Burza a dane
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Burza a dane
Pravo na vymahanie 6 rokov od vzniku nedoplatku, 20 rokov premlcanie. Ak ta za 6 rokov vyzvu, tak bezi nova lehota. Cize ak na teba 20 rokov zabudnu, tak si za vodou
Napis potom niekedy v roku 2039, ze ako si dopadol.
Skor nebudem spavat kvoli kurzom, ale ak riskujem svoje money a budem stratovy, tak mi nikto nic nezaplati. Takisto ked mi vykradnu penazenku, nebude to vysetrovat NAKA. Spekulant zarobi milion a urobi to tak, aby dane platit nemusel, radsej preda p2p s nevyhodnym kurzom. Ustrachany chudak, co ledva zarobil par tisic pojde davat danove priznanie
lebo to su money, ktore danovemu uradu chybaju...
Vies kolko je u nas ovela vacsich ryb, ktore sa este nedostali do poradovnika? Ked ti na ucte pipne suma do 10k a nedeje sa to kazdy mesiac, ale len raz za tych 6 rokov, tak to bude trapit malokoho. Nehovorim o tych, ktori maju pkkt krypto a maju skor opacny problem...
Po spravnosti by som tie dane ani nemal platit na Slovensku, peniaze z cinskej kryptoburzy su asi tazko peniaze zarobene na Slovensku. V tomto smere je platenie dani za krypto zatial postavene na strachu, ze co ak ma neskor zdania, alebo budu pokutovat. Ak pride legislativa, tak zaplatim za tie roky, ktore ta legislativa platila
Fakt sa deju s danami vacsie svinstva na dennej baze...
Vies kolko je u nas ovela vacsich ryb, ktore sa este nedostali do poradovnika? Ked ti na ucte pipne suma do 10k a nedeje sa to kazdy mesiac, ale len raz za tych 6 rokov, tak to bude trapit malokoho. Nehovorim o tych, ktori maju pkkt krypto a maju skor opacny problem...
Po spravnosti by som tie dane ani nemal platit na Slovensku, peniaze z cinskej kryptoburzy su asi tazko peniaze zarobene na Slovensku. V tomto smere je platenie dani za krypto zatial postavene na strachu, ze co ak ma neskor zdania, alebo budu pokutovat. Ak pride legislativa, tak zaplatim za tie roky, ktore ta legislativa platila
Skús sa opýtať nemcov, ktorí mali účty vo švajčiarsku, prečo nepoužili tvoj argument 
Aj legislatívu na to máme, takže ani na to sa vyhovoriť nedá.
Ako to s daňami chodí skôr tušíme ako vieme, ale istota je jediná. Vždy si to najviac odskáče mala rybička, tie veľké nejak v pohode odplávu.
Aj legislatívu na to máme, takže ani na to sa vyhovoriť nedá.
Ako to s daňami chodí skôr tušíme ako vieme, ale istota je jediná. Vždy si to najviac odskáče mala rybička, tie veľké nejak v pohode odplávu.
No ludia neviem, nedam za to uplne ruku do ohna ale podla mna by ste mali platit dan 19% + 14% zdravotne poistenie (aj ked si zamestnany) a ak mas prijem vyssi (cca 35k), tak musis platit tzv. " milionarsku dan" a to krasnych 25% + 14% zdravotku
V prvom pripade ti z tvojho prijmu zoberu krasnych 33% a v druhom pripade 39%
a to sa oplati. Ono človek by nemal problem zaplatit 19% daň, ani tych 25%. Ale s tou zdravotkou uz je to extrem. Zvlast ked velmi dobre viem, ake dane platia podnikatelia na Slvoensku (napoviem, hoc sa človek vozi na BMW, tak firmu ma urcite v strate). Osobne urcite tiez planujem zaplatit dane ale nedivil by som sa ludom ak by sa to snazili obist.
P.S. Dodavam, ze mam este pocit, ze ak si zamestnany a nahodou ziskas dalsi prijem a spolu ti to spravi tych 35k zisku, tak budes platit 26% dan aj z celeho svojho prijmu v praci. Ale berte to s rezervou, uz o tychto veciach neviem az tolko co kedysi a mozno nemam pravdu.
