oxygenoterapia a sportovy vykon

O športe...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

oxygenoterapia a sportovy vykon

Príspevok od používateľa gogo956 »

ahojte, ma niekto skusenost? niektori tvrdia ze to ma zmysel na zlepsenie regeneracie po sportovom vykone a ini ze pre zdraveho cloveka to nema ziaden efekt. Osobne som to skusal iba dvakrat a zatial som si nevsimol nic, okrem takeho zvlastneho pocitu v hlave ako ked clovek rychlo dycha.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: oxygenoterapia a sportovy vykon

Príspevok od používateľa hojko »

Dvakrat je velmi malo na to, aby sa to prejavilo. Kyslik sa viaze na hemoglobin a pokial mas nizku hladinu hemoglobinu, tak bude chyba najma tam. Cize chod k obvodnemu lekarovi a daj si spravit krvny rozbor, aby si vedel vysku hematokritu a hemoglobinu. Ak budu tieto hranice nizke, tak nech ti prepise lieky, pripadne mozes pouzit aspon volnopredajne lieky/vitaminy s nizsou koncentraciou a to napr. kyselinu listovu, B6+B12 a zelezo. Tie maju najvacsiu zasluhu na zvyseni hematokritu a hemoglobinu. A potom samozrejme strava.

Tiez je otazne po akom sportovom vykone si to skusil. Pretoze ak po hodinovom florbale alebo hodine hrania tenisu, tak je to zrejme zbytocne. Lepsi ucinok by som videl po dlhodobej kondicnej zatazi - bicyklovanie, behanie, plavanie...

Pripadne porozmyslaj nad intervalovym treningom 1-2x do tyzdna vdaka ktoremu dokazes zvysit VO2max, tj. spotrebu kyslika (hodnota spotreby kyslika v mililitroch za minutu na kilogram vahy). Zvysenim tejto hodnoty dokazes viac vyuzit kyslik, teda dostanes viac kyslika do svalov = lepsia vydrz, lepsia kondicia, kratsia regeneracia. U trenovanych sportovcov sa udava moznost zvysenia len o 10 percent, u netrenovanych ludi je to az 25 percent. Takyto trening vies robit da sa povedat bez investicii, ci uz behom, na bicykli, na bezkach, plavanim alebo aj inymi disiplinami. Cenovo to mas zadarmo, aj ked zaciatocny test na ergometrii, resp. ergometria+spirometria by nebola zla (40-60 eur).

Skoda, ze nepises o akom sporte sa bavime a aky je tvoj ciel, resp. co ocakavas a co by si chcel zlepsit.
gogo956
Redeemer
Redeemer

som to skusal iba zo zvedavosti, vzdy po 40minut, zatial bez sportu. Chcel som len vediet ci to ma nejaky zmysel, pretoze na nete su na tom velmi rozporuplne nazory. Tvrdia ze treba aspon 10sedeni, len mne to nejde do hlavy akoby to mohlo dlhodobo fungovat, ved ten kyslik hned clovek zase vydycha, ci nie? skusil by som to po cyklistike, ale teraz na to este neboli podmienky..
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Nestudoval som o oxygenoterapii, ale ak by to bolo ucinne a vhodne, tak by to vyuzivali vsetci sportovci. Zatial som nezachytil dake spravy, ze tak robia. Klasika bol pobyt v hyperbarickych komorach, trenovanie vo vysokych nadmorskych vyskach a samozrejme doping. Skor to bude marketing, podobne ako nejaky napoj co obsahuje velmi vela kyslika - kratko po uvedeni tohto napoja na slovensky trh bola publikovana analyza napoja, procesov v tele... a vysledok bol taky, ze je to obycajne placebo, kedze ta okyslicena voda sa cez zaludok nedokaze vstrebat takym sposobom, aby okyslicila telo a tak bol napoj oznaceny ako vyhodene peniaze.

Neviem z akeho si mesta, ale porozmyslaj nad sportovou diagnostikou, kde ti urcia hranice a na zaklade toho vies potom postavit trening, aby si zlepsoval kondiciu, aby si to neprepaloval v zatazi a podobne. Budes mat proste systematickejsi trening za pomoci ktoreho sa dokazes zlepsovat. Diagnostiku robia napriklad na klinike Sportmed v Bratislave, v Ziline je to Kompava Metflex, tusim este Vojenska nemocnica v Ruzomberku alebo tiez v Banskej Bystrici. Samotnu spirometriu ti spravia aj na klinikach pneumologie a ftizeologie (tzv. "plucne"). Neviem kolko stala tvoja oxygenoterapia, pocitam, ze jedno sedenie tak 10-20 eur. Spirometria v nemocniciach sa robi v kludovom stave, tebe ide skor o tu zatazovu, aby si poznal hranice. Nieco o tom sa docitas napriklad tu: http://kompava-metflex.sk/diagnostika/spiroergometria/
gogo956
Redeemer
Redeemer

ta SPIROERGOMETRIA vyzera zaujimavo, asi to vyskusam. Oxygenoterapiu mam zatial zadarmo, hadicky do nosa a to zariadenie robi hluk ako kompresor.. Hlavnym cielom mojho experimentovania bolo zistit, ci to nieco robi proti unave, na zlepsenie kratkodobej pamati a tak podobne. Asi dam tych 10sedeni a potom dam info ci somsi nieco subjektivne vsimol.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Teoreticky to moze mat proti unave vyznam, ved kyslik je pre telo potrebny. Otazne je, ze do akej miery dokaze 30-60 minut pomoct, ak to mas napriklad 1x za tyzden a ci to vobec vyznam ma. Asi by to chcelo najst na internete nejake studie. Skor si ale myslim, ze viac ti pomoze nejake BCAA, ktore uzijes pred a po vykone, pripadne magnezium, strecing, studena sprcha, vhodna strava ci spanok.

Tu je taky maly test kyslika, ale testovali vplyv zvysenej koncentracie kyslika na anaerobny vykon (Tj. cez maximalnu optimalnu hodnotu tepovej frekvencie pocas ktorej dokazes ist v zatazi konstatne 40-60 minut. Nad touto hodnotou sa uz zacina vyplavovat laktat, spalujes cukor, ides kvazi cez limit. V pripade cyklistiky je to u bezneho cloveka vo veku 30 rokov okolo 155 tepov za minutu, pri behu cca o 10 viac.): http://bit.ly/2EbLgri
V danom teste ale podavali kyslik kratko pred testom. Takto to bolo vo vsetkych pripadoch, detto placebo. Takze to, ze ty si das 1x kyslik za tyzden, tak to bude malo. Ina situacia by bola, ak by si si dal kyslik kratko pred aktivitou. Ak som dobre pochopil ten test, tak islo o kratkodoby Wingate test. Ina situacia by bola, ak by to testovali na 10 kilometrovom kopci na bicykli. Tam si dovolim povedat, ze ten rozdiel by bol urcite iny, neviem ci vyssi, alebo nizsi. Ak by so vychadzal priamoumerne z cisel testu, tak to bolo v Livignu 816,3W vs 882,2W, teda rozdiel 8 percent v maximalnom vykone v prospech kysliku. Ak by si na bicykli slapal kopec o vykone 200W, tak v pripade kysliku by to bolo 216W (narast teda o 8 percent). Pri kysliku by to bol cas 50 minut, pri placebe 54 minut. To je ale rovnomerny vypocet, ktory urcite nie je spravny, pretoze pri tom maxime to bolo 10,1 vs 10,7 W/kg vykonu, kdezto vitazi na Tour de France sa dostavaju cez 6,7 W/kg, Froome tusim okolo 7,0. Bezny clovek ak sa dostane na polovicu, tak moze byt rad. Ked sa pozeram na moje vykony z bicykla, 10km kopca, tepy, vykon, tak som niekde na 170W pocas 10km kopca. Cize to je cca 5x menej ako maximalny vykon v teste. Ak by som teda priamo zobral ten 5x mensi vykon a teda aj 5x mensi rozdiel v placebe, tak by neplatilo 4min zlepsenie (50 vs 54min), ale 5x menej a teda len 48 sekund. A to je pri amateroch ako sme my smiesne cislo. Ci vyjdem kopec za 50 minut alebo 50 minut a 48 sekund, tak ten rozdiel dokazem stiahnut lepsou natrenovanostou, lepsim obedom, nizsou vahou, nizsou teplotou vonku pri ktorej nedochadza k nadmernemu poteniu, nizsou vahou bicykla atd... Ale to by ten kyslik musel ucinkovat dlhodobo pocas slapania celeho kopca, co ucinkovat zrejme nebude, vid. dalsi test, ktory som nasiel.

Odporucam precitat este tuto studiu, tam testovali kyslik a placebo u hokejistov: http://bit.ly/2E8l0y1
Ak si to precitas, su tam odkazy na studie, ktore preukazali vyznam uzivania kysliku. Ale aj taka studia, ktora to nepotvrdila. A spomina sa najma vyznam v kratkodobom uziti, co teda pri hokeji je, ale nie pri dlhodobej cyklistike. Cize ani tych 48 sekund co som uviedol vyssie nemusi mat byt vobec realnych, v skutocnosti moze ist len o 10 sekund lepsi cas na 10km kopci. Citat z tejto studie: "Zůstává otázkou, jak dlouho vlastně Oxyfit účinkuje? Podle našeho subjektivního názoru i literárních zdrojů obecně pojednávajících o inhalaci kyslíku (např. Robbins et al., 1992; Yamaji, Shephard, 1985) se jedná o desítky sekund až maximálně několik minut. Důvodem je omezená kapacita tkání navázat nefyziologicky zvýšené množství kyslíku. Studie Robbinse et al. (1992) neprokázala u dvou pětiminutových zátěží oddělených čtyři minuty trvající přestávkou výraznější rozdíly v kinetice ventilace, nebo v srdeční frekvenci v závislosti na hyperoxii, normoxii, či jejich kombinaci."

Za vhodnejsie povazujem investovat 50 eur (+/-10 eur) do ergospirometrie, kde dostanes stanovene hodnoty z ktorych dokazes vychadzat, na zaklade toho prisposobit trening a potom aj svoje jazdy na bicykli.
Napísať odpoveď