Realizácia mobilnej aplikácie pre výrobný podník

Informácie o software, ankety...
11lero11
Novice
Novice

Realizácia mobilnej aplikácie pre výrobný podník

Príspevok od používateľa 11lero11 »

Zdravím všetkých,
Pevne verím, že aspoň tu dostanem nejaké rady - tipy/triky ako na mobilnú aplikáciu ( pre android ) pre nejaký výrobný podnik. Aplikácia ma obsahovať nejaké základné veci ( príchod, odchod, prestojový čas a pod. ) ide o to že, netuším ako začať ani v akom jazyku. Skopírovať to nechcem, ak sa tu nájde niekto zdatný a poradí mi ako začať + nejaký základ bol by som moc rád. Poprípade ak by bol niekto z okolia NR tak by sa vedeli aj nejako dohodnúť.
Otázky ohľadom témy zodpoviem.
Ďakujem za rozumné rady. :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Realizácia mobilnej aplikácie pre výrobný podník

Príspevok od používateľa hojko »

Ked netusis ako mas zacat, tak preco to mas robit prave ty??? Ved si ani nevies vygooglit v akom jazyku to treba robit, takze pochybujem, ze nieco take dokazes spravit. A nie je to vec, ktoru sa naucis za tyzden. Potrebne veci sa docitas napriklad tu: https://developer.android.com/index.html
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

To bude nejaká diplmovka šikovného študenta predpokladám...
11lero11
Novice
Novice

Aby ste boli v obraze tak mam spravit na bakalársku prácu jednoduchú aplikáciu, to sa dá spraviť normálne aj online videl som stránky, ale kto by chcel ísť s niečím takým na BC, tak som si "zavaril" a chcel by som niečo ako som hore písal. Delphi lazarus napr. V tom docela viem, ale teraz mi staci základ kvázi + v akom jazyku by to bolo najrozumnejšie zrealizovať. Moja predstava : v ľavom stĺpci bude - príchod zamestnanca, odchod, prestojový čas. V pravom bude - harmonogram práce, projektová dokumentácia, poštová schránka . Príchod odchod zamestnancov neni ťažké spraviť, keď sa len stopne a uloží aktuálny čas po kliknutí. Harmonogram tak isto v exceli neni problém. Ide len o to správne začať v nejakom jazyku. Dosť som prečital o tom, celkovo aj o aplikáciach no každý píše ináč. Hojko Ďakujem za odkaz, určite preštudujem všetko. Tento víkend si idem po ďalšie knihy, ale bol by som rád ak by som aj tu dostal nejaký podnet nato ako a včom najlepšie začat. Nejaké základy pre konkrétne tieto veci.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

C#, Java, ...
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Android Studio, a k tomu more casu, nervov a googlovania, good luck.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

beardie napísal:C#, Java, ...
alebo Kotlin :)
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Zatial som pochopil iba to, ze si premotivovany. To ta velmi rychlo pejde, takze si to znova rozmysli.
Najjednoduchsie bude pre teba spravit responzivnu web stranku HTML+CSS+JS+PHP.

Ale ak chces robit nativnu aplikaciu pre Android tak nemas ani nad cim rozmyslat, stiahnut si Android studio a naprogramovat to v Jave.
Staci ak pojdes podla Google guideline a tutorialov pre developerov.
Ale ak si to nikdy nevidel tak ta caka vela zabavy vo forme:
Noveho vyvojoveho prostredia
Spravcu balikov(Maven)
Automatizovania buildu aplikacie(Gradle)
Templatovaci system vo forme XML(pripadne len klikacka, ale rucnemu pisaniu sa nie vzdy vyhnes)
Zabezpecenie dostatocnej kompatibility s roznymi verziami Androidu
Sposob fungovania Androidu - aktivit, widgetov, servisov(ktore ti budu fungovat na kazdom mobile inak, lebo vyrobcovia radi "optimalizuju" vykon)
Naucenie sa pracovat s Google kniznicami(ktore ti ulahcuju vyvoj ale je to dalsie studium)
Az cez Android emulaciu na PC pripadne automatizovane spustanie aplikacie pri testoch na tvojom mobile
Pripadne pridanie aplikacie so splnenymi standardmi na Google Play

To nehovorim o vytvoreni serverovej casti aplikacie, ktora moze byt napisana v lubovolnom jazyku. A s tym suvisi aj zvolenie sietovej komunikacie.

Takze ti prajem prijemne studium ak si nic z tohoto este nevidel :D
11lero11
Novice
Novice

Tak android štúdio nainštalované , JDK-čko tiež, na testovanie Genymotion, s uverejnním na google play momentálne špekulovať nebudem, nejaké zdrojové kódy som už dal dokopy ( základné ako sú čas, dátum a pod. ) cez layout nejaké informatívne veci by som ešte vedel spraviť, ale otázka ako dať tabuľku z excelu do takejto appky ?,
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Nijako. (resp. veľmi ťažko) Použi NoSQL DB, ktorá je dostupná pre aplikáciu.
Možno by si tam bol schopný načítať csv ale to je tiež také divné riešenie.
Toto všetko bude samozrejme iba offline uložené lokálne, žiadna komunikácia so serverom.

Dúfam, že tu budeš postovať tvoj progress. Táto téma má potenciál.
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Ide to, ale tazko.
Mozes skusit Apache POI:
https://stackoverflow.com/questions/188 ... int-presen

Ale s rendrovanim dokumentu ti to pravdepodobne nepomoze. To si budes musiet naprgoramovat sam.

Pripadne pogooglit ci sa neda nejak Google documents pripojit do tvojej appky cez nejake API.
To by bolo to jednoduchsie riesenie.
Tymto by si asi vedel vyriesit len zobrazovanie, ale zase krkolomnym sposobom.
Ppouzil by si WebView https://developer.android.com/reference ... bView.html:
https://stackoverflow.com/questions/385 ... able-sheet
11lero11
Novice
Novice

tak po dlhšom čase trošku "oprášim" tému, zo začiatku veľké problémy, nervy, neistota, pochybnosti atd. Nakoniec sa mi úspešne podarilo spojazdniť android studio 3.0.1 s JDK 8čkou balíkom, virtuálne zariadenie ( emulátor ) som neinštaloval nechal som len do rezervy stiahnutý genymotion. Pokračoval som dalej so synchronizáciou môjho aparátu s programom cez USB kábel ( neskôr som doinštaloval a zefektívnil prácu wifi pluginom ). Ďalej bolo potrebné cez program prostredníctvom SDK manageru kde som nainštaloval android platformy od 4.4(kitkat) po 8.0(oreo). Samozrejme bolo potrebné oveľa viac nástrojov, pluginov doinštalovať. Nakoniec som nezohnal nikoho kto by mi pomohol tak som sa do programovania pustil sám. Dnes mám hotové cca 60% bakalárskej práce. Do aplikácie som vložil PDF viewer, TXT.dokumenty, otváranie Excelu, webový prehliadač atď. Momentálne pracujem na odosielaní súborov na firebase kde sa bude robiť databáza príchodu a odchodu zamestnancov. Zdrojový kód na zastavenie aktuálneho času, jeho uloženie a zobrazenie na obrazovku bol tiež spravený úspešne. Už len drobnosti ako databáza ktorú budem realizovať cez SQL. pretože sa dá kedykoľvek upravovať . Vstup aplikácie je robený na LOGIN takže prihlasovacie údaje ktoré sú taktiež posledné na online firebase. Telefónny zoznam zamestnancov som spravil na dve časti, prvá časť sú kontakty moje v telefóne a druhá sú virtuálne ( ešte sa rozhodnem ktoré použijem ).
Takže dá sa všetko :) , dizajn neni spravený ešte mám tam nejaké pozadia prostredníctvom XMLiek, ikonky png, ale ešte sa to bude určite upravovať.
ak máte nejaké otázky, kľudne sem snimi.
PS: určite sem dám aj screeny, ked to bude "finally" :D
Napísať odpoveď