V prvom pripade ti z tvojho prijmu zoberu krasnych 33% a v druhom pripade 39%
P.S. Dodavam, ze mam este pocit, ze ak si zamestnany a nahodou ziskas dalsi prijem a spolu ti to spravi tych 35k zisku, tak budes platit 26% dan aj z celeho svojho prijmu v praci. Ale berte to s rezervou, uz o tychto veciach neviem az tolko co kedysi a mozno nemam pravdu.
mam platit zivnostenske odvody aj ked nemam zivnost? Ako je definovane obchodovanie s kryptomenami, ktore nikto nevlastni, siet je decentralizovana?
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Peter00: Aky je problem v tom, ze mam firmu v strate a vozim sa na BMW??? Firma plati DPH (ak je platcom), firma plati dan zo zisku, plati odvody na zamestnancov, spotrebnu dan z PHM atd... Ale pointa je ta, ze hoci ma firma obrat 1 milion eur, naklady k tomu 800 tisic eur. Tak tam ostane 200 tisic eur, ktore sa minu na mzdy, odvody a miesto toho, aby firma platila vysoku dan, tak kupi proste auto, ktore sa zide a postupne sa odpisuje 4 roky z firmy. Kde je problem v tomto prosim ta??? Robi to tak kopa podnikatelov od roku 1993, ze radsej si kupi auto, nez zaplati vysoku dan.
Nie sú to odvody zo živnosti.kayko napísal:mam platit zivnostenske odvody aj ked nemam zivnost? Ako je definovane obchodovanie s kryptomenami, ktore nikto nevlastni, siet je decentralizovana?
Keď si niečo kúpiš, tak to vlastníš nie? Neskôr predáš....ako by si to predal keď to nie je tvoje?
hojko napísal:Peter00: Aky je problem v tom, ze mam firmu v strate a vozim sa na BMW??? Firma plati DPH (ak je platcom), firma plati dan zo zisku, plati odvody na zamestnancov, spotrebnu dan z PHM atd... Ale pointa je ta, ze hoci ma firma obrat 1 milion eur, naklady k tomu 800 tisic eur. Tak tam ostane 200 tisic eur, ktore sa minu na mzdy, odvody a miesto toho, aby firma platila vysoku dan, tak kupi proste auto, ktore sa zide a postupne sa odpisuje 4 roky z firmy. Kde je problem v tomto prosim ta??? Robi to tak kopa podnikatelov od roku 1993, ze radsej si kupi auto, nez zaplati vysoku dan.
Nechap to zle, ja viem ako to je ale ide o princip. Ked nemusis, tak dan nezaplatis, lebo spravis "danovu optimalizaciu" s tym, ze tato optimalizacia je aspon podla mojich skusenosti casto viac ako na hrane zakona. Ze si kupis BMW ktore si nasledne odpisujes zo zisku je uplne normalne. Chcel som tym len povedat, ze bezny zamestnanec plati na daniach a odvodoch ovela viac ako bezny podnikatel (ci uz zivnostnik alebo osoba konajuca v mene obchodnej spolocnosti) a to je fakt. Ze plati zamestnancov a co ja viem co, to je pekne ale nemeni to nic na tom, ze to je nevyhnutelna succast jeho podnikania a tak to by som velmi nespominal, lebo ten kto realne na tom treti je zamestnanec (ty ho platis za jeho pracu a jemu sa strhavaju peniaze ktore idu statu na zaklade odvodov, aj tie odvody ktore za neho platis ty, by inak mohli ist tomu zamestnancovi). Ked zamestnavatel moze, aj na zamestnancoch stat osklbe
Nakupim veci v alze za btc. Mam za tie veci platit dan, ked som konecny spotrebitel? Kto zaplati dan za ten BTC, ked alza za to kupi nieco ine? Ten ktory uz na tom nezarobi, lebo kupi btc drahsie a preda ho lacnejsie za fiat?baldorex napísal: Nie sú to odvody zo živnosti.
Keď si niečo kúpiš, tak to vlastníš nie? Neskôr predáš....ako by si to predal keď to nie je tvoje?
Nie ty nemáš platiť daň za tie veci. Ty platíš daň z úplne iného titulu, pletieš hrušky s jablkami.
Ved to ja viem, ze platit dan z prijmu ako konecny spotrebitel nemam. Bol to len priklad, ako sa da napr. taky btc pouzit, ze nie je nim zatial zakazane platit a tym padom sa da vyhnut plateniu nejakych dani.
Niekto ti pošle 100 000 dolárov na účet, ty si za to kúpiš niečo na amazone a predpokladáš, že sa ťa zdanenie toho príjmu netýka, že si konečný spotrebiteľ amazonu?
Ty si hotový bašternák.
Ty si hotový bašternák.
Teraz sa zjavne nechapeme. Ja nakupim priamo za btc povedzme v hodnote par tisic €, ale ziadna bankova ani cash transakcia neprebehne, prebehne len p2p transakcia v blockchaine... Ako ma chces zdanit v takomto pripade?baldorex napísal:Niekto ti pošle 100 000 dolárov na účet, ty si za to kúpiš niečo na amazone a predpokladáš, že sa ťa zdanenie toho príjmu netýka, že si konečný spotrebiteľ amazonu?
Ty si hotový bašternák.
Mas odvies dan z toho o co sa zvysil tvoj majetok. Cize by si ma byt zdaneny tak isto ako keby si si vybral prachy. Druha vec je, ze by to zrejme stat nezistil, ze si ho cez alzu osmekol o dan. Jedine, ze by vyssie nakupene ciastky Alza nahlasovala danovakom.kayko napísal:
Teraz sa zjavne nechapeme. Ja nakupim priamo za btc povedzme v hodnote par tisic €, ale ziadna bankova ani cash transakcia neprebehne, prebehne len p2p transakcia v blockchaine... Ako ma chces zdanit v takomto pripade?
Stačí aby ho udal sused zo závisti a hneď bude mať možnosť vysvetľovať pôvod majetku.
Tak o tomto som este nepocul, zeby som ako fyzicka osoba, ktora nie je zivnostnik ani platca dph mal platit dan z toho, o kolko sa mi zvysil majetok, okrem dani z nehnutelnosti. Alza plati dan z prijmu. Ja ako konecny spotrebitel platim dph, ktora je zahrnuta v cene tovaru. Ako konecny spotrebitel nie som povinny za tento tovar platit ziadnu dalsiu dan. Ako fyzicka osoba som v pripade majetku povinny platit dan z nehnutelnosti, ale ked si kupim nove auto, pc, telefon a nie som platcom dph, tak len tazko platim dan z toho, o co sa mi zvysil majetok.Peter00 napísal: Mas odvies dan z toho o co sa zvysil tvoj majetok. Cize by si ma byt zdaneny tak isto ako keby si si vybral prachy. Druha vec je, ze by to zrejme stat nezistil, ze si ho cez alzu osmekol o dan. Jedine, ze by vyssie nakupene ciastky Alza nahlasovala danovakom.
Nakupil som v alze za btc a co mam na tom vysvetlovat?baldorex napísal:Stačí aby ho udal sused zo závisti a hneď bude mať možnosť vysvetľovať pôvod majetku.
Hlupost to mozno je ale je to tak. Samozrejme si oslobodeny od dane ak nie je zisk vyssi ako cca 2000€ rocne. Ale onak musis platit. Napriklad aj ked prenajimas byt, tak z toho najmu musis platit dan zo zisku.kayko napísal:
Tak o tomto som este nepocul, zeby som ako fyzicka osoba, ktora nie je zivnostnik ani platca dph mal platit dan z toho, o kolko sa mi zvysil majetok, okrem dani z nehnutelnosti. Alza plati dan z prijmu. Ja ako konecny spotrebitel platim dph, ktora je zahrnuta v cene tovaru. Ako konecny spotrebitel nie som povinny za tento tovar platit ziadnu dalsiu dan. Ako fyzicka osoba som v pripade majetku povinny platit dan z nehnutelnosti, ale ked si kupim nove auto, pc, telefon a nie som platcom dph, tak len tazko platim dan z toho, o co sa mi zvysil majetok.
No, máš plat 1000€ mesačne a zrazu si na alze kúpiš auto za 100 000€. To nebude nikomu podozrivé....kayko napísal:
Tak o tomto som este nepocul, zeby som ako fyzicka osoba, ktora nie je zivnostnik ani platca dph mal platit dan z toho, o kolko sa mi zvysil majetok, okrem dani z nehnutelnosti. Alza plati dan z prijmu. Ja ako konecny spotrebitel platim dph, ktora je zahrnuta v cene tovaru. Ako konecny spotrebitel nie som povinny za tento tovar platit ziadnu dalsiu dan. Ako fyzicka osoba som v pripade majetku povinny platit dan z nehnutelnosti, ale ked si kupim nove auto, pc, telefon a nie som platcom dph, tak len tazko platim dan z toho, o co sa mi zvysil majetok.
Nakupil som v alze za btc a co mam na tom vysvetlovat?Je drzanie, alebo kupovanie za btc nelegalne? To ze som mal btc niekolko rokov odlozeny bokom niekde na hdd a medzicasom nabral na hodnote predsa nie je moj problem [emoji38] Ak ma alza v poriadku uctovnictvo a vie zdokladovat, kolko som na prepocet v € za ten tovar zaplatil, tak je vsjo legal.
Prestaň trepať hlúposti o tom že si konečný spotrebiteľ, to s tým nemá nič spoločné. Ty nedaníš nákup na alze, ale nárast hodnoty tvojho "majetku", za ktorý si kúpiš niečo na alze.
Inak tu je, ani nie tak zaujímavý článok, to je v podstate bullshit, ale diskusia celkom plodná.
http://dfens-cz.com/dane-z-tezby-bitcoi ... kryptomen/
Pre tých čo sa spoliehajú na nejaké premlčanie drobná úvaha:
"Do budoucna bych si uměl představit, že MF kontaktuje ty největší hráče v ČR i globálně (burzy, směnárny) a bude po nich vyžadovat informace o odeslaných platbách českým rezidentům. Krácení daně je TČ s promlčením 10let tuším, takže mají relativně dost času si to proklepnout."
http://dfens-cz.com/dane-z-tezby-bitcoi ... kryptomen/
Pre tých čo sa spoliehajú na nejaké premlčanie drobná úvaha:
"Do budoucna bych si uměl představit, že MF kontaktuje ty největší hráče v ČR i globálně (burzy, směnárny) a bude po nich vyžadovat informace o odeslaných platbách českým rezidentům. Krácení daně je TČ s promlčením 10let tuším, takže mají relativně dost času si to proklepnout."
To co popisujes je dan z prijmu, ktoru platim v krajine, kde som legalne zamestnany, pripadne za ine prijmy medzi ktore urcite spada aj prenajom bytu. Bavime sa o daniach z majetku a pokial viem, tak sem spadaju nehnutelnosti, dan z prevodu nehnutelnosti, darovacia, ci dedicka dan.Peter00 napísal: Hlupost to mozno je ale je to tak. Samozrejme si oslobodeny od dane ak nie je zisk vyssi ako cca 2000€ rocne. Ale onak musis platit. Napriklad aj ked prenajimas byt, tak z toho najmu musis platit dan zo zisku.
Zase odtial potial, hluposti pises ty, lebo podla tvojho by sa u nas zdanoval aj vzduch...baldorex napísal: Prestaň trepať hlúposti o tom že si konečný spotrebiteľ, to s tým nemá nič spoločné. Ty nedaníš nákup na alze, ale nárast hodnoty tvojho "majetku", za ktorý si kúpiš niečo na alze.
K tomuto asi len zopaknut vyssie spomenute, ze do dani z majetku spadaju nehnutelnosti, dan z prevodu nehnutelnosti, darovacia, ci dedicka dan. Este sa pocita cestna dan za vozidla pouzivane na podnikanie, inak neviem o inych majetkovych daniach na slovensku pre osoby, ktore nie su samostnatne zarobkovo cinne. Zaplatim dan zo svojho prijmu v zamestnani, za zarobene peniaze si kupim auto, dovolenku, pocitac, cokolvek okrem nehnutelnosti a neviem o tom, ze by sa tieto veci druhykrat danili...
Co sa tyka kryptomeny, je problem to danit prave z dovodu, ze nikto nic nevlastni, jedna sa o siet, je problem urcit krajinu povodu kde mi prijem vznikol, preto sa tym daniari zaoberaju, lebo je vobec problem urcit, komu mam aku dan zaplatit. Pre nikoho som nepracoval, nic som nevyrabal, kupil som bitcoiny, nie je to nehnutelnost, kupil som priamo za svoje bitcoiny auto, pocitac, macku, dovolenku. Mozes mi vysvetlit ako chces niekomu legalne u nas zdanit nadobudnuty majetok, pokial to nie je nehnutelnost, ktora spada do dani z majetku?
A este taky detail, btc sa za majetok v ziadnom pripade povazovat neda. Ako keby som povedal, ze voda, ktora tecie cez moj pozemok je mojim majetkom. Jedine co sa da pri btc uplatnit je dan z prijmu, o com tu aj bola diskusia, ze pokial clovek tradeuje na burze kryptomeny, tak je to brane ako urcity prijem. Toto vsak vychadza prave z toho predpokladu, ze zarabam na burze, nie z toho ze nieco vlastnim. Btw. uz si videl, aby ti banka zdanila na tvojom vkladovom ucte nieco ine okrem urokov?