. Steny panelákov obsahujú roxorovú sieť čo je vlastne akoby kovové tienenie ale aj budova v ktorej nám anténa dokonalo fungovala obsahovala veľa kovových prvkov.