Zmenoznene pouzivanie programu na druhom pocitaci

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
test
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Zmenoznene pouzivanie programu na druhom pocitaci

Príspevok od používateľa test »

Nazdars :smt006

Pouzival som program, ktory je legalne zakupeny, roky funkcny, platia sa tam aktualizacie. Ochrana programu bola v principe harwaroveho kluca. Tento kluc fungoval normalne, ze ho trebalo mat vlozeny pocas pouzivania programu (alebo aspon pocas spustania). Teda som strcil kluc do usbcka, zapol program a pouzival. Ked som chcel program zapnut na druhom pocitaci, teda vypol som stolovy a chcel som pouzit notebook, tak som jednoduche odpojil usb kluc a pripojil do notebooku. Mohol som teda program pouzivat na notebooku.

Zaplatil som si novu verziu programu, teda aktualizaciu. Ta nabehla teraz od januara. Zrazu som nemal licencny subor, ktory bol viazany k usb klucu. Na stranke som nasiel navod, ze sa aktivuje licencnym klucom. Vravim si okej, ale ze preco licencny kluc, nebude s tym problem? Zapol som instalaciu, tam mi skocili licencne podmienky a tak som zacal cital. Uvadzalo sa tam, ze program je mozne instalovat a pouzivat len na jednom pocitaci. Tak si vravim, ze ved to je pohoda, ze aj tak mam len 1 hardwarovy usb kluc a teda ho mozem pouzivat len na jednom pocitaci, neda sa pouzit na viacerych sucasne. Program sa aktualizoval. Zapnem progam, nariadi mi vytiahnut usb kluc. Vybral som ho. Vypytalo licencny kluc, teda nie licencny subor ako predchadzajuce verzie. Ten licencny kluc bol v klientskej zone. Program som aktivoval, aktivacia prebehla cez internet. Chcel som to potom nahodit na druhy pocitac a smola, ostalo to pri hlaske, ze program uz bol aktivovany na inom pocitaci.

To co som roky pouzival na dvoch pc s pomocou jedneho hw usb kluca, tak teraz mozem pouzivat uz len na jednom pocitaci. Znemoznili mi pouzivat program ci doma, ci v robote. Teraz si clovek akurat tak moze kupit notebook, ten pripajat na externy displej a pracovat tak doma aj vo firme. Licencne podmienky treba pri instalacii odsuhlasit, cize kedze som si kupil aktualizaciu programu a nesuhlasil s podmienkami, smola, nemohol som nainstaloval program a tak som suhlasil. Lenze situacia sa ma tak, ze program mozem pouzit len na tom jednom pocitaci na ktorom je nainstalovany a aktivovany. Ten stary hw usb kluc mozem zahodit, je mi k nicomu.

Ako je v tomto pripade postaveny zakon, mozu mi zakazat pouzivanie programu aj na inom pocitaci, pricom by som mal vzdy spusteny program len raz? Stretol sa niekto s niecim podobnym a ak ano, ako to vyriesit? Pomoze v tomto zmysle SOI?

Tu je smernica Europskeho parlamentu o pravnej ochrane pocitacovych programov: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 24&from=EN
Ustanovenie c.13 tejto smernice hovori: Na výlučné práva autora na zabránenie neoprávnenému rozmnožovaniu jeho diela by sa mala vzťahovať obmedzená výnimka umožňujúca pri počítačovom programe vyhotovenie rozmnoženiny technicky potrebnej na využívanie tohto programu jeho oprávneným nadobúdateľom. To znamená, že konania spočívajúce v zavádzaní a prevádzke potrebnej na využívanie oprávnene nadobudnutej rozmnoženiny programu a konania na účely opravy jeho chýb nesmú byť zmluvne zakázané. Ak nie je osobitne zmluvne dohodnuté inak, najmä v prípade predaja rozmnoženiny programu, akékoľvek iné konania potrebné na využívanie rozmnoženiny programu môžu byť jej oprávneným nadobúdateľom uskutočnené v súlade so zamýšľaným účelom.

Tiez clanok 5, odsek 2: Osobe oprávnenej používať počítačový program sa nesmie zmluvne brániť, aby z neho vyhotovila záložnú rozmnoženinu, pokiaľ je na takéto použitie potrebná.

Tu je aj jedno rozhodnutie sudu, ktoreho sa tyka predmetna smernica, tam vsak ide o predaj licencie programu: http://codexisuno.cz/2Sq#!20
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Zmenoznene pouzivanie programu na druhom pocitaci

Príspevok od používateľa Fabo »

Tvojho problemu sa tieto veci netykaju, tam ide o to, ze si mozes napr. spravit zaloznu kopiu CDcka od Windowsu, alebo ked sa ti poskriabe, tak mozes pouzivat napalene a pod. V dnesnej dobe ked vsetko ide stahovanim instalacky z internetu prakticky bezpredmetne.

Osobne som nazoru, ze kazdy normalny software house by mal povolit pouzitie aspon na 2 PC (trebars nie sucasne, ak je to technicky mozne)... ale ak je v licencnej zmluve ze na 1 PC, neviem ci to je vymozitelny bod zmluvy alebo napadnutelny...
kazdopadne by ti mala fungovat na druhom PC stale stara verzia.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Verzia na starom pc je bezpredmetna, pretoze pouzivaju odlisne databazy. Cize ak nieco spravis v starej verzii, tak pri pouziti v novej verzii to musis konvertovat. A ak nieco spravis v novej verzii, musis to ulozit s konvertovanim do starej verzie, len je otazne co sa stane s polozkami, ktore nepozna, kedze nova verzia obsahuje databazu novych poloziek. Cize sa straca dost ucinok a je vyhodnejsie ostat pri starej verzii. Alebo si kupit dalsie dve licencie, pretoze to bolo nainstalovane na pocitaci v kancelarii, na pocitaci doma a este aj v notebooku, ale vzdy to islo pomocou hardwaroveho usb kluce spustit len na jednom pocitaci (nikdy to tedo sucasne nebezalo na dvoch pocitacoch), cize sa to vzdy pouzilo kde to bolo treba. Dalsia licencia stoji 1100 eur, cize to by bolo 2200 eur. A to mi nepride mala suma.

//autoeditácia príspevku (04 Jan 2018, 0:06)
Este doplnim ustanovanie c.7 vyssie spomenutej smernice: Na účely tejto smernice pojem „počítačový program“ zahŕňa programy v akejkoľvek forme vrátane tých, ktoré sú včlenené do technického vybavenia počítača (hardvéru). Tento pojem zahŕňa aj prípravnú koncepčnú prácu vedúcu k vyvinutiu počítačového programu pod podmienkou, že na základe jej povahy bude možné v neskoršom štádiu vytvoriť počítačový program.

Takze pocitacovy program rozumiem vsetko, teda aj tu nainstalovanu verziu, ktoru vlastne nemozem nainstalovat. A vlastne ju nemozem ani predat, pretoze to zakazuju ich licencne podmienky. Ale! Europske pravo stoji nad tym slovenskym pravom, takze tento vyklad je zvazny pre Slovensku republiku. A teda aj vyklad Sudneho dvoru EU je na zaklade clanku 267 Zmluvy o fungovani Europskej unie pre Slovensku republiku zavany: https://www.mzv.sk/documents/10182/1184 ... 773e80606d
Oblak
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Oblak »

Neprehliadol si nahodou moznost aktivacie na USB kluc? Teda omylom si aktivoval licenciu na HW. Ak nie, osobne by som napisal tej firme, co ten program vyrobila, ci je moznost pouzit USB licenciu a ze to chces pouzivat tak ako predtym.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

test napísal:Este doplnim ustanovanie c.7 vyssie spomenutej smernice: Na účely tejto smernice pojem „počítačový program“ zahŕňa programy v akejkoľvek forme vrátane tých, ktoré sú včlenené do technického vybavenia počítača (hardvéru). Tento pojem zahŕňa aj prípravnú koncepčnú prácu vedúcu k vyvinutiu počítačového programu pod podmienkou, že na základe jej povahy bude možné v neskoršom štádiu vytvoriť počítačový program.

Takze pocitacovy program rozumiem vsetko, teda aj tu nainstalovanu verziu, ktoru vlastne nemozem nainstalovat. A vlastne ju nemozem ani predat, pretoze to zakazuju ich licencne podmienky. Ale! Europske pravo stoji nad tym slovenskym pravom, takze tento vyklad je zvazny pre Slovensku republiku. A teda aj vyklad Sudneho dvoru EU je na zaklade clanku 267 Zmluvy o fungovani Europskej unie pre Slovensku republiku zavany: https://www.mzv.sk/documents/10182/1184 ... 773e80606d
Vsak ty si to skopirovat mozes, ci uz instalacku alebo ked sa ti s tym chce jebabrat tak aj nainstalovany program. Len to nezaktivujes,
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Asi mas pravdu.
Napísať odpoveď