Internet v dome, aké zariadenia ?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Jaro33332
Expert
Expert

Internet v dome, aké zariadenia ?

Príspevok od používateľa Jaro33332 »

Ahoj,
staviam dom a rozmýšľam ako doriešiť sieťové zariadenia... Mám možnosť pripojenia sa na optiku Telekomu. V zemi je chránička, ktorou by sa následne pretiahol optický kábel do domu. V technickej miestnosti by bol malý 10" nástenný RACK. V nom by bol napájací panel a dve patch panely po 12portov, na ktoré by bola pripojená domová LAN (káble a zásuvky by boli FTP Cat. 6a)... Ako ďalej?
Aké zariadenie by som dostal od Telekomu ? Chcel by som mať od nich aj IPTV pre 3 televízory - musia byť set-top boxy pripojené pred routrom? Ako riešiť wifi ? Tu ma napadol router z anténou vyvedenou mimo rack...
Stačilo by zapojiť kábel z Telekom modemu do routru, z routru do switchu a doň všetko ostatné? Nebolo by lepšie použiť klasický 19" rack? 10" zaberá menej miesta ale je doň menej zariadení...
Momentálne mám internet od Antiku, kde ich sieť ma isté špecifiká. Do bytu mám privedený rovno FTP kábel, ten musí ísť do switchu(doň sú zapojené setoboxy, kvôli vzdialenej správe antiku) a následne router za ktorým sú PC.... Neviem ako to je u telekomu..
Dakujem
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Internet v dome, aké zariadenia ?

Príspevok od používateľa heker »

Wifi router si daj mimo, niekde do stredu domu, napriklad na chodbu. Od stropu si spusti kabel, napajanie a bude.
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

ja mam klasiku 19rack na kamerovy system a vsetku siet z domu. mam tam.aj router a problem so signalom nemam. ak predsalen budes chciet potiahnes externu antenu niekde do stredu domu. taky hribik na strope vcelku elegantne a velmi ucinne.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Jaro33332
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Jaro33332 »

Technická miestnosť je v strede domu, wifi signál by mal byť v pohode. Len by som chcel dať antény mimo plechový rack.
Takže optický kábel od Telekomu pôjde do ich routru, naň môžem pripojiť 3x STB a switch. Do switchu pripojím zvyšné káble.
Rack 19" by som už niekde šupol. Switch by som zobral 16-portový, 1gbit, z podporou POE (chcem tri IP kamery).. Všetky komponenty tienené cat 6, kábel FTP cat 6a... a malo by to byť OK, že?

:)
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Ja mám na ich router pripojený svoj a na Huawei vypnuté wifi.Pred tým ,som mal Huawei ONT bez wifi.Ale kvôli TV a zvýšeniu rýchlosti mi to vymenili.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Jaro33332 napísal:Technická miestnosť je v strede domu, wifi signál by mal byť v pohode. Len by som chcel dať antény mimo plechový rack.
Takže optický kábel od Telekomu pôjde do ich routru, naň môžem pripojiť 3x STB a switch. Do switchu pripojím zvyšné káble.
Rack 19" by som už niekde šupol. Switch by som zobral 16-portový, 1gbit, z podporou POE (chcem tri IP kamery).. Všetky komponenty tienené cat 6, kábel FTP cat 6a... a malo by to byť OK, že?

:)
Presne tak. Ten router ma celkom dobry vykon vzhladom na to, ze ho davaju ako standard.
Ja som s nim mal raz problem - restartoval sa do vyrobnych nastaveni a dodnes som nezistil preco. Podozrenie mam priamo na Telekom, pretoze pri optike vedia na dialku menit konfiguraciu ONT. Pri starsom samostatnom ONT to nebol problem, ale teraz ked je ONT sucastou routra to asi bude dovod preco sa resetol. Ale za ten 1 rok co ho mam sa to stalo iba raz.
Napísať odpoveď