Burza a dane
Burza a dane
Raz mi táto téma bola zmazaná tak sa ju pokúsim napísať tak aby to bolo ok...
Ak som nakúpil na burze novú menu XRP (v hodnote 700 dolárov) a chcem ju na burzovom účte danej spoločnosti držať dlhší čas (aj x rokov) musím každý rok túto menu v určitej čiastke zdaňovať alebo to budem riešiť až keď zárobok z tejto meny prevediem na svoj osobný účet?Nakúpil som ju 31.12.2017.
Ďakujem
Ak som nakúpil na burze novú menu XRP (v hodnote 700 dolárov) a chcem ju na burzovom účte danej spoločnosti držať dlhší čas (aj x rokov) musím každý rok túto menu v určitej čiastke zdaňovať alebo to budem riešiť až keď zárobok z tejto meny prevediem na svoj osobný účet?Nakúpil som ju 31.12.2017.
Ďakujem
Re: Burza a dane
Dane sa platia zo zisku, nejaké virtuálne čísla na online účte zisk nie sú.
O kryptomenach tu už tému máme, pokračuj tam.

O kryptomenach tu už tému máme, pokračuj tam.
Ďakujem beardie
vzhladom na to, ze momentalne kurz pada, tak ti bude danovy urad doplacat minusovy zisk, neboj ty nic 
Nó zatial som v mínuse 111 dolárov, iný biznis 
Ja by som poprosil, aby tu táto téma o daniach a kryptomenách zostala a nebola vymazaná minimálne do doby než sa v téme Bitcoin, Litecoin, Dogecoin a iné kryptomeny, vytvorí nejaký FAQ.
Tá téma je už taká rozsiahla, že je tam obtiažne nájsť potrebné info.
A s daňami nie sú žiadne žarty, je to vážna téma. Dosť ľuďom by to mohlo pomôcť aby sa vyhli problémom v budúcnosti. Možno by sa táto téma mohla dočasne premenovať na Kryptomeny a dane ...
Tá téma je už taká rozsiahla, že je tam obtiažne nájsť potrebné info.
A s daňami nie sú žiadne žarty, je to vážna téma. Dosť ľuďom by to mohlo pomôcť aby sa vyhli problémom v budúcnosti. Možno by sa táto téma mohla dočasne premenovať na Kryptomeny a dane ...
ved sa pytaj, co ta o daniach zaujima, je tu dost ludi na to, aby vedeli fundovane odpovedat
-
Old Dirty Bastard
Guru
investicia do stellar zatial vyzera velmi slubne
ak to este niekedy vobec vyraznejsie klesne pod 50 centov, urcite nakupim.. lebo sakra kvoli tym sviatkom a humbuku okolo som nemal moc kedy. skor to ale vidim tak, ze to hocikedy vyleti niekam na dolar.
//moze sa zmazat tento post, sekol som si temu :X
//moze sa zmazat tento post, sekol som si temu :X
1. Keď som napríklad poslal v 2017 minulom roku 1000 € na bitstamp, nakúpil napr. litecoiny a v tomto roku 2018 ich predám za 3000 € a pošlem si tie 3000 € v tomto roku späť na do mojej banky, tak môj príjem čo si dám do daňového je 2000 € alebo mám dať 3000€ a 1000 € nejaké náklady (neviem aké?) ??
2. V roku 2019 budem musieť podať daňové priznanie z toho crypto príjmu + to čo som zarobil v mojom zamestananí za rok 2018 ?
Je to správny postup?
2. V roku 2019 budem musieť podať daňové priznanie z toho crypto príjmu + to čo som zarobil v mojom zamestananí za rok 2018 ?
Je to správny postup?
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
A neslo by to sa na cele toto vykaslat, a ak sa v tom bude niekto vrtat, prejavit "ucinnu lutost" a dane doplatit? Vsak ked moze Basternak a dalsi "nasi ludia"... 
moze sa to spravit aj tak, ale tam ti uz aj vyrubia pokutu, takze v konecnom dosledku zaplatis viac.
-
yoggy
v roku 2017 do nakladov 1000e a v roku 2018 do prijmov 3000eramaya napísal:1. Keď som napríklad poslal v 2017 minulom roku 1000 € na bitstamp, nakúpil napr. litecoiny a v tomto roku 2018 ich predám za 3000 € a pošlem si tie 3000 € v tomto roku späť na do mojej banky, tak môj príjem čo si dám do daňového je 2000 € alebo mám dať 3000€ a 1000 € nejaké náklady (neviem aké?) ??
Je to správny postup?
To sa mi nejak nezdá, do ktorých nákladov? Kde v daňovom je tá kolonka? Ak by som si to započítal, tak by mi dane v tomto roku ešte aj vracali ...
Investícia do niečoho asi nie sú náklady? Alebo áno? Ja nie som podnikateľ, len zamestnanec ...
Investícia do niečoho asi nie sú náklady? Alebo áno? Ja nie som podnikateľ, len zamestnanec ...
-
hojko
Site Admin
A to si robis danove priznanie sam??? Predpokladam, ze ti ho robi uctovnicka a ta bude vediet, ze ako ti to ma spravit. Ine danove priznanie podava zamestnanec a ine zivnostnik. Skus pozriet sem: http://ako-investovat.sk/clanok/1441/ak ... ba-a-firma
-
Fabo
Hardcore addict
imho danis v 2019 za 2018 a danis 2000 eur, ale nie som si isty, treba to overit
Tu je o týchto veciach obšírnejšia diskusia, snáď to niekomu pomôže:
https://forum.kryptomagazin.sk/viewtopic.php?f=44&t=190
Fabo - ja sa tiež prikláňam k tomuto názoru, že zdaním len 2000 €, ale ešte si to budem radšej viackrát overovať
hojko - áno v minulom roku som nemal žiadne iné príjmy len zo zamestnania, takže mi to bude robiť účtovníčka, ale v tomto roku plánujem predať aspoň časť tých kryptomien, takže si budem v roku 2019 podávať daňové sám. Neviem si predstaviť, že by som sa mal v tomto spoľahnúť na niekoho iného (hlavne kôli tomu, že sú to nové veci a ani starý účtovníci v tom ešte nemajú jasno). Už som to robil pred pár rokmi, ale odvtedy sa tie zákony určite zmenili aj niekoľko-krát ... A zatiaľ neviem medzi aké príjmy, predaj kryptomien zaradiť, lebo to je niečo iné ako keby som mal druhé zamestnanie. Dúfam, že ministerstvo financií sa rozhýbe v tomto roku a vydá nejaké usmernenie.
Pre tých čo nechcú platiť, žiadne dane: len toľko, že jediná anonymná mena v súčastnosti je asi Monero (aj keď sa mnohí snažia napodobniť ho), ale jeho využitie v reálnom živote je skoro nulové a možno ho v budúcnosti jednoducho zakážu ak nebudú vedieť prelomiť jeho ochranu ... Všetky ostatné meny sa dajú vysledovať, už sú na to vyvinuté technológie. Takto vysledovali toho Rusa čo ho zatkli na Cypre https://www.theguardian.com/technology/ ... der-vinnik
https://forum.kryptomagazin.sk/viewtopic.php?f=44&t=190
Fabo - ja sa tiež prikláňam k tomuto názoru, že zdaním len 2000 €, ale ešte si to budem radšej viackrát overovať
hojko - áno v minulom roku som nemal žiadne iné príjmy len zo zamestnania, takže mi to bude robiť účtovníčka, ale v tomto roku plánujem predať aspoň časť tých kryptomien, takže si budem v roku 2019 podávať daňové sám. Neviem si predstaviť, že by som sa mal v tomto spoľahnúť na niekoho iného (hlavne kôli tomu, že sú to nové veci a ani starý účtovníci v tom ešte nemajú jasno). Už som to robil pred pár rokmi, ale odvtedy sa tie zákony určite zmenili aj niekoľko-krát ... A zatiaľ neviem medzi aké príjmy, predaj kryptomien zaradiť, lebo to je niečo iné ako keby som mal druhé zamestnanie. Dúfam, že ministerstvo financií sa rozhýbe v tomto roku a vydá nejaké usmernenie.
Pre tých čo nechcú platiť, žiadne dane: len toľko, že jediná anonymná mena v súčastnosti je asi Monero (aj keď sa mnohí snažia napodobniť ho), ale jeho využitie v reálnom živote je skoro nulové a možno ho v budúcnosti jednoducho zakážu ak nebudú vedieť prelomiť jeho ochranu ... Všetky ostatné meny sa dajú vysledovať, už sú na to vyvinuté technológie. Takto vysledovali toho Rusa čo ho zatkli na Cypre https://www.theguardian.com/technology/ ... der-vinnik
-
Old Dirty Bastard
Guru
aj ked je ta mena 100% anonymna, ako ti to pomoze neplatit dane? monero ma vyhodu v tom, ze nikto priamo tvoje kryptonakupy nevystopuje. nic sa na teba neviaze. ked ale monero predas na nejakej burze, kt. drzi tvoju identitu, tak predsa system vie, ze kolko si toho predal, je jedno akej meny.
Ak je mena anonymna, tak je asi tazsie ju zakazat, ako neanonymnu menu
skor by som povedal, ze ak nejaku menu zakazu, tak to bude nieco neanonymne a vtedy by anonymne meny mohli narast na hodnote este viac...
Dajme tomu, ze na jednej burze vymenim btc za monero, to prevediem cez changelly do nejakej svojej penazenky na btc, nasledne cashujem... ako ma chces zdanit, ked transakcia bude anonymna? Ja mozem povedat, ze za to btc, ktore som cashoval som predal stare zelezo alebo auto...
To platenie dani za krypto ma zatial velmi plytke zaklady, resp. kryptosvet je zatial chytrejsi nez daniari...
Este k tomu moneru, existuje aj advancnutejsia anonymna mena - zcash. Pri monere sa da vidiet transakcie, ale nie je mozne ich jednoznacne odlisit, na tom je postavena jeho anonymita. Anonymita zcash je postavena na principe zero knowledge proof, tam ziadna historia transakcii nie je.
Dajme tomu, ze na jednej burze vymenim btc za monero, to prevediem cez changelly do nejakej svojej penazenky na btc, nasledne cashujem... ako ma chces zdanit, ked transakcia bude anonymna? Ja mozem povedat, ze za to btc, ktore som cashoval som predal stare zelezo alebo auto...
To platenie dani za krypto ma zatial velmi plytke zaklady, resp. kryptosvet je zatial chytrejsi nez daniari...
Este k tomu moneru, existuje aj advancnutejsia anonymna mena - zcash. Pri monere sa da vidiet transakcie, ale nie je mozne ich jednoznacne odlisit, na tom je postavena jeho anonymita. Anonymita zcash je postavena na principe zero knowledge proof, tam ziadna historia transakcii nie je.
Kôli 20% nebudeš 5 alebo 10 rokov spávať ?
Neviem koľko je premlčacia doba, aby ťa nemohli stíhať ...
Mne to nestojí za to a radšej tú daň 20% zaplatím. Ja sa na to pozerám tak, že sú to vlastne peniaze zadarmo. Taký bonus s ktorým som na začiatku nepočítal.
Mne to nestojí za to a radšej tú daň 20% zaplatím. Ja sa na to pozerám tak, že sú to vlastne peniaze zadarmo. Taký bonus s ktorým som na začiatku nepočítal.