Ziskanie zbrojneho preukazu
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Ziskanie zbrojneho preukazu
Nevhodné vyjadrenie vskutku, lepšie by zapadalo spojenie "v porovnaní so štátnou mocou".
Keď má štát monopol na smrtiacu silu, tak to nie je demokracia. Mám právo na rovnaké obranné prostriedky ako polícia. To je to "v porovnaní".
To so zadržaním je pravda a je to chybou registrovaného majetku. Len ten majetok o ktorom štát nevie je mojim skutočným majetkom. Zbraň, auto, nemovitosť mám od štátu v podstate len vypožičanú a može mi byť zabavená kedykoľvek pre čokoľvek. Bez náhrady.
Keď má štát monopol na smrtiacu silu, tak to nie je demokracia. Mám právo na rovnaké obranné prostriedky ako polícia. To je to "v porovnaní".
To so zadržaním je pravda a je to chybou registrovaného majetku. Len ten majetok o ktorom štát nevie je mojim skutočným majetkom. Zbraň, auto, nemovitosť mám od štátu v podstate len vypožičanú a može mi byť zabavená kedykoľvek pre čokoľvek. Bez náhrady.
-
qwerty-xyz
demokracia aj u nas aj vo svete zacina smrdiet tazkou totalitou len pod nazvom demokracia. . . .
-
twardykamen
Medium Professional
prosim Vas neviete o niecom podobnom na Slovensku.nieco som nasiel ale nic moc vzber zbrani.Skor mi ide o tie historicke..
http://www.celeritas-sch.com/packages/
http://www.celeritas-sch.com/packages/
pri pive padla jedna zaujimava tema, ale nikto z nas nema zbrojny preukaz, tak sme na nic neprisli. ako sa riesi, ak niekto drzi v dome zbran, rodinny prislusnik ju zoberie a postreli/zastreli seba alebo niekoho ineho? tipujem, ze zbran musi byt uskladnena v trezore, ale clovek s opravnenim predsa nemoze s tymi klucmi aj spat aby sa nahodou nic nestalo. moze byt aj tak odsudeny, ja neviem, napr za nedbanlivost?
Zial, taketo veci sa stavaju a nepocul som o pripade, ze by chceli niekoho sudne stihat za to, ze depresivne dospele dieta zobralo otcove kluce, odomklo si, dostalo sa k zbraniam a odstrelilo si pol hlavy. Ak sa nieco take udeje, tak vacsinou su rodicia alebo najblizsi pribuzni casto aj par rokov na psychofarmakach alebo chodia dlhodobo na terapiu a aj tak im velmi nevieme pomoct.
Spravne si upozornil na logicky paradox, ze ked nieco zamknes, tak sa k tomu da lahko dostat, ked ti niekto tie kluce zoberie, cize by si si mal zamknut aj kluce, len co potom s dalsimi klucmi, zase ich zamknes? A takto do nekonecna? Toto presne napadlo niekoho uz pri tvorbe zakona, tak sa takto šalamunsky zbavil zodpovednosti touto formulaciou.
K dalsim tvojim otazkam, neviem ci mam aktualnu novelizaciu zakona, ale pri uskladneni plati niekolko pravidiel:
1. Zbran musi byt vybita.
2. Ak mas odnimatelny zasobnik, tak musi byt uzamknuty oddelene od zbrane. Rovnako je to s nabojmi, ze musia byt uzamknute inde, ako zbran.
3. Zakon nespecifikuje, ci mas mat zbrane uzamknute v uzamikatelnom puzdre na zbran alebo v kufriku, ci v skrini a ci ma byt plechova alebo drevena. Len musis mat zbran uzamknutu. V pripade ze mas 11 a viac zbrani, ci 10.000+ streliva, tak by si mal mat uz trezor.
Neviem o tom, ze by to niekto kontroloval. Chlpati sa maximalne chodia vypytovat susedov, ked si vybavujes zbrojak. Ale mozno uz su v tomto zodpovednejsi, ked je ich teraz tak vela. Toto su podla mna viacmenej take zakladne bezpecnostne opatrenia pri zaobchadzani so zbranou, ak ta niekto vykradne, tak nech sa zaroven nedostane hned k zbrani aj nabojom, alebo ak mas deti v domacnosti, tak sa k zbrani bez kluca nedostanu...pripadne ak by si sa ty ozral do nemoty, tak si nezvladnes odomknut.
Ja napriklad ani netusim, kde ma otec kluce od zbrani a ani som sa ho nikdy na to nepytal (na co aj?).
Spravne si upozornil na logicky paradox, ze ked nieco zamknes, tak sa k tomu da lahko dostat, ked ti niekto tie kluce zoberie, cize by si si mal zamknut aj kluce, len co potom s dalsimi klucmi, zase ich zamknes? A takto do nekonecna? Toto presne napadlo niekoho uz pri tvorbe zakona, tak sa takto šalamunsky zbavil zodpovednosti touto formulaciou.
Da sa to vyriesit aj tak, ze kluce od zbrani zveris tretej osobe, napriklad si prenajmes bezpecnostnu schranku v banke. To ale u nas je dost zriedkave.§ 55 ods. 8 - Klúče od uložených zbraní, streliva a zásobníkov musia byť zabezpečené tak, aby k nim nemala prístup nepovolaná osoba.
K dalsim tvojim otazkam, neviem ci mam aktualnu novelizaciu zakona, ale pri uskladneni plati niekolko pravidiel:
2. Ak mas odnimatelny zasobnik, tak musi byt uzamknuty oddelene od zbrane. Rovnako je to s nabojmi, ze musia byt uzamknute inde, ako zbran.
3. Zakon nespecifikuje, ci mas mat zbrane uzamknute v uzamikatelnom puzdre na zbran alebo v kufriku, ci v skrini a ci ma byt plechova alebo drevena. Len musis mat zbran uzamknutu. V pripade ze mas 11 a viac zbrani, ci 10.000+ streliva, tak by si mal mat uz trezor.
Neviem o tom, ze by to niekto kontroloval. Chlpati sa maximalne chodia vypytovat susedov, ked si vybavujes zbrojak. Ale mozno uz su v tomto zodpovednejsi, ked je ich teraz tak vela. Toto su podla mna viacmenej take zakladne bezpecnostne opatrenia pri zaobchadzani so zbranou, ak ta niekto vykradne, tak nech sa zaroven nedostane hned k zbrani aj nabojom, alebo ak mas deti v domacnosti, tak sa k zbrani bez kluca nedostanu...pripadne ak by si sa ty ozral do nemoty, tak si nezvladnes odomknut.
Ja napriklad ani netusim, kde ma otec kluce od zbrani a ani som sa ho nikdy na to nepytal (na co aj?).
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Zabezpečená proti zneužitiu. Netreba to komplikovať.
"Ja napriklad ani netusim, kde ma otec kluce od zbrani a ani som sa ho nikdy na to nepytal (na co aj?)."
Spomenieš si, keď ti budú zombíci búchať na dvere.
"Ja napriklad ani netusim, kde ma otec kluce od zbrani a ani som sa ho nikdy na to nepytal (na co aj?)."
Spomenieš si, keď ti budú zombíci búchať na dvere.
Trezor na číselný kód a vymaľované
...
Toto je tiež otázka na testoch na zbrojný preukaz:M142 napísal:pri pive padla jedna zaujimava tema, ale nikto z nas nema zbrojny preukaz, tak sme na nic neprisli. ako sa riesi, ak niekto drzi v dome zbran, rodinny prislusnik ju zoberie a postreli/zastreli seba alebo niekoho ineho? tipujem, ze zbran musi byt uskladnena v trezore, ale clovek s opravnenim predsa nemoze s tymi klucmi aj spat aby sa nahodou nic nestalo. moze byt aj tak odsudeny, ja neviem, napr za nedbanlivost?
Je to tak, že daný držiteľ zbrojného preukazu bude postihovaný (priestupok) podľa zákona o strelných zbraniach a strelive, keďže dostatočne nezabezpečil zbraň a strelivo. - dostal sa k nej niekto iný ako on. len dodám, źe je úplne jedno ako to zabezpečil. A zbraň zabavia pre účely trestného konania.
Rodinný príslušník bude posudzovaný podľa trestného zákona za skutok, čo spáchal (aj to podľa veku), keďže si tam uviedol viac verzii tak len obrazne: trestný čin usmrtenia, ublíženia na zdvavý, atď... Ak sa zastrelí ako uvádzaš tak trestné konanie zastavia keďže páchateľ zomrel.
SNÁĎ SOM POMOHOL A NEDOPLIETOL TO.
§ 55 ods.1 zákona 190/2003Z.z.ephramko napísal: K dalsim tvojim otazkam, neviem ci mam aktualnu novelizaciu zakona, ale pri uskladneni plati niekolko pravidiel:
Fyzická osoba, ktorá drží menej ako 11 zbraní kategórie B alebo zbraní kategórie C alebo strelivo v počte do 10 000 kusov a na ich uloženie nepoužije trezor, je povinná zbrane a strelivo uložiť a uzamknúť ich oddelene. Ak strelivo nemôže uložiť v oddelenej uzamknutej miestnosti, skrini alebo debne, musí ho uzamknúť samostatným zámkom.
Ak na ich uloženie nepoužiješ trezor! Čiže do trezora môžeš nahádzať všetko, aspoň tak som si ja vyložil daný odstavec.
Existuje aktuálnejšia ako táto?
https://www.martinus.sk/?uItem=174959
Nejaké osobné skúsenosti v tomto: či je kniha dostačujúca, chyby v nej, atď.
Aktuálnejšia je táto:hughito napísal:Existuje aktuálnejšia ako táto?
https://www.martinus.sk/?uItem=251646
Sú tam otázky trochu inak postavené, ale materiály a aj otázky na skúškach som mal ako je v tej čo uvádzaš ty. Dobre je prečítať si aj zákon. Prípadne na prípravu odporúčam aj aplikáciu na telefón.
Čo sa týka chýb v knihe sú tam nejaké, ale hlavné je pochopiť súvislosti a nájdeš ich aj sám. Viem, že tam bolo niečo s útokom so železnou tyčou na pozemku. To som aj s policajtmi na skúške prejednával. Keďže sa na to vzťahovalo použitie v obydlí, ale otázka bola na nutnú obranu.
PS:
Keď si to poriadne naštuduješ tak nebudeš mať problém ani neskor. Aj mňa sa dnes snažili presvedčiť, že nemám uloženie podľa zákona a aj to že musím psychotesty robiť každý rok. A keďže si to pamätám, tak som sa nenechal oklamať a argumentoval presne vyhľadanou časťou v zákone. Dostať to do hlavy dalo práce, samé čísla a poučky... Ale vďaka tomu viem potrebné časti citovať.
Sorry, trosku som sa rozpísal.
Obšírna odpoveď je super, dík. Napísal si:
Čiže v tom novšom vydaní sú iné, alebo aj aj? Oplatí sa kvôli otázkam si zohnať jedno aj druhé vydanie?Sú tam otázky trochu inak postavené, ale materiály a aj otázky na skúškach som mal ako je v tej čo uvádzaš ty.
Už si to nepamätám presne sú tam asi 3 iné. Ale stačí ti aj tá modrá. Aspoň ja som mal materiály v elektronickej podobe (z netu) z tej a zohnal som si aj tú oranžovú. Otázky som si sám prepísal do wordu a upravil podľa seba keďže stačí odpovedať na otázku. A väčšinou, čo som mal odpovede, tak tam boli omáčky okolo. Na pochopenie boli fajn, ale s otázkou nemali veľa spoločné.hughito napísal:Obšírna odpoveď je super, dík. Napísal si:
Čiže v tom novšom vydaní sú iné, alebo aj aj? Oplatí sa kvôli otázkam si zohnať jedno aj druhé vydanie?
Napríklad séria otázok B2 a B4 sú stále dookola podobné. Hlavne musíš vedieť, čo je NO,KN, priestupok, trestné činy, aspoň časť nemusíš všetky, aby videli hlavne, že vieš o čom hovoríš.
PS: Ak nezmenili otázky podľa oranžovej, mala by ti stačiť modrá kniha. Ale prečítaj aj zákon, aby si našiel možné chybičky. Hlavne sa uč. To máš ako maturitu, predtým strach a potom pohoda(teda keď vieš o čom tam máš hovoriť).
PS2: Nemožeš tam ísť ako keď som tam bol ja, ten čo bol predo mnou kecal úplne od veci a nevedel o čom a to chcel Ačko.
PS3: Keď tak pošli správu, nech nespamujem tu vo vlákne.
Tak uvidím, ktorú sa mi podarí zohnať fyzicky, k tej "druhej" sa viem dostať aj v rámci knižnice a nejaké pasáže si nafotiť.
Trému a strach nemám, už som v živote absolvoval ťažšie skúšky, ako toto.
Len sa chcem normálne pripraviť a teda ma zaujímajú aktuálne informácie a tipy z praxe.
Trému a strach nemám, už som v živote absolvoval ťažšie skúšky, ako toto.
Tak keď si to vieš odfotiť sprav to tak. Ja som tiež iba zohnal materiály a sám som si vytlačil z čoho som sa učil.hughito napísal:Tak uvidím, ktorú sa mi podarí zohnať fyzicky, k tej "druhej" sa viem dostať aj v rámci knižnice a nejaké pasáže si nafotiť.
Trému a strach nemám, už som v živote absolvoval ťažšie skúšky, ako toto.Len sa chcem normálne pripraviť a teda ma zaujímajú aktuálne informácie a tipy z praxe.
Ešte ma zaujíma tá "praktická časť." Čo som pochopil, tak existuje len hypotetická možnosť, že by na skúške bola vyžadovaná fyzická manipulácia so zbraňou. Ide mi teda o to, či sa na tá dá spoľahnúť alebo sa oplatí si tieto veci nejakou formou poriešiť dopredu a byť na to pripravený.
Fyzická manipulácia na skúške nebude. Nedajú ti do rúk zbraň, keď je možnosť, že si ju v živote nedržal. Musíš vedieť, ale popísať postup pri manipulácii so zbraňou. Ja som to riešil kurzom, alebo je fajn ísť na strelnicu, kde ti vysvetlia, čo a ako a tiež si zastrielaš. Je to lepšie si to podľa mňa omakať v rukách ako vedieť o tom len hovoriť.
Takže kľudne choď na strelnicu povedz im, že sa pripravuješ na ZP. Tam ti ukážu bez problémov, čo a ako sa týka tej manipulácie. Aspoň si pokecáš s človekom priamo pri zbrani a lepšie to pochopíš.
Napríklad: aj ja prečítal som si o závade zbrane plno toho, ale je to iné keď držíš prvý krát zbraň a máš šťastie ako ja, že samopal sa zasekne hneď po prvom výstrele.
Vtedy som bol ako som písal na tom kurze tak mi hneď predviedol (síce bez vysvetľovania) ako to odstrániť.
Takže kľudne choď na strelnicu povedz im, že sa pripravuješ na ZP. Tam ti ukážu bez problémov, čo a ako sa týka tej manipulácie. Aspoň si pokecáš s človekom priamo pri zbrani a lepšie to pochopíš.
Napríklad: aj ja prečítal som si o závade zbrane plno toho, ale je to iné keď držíš prvý krát zbraň a máš šťastie ako ja, že samopal sa zasekne hneď po prvom výstrele.
Urcite si to treba vyskusat, ja som mal na skuskach manipulaciu s normalnou zbranou. Tusim to bola CZ-82, municia bola navonok ostra, ale predpokladam, ze tam nebol prach. Skusali tradicnu manipulaciu (nabitie, vybitie) a poruchu - zaseknutu nabojnicu.
som necakal, ze na Slovensku nie je sucastou skusky aj manipulacia so zbranou a strelba...
v CR musis mat za sebou nejaku prax a na skuske sa hodnoti aj streba a musis dosiahnut vyznamne skore, aby ti vobec dali zbrojak
to je ako dostat vodicak len po urobeni testov, pekne psycho...
v CR musis mat za sebou nejaku prax a na skuske sa hodnoti aj streba a musis dosiahnut vyznamne skore, aby ti vobec dali zbrojak
Tak to je zaujímavé. Čiže podceniť to netreba a radšej teda neriskovať. Ono to, samozrejme, aj dáva zmysel.Gothar napísal:Urcite si to treba vyskusat, ja som mal na skuskach manipulaciu s normalnou zbranou. Tusim to bola CZ-82, municia bola navonok ostra, ale predpokladam, ze tam nebol prach. Skusali tradicnu manipulaciu (nabitie, vybitie) a poruchu - zaseknutu nabojnicu.
To je ten paradox. V Čechách nemajú tie primitívne psychotesty, kde ti aj psychológovia povedia, že človeku môže hneď za dverami prepnúť... V Čechách to majú lepšie tak musia ovládať zbraň, čo je podľa mňa najželezitejšia podmienka. Radšej risknúť že niekomu prepne ako keď nevie so zbraňou manipulovať.beardie napísal:som necakal, ze na Slovensku nie je sucastou skusky aj manipulacia so zbranou a strelba...
A počul som aj ja, že niekde už dávali aj fyzickú manipuláciu. To je to, že iný kraj - iný mrav, čo je už aj pri podaní žiadosti